torsdag 25 februari 2016

LAMMYTTERFILE MED CHEVREGRATÄNG 4 PORT.

HEJSAN! Kan det här smaka tro ? HÄR ÄR RECEPTET : 1 msk smör , 800 g LAMMYTTERFILE , 2 tsk torkade örter, t ex basilika, oregano, timjan , salt å svartpeppar , RÖDBETS- OCH CHEVREGRATÄNG : 1 msk olivolja , 6 rödbetor , 200 g CHEVREOST , 1 dl CREME FRAICHE , 1/2 dl grädde , 1 tsk flytande honung , salt å svartpeppar . SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER . Smörj en ugnsform med olivolja. SKALA och skiva rödbetorna och lägg i formen . MOSA CHEVREOSTEN och blanda med CREME FRAICHE, grädde och honung . SMAKA av med salt å peppar och fördela röran över rödbetorna. GRATINERA I UGN CA 30 MINUTER . HETTA upp en stekpanna med smör . BRYN köttet med örterna tills det fått fin färg runtom . KRYDDA med salt å peppar . LÄGG köttet i en ugnsform och låt eftersteka i ugnen 10-15 min. SERVERA MED EN FRÄSCH SALLAD . SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL!

FISKGRATÄNG MED RÄKOR 4 PORT.

HEJSAN! FISK , är det godaste som finns, så nu tar vi den här mmm... HÄR ÄR RECEPTET : 800 g TORSKFILE, halvtinad , 1 dl gröna ärter , 1 dl skalade räkor , 2 dl grädde , 1/2 msk HUMMERFOND , 1/2 fiskbuljongtärning , 2 msk hackad dill , salt å vitpeppar , 1 dl riven stark ost . SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. HALVTINA TORSKFILEERNA . SMÖRJ en ugnsfast form med smör och lägg i de halvtinade FISKFILEERNA . LÄGG ärter och räkor över fisken . KOKA upp grädde i en kastrull . TILLSÄTT HUMMERFOND och buljongtärning . RÖR ner den hackade dillen och smaka av med salt å peppar . HÄLL såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten . GRATINERA i ugn ca 30 min. SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL !

SAFTIGT DINKELBRÖD , 2 RUNDA BRÖD .

HEJSAN! Prova att baka dessa, Ni ångrar er inte,- jättegoda ! HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 5 DL VATTEN , 2 TSK SIRAP , 2 MSK OLJA , 1 TSK FLINGSALT , 6 DL VETEMJÖL SPECIAL , 5 1/2 DL DINKELMJÖL FULLKORN , 1 DL DINKELFLINGOR , GARNERING : SESAMFRÖ , VALFRI KROSS . SÅ HÄR GÖR DU : Smula ner jästen i en degbunke. VÄRM vattnet till 37 grader. LÖS upp jästen i lite av vattnet. TILLSÄTT resterande mängd vatten, sirap, olja, salt, nästan allt mjöl samt DINKELFLINGOR. Arbeta samman med kraftiga tag till en deg . OM det behövs tillsätt mer mjöl, degen ska släppa från degbunkens kanter . LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 minuter . SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER . DELA degen i två lika stora delar och forma till två runda limpor . STRÖ över det DU önskar garnera med . LÅT bröden jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter . SÄNK ugnstemperaturen till 225 grader, men sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen . GRÄDDA 25-30 MINUTER . LYCKA TILL !

onsdag 24 februari 2016

LAX MED RUCOLAKRÄM 1 PERSON.

