tisdag 15 december 2015
JUL - GODIS , BRÄNDA MANDLAR .
HEJSAN !
Det här är väl kanske ett gammaldags godis , men ack så goda !
HÄR ÄR RECEPTET : 200 G MANDLAR , 6 DL FLORSOCKER , 1 1/2 DL VATTEN.
SÅ HÄR GÖR DU :
BEREDNING: Torka mandlarna med hushållspapper och lägg dem i en gryta
tillsammans med socker och vatten . LÅT koka upp på svag värme , rör om
hela tiden så att inte sockret bränner vid i grytan . NÄR vattnet dunstat
bort sitter sockret som en gråaktig hinna runt mandlarna . ÖKA värmen ,
rör ständigt tills sockret åter är smält och mandlarna blir gyllenbruna
och blanka . HÄLL upp på oljad tallrik eller bakplåtspapper och sära
mandlarna med gaffel , använd INTE FINGRARNA , MANDLARNA ÄR GLÖDHETA .
SOCKRET stelnar snabbt , lägg de helt torra mandlarna i burkar med tätt-
slutande lock ...mmm så GÖRGOA ! LYCKA TILL !
MITT JÄTTEGODA VÖRTBRÖD 3 LIMPOR .
HEJSAN !
I år blir det enkelt, färdig- blandade Vörtkryddor.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR/MARGARIN ,
2 DL SIRAP ,
2 FLASKOR LÄTTÖL (37 CL)
100 G JÄST ,
1 PÅSE FÄRDIGBLANDADE VÖRTKRYDDOR ,
1 DL RUSSIN ,
1 1/2 KG RÅGSIKT ,
UGN :200 GRADER ,
PENSLING : 1 MSK SIRAP + 2 MSK VARMT VATTEN .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
TILLSÄTT sirap , och lättöl . Låt allt bli 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan .
TILLSÄTT resten av degvätskan , vörtkryddor och russin . RÖR om väl .
TILLSÄTT det mesta av mjölet . SPARA lite till utbakningen .
ARBETA degen blank och smidig . LÅT jäsa under bakduk ca 30 min.
TA upp degen på bakbordet och arbeta ihop den . FORMA den till 3 limpor
och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper . PENSLA gärna bröden
på sidorna med lite smält smör, så går det lätt att sära om de jäser ihop.
LÅT limporna jäsa under bakduk ca 30 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen
av ugnen ca 40 minuter . BLANDA sirap och varmt vatten till pensling och
pensla bröden när de är färdiga . BRÖDEN GÅR BRA ATT FRYSA .
LYCKA TILL !
söndag 13 december 2015
TOMTEBO-BARNENS MJUKA PEPPARKAKA .
HEJSAN !
En saftig och hållbar kaka som blir lite festligare
med glasyr på. Jag sätter röda små marsipan -tomtar
uppe i glasyren- några stycken och de flesta runt
kanten på kakan .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G MARGARIN ,
2 DL SOCKER ,
3 ÄGG ,
4 DL VETEMJÖL ,
2 TSK BAKPULVER ,
1 TSK KANEL ,
1 TSK NEJLIKOR ,
1 TSK INGEFÄRA ,
3 MSK SYLTADE APELSINSKAL ,
10 HACKADE SÖTMANDLAR ,
2 DL GRÄDDFIL ,
UGN : 150 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget
och rör kraftigt mellan varje . BLANDA mjölet med kryddorna,
bakpulvret , apelsinskalet , och mandeln . RÖR ner detta
tillsammans med Gräddfilen i äggsmeten .
HÄLL smeten i en välsmord och bröad form och grädda i nedre
delen av ugnen 60-80 minuter . PRÖVA med en sticka !
GARNERA med florsocker utrört i lite vatten till en glasyr,
SÄTT I TOMTARNA INNAN GLASYREN STELNAR .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
MARSIPAN TOMTARNA KÖPER JAG PÅ ICA .
lördag 12 december 2015
MÅDDANS LUSSEKATTER MED SAFFRAN OCH KARDEMUMMA CA 50 ST.
HEJSAN !
