söndag 31 januari 2016
POTATISGRATÄNG MED ROMKORN . 2 PORT.
HEJSAN!
mmm.... Det här var riktigt gott och festligt.
HÄR ÄR RECEPTET :
SÄTT ugnen på 200 grader .
SKALA och skiva 500 g POTATIS,
KOKA upp 1 1/2 dl GRÄDDE, och lägg ner POTATISSKIVORNA.
LÅT dem sjuda 3-5 minuter i GRÄDDEN. KRYDDA med SALT å
PEPPAR , fördela POTATISEN i två portionsformar eller
en större . SÄTT in formarna i ugnen ca 20 minuter .
STRÖ över hackad PERSILJA, DILL, och/eller PURJOLÖK och
SERVERA med 100 g STENBITSROM .
LYCKA TILL ! ( hoppas att det smakar. )
FRÄSIG MEXIKANARE 4 PORT.
HEJSAN!
Kan det här passa någon kväll tro ?
STEK 500 g KÖTTFÄRS i 1/2 msk SMÖR. SALTA å PEPPRA och häll,
över 1 burk TACOSÅS. Låt färsen koka samman några minuter .
DELA 1 lång BAGUETTE på längden men inte helt igenom .
SKIVA 1 gul och röd PAPRIKA, ta bort kärnorna . FYLL BAGUETTEN
med den varma KÖTTFÄRSRÖRAN . GARNERA med PAPRIKARINGAR .
SERVERA skålar med 1 burk MAJSKORN, 3 TOMATER, i klyftor och
1 burk CREME FRAICHE - PAPRIKA & CHILI, eller GRÄDDFIL till BAGUETTERNA.
LYCKA TILL !
lördag 30 januari 2016
LÄCKER LAXLASAGNE 4 PORT.
HEJSAN !
Med KESO istället för OSTSÅS. Här en riktigt,
LYXIG variant med LAX och BLADSPENAT .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KESO NATURELL,
4-6 LASAGNEPLATTOR,
400 g TINAD BLADSPENAT,
4 SKIVOR RÖKT LAX,
SALT å PEPPAR,
SÅS :
2 msk SMÖR,
1 msk VETEMJÖL,
4 dl MJÖLK,
1 dl RIVEN OST.
SÅ HÄR GÖR DU :
VARVA KESO, lasagneplattor, bladspenat, lax och kryddor
i en form. SMÄLT smöret i en teflonkastrull . PUDRA över
mjölet och späd med mjölk till en slät sås . LÅT den sjuda
i några minuter . FÖRDELA såsen på toppen av lasagnen .
STRÖ över ost . TILLAGA 30 minuter i 200 grader tills den
fått fin färg .
SERVERA , med en bladsallad, å något gott att dricka.
LYCKA TILL !
fredag 29 januari 2016
KALAS , PÄRONPAJ MED MANDELFYLLNING. 6 PORT.
HEJSAN !
mmm...så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
2 dl Vetemjöl ,
1 tsk Strösocker ,
1/2 tsk Salt ,
100 g Smör ,
1 Ägg ,
PÄRON :
3 Päron, 6 dl Vatten, 3 dl Strösocker, 2 Citronskivor, 2 Kanelstänger.
MANDELFYLLNING :
150g Sötmandel ,
75 g Smör,
1 1/2 dl Florsocker,
1 Ägg,
1 msk Majsena, eller Potatismjöl,
1/2 msk Rom eller Konjak,
1 dl Vispgrädde.
GLASYR-MARMELAD : 4 msk Aprikosmarmelad + 1 msk Vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mördegen i matberedare . KLÄ en pajform, ca 26 cm i diameter,
och picka botten lätt med en gaffel. STÄL kallt i 30 minuter .
Skala och dela Päronen . KOKA upp vatten, socker, citron och kanel.
Lägg ner päronen och koka ca 20 minuter tills de är mjuka .
HACKA mandeln grovt i matberedare med kniv. VISPA smör och florsocker,
rör ner ägg, mandel, majsenamjöl, sprit och grädde .
FÖRGRÄDDA pajskalet i 225 grader ca 10 min. LÅT svalna något och
häll i mandelblandningen. LÄGG i päronhalvorna med den kupiga
sidan upp. GRÄDDA i 175 grader ca 20 minuter, tills fyllningen stelnat.
LÅT pajen svalna lite . VÄRM marmeladen med vattnet . PENSLA päronen
och glasera pajen. STÄLL kallt. SERVERA med lättvispad grädde eller
vaniljglass . ALL LYCKA TILL !
KALAS ?
HEJSAN !
Vankas det till kalas ?
Och Du har ont om tid, då kan Du doppa
färdiga marshmallows i choklad och strö
över små jordgubbskulor . Det ser väldigt
festligt ut .OCH gott är det, kan jag lova .
Servera på ett fat, med tårtdekor- underlägg .
LYCKA TILL !
torsdag 28 januari 2016
LÅNGPANNELIMPOR SURDEG 3 ST .
HEJSAN!
Många tycker att det verkar krångligt att baka SURDEGSBRÖD.
Men prova detta . Du sätter SURDEGEN på kvällen och fortsätter
bakningen dagen därpå ! DET färdiga brödet skärs till 3 limpor.
HÄR ÄR RECEPTET :
SURDEG : 50 g jäst, 3 dl kallt vatten, 3 dl rågsikt .
DEG DAG 2 :
7 dl ljummet Vatten ,
1 msk Salt ,
1 msk malen Pomerans ,
2 msk Matolja ,
1 dl hela Linfrö ,
1 dl Vetegroddar ,
12 dl Rågsikt ,
ca 7 dl Vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1 : BLANDA alla ingredienser till Surdegen i en bunke .
Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten .
DAG 2 : TILLSÄTT det ljummade vattnet, salt, pomerans, olja,
linfrön och vetegroddar . RÖR om . ARBETA sedan in först
Rågsikt , sedan Vetemjöl, lite åt gången tills degen släpper
bunkens kanter . DEGEN ska vara ganska lös . KAVLA eller tryck
ut degen i en smord långpanna och låt jäsa under duk 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . NAGGA brödet och grädda det mitt i
ugnen ca 50 minuter . LÅT svalna inlindat i bakduk . SKÄR det
avsvalnade brödet till 3 limpor .
LYCKA TILL ! HIMLA GOTT ÄR DET !
KLIKEX 50 ST.
HEJSAN!
De här är också goda att bjuda på .
Kanske lite mera "stuns" att bita i .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g SMÖR/MARGARIN ,
120 g (4 dl)VETEKLI ,
210 g (3 1/2 dl)VETEMJÖL ,
1 dl KALLT VATTEN ,
1 tsk SALT ,
1 tsk BAKPULVER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman alla ingredienserna till en jämn deg, men spar
lite av vetemjölet till utbakningen . LÅT degen vila kallt ,
minst 1 timme . KAVLA ut degen tunt och nagga den . TA ut runda
kex med mått eller sporra ut fyrkantiga kex . LÄGG dem på plåtar
och grädda dem i 200 grader , 5-8 minuter . ...mmm jättegoda,
en god ostbricka kan det bli, med hembakta kex,- se, RÅGKEXEN i
receptet innan . LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)