torsdag 21 januari 2016

FISKPINNAR i TUNNBRÖD 4 PORT.

HEJSAN ! Har Ni någonsin haft matstrejkande barn ? Jag provade det här . HÄR ÄR RECEPTET : 400 g fiskpinnar , 100 g salladskål , 200 g morötter i stavar , 250 g cocktailtomater i halvor , 150 g gurka i stavar , 2 dl matlagningsyoghurt , 2 msk AJVAR RELISH , 2 tsk finrivet apelsinskal , 0,5 tsk oregano , 1 krm äppelcidervinäger , salt å peppar , 240 g mjukt tunnbröd . SÅ HÄR GÖR DU : STEK fiskpinnarna i ugnen, enligt anvisning på paketet. BLANDA matlagningsyoghurt, AJVAR RELISH, apelsinskal , oregano, samt salt å peppar till en sås . FYLL tunnbröden med fiskpinnar, grönsaker och sås . Var och en av barnen fick göra sin egen "klämma" och smaka på en NY grönsak . LYCKA TILL !

NORSKA SKOLBULLAR 20 ST.

HEJSAN ! Denna bulle finns lite överallt i Norge . HÄR ÄR RECEPTET : 50 g jäst för söta degar , 100 g margarin/smör , 3 1/2 dl mjölk , 1 dl strösocker , 1/2 bakpulver , 1 tsk kardemumma , 1/2 tsk salt , 10-10 1/2 dl vetemjöl , FYLLNING : ca 2 dl vaniljkräm , GLASYR : 1 ägg till pensling , 2 1/2 dl florsocker , 1 äggvita , 2 dl kokos . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA jästen i en bunke . Smält matfettet i en kastrull . Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader . Rör ner lite av degvätskan i jästen och rör så att jästen löser sig . Tillsätt resten av degvätskan, socker, bakpulver, kardemumma, salt, och det mesta av mjölet . Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt jäsa övertäckt 30 minuter . TA UPP degen på mjölat bakbord och arbeta den något . Dela degen i 20 delar . Rulla en bulle av varje och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper . Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter . SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER : Gör en grop med pekfingret och fyll den med lite vaniljkräm . Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda 8-10 minuter . Låt bullarna svalna på galler . RÖR ihop florsocker och äggvita, blandningen ska vara tjock . Pensla bullarna med florsockret och doppa i kokos . Jättegoda , LYCKA TILL !

WIENERKAKA ca 35 RUTOR .

HEJSAN ! De här var riktigt smarriga , mmm... till Söndags-kaffet, när svärmor kommer ? HÄR ÄR RECEPTET : 50 g jäst för söta degar , 2 1/2 dl rumstempererad mjölk , 2 ägg , 1/2 dl strösocker , 1/2 tsk salt , 10-11 dl vetemjöl , 150 g smör/margarin , FYLLNING 1 : 150 g mandelmassa , 75 g margarin/smör , FYLLNING 2 : 75 g margarin/smör , 3/4 dl strösocker , 1 msk vaniljsocker , GARNERING : 1 ägg till pensling , pärlsocker , hackad sötmandel. SMULA jästen i en bunke . Tillsätt lite av mjölken och rör så att jästen löser sig . Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet . Tärna matfettet och tillsätt till degen . Arbeta ihop till en kladdfri deg . Låt jäsa övertäckt 30 minuter . TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar , där den ena är något mindre än den andra . Kavla ut den minsta degen till en rektangel , ca 30x40 cm och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Blanda mandelmassa och matfett och bred blandningen ovanpå . KAVLA ut den andra degen till en rektangulär platta 25x60 cm . Blanda margarin/smör , socker, vaniljsocker och bred det ovanpå . Rulla ihop degplattan till en ganska fast rulltårta . Dela den i 35 bitar . Lägg ut bullarna ovanpå degen i långpannan , 5 på kortsidan och 7 på långsidan är lagom . Jäs övertäckt 30-40 min. SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel . GRÄDDA ca 20 minuter . Låt WIENERKAKAN svalna och skär den i rutor . LYCKA TILL!

KARLSPADERGIFFLAR MED VIT CHOKLAD OCH FÄRSKOST 24 ST .

