lördag 12 mars 2016

MOCKATRYFFEL 28 ST. GLUTENFRITT.


HEJSAN!
Å, de här måste Ni göra , mmm....så goda!
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTNAR :
150 g mandelmassa ,
75 g smör/margarin ,
2 ägg ,
GLASYR :
350 g mörk choklad ,
t ex blockchoklad ,
30 g kokosfett ,
TRYFFEL :
75 g mörk choklad ,
t ex blockchoklad ,
2 1/2 msk vispgrädde ,
1/2 msk smör/margarin ,
1/2 - 1 msk kallt starkt kaffe .
Garnering :  KANDERADE VIOLER .
SÅ HÄR GÖR DU :  Börja med bottnarna :  Sätt ugnen på 175 grader .
Riv mandelmassan och blanda den med matfettet. Rör allt till en smidig
och porös smet . Tillsätt äggen ett i taget.  Häll smeten i en liten långpanna,
20x30 cm, gärna klädd med bakplåtspapper .GRÄDDA kakan i nedre delen
av ugnen , ca 30 minuter . Stjälp försiktigt upp kakan på ett fat och låt den kallna.
Skär den sedan i 28 fyrkantiga bitar .  GÖR GLASYREN:  Smält choklad och
kokosfett i vattenbad eller mikrovågsugn .  Doppa kakorna i chokladglasyren ,
eller bred den på och runtom dem .  Lägg kakorna på bakplåtspapper på en
sval plats och låt glasyren stelna . GÖR MOCKATRYFFELN : Smält chokladen
i vattenbad eller mikrovågsugn.  Blanda grädde, matfett, och kaffe i en kastrull
och låt det koka upp. Blanda under kraftig vispning ner den smälta chokladen .
Tag TRYFFELSMETEN från värmen och låt den stelna, rör i den då och då.
Spritsa tryffeln på chokladkakorna .  GARNERA med  kanderade VIOLER.
Förvara kakorna svalt .  KAKORNA GÅR EJ ATT FRYSA .
ALL LYCKA TILL !


fredag 11 mars 2016

HALLONGROTTOR MED CHOKLAD . 30 ST.


HEJSAN !
De här är riktigt goda , grottorna fick en extra piff när vi
STRÖSSLADE  över vit choklad , medan kakorna fortfarande
var varma .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl ,
1 dl strösocker ,
1 /2 tsk bakpulver ,
200 g KYLSKÅPSKALLT
smör /margarin ,
1 dl hallonsylt ,
50 g vit choklad, fint riven ,
UGN : 175 GRADER.
SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
BLANDA mjöl, socker och bakpulver .
TILLSÄTT smöret i klickar och arbeta samman till en deg .
DELA degen i två lika stora delar och forma två rullar, ca 3 cm i DIAM.
SKÄR varje rulle i ca 15 knubbiga bitar .  LÄGG dem på plåtar med   BAKPAPPER.
TRYCK en  fördjupning i varje degbit  med tummen .
LÅT  kakorna  vila  svalt  i 30 minuter .
KLICKA 1 tsk hallonsylt i varje grop .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen ca 12 minuter.
STRÖ CHOKLAD ÖVER KAKORNA  DIREKT .
"riva choklad ,.. blir bäst om chokladen varit en stund i frysen innan Du river den" .
LYCKA  TILL !

VINBÄRSPAJ MED GLASS . 4 PERS.


HEJSAN !
Visst, har Du väl någon påse röda  vinbär i frysen ?
i annat fall går det bra med lingon.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl VETEMJÖL ,
150 g SMÖR ,
1 tsk VANILJSOCKER ,
5 dl rensade  VINBÄR/LINGON ,
1-2 dl SOCKER ,
2 