torsdag 17 december 2015

TULLARENS STRÖMMINGSLÅDA 4 PERSONER .

HEJSAN ! Den här fick vi smaka på hos ett par kompisar, så himla god , med kokt potatis och tomater till ! mmm... HÄR ÄR RECEPTET : 600 G STRÖMMINGSFILEER , (ca 1 KG HEL STRÖMMING) , 1 LITEN PURJOLÖK , SMÖR /MARGARIN , 2 DL VISPGRÄDDE , 1 LITEN BURK ANSJOVISFILEER CA 50 G , 1/2 TSK SALT , 1 KRM NYMALD SVARTPEPPAR , FINHACKAD DILL , SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT ugnen på 200 grader . Ansa , skölj och skiva purjolöken tunt . Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull . Häll i grädden och spadet från ANSJOVISFILEERNA. Koka på svag värme . HACKA ANSJOVISFILEÉRNA och rör ner dem i purjolökssåsen . SKÖLJ STRÖMMINGSFILEERNA hastigt i kallt vatten och låt dem rinna av väl . Salta och peppra FILEERNA . RULLA samman FILEERNA med skinnsidan ut och lägg rullarna i en smord ugnssäker form . HÄLL purjolökssåsen över . GRÄDDA på galler mitt i ugnen 20 25 minuter. Strö över dillen . SERVERA MED KOKT POTATIS OCH TOMATER . LYCKA TILL !

KAVIARLÅDA 4 PERSONER .

HEJSAN ! Är det någon som gillar Kaviar , men inte Sill . Smaka då på den här , inte tokig alls ! HÄR ÄR RECEPTET : 8 KOKTA KALLA POTATISAR , 2 SKIVADE GULA LÖKAR , SMÖR /MARGARIN , 2 DL VISPGRÄDDE , 4 MSK KAVIAR , GÄRNA ORÖKT , 1 DL LAGRAD OST t ex GREVE , 2 MSK SIKTAT STRÖBRÖD . SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT ugnen på 225 grader . Skala och skiva potatisen . Fräs löken mjuk i lite fett . Vispa grädden till lätt skum . Rör ner kaviaren och osten . LÄGG potatisskivorna och löken i en ganska låg och vid ugns- säker form . Bred över grädden och strö på ströbrödet . GRÄDDA på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg och blivit genomvarm ca 15 minuter .SERVERA MED GRÖNSALLAD . ALL LYCKA TILL ! HOPPAS ATT DET SMAKAR !

tisdag 15 december 2015

JUL - GODIS , BRÄNDA MANDLAR .

HEJSAN ! Det här är väl kanske ett gammaldags godis , men ack så goda ! HÄR ÄR RECEPTET : 200 G MANDLAR , 6 DL FLORSOCKER , 1 1/2 DL VATTEN. SÅ HÄR GÖR DU : BEREDNING: Torka mandlarna med hushållspapper och lägg dem i en gryta tillsammans med socker och vatten . LÅT koka upp på svag värme , rör om hela tiden så att inte sockret bränner vid i grytan . NÄR vattnet dunstat bort sitter sockret som en gråaktig hinna runt mandlarna . ÖKA värmen , rör ständigt tills sockret åter är smält och mandlarna blir gyllenbruna och blanka . HÄLL upp på oljad tallrik eller bakplåtspapper och sära mandlarna med gaffel , använd INTE FINGRARNA , MANDLARNA ÄR GLÖDHETA . SOCKRET stelnar snabbt , lägg de helt torra mandlarna i burkar med tätt- slutande lock ...mmm så GÖRGOA ! LYCKA TILL !

MITT JÄTTEGODA VÖRTBRÖD 3 LIMPOR .

HEJSAN ! I år blir det enkelt, färdig- blandade Vörtkryddor. HÄR ÄR RECEPTET : 100 G SMÖR/MARGARIN , 2 DL SIRAP , 2 FLASKOR LÄTTÖL (37 CL) 100 G JÄST , 1 PÅSE FÄRDIGBLANDADE VÖRTKRYDDOR , 1 DL RUSSIN , 1 1/2 KG RÅGSIKT , UGN :200 GRADER , PENSLING : 1 MSK SIRAP + 2 MSK VARMT VATTEN . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT smöret i en kastrull . TILLSÄTT sirap , och lättöl . Låt allt bli 37 grader . SMULA ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan . TILLSÄTT resten av degvätskan , vörtkryddor och russin . RÖR om väl . TILLSÄTT det mesta av mjölet . SPARA lite till utbakningen . ARBETA degen blank och smidig . LÅT jäsa under bakduk ca 30 min. TA upp degen på bakbordet och arbeta ihop den . FORMA den till 3 limpor och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper . PENSLA gärna bröden på sidorna med lite smält smör, så går det lätt att sära om de jäser ihop. LÅT limporna jäsa under bakduk ca 30 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen ca 40 minuter . BLANDA sirap och varmt vatten till pensling och pensla bröden när de är färdiga . BRÖDEN GÅR BRA ATT FRYSA . LYCKA TILL !