HEJSAN! Det här är mumsigt , smaka Ni också! HÄR ÄR RECEPTET : 150 G LAXFILE`, 1 TSK SMÖR , SALT å PEPPAR , 1 LITEN MOROT , 75 G SOCKERÄRTER , 1/4 CITRON SAFTEN , 1 DILLKVIST , CITRONSKIVOR . RUCOLAKRÄM : 20 G RUCOLASALLAD , 1/2 MSK FÄRSKA BASILIKABLAD , 1/2 MSK HACKAD BLADPERSILJA , 1/4 DL CREME FRAICHE , 1/2 MSK MAJONNÄS , SALT , svartpeppar. SÅ HÄR GÖR DU : MIXA rucola, basilika, bladpersilja, CREME FRAICHE, och majonnäs till en slät kräm . SMAKA av med salt å peppar och ställ kallt . HETTA upp en stekpanna med smör . STEK laxen 3-4 minuter per sida. KRYDDA med salt och peppar . SKALA och skär moroten i stavar . SKIVA sockerärterna och blanda med morötterna . PRESSA lite citronsaft över grönsakerna . FÖRDELA grönsakerna på en tallrik och lägg LAXFILEN på grönsaksbädden . TOPPA med rucolakräm och garnera med citronskivor och dill . HOPPAS ATT DET SMAKAR ! LYCKA TILL !

söndag 21 februari 2016

AUBERGINESALLAD 4 PORT.

HEJSAN! Den här receptet på Aubergine, bakas i ugnen och marineras i lite olivolja och vitlökspure . Servera den som förrätt med sallad och en bit bröd. HÄR ÄR RECEPTET : 2 STORA AUBERGINER , 16 VITLÖKSKLYFTOR,* 3/4 DL OLIVOLJA , 1 MSK CITRONSAFT , 1 MSK HACKAD FÄRSK KORIANDER ELLER PERSILJA, 4 TOMATER , SALT å PEPPAR , *(vitlöken blir mild å rund i smaken när du förväller den) SÅ HÄR GÖR DU : PICKA hål i Auberginen med en gaffel. LÄGG dem på en plåt och ugnsbaka dem i 200 grader i 30 min. DE ska skrumpna ihop och mjukna . LÅT dem svalna . DELA Auberginerna och gröp ur innehållet . SKÄR Aubergine- köttet i stora tärningar. SKALA vitlöksklyftorna . LÄGG dem i KOKANDE VATTEN i 2 minuter. PRESSA eller mosa dem med olja, citron och koriander . TÄRNA tomaterna . BLANDA VITLÖKSPUREN med Aubergine och tomater och smaka av med salt å peppar . LÅT salladen stå svalt i 30 minuter. mmm...gott ! LYCKA TILL !

UGNSOMELETT MED RÄKOR 2 PORT.

HEJSAN! Vad ska vi ha till middag idag ? Jag hade ingen lust att laga nått, för det var sen frukost. Så det fick bli ugnsomelett . HÄR ÄR RECEPTET : 1/2 PURJOLÖK , 1 KOKT ÄGG , 1 KOKT SÖTPOTATIS , SKALADE OCH SKIVADE, 1/2 DL HACKAD DILL , 2 ÄGG+ 2,5 DL MATLAGNINGSGRÄDDE+ 1/2 TSK STÄRKELSE, 250 G RÄKOR , CITRONKLYFTOR OCH DILLKVISTAR , UGN :200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : ANSA och skär purjolöken i slantar . HACKA äggen grovt , skär potatisen i bitar . BLANDA allt i en smord form , ca 24 cm i diameter . VISPA ihop ägg, dill, grädde, majsstärkelse och häll över i formen, salta och peppra . GRÄDDA i 30 MINUTER . FÖRDELA räkorna över omeletten och garnera med citron och dill. Det var jättegott, å vi nöjde oss med det . LYCKA TILL !

BLÅBÄRS PAJ 8 PORT.

HEJSAN! Den här var himla god , smaka Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : 500 G BLÅBÄR , SMÖR TILL FORMEN , 5 DL MANDELMJÖL , 2 MSK FLYTANDE AKACIA HONUNG , 200 G SMÖR , 1 PÅSE FLAGAD MANDEL , 3 DL VISPGRÄDDE , SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT ugnen på 200 grader . LÄGG blåbären i en smord form . BLANDA MANDELMJÖL, sötningsmedel och smör , och bred ut över blåbären . STRÖ över mandeln . LÅT stå i ugnen i 20 min. eller tills en gyllene yta . SERVERA MED VISPAD GRÄDDE . mmm... LYCKA TILL !