söndag 6 mars 2016
HEMGJORDA GODA VÅFFLOR 12 ST .
HEJSAN!
Förr bakade jag bara våfflor till Marie bebådelsedag men numera
gör jag det året runt - himla gott till kaffet !
VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET :
2 ÄGG ,
4 DL MJÖLK ,
1 TSK BAKPULVER ,
4 1/2 DL VETEMJÖL ,
1 DL SMÄLT SMÖR ,
(1-2 msk socker) ,
SMÖR TILL GRÄDDNING ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggulorna med hälften av mjölken .
BLANDA bakpulver med mjöl och rör ner i smeten tillsammans med
det smälta smöret och resten av mjölken .
TILLSÄTT salt , ( socker) .
VISPA vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten .
SMÄLT lite smör i våffeljärnet och grädda .
LÄGG våfflorna på ugnsgallret efter hand som de blir färdiga och håll
dem varma i 100 graders ugn .
SERVERA MED VISPAD GRÄDDE OCH SYLT .
HOPPAS ATT DET SMAKAR . LYCKA TILL !
måndag 29 februari 2016
MOROTS- & KANELMUFFINS 16 ST .
HEJSAN!
Morot- & kanelmuffins, är gott till både kakao och kaffe .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ÄGG ,
2 DL SOCKER ,
1/2 DL SMÄLT SMÖR , ELLER FLYTANDE MARGARIN,
1 DL FILMJÖLK , GÄRNA LÄTTFIL ,
3 DL VETEMJÖL ,
1 TSK KANEL ,
1 1/2 TSK BAKPULVER ,
1 DL FINRIVNA MORÖTTER ,
GARNERING :
1 TSK FLORSOCKER ,
0,5 TSK KANEL .
SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA ägg och socker i en bunke. HÄLL i smör och fil .RÖR i mjölet
blandat med kanel och bakpulver . BLANDA i morötterna .
STÄLL muffinsformar på en plåt . FÖRDELA smeten i dem . SÄTT in
plåten i mitten av ugnen och GRÄDDA 10 - 12 minuter . BLANDA flor-
socker och kanel och sikta över muffinsen när den svalnat .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEM ! LYCKA TILL !
söndag 28 februari 2016
FRISKUSMACKA 1 SMÖRGÅS .
HEJSAN!
Den här mackan blev till när vi kom hem , efter att ha varit ute och stav-gått
i 1 timma och lite till.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 LITEN GROV BAGUETTE , ELLER ANNAT PORTIONSBRÖD .
1 morot , grovriven ,
1 äpple , grovrivet .
3 msk ost , grovriven ,
2 msk majonnäs , gärna med citronsmak ,(lätt om Du vill)
isbergssallad , strimlad sådan.
DELA brödet på längden . BLANDA det rivna med majonnäs .
FÖRDELA blandningen och salladen mellan bröden .
GÄRNA EN MUGG KAKAO TILL .
LYCKA TILL !
POTATISGRATÄNG MED FÄRSTÄCKE 4 PORT.
HEJSAN !
Prova detta , maten på bordet inom 30 minuter .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 KG POTATIS ,
2 1/2 DL GRÄDDE 15 % ,
400 G KÖTTFÄRS ,
4 TOMATER ,
50 G HÅRDOST 15-26 % ,
SÅ HÄR GÖR DU : Skala och skiva potatisen. LÄGG potatisen i en ugnssäker
form och krydda med 1 tsk salt. HÄLL på grädden och täck med lock . TILLAGA
i MIKROVÅGSUGNEN på full effekt (max 800 w), 10-12 minuter . STEK
färsen under tiden i 1/2 msk olja. KRYDDA med 1/2 tsk salt , 1krm kajennpeppar
och gärna 1-2 msk soja. SKÖLJ och skiva tomaterna . RIV osten . FÖRDELA
färsen på potatisgratängen . LÄGG på tomatskivorna och strö över osten .
TILLAGA ytterligare 4-6 minuter i MIKROVÅGSUGN, gärna med grillelement .
SERVERA gratängen med någon grön sallad och ett gott bröd .
HOPPAS ATT DET SMAKAR , LYCKA TILL !
torsdag 25 februari 2016
LAMMYTTERFILE MED CHEVREGRATÄNG 4 PORT.
HEJSAN!
Kan det här smaka tro ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk smör ,
800 g LAMMYTTERFILE ,
2 tsk torkade örter, t ex basilika, oregano, timjan ,
salt å svartpeppar ,
RÖDBETS- OCH CHEVREGRATÄNG :
1 msk olivolja ,
6 rödbetor ,
200 g CHEVREOST ,
1 dl CREME FRAICHE ,
1/2 dl grädde ,
1 tsk flytande honung ,
salt å svartpeppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Smörj en ugnsform med olivolja. SKALA och skiva rödbetorna och
lägg i formen . MOSA CHEVREOSTEN och blanda med CREME FRAICHE, grädde
och honung . SMAKA av med salt å peppar och fördela röran över rödbetorna.
GRATINERA I UGN CA 30 MINUTER . HETTA upp en stekpanna med smör . BRYN
köttet med örterna tills det fått fin färg runtom . KRYDDA med salt å
peppar . LÄGG köttet i en ugnsform och låt eftersteka i ugnen 10-15 min.
SERVERA MED EN FRÄSCH SALLAD . SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL!
FISKGRATÄNG MED RÄKOR 4 PORT.
HEJSAN!
FISK , är det godaste som finns, så nu tar vi den här mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g TORSKFILE, halvtinad ,
1 dl gröna ärter ,
1 dl skalade räkor ,
2 dl grädde ,
1/2 msk HUMMERFOND ,
1/2 fiskbuljongtärning ,
2 msk hackad dill ,
salt å vitpeppar ,
1 dl riven stark ost .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
HALVTINA TORSKFILEERNA . SMÖRJ en ugnsfast form med smör och lägg i de
halvtinade FISKFILEERNA . LÄGG ärter och räkor över fisken . KOKA upp
grädde i en kastrull . TILLSÄTT HUMMERFOND och buljongtärning . RÖR
ner den hackade dillen och smaka av med salt å peppar . HÄLL såsen över
fisken, ärterna och räkorna och strö över osten . GRATINERA i ugn ca 30 min.
SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL !
SAFTIGT DINKELBRÖD , 2 RUNDA BRÖD .
HEJSAN!
Prova att baka dessa, Ni ångrar er inte,- jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST ,
5 DL VATTEN ,
2 TSK SIRAP ,
2 MSK OLJA ,
1 TSK FLINGSALT ,
6 DL VETEMJÖL SPECIAL ,
5 1/2 DL DINKELMJÖL FULLKORN ,
1 DL DINKELFLINGOR ,
GARNERING :
SESAMFRÖ , VALFRI KROSS .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula ner jästen i en degbunke. VÄRM vattnet till 37 grader.
LÖS upp jästen i lite av vattnet. TILLSÄTT resterande mängd
vatten, sirap, olja, salt, nästan allt mjöl samt DINKELFLINGOR.
Arbeta samman med kraftiga tag till en deg . OM det behövs tillsätt
mer mjöl, degen ska släppa från degbunkens kanter . LÅT degen jäsa
övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER . DELA degen i två lika stora delar och forma
till två runda limpor . STRÖ över det DU önskar garnera med . LÅT bröden
jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter . SÄNK ugnstemperaturen till
225 grader, men sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen .
GRÄDDA 25-30 MINUTER . LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)