torsdag 21 januari 2016
FISKPINNAR i TUNNBRÖD 4 PORT.
HEJSAN !
Har Ni någonsin haft matstrejkande barn ?
Jag provade det här .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g fiskpinnar ,
100 g salladskål ,
200 g morötter i stavar ,
250 g cocktailtomater i halvor ,
150 g gurka i stavar ,
2 dl matlagningsyoghurt ,
2 msk AJVAR RELISH ,
2 tsk finrivet apelsinskal ,
0,5 tsk oregano ,
1 krm äppelcidervinäger ,
salt å peppar ,
240 g mjukt tunnbröd .
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK fiskpinnarna i ugnen, enligt anvisning på paketet.
BLANDA matlagningsyoghurt, AJVAR RELISH, apelsinskal ,
oregano, samt salt å peppar till en sås .
FYLL tunnbröden med fiskpinnar, grönsaker och sås .
Var och en av barnen fick göra sin egen "klämma"
och smaka på en NY grönsak .
LYCKA TILL !
NORSKA SKOLBULLAR 20 ST.
HEJSAN !
Denna bulle finns lite överallt i Norge .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst för söta degar ,
100 g margarin/smör ,
3 1/2 dl mjölk ,
1 dl strösocker ,
1/2 bakpulver ,
1 tsk kardemumma ,
1/2 tsk salt ,
10-10 1/2 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
ca 2 dl vaniljkräm ,
GLASYR :
1 ägg till pensling ,
2 1/2 dl florsocker ,
1 äggvita ,
2 dl kokos .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader .
Rör ner lite av degvätskan i jästen och rör så att jästen
löser sig . Tillsätt resten av degvätskan, socker, bakpulver,
kardemumma, salt, och det mesta av mjölet . Arbeta ihop till
en kladdfri deg och låt jäsa övertäckt 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och arbeta den något . Dela
degen i 20 delar . Rulla en bulle av varje och lägg dem på en
plåt med bakplåtspapper . Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER :
Gör en grop med pekfingret och fyll den med lite vaniljkräm .
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda 8-10 minuter .
Låt bullarna svalna på galler .
RÖR ihop florsocker och äggvita, blandningen ska vara tjock .
Pensla bullarna med florsockret och doppa i kokos .
Jättegoda , LYCKA TILL !
WIENERKAKA ca 35 RUTOR .
HEJSAN !
De här var riktigt smarriga , mmm... till Söndags-kaffet,
när svärmor kommer ?
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst för söta degar ,
2 1/2 dl rumstempererad mjölk ,
2 ägg ,
1/2 dl strösocker ,
1/2 tsk salt ,
10-11 dl vetemjöl ,
150 g smör/margarin ,
FYLLNING 1 :
150 g mandelmassa ,
75 g margarin/smör ,
FYLLNING 2 :
75 g margarin/smör ,
3/4 dl strösocker ,
1 msk vaniljsocker ,
GARNERING : 1 ägg till pensling , pärlsocker , hackad sötmandel.
SMULA jästen i en bunke . Tillsätt lite av mjölken och rör så att
jästen löser sig . Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och
det mesta av mjölet . Tärna matfettet och tillsätt till degen .
Arbeta ihop till en kladdfri deg . Låt jäsa övertäckt 30 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar , där den ena
är något mindre än den andra . Kavla ut den minsta degen till en
rektangel , ca 30x40 cm och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper.
Blanda mandelmassa och matfett och bred blandningen ovanpå .
KAVLA ut den andra degen till en rektangulär platta 25x60 cm .
Blanda margarin/smör , socker, vaniljsocker och bred det ovanpå .
Rulla ihop degplattan till en ganska fast rulltårta .
Dela den i 35 bitar . Lägg ut bullarna ovanpå degen i långpannan ,
5 på kortsidan och 7 på långsidan är lagom . Jäs övertäckt 30-40 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel .
GRÄDDA ca 20 minuter . Låt WIENERKAKAN svalna och skär den i rutor .
LYCKA TILL!
KARLSPADERGIFFLAR MED VIT CHOKLAD OCH FÄRSKOST 24 ST .
HEJSAN !
Idag blir det bull-bak, det här är ett gammaldags recept .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g JÄST, för söta degar ,
200 g SMÖR/MARGARIN ,
2 1/2 dl MJÖLK ,
1 dl STRÖSOCKER ,
2 ÄGGULOR ,
1 tsk BAKPULVER ,
1/2 tsk SALT ,
11-12 dl VETEMJÖL ,
FYLLNING :
100 g VIT CHOKLAD ,
100g PHILADELPHIAOST ,
1/2 dl FLORSOCKER ,
ca 3 dl HALLON ,
1 ÄGG till pensling .
