torsdag 17 december 2015
TULLARENS STRÖMMINGSLÅDA 4 PERSONER .
HEJSAN !
Den här fick vi smaka på hos ett par kompisar,
så himla god , med kokt potatis och tomater till ! mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
600 G STRÖMMINGSFILEER , (ca 1 KG HEL STRÖMMING) ,
1 LITEN PURJOLÖK ,
SMÖR /MARGARIN ,
2 DL VISPGRÄDDE ,
1 LITEN BURK ANSJOVISFILEER CA 50 G ,
1/2 TSK SALT ,
1 KRM NYMALD SVARTPEPPAR ,
FINHACKAD DILL ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Ansa , skölj och skiva purjolöken tunt . Fräs den mjuk i lite
fett i en kastrull . Häll i grädden och spadet från ANSJOVISFILEERNA.
Koka på svag värme .
HACKA ANSJOVISFILEÉRNA och rör ner dem i purjolökssåsen .
SKÖLJ STRÖMMINGSFILEERNA hastigt i kallt vatten och låt dem rinna av
väl . Salta och peppra FILEERNA .
RULLA samman FILEERNA med skinnsidan ut och lägg rullarna i en smord
ugnssäker form . HÄLL purjolökssåsen över .
GRÄDDA på galler mitt i ugnen 20 25 minuter. Strö över dillen .
SERVERA MED KOKT POTATIS OCH TOMATER .
LYCKA TILL !
KAVIARLÅDA 4 PERSONER .
HEJSAN !
Är det någon som gillar Kaviar , men inte Sill .
Smaka då på den här , inte tokig alls !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 KOKTA KALLA POTATISAR ,
2 SKIVADE GULA LÖKAR ,
SMÖR /MARGARIN ,
2 DL VISPGRÄDDE ,
4 MSK KAVIAR , GÄRNA ORÖKT ,
1 DL LAGRAD OST t ex GREVE ,
2 MSK SIKTAT STRÖBRÖD .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och skiva potatisen . Fräs löken mjuk i lite fett .
Vispa grädden till lätt skum . Rör ner kaviaren och osten .
LÄGG potatisskivorna och löken i en ganska låg och vid ugns-
säker form . Bred över grädden och strö på ströbrödet .
GRÄDDA på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg och
blivit genomvarm ca 15 minuter .SERVERA MED GRÖNSALLAD .
ALL LYCKA TILL ! HOPPAS ATT DET SMAKAR !
tisdag 15 december 2015
JUL - GODIS , BRÄNDA MANDLAR .
HEJSAN !
Det här är väl kanske ett gammaldags godis , men ack så goda !
HÄR ÄR RECEPTET : 200 G MANDLAR , 6 DL FLORSOCKER , 1 1/2 DL VATTEN.
SÅ HÄR GÖR DU :
BEREDNING: Torka mandlarna med hushållspapper och lägg dem i en gryta
tillsammans med socker och vatten . LÅT koka upp på svag värme , rör om
hela tiden så att inte sockret bränner vid i grytan . NÄR vattnet dunstat
bort sitter sockret som en gråaktig hinna runt mandlarna . ÖKA värmen ,
rör ständigt tills sockret åter är smält och mandlarna blir gyllenbruna
och blanka . HÄLL upp på oljad tallrik eller bakplåtspapper och sära
mandlarna med gaffel , använd INTE FINGRARNA , MANDLARNA ÄR GLÖDHETA .
SOCKRET stelnar snabbt , lägg de helt torra mandlarna i burkar med tätt-
slutande lock ...mmm så GÖRGOA ! LYCKA TILL !
MITT JÄTTEGODA VÖRTBRÖD 3 LIMPOR .
HEJSAN !
I år blir det enkelt, färdig- blandade Vörtkryddor.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR/MARGARIN ,
2 DL SIRAP ,
2 FLASKOR LÄTTÖL (37 CL)
100 G JÄST ,
1 PÅSE FÄRDIGBLANDADE VÖRTKRYDDOR ,
1 DL RUSSIN ,
1 1/2 KG RÅGSIKT ,
UGN :200 GRADER ,
PENSLING : 1 MSK SIRAP + 2 MSK VARMT VATTEN .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
TILLSÄTT sirap , och lättöl . Låt allt bli 37 grader .
SMULA ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan .
TILLSÄTT resten av degvätskan , vörtkryddor och russin . RÖR om väl .
TILLSÄTT det mesta av mjölet . SPARA lite till utbakningen .