Idag ska jag baka lussekatter, vi håller på att vänja oss vid Saffrans-kryddan.
Så jag lägger i 1 tsk Kardemumma och får en jättegod smak av både Saffran å
Kardemumma , de blir ju så fina i färgen när de är så gula.
Här är receptet :
50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 KUVERT SAFFRAN a'1/2 g
1-11/2 DL SOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 TSK KARDEMUMMA ,11/2 L VETEMJÖL .
TILLBEHÖR : Russin , uppvispat Ägg , å Pärlsocker .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull ,tillsätt
mjölk och saffran . Låt blandningen bli ca 37 grader - fingervarmt .
HÄLL degspadet över jästen och rör om så den löser sig . Tillsätt socker ,
salt , russin och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop degen och tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt degen jäsa till
nästan dubbel storlek 30 - 40 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .Dela den i 4 delar .
RULLA ut varje del till en smal längd . Skär längderna i bitar och forma
och forma dem till Lussekatter .
LÄGG lussekatterna på bakpappersklädd plåt . Låt dem jäsa 30 minuter .
Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med russin .
(Pärlsocker till JULTRÄDET-GRANEN ).
GRÄDDA i ugn vid 225 grader 8-10 minuter.
TREVLIG LUCIA OCH LYCKA TILL !
torsdag 10 december 2015
TOBIAS CHOKLADKAKOR ca 90 ST .
HEJSAN !
När Tobias fyllde 5 år, ville han ha dessa Jättegoda Chokladkakor.
SÅ VARSÅGODA .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g SMÖR/MARGARIN ,
1 DL STRÖSOCKER ,
3 MSK KAKAOPULVER ,
1 ÄGG ,
3 1/4 DL VETEMJÖL .
Pensling och Garnering :
1 UPPVISPAT ÄGG ,
1/2 DL HACKAD MANDEL ,
1/2 DL PÄRLSOCKER ,
UGN: 175 GRADER.
Så här gör Du: BLANDA snabbt samman alla ingredienserna till degen .
Låt den vila i kylskåpet en stund .
KAVLA ut degen tunt och ta ut runda blomkakor = pepparkaksmått med vågig kant.
Lägg kakorna på lätt smord plåt .
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö mandel och pärlsocker över .
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter . Passa dem noga så de inte blir mörka,
då försvinner den goda chokladsmaken .
HOPPAS ATT DE SMAKAR !LYCKA TILL !
tisdag 8 december 2015
MIN GODA LINSSOPPA .
HEJSAN !
Det här är den godaste soppa jag vet...mmm .
Prova att göra den Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 MORÖTTER ,
1 GUL LÖK ,
2 VITLÖKSKLYFTOR ,
1 BIT ROTSELLERI ,
1 BURK KROSSADE TOMATER ,
10- 12 DL VATTEN ,
2 ST BULJONGTÄRNINGAR (1 grönsaksbuljong+1 köttbuljong) ,
1/2 TSK OREGANO ,
SALT OCH PEPPAR ,
1 KNIPPA PERSILJA ,
2 DL RÖDA LINSER .
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och dela morötter, lök, vitlökar, och rotselleri .
Lägg i en kastrull , tillsätt vatten, krossade tomater, buljong-
tärningar , och oregano . Salta å Peppra . KOKA I 20 MINUTER .
KOKA MED LINSERNA , DE SISTA 10 MINUTERNA .
KLIPP ÖVER PERSILJA OCH SERVERA .
LYCKA TILL !
MORMOR ELLAS VANILJHORN .
HEJSAN !
De här kakorna var de godaste vår mamma visste ,
alltid skulle de vara med på julen .
SÅ VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET :
200 g SMÖR /MARGARIN
4 1/2 DL VETEMJÖL ,
2 MSK VANILJSOCKER ,
GARNERING : 3 MSK STRÖSOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman Smör, Vetemjöl och Vaniljsocker .
LÅT DEGEN VILA I KYLEN 1 TIMMA .
Dela degen i 50 bitar rullas till Horn-Hästskor .
GRÄDDA I 175 GRADER, i 12 MINUTER .
DOPPA DE HETA KAKORNA I STRÖSOCKER .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)