GARNERING :
ca 100 g vit CHOKLAD ,
1 msk RAPSOLJA , FLORSOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader . Till-
sätt lite av degvätskan till jästen och rör så att jästen
löser sig . Tillsätt resten av degvätskan, socker, äggulor,
bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till
en kladdfri deg . Låt jäsa i 30 minuter .
SMÄLT chokladen över vattenbad och låt den svalna något .
Rör ner Philadelphiaost och florsocker .
TAG upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar .
Kavla ut varje del till en cirkel, ca 25 cm i diameter .
SKÄR VARJE CIRKEL i 8 TÅRTBITAR . Lägg en klick av fyllningen
där tårtbiten är som bredast . Lägg på 2-3 hallon . Rulla ihop
till gifflar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper . Låt
jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader .
PENSLA med uppvispat ägg . Grädda 8-10 minuter . SMÄLT chokladen
över vattenbad och rör ner rapsolja . Ringla chokladen över
gifflarna (om Du fryser in gifflarna - vänta med chokladen till
SERVERINGSDAGS). Sikta över florsocker .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEM , LYCKA TILL !
lördag 16 januari 2016
MANDELKAKOR MED TOPPING .
HEJSAN !
De här är ...Ni måste smaka...
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g MANDELMASSA ,
100 g rumsvarmt SMÖR ,
1 dl VETEMJÖL ,
finrivet skal av 1 APELSIN ,
GARNERING : 150 g naturell PHILADELPHIA OST ,
1 msk FLORSOCKER ,
fint rivet skal av 1 APELSIN , OCH DEKORATIONSSTRÖSSEL .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mandelmassan och smöret till en smidig smet .
Blanda ner mjölet och apelsinskalet .
Fyll mindre formar med smeten .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter . LÅT svalna .
VISPA ihop ost med florsocker och apelsinskal luftigt .
SPRITSA TOPPINGEN på varje Mandelkaka .
STRÖ ÖVER STRÖSSEL . KLART !
Jag tycker att det är en riktig FÖDELSEDAGS KAKA !
VAD TYCKER NI ? LYCKA TILL !
onsdag 13 januari 2016
BULGUR OCH KYCKLINGRISOTTO 2 PORT.
HEJSAN !
Det här var underbart gott kan Ni tro, Prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 PORTIONER BULGUR ,
50 G RÖDLÖK I SKIVOR ,
1 KLYFTA VITLÖK ,
1 MSK MATOLJA- RAPSOLJA (tycker jag är bra)
200 G KYCKLINGFILE i BITAR ,
0,5 TSK KARDEMUMMA ,
0,5 TSK SPISKUMMIN ,
0,5 TSK KORIANDER ,
0,5 TSK GURKMEJA ,
SALT å PEPPAR ,
150 g TOMAT i BITAR ,
2 KONSERVERADE PERSIKOR i BITAR .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA bulgur som det står på paketet .
STEK rödlök och pressad vitlök i hälften av oljan .
STEK kycklingen i resten av oljan . Se till så att kycklingen
är genomstekt . KRYDDA med kardemumma, spiskummin, koriander ,
gurkmeja, salt å peppar . BLANDA BULGUR , KYCKLINGFILE , LÖK ,
TOMAT och PERSIKOR .
VARSÅGODA , LYCKA TILL !
söndag 10 januari 2016
FILMJÖLKSLIMPA MED FRÖ , 2 LIMPOR .
HEJSAN !
Filmjölk och sirap gör den här limpan mycket saftig.
Nötter, solrosfrön, russin och linfrö är gott tuggmotstånd.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 LITER FILMJÖLK ,
1 1/2 TSK BIKARBONAT ,
2 DL MÖRK SIRAP ,
1 TSK SALT ,
3 DL GRAHAMSMJÖL ,
2 DL GROVT RÅGMJÖL ,
2 DL SOLROSFRÖN ,
1 DL LINFRÖ ,
1 DL RUSSIN ,
1 DL HASSELNÖTTER ,
7 DL VETEMJÖL .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt .
TILLSÄTT grahamsmjöl, rågmjöl, solrosfrö, linfrö, russin,
hasselnötter och vetemjölet . RÖR tills allt är blandat .
SMÖRJ eller KLÄ två brödformar med bakplåtspapper .
FÖRDELA degen i dem . UGNSBAKA i nedre delen av ugnen
i 200 grader 60 minuter . LÅT limporna svalna av, stjälp
upp dem och låt dem kallna på galler .
mmm...Du behöver bara smör på, det är så smakrikt .
VARSÅGODA ..LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)