ARBETA degen blank och smidig . LÅT jäsa under bakduk ca 30 min.
TA upp degen på bakbordet och arbeta ihop den . FORMA den till 3 limpor
och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper . PENSLA gärna bröden
på sidorna med lite smält smör, så går det lätt att sära om de jäser ihop.
LÅT limporna jäsa under bakduk ca 30 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen
av ugnen ca 40 minuter . BLANDA sirap och varmt vatten till pensling och
pensla bröden när de är färdiga . BRÖDEN GÅR BRA ATT FRYSA .
LYCKA TILL !
söndag 13 december 2015
TOMTEBO-BARNENS MJUKA PEPPARKAKA .
HEJSAN !
En saftig och hållbar kaka som blir lite festligare
med glasyr på. Jag sätter röda små marsipan -tomtar
uppe i glasyren- några stycken och de flesta runt
kanten på kakan .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G MARGARIN ,
2 DL SOCKER ,
3 ÄGG ,
4 DL VETEMJÖL ,
2 TSK BAKPULVER ,
1 TSK KANEL ,
1 TSK NEJLIKOR ,
1 TSK INGEFÄRA ,
3 MSK SYLTADE APELSINSKAL ,
10 HACKADE SÖTMANDLAR ,
2 DL GRÄDDFIL ,
UGN : 150 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget
och rör kraftigt mellan varje . BLANDA mjölet med kryddorna,
bakpulvret , apelsinskalet , och mandeln . RÖR ner detta
tillsammans med Gräddfilen i äggsmeten .
HÄLL smeten i en välsmord och bröad form och grädda i nedre
delen av ugnen 60-80 minuter . PRÖVA med en sticka !
GARNERA med florsocker utrört i lite vatten till en glasyr,
SÄTT I TOMTARNA INNAN GLASYREN STELNAR .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
MARSIPAN TOMTARNA KÖPER JAG PÅ ICA .
lördag 12 december 2015
MÅDDANS LUSSEKATTER MED SAFFRAN OCH KARDEMUMMA CA 50 ST.
HEJSAN !
Idag ska jag baka lussekatter, vi håller på att vänja oss vid Saffrans-kryddan.
Så jag lägger i 1 tsk Kardemumma och får en jättegod smak av både Saffran å
Kardemumma , de blir ju så fina i färgen när de är så gula.
Här är receptet :
50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 KUVERT SAFFRAN a'1/2 g
1-11/2 DL SOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 TSK KARDEMUMMA ,11/2 L VETEMJÖL .
TILLBEHÖR : Russin , uppvispat Ägg , å Pärlsocker .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull ,tillsätt
mjölk och saffran . Låt blandningen bli ca 37 grader - fingervarmt .
HÄLL degspadet över jästen och rör om så den löser sig . Tillsätt socker ,
salt , russin och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop degen och tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt degen jäsa till
nästan dubbel storlek 30 - 40 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .Dela den i 4 delar .
RULLA ut varje del till en smal längd . Skär längderna i bitar och forma
och forma dem till Lussekatter .
LÄGG lussekatterna på bakpappersklädd plåt . Låt dem jäsa 30 minuter .
Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med russin .
(Pärlsocker till JULTRÄDET-GRANEN ).
GRÄDDA i ugn vid 225 grader 8-10 minuter.
TREVLIG LUCIA OCH LYCKA TILL !
torsdag 10 december 2015
TOBIAS CHOKLADKAKOR ca 90 ST .
HEJSAN !
När Tobias fyllde 5 år, ville han ha dessa Jättegoda Chokladkakor.
SÅ VARSÅGODA .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g SMÖR/MARGARIN ,
1 DL STRÖSOCKER ,
3 MSK KAKAOPULVER ,
1 ÄGG ,
3 1/4 DL VETEMJÖL .
Pensling och Garnering :
1 UPPVISPAT ÄGG ,
1/2 DL HACKAD MANDEL ,
1/2 DL PÄRLSOCKER ,
UGN: 175 GRADER.
Så här gör Du: BLANDA snabbt samman alla ingredienserna till degen .
Låt den vila i kylskåpet en stund .
KAVLA ut degen tunt och ta ut runda blomkakor = pepparkaksmått med vågig kant.
Lägg kakorna på lätt smord plåt .
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö mandel och pärlsocker över .
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter . Passa dem noga så de inte blir mörka,
då försvinner den goda chokladsmaken .
HOPPAS ATT DE SMAKAR !LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)