HEJSAN ! Idag blir det bull-bak, det här är ett gammaldags recept . HÄR ÄR RECEPTET : 50 g JÄST, för söta degar , 200 g SMÖR/MARGARIN , 2 1/2 dl MJÖLK , 1 dl STRÖSOCKER , 2 ÄGGULOR , 1 tsk BAKPULVER , 1/2 tsk SALT , 11-12 dl VETEMJÖL , FYLLNING : 100 g VIT CHOKLAD , 100g PHILADELPHIAOST , 1/2 dl FLORSOCKER , ca 3 dl HALLON , 1 ÄGG till pensling . GARNERING : ca 100 g vit CHOKLAD , 1 msk RAPSOLJA , FLORSOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA jästen i en bunke . Smält matfettet i en kastrull . Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader . Till- sätt lite av degvätskan till jästen och rör så att jästen löser sig . Tillsätt resten av degvätskan, socker, äggulor, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg . Låt jäsa i 30 minuter . SMÄLT chokladen över vattenbad och låt den svalna något . Rör ner Philadelphiaost och florsocker . TAG upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar . Kavla ut varje del till en cirkel, ca 25 cm i diameter . SKÄR VARJE CIRKEL i 8 TÅRTBITAR . Lägg en klick av fyllningen där tårtbiten är som bredast . Lägg på 2-3 hallon . Rulla ihop till gifflar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper . Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader . PENSLA med uppvispat ägg . Grädda 8-10 minuter . SMÄLT chokladen över vattenbad och rör ner rapsolja . Ringla chokladen över gifflarna (om Du fryser in gifflarna - vänta med chokladen till SERVERINGSDAGS). Sikta över florsocker . HOPPAS ATT NI GILLAR DEM , LYCKA TILL !

lördag 16 januari 2016

MANDELKAKOR MED TOPPING .

HEJSAN ! De här är ...Ni måste smaka... HÄR ÄR RECEPTET : 200 g MANDELMASSA , 100 g rumsvarmt SMÖR , 1 dl VETEMJÖL , finrivet skal av 1 APELSIN , GARNERING : 150 g naturell PHILADELPHIA OST , 1 msk FLORSOCKER , fint rivet skal av 1 APELSIN , OCH DEKORATIONSSTRÖSSEL . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA mandelmassan och smöret till en smidig smet . Blanda ner mjölet och apelsinskalet . Fyll mindre formar med smeten . GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter . LÅT svalna . VISPA ihop ost med florsocker och apelsinskal luftigt . SPRITSA TOPPINGEN på varje Mandelkaka . STRÖ ÖVER STRÖSSEL . KLART ! Jag tycker att det är en riktig FÖDELSEDAGS KAKA ! VAD TYCKER NI ? LYCKA TILL !

onsdag 13 januari 2016

BULGUR OCH KYCKLINGRISOTTO 2 PORT.

HEJSAN ! Det här var underbart gott kan Ni tro, Prova Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 PORTIONER BULGUR , 50 G RÖDLÖK I SKIVOR , 1 KLYFTA VITLÖK , 1 MSK MATOLJA- RAPSOLJA (tycker jag är bra) 200 G KYCKLINGFILE i BITAR , 0,5 TSK KARDEMUMMA , 0,5 TSK SPISKUMMIN , 0,5 TSK KORIANDER , 0,5 TSK GURKMEJA , SALT å PEPPAR , 150 g TOMAT i BITAR , 2 KONSERVERADE PERSIKOR i BITAR . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA bulgur som det står på paketet . STEK rödlök och pressad vitlök i hälften av oljan . STEK kycklingen i resten av oljan . Se till så att kycklingen är genomstekt . KRYDDA med kardemumma, spiskummin, koriander , gurkmeja, salt å peppar . BLANDA BULGUR , KYCKLINGFILE , LÖK , TOMAT och PERSIKOR . VARSÅGODA , LYCKA TILL !

söndag 10 januari 2016

FILMJÖLKSLIMPA MED FRÖ , 2 LIMPOR .

HEJSAN ! Filmjölk och sirap gör den här limpan mycket saftig. Nötter, solrosfrön, russin och linfrö är gott tuggmotstånd. HÄR ÄR RECEPTET : 1 LITER FILMJÖLK , 1 1/2 TSK BIKARBONAT , 2 DL MÖRK SIRAP , 1 TSK SALT , 3 DL GRAHAMSMJÖL , 2 DL GROVT RÅGMJÖL , 2 DL SOLROSFRÖN , 1 DL LINFRÖ , 1 DL RUSSIN , 1 DL HASSELNÖTTER , 7 DL VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : RÖR samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt . TILLSÄTT grahamsmjöl, rågmjöl, solrosfrö, linfrö, russin, hasselnötter och vetemjölet . RÖR tills allt är blandat . SMÖRJ eller KLÄ två brödformar med bakplåtspapper . FÖRDELA degen i dem . UGNSBAKA i nedre delen av ugnen i 200 grader 60 minuter . LÅT limporna svalna av, stjälp upp dem och låt dem kallna på galler . mmm...Du behöver bara smör på, det är så smakrikt . VARSÅGODA ..LYCKA TILL !