onsdag 6 januari 2016

CHILI CON CARNE I PAPRIKASKÅLAR 4 PERSONER .

HEJSAN! Å.. det här måste, Ni prova Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 500 G KÖTTFÄRS , 1 HACKAD GUL LÖK , 1 MSK OLJA , 1 TSK SALT , 2 KRM PEPPAR , 2 DL KROSSADE TOMATER , 1/2 TSK CHILIPULVER , 1 TSK SPISKUMMIN , 1 TSK MALD KORIANDER , 1 PRESSAD VITLÖKSKLYFTA , 1 FINHACKAD RÖD PAPRIKA , 400 G SVARTA ELLER RÖDA BÖNOR , 4 GULA PAPRIKOR , RIVEN OST , RUCOLA . SÅ HÄR GÖR DU : STEK färs och lök i olja i en stor stekpanna . KRYDDA . TILLSÄTT tomater, kryddor och pressad vitlök . SJUD , köttfärsgrytan i 5 minuter . BLANDA ner paprikan och koka upp . SKÖLJ av bönorna i ett durkslag . BLANDA ner dem i grytan och koka upp . DELA paprikorna på längden och fyll dem med chilin . STRÖ över ost , GARNERA med rucola . UGN :200 GRADER i 15 minuter . SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

måndag 4 januari 2016

KANELÄPPLEN MED MARÄNG 4 PORT .

HEJSAN ! Dags för efterrätt ! Snabb och enkel , gärna efter fisk eller soppa! VARSÅGODA : 4 SYRLIGA ÄPPLEN , 1 DL VATTEN , 1/2 DL SOCKER , 1 KANELSTÅNG , 3 ÄGGVITOR , 1/2 DL SOCKER , FLAGAD MANDEL . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp vatten , socker och kanel . SKALA och klyfta äpplena och koka dem lätt i lagen . LÄGG blandningen i en ugnsfast form . VISPA äggvitorna till skum . TILLSÄTT sockret och vispa till HÅRT SKUM . LÄGG smeten på äpplena . STRÖ över mandel . GRÄDDA i 175 grader , ca 10 minuter eller tills marängen fått färg . LYCKA TILL !

SNABBA BRÖDBULLAR MED HAVREGRYN . .

HEJSAN ! Bröd som inte behöver KNÅDAS det är bra . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 5 DL VATTEN , 2 TSK SALT , 2 1/2 DL HAVREGRYN , CA 9 DL VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA jästen i en bunke . HÄLL på fingervarmt vatten och rör tills jästen löser sig . ARBETA in salt , havregryn och mjöl . DEGEN ska vara ganska lös . ARBETA degen lite och låt den jäsa minst 1 timme . SÄTT ugnen på 200 grader . LÄGG upp degen på mjölat bakbord UTAN ATT KNÅDA . SKÄR "bullstora" bitar och lägg över direkt på bakpappersklädd plåt . LÅT jäsa i 20 minuter . GRÄDDA I CA 10 MINUTER . NU ÄR DET KLART ! LYCKA TILL !

söndag 3 januari 2016

POTATISHALVOR MED KYCLKING , 4 PORT .

HEJSAN ! Det här är en rätt där allt sköter sig själv i ugnen . Vi bakar potatis och kyckling var för sig , men vid servering har vi lagt samman allt i en form , bra ! VARSÅGODA : 1 KG POTATIS , 1 MSK OLJA , 1 MSK HONUNG , 2 MSK SESAMFRÖN , 8 KYCKLINGBEN , 2 MSK SMÖR/MARGARIN , 3 MSK HONUNG , 1 MSK CHILIPULVER , SALT Å PEPPAR , 1 LIME , SÅS : 2 AVOKADOR , 1 CITRON , TABASCO , UGN :200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : SKALA och skär potatisen i halvor . HÄLL Oljan i botten av en ugnsfast form och lägg i potatishalvorna . PENSLA med honung och strö över sesamfrön . SÄTT in potatisen i ugnen . LÄGG kycklingklubborna i en annan ugnsfast form . SMÄLT matfettet i en kastrull , blanda i honung och chilipulver , salt å peppar . Pensla blandningen på kycklingklubborna . SKÄR limefrukten i klyftor och pressa saften över kycklingklubborna . GRILLA klubborna i 25 minuter. SKALA avokadorna och ta bort kärnorna . MIXA avokadorna med saften från 1 citron och droppa i tabasco . SMAKA av med salt å peppar . SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

POTATISPAJ MED OST , 4 PORT .

HEJSAN ! Det här är en trevlig kvällsrätt där potatis samsas väl med purjolök och grönmögelost . VARSÅGODA : PAJDEG : 3 DL VETEMJÖL , 100 G SMÖR/MARGARIN , 2 MSK KALLT VATTEN . FYLLNING : 10 CM PURJOLÖK , 5 MEDELSTORA POTATISAR , 150 G GRÖNMÖGELOST , 2 DL KAFFEGRÄDDE/MATLAGNINGSGRÄDDE , 2 ÄGG , UGN 200 GRADER : SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA i matberedare samman ingredienserna till pajdegen . Kör med kniven tills en degboll bildas , låt vila minst 30 min i kylen . KAVLA eller tryck ut degen i en form , ca 23 cm i diameter . Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen . TVÄTTA och skiva purjolöken . Skala och skiva potatisen . LÄGG purjolök och potatis i det förgräddade pajskalet . SMULA över grönmögelosten . VISPA samman kaffegrädde och ägg . HÄLL blandningen över fyllningen och grädda i ca 30 minuter . SERVERA , med bladsallad , och JULSKINKA ELLER LAX , som blivit över sen JULEN . LYCKA TILL !

torsdag 31 december 2015

GOTT NYTT ÅR !

GOTT NYTT ÅR ! ÖNSKAR JAG ER ALLA , VI SES NÄSTA ÅR !

onsdag 30 december 2015

HAVETS LÄCKERHETER PÅ COUSCOUSBÄDD, 6 PORT.

HEJSAN ! Det här passar till NYÅR , att äta någon gång under kvällen . HÄR ÄR RECEPTET : 4 PORTIONER COUSCOUS , SMÖR , OLJA , OCH SALT ENL. ANVISNING PÅ FÖRP. 1 KUVERT SAFFRAN , 1 PRESSAD VITLÖKSKLYFTA , 1 PKT DJUPFRYST GRÖN SPARRIS , 6 SKIVOR FÄRSKRÖKT LAX , CA 200 G SKALADE RÄKOR , 1 FÖRP. PANERADE BLÄCKFISKRINGAR , (ca 250 g) , OLJA TILL STEKNING , 100 G SMAKRIK OST i SMÅ KUBER , 1 LIMEFRUKT . SÅ HÄR GÖR DU : LAGA till Couscousen enligt anvisningarna . TILLSÄTT saffranet , innan vattnet kokar upp och smaksätt mot slutet med vitlök . LÄGG upp couscousen på ett varmt fat och GARNERA med sparrisen, som fått koka ett par minuter i saltat vatten , skivor av laxen , räkorna och nystekta bläckfiskringar . STRÖ osten ovanpå . SERVERA MED LIMEKLYFTOR SOM KAN PRESSAS ÖVER . GOTT NYTT ÅR !