lördag 30 januari 2016

LÄCKER LAXLASAGNE 4 PORT.

HEJSAN ! Med KESO istället för OSTSÅS. Här en riktigt, LYXIG variant med LAX och BLADSPENAT . HÄR ÄR RECEPTET : 500 g KESO NATURELL, 4-6 LASAGNEPLATTOR, 400 g TINAD BLADSPENAT, 4 SKIVOR RÖKT LAX, SALT å PEPPAR, SÅS : 2 msk SMÖR, 1 msk VETEMJÖL, 4 dl MJÖLK, 1 dl RIVEN OST. SÅ HÄR GÖR DU : VARVA KESO, lasagneplattor, bladspenat, lax och kryddor i en form. SMÄLT smöret i en teflonkastrull . PUDRA över mjölet och späd med mjölk till en slät sås . LÅT den sjuda i några minuter . FÖRDELA såsen på toppen av lasagnen . STRÖ över ost . TILLAGA 30 minuter i 200 grader tills den fått fin färg . SERVERA , med en bladsallad, å något gott att dricka. LYCKA TILL !

fredag 29 januari 2016

KALAS , PÄRONPAJ MED MANDELFYLLNING. 6 PORT.

HEJSAN ! mmm...så himla god ! HÄR ÄR RECEPTET : MÖRDEG : 2 dl Vetemjöl , 1 tsk Strösocker , 1/2 tsk Salt , 100 g Smör , 1 Ägg , PÄRON : 3 Päron, 6 dl Vatten, 3 dl Strösocker, 2 Citronskivor, 2 Kanelstänger. MANDELFYLLNING : 150g Sötmandel , 75 g Smör, 1 1/2 dl Florsocker, 1 Ägg, 1 msk Majsena, eller Potatismjöl, 1/2 msk Rom eller Konjak, 1 dl Vispgrädde. GLASYR-MARMELAD : 4 msk Aprikosmarmelad + 1 msk Vatten. SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA mördegen i matberedare . KLÄ en pajform, ca 26 cm i diameter, och picka botten lätt med en gaffel. STÄL kallt i 30 minuter . Skala och dela Päronen . KOKA upp vatten, socker, citron och kanel. Lägg ner päronen och koka ca 20 minuter tills de är mjuka . HACKA mandeln grovt i matberedare med kniv. VISPA smör och florsocker, rör ner ägg, mandel, majsenamjöl, sprit och grädde . FÖRGRÄDDA pajskalet i 225 grader ca 10 min. LÅT svalna något och häll i mandelblandningen. LÄGG i päronhalvorna med den kupiga sidan upp. GRÄDDA i 175 grader ca 20 minuter, tills fyllningen stelnat. LÅT pajen svalna lite . VÄRM marmeladen med vattnet . PENSLA päronen och glasera pajen. STÄLL kallt. SERVERA med lättvispad grädde eller vaniljglass . ALL LYCKA TILL !

KALAS ?

HEJSAN ! Vankas det till kalas ? Och Du har ont om tid, då kan Du doppa färdiga marshmallows i choklad och strö över små jordgubbskulor . Det ser väldigt festligt ut .OCH gott är det, kan jag lova . Servera på ett fat, med tårtdekor- underlägg . LYCKA TILL !

torsdag 28 januari 2016

LÅNGPANNELIMPOR SURDEG 3 ST .