söndag 13 december 2015

TOMTEBO-BARNENS MJUKA PEPPARKAKA .

HEJSAN ! En saftig och hållbar kaka som blir lite festligare med glasyr på. Jag sätter röda små marsipan -tomtar uppe i glasyren- några stycken och de flesta runt kanten på kakan . HÄR ÄR RECEPTET : 100 G MARGARIN , 2 DL SOCKER , 3 ÄGG , 4 DL VETEMJÖL , 2 TSK BAKPULVER , 1 TSK KANEL , 1 TSK NEJLIKOR , 1 TSK INGEFÄRA , 3 MSK SYLTADE APELSINSKAL , 10 HACKADE SÖTMANDLAR , 2 DL GRÄDDFIL , UGN : 150 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU: RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje . BLANDA mjölet med kryddorna, bakpulvret , apelsinskalet , och mandeln . RÖR ner detta tillsammans med Gräddfilen i äggsmeten . HÄLL smeten i en välsmord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen 60-80 minuter . PRÖVA med en sticka ! GARNERA med florsocker utrört i lite vatten till en glasyr, SÄTT I TOMTARNA INNAN GLASYREN STELNAR . GOD-JUL och LYCKA TILL ! MARSIPAN TOMTARNA KÖPER JAG PÅ ICA .

lördag 12 december 2015

MÅDDANS LUSSEKATTER MED SAFFRAN OCH KARDEMUMMA CA 50 ST.

HEJSAN ! Idag ska jag baka lussekatter, vi håller på att vänja oss vid Saffrans-kryddan. Så jag lägger i 1 tsk Kardemumma och får en jättegod smak av både Saffran å Kardemumma , de blir ju så fina i färgen när de är så gula. Här är receptet : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 KUVERT SAFFRAN a'1/2 g 1-11/2 DL SOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 TSK KARDEMUMMA ,11/2 L VETEMJÖL . TILLBEHÖR : Russin , uppvispat Ägg , å Pärlsocker . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull ,tillsätt mjölk och saffran . Låt blandningen bli ca 37 grader - fingervarmt . HÄLL degspadet över jästen och rör om så den löser sig . Tillsätt socker , salt , russin och det mesta av vetemjölet . ARBETA ihop degen och tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek 30 - 40 minuter . TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .Dela den i 4 delar . RULLA ut varje del till en smal längd . Skär längderna i bitar och forma och forma dem till Lussekatter . LÄGG lussekatterna på bakpappersklädd plåt . Låt dem jäsa 30 minuter . Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med russin . (Pärlsocker till JULTRÄDET-GRANEN ). GRÄDDA i ugn vid 225 grader 8-10 minuter. TREVLIG LUCIA OCH LYCKA TILL !

torsdag 10 december 2015

TOBIAS CHOKLADKAKOR ca 90 ST .

HEJSAN ! När Tobias fyllde 5 år, ville han ha dessa Jättegoda Chokladkakor. SÅ VARSÅGODA . HÄR ÄR RECEPTET : 100 g SMÖR/MARGARIN , 1 DL STRÖSOCKER , 3 MSK KAKAOPULVER , 1 ÄGG , 3 1/4 DL VETEMJÖL . Pensling och Garnering : 1 UPPVISPAT ÄGG , 1/2 DL HACKAD MANDEL , 1/2 DL PÄRLSOCKER , UGN: 175 GRADER. Så här gör Du: BLANDA snabbt samman alla ingredienserna till degen . Låt den vila i kylskåpet en stund . KAVLA ut degen tunt och ta ut runda blomkakor = pepparkaksmått med vågig kant. Lägg kakorna på lätt smord plåt . PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö mandel och pärlsocker över . GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter . Passa dem noga så de inte blir mörka, då försvinner den goda chokladsmaken . HOPPAS ATT DE SMAKAR !LYCKA TILL !