HEJSAN! Många tycker att det verkar krångligt att baka SURDEGSBRÖD. Men prova detta . Du sätter SURDEGEN på kvällen och fortsätter bakningen dagen därpå ! DET färdiga brödet skärs till 3 limpor. HÄR ÄR RECEPTET : SURDEG : 50 g jäst, 3 dl kallt vatten, 3 dl rågsikt . DEG DAG 2 : 7 dl ljummet Vatten , 1 msk Salt , 1 msk malen Pomerans , 2 msk Matolja , 1 dl hela Linfrö , 1 dl Vetegroddar , 12 dl Rågsikt , ca 7 dl Vetemjöl . SÅ HÄR GÖR DU : DAG 1 : BLANDA alla ingredienser till Surdegen i en bunke . Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten . DAG 2 : TILLSÄTT det ljummade vattnet, salt, pomerans, olja, linfrön och vetegroddar . RÖR om . ARBETA sedan in först Rågsikt , sedan Vetemjöl, lite åt gången tills degen släpper bunkens kanter . DEGEN ska vara ganska lös . KAVLA eller tryck ut degen i en smord långpanna och låt jäsa under duk 40 minuter. SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . NAGGA brödet och grädda det mitt i ugnen ca 50 minuter . LÅT svalna inlindat i bakduk . SKÄR det avsvalnade brödet till 3 limpor . LYCKA TILL ! HIMLA GOTT ÄR DET !

KLIKEX 50 ST.

HEJSAN! De här är också goda att bjuda på . Kanske lite mera "stuns" att bita i . HÄR ÄR RECEPTET : 200 g SMÖR/MARGARIN , 120 g (4 dl)VETEKLI , 210 g (3 1/2 dl)VETEMJÖL , 1 dl KALLT VATTEN , 1 tsk SALT , 1 tsk BAKPULVER . SÅ HÄR GÖR DU : ARBETA samman alla ingredienserna till en jämn deg, men spar lite av vetemjölet till utbakningen . LÅT degen vila kallt , minst 1 timme . KAVLA ut degen tunt och nagga den . TA ut runda kex med mått eller sporra ut fyrkantiga kex . LÄGG dem på plåtar och grädda dem i 200 grader , 5-8 minuter . ...mmm jättegoda, en god ostbricka kan det bli, med hembakta kex,- se, RÅGKEXEN i receptet innan . LYCKA TILL !

RÅGKEX 60 ST .

HEJSAN! Å, de här kexen är goda till mycket, soppa, buljong, ostbricka, eller när barn å barnbarn är sugna på något,- typ ett litet kex ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 dl RÅGFLINGOR , 4 dl VETEMJÖL , 2 msk SOCKER , 1/2 tsk SALT , 1 tsk HJORTHORNSSALT , 100 g SMÖR/MARGARIN , 1 dl MJÖLK . SÅ HÄR GÖR DU: BLANDA alla torra ingredienser . FÖRDELA matfettet i blandningen . Tillsätt mjölken och arbeta ihop alltsammans till en slät och smidig deg . KAVLA ut degen och ta ut kakor med runt kakmått eller med sporre . NAGGA lätt . GRÄDDA i 175 grader, medelstark ugnsvärme i 8 - 10 minuter . KLART , BARA ATT NJUTA . LYCKA TILL !

RALLAREKAKOR 4 STYCKEN .

HEJSAN ! De här bröden är lite lätt grova . Kul att göra , med hål i mitten . Jag brukar ha rostade solrosfrö i...mmm, ca 1 dl. HÄR ÄR RECEPTET : 25g Smör/Margarin , 1/2 liter Mjölk , 50 g jäst , 1 msk Sirap , 1 tsk Salt , 1 tsk Fänkål stött , 1 tsk Anis stött , 160 g (4dl) Grynblandning , 550 g (1 liter) Rågsikt . SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader) . SMULA ner jästen i en deg skål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig . Tillsätt sirap, salt, kryddor, grynblandning och 9 dl rågsikt. Arbeta degen kraftigt(ta mer mjöl om det behövs)tills den känns smidig. LÅT degen jäsa, övertäckt med bakduk, till dubbel storlek ca 40 min. KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord . DELA degen i 4 delar och forma varje del till en rund bulle . KAVLA eller platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter . TA ut ett hål i mitten . LÄGG kakorna på smorda plåtar . NAGGA dem med en gaffel och låt dem jäsa ca 30 minuter . GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. PENSLA kakorna med vatten då de tagits ut ur ugnen . LÅT dem svalna på galler under bakduk . HOPPAS ATT DET SMAKAR, LYCKA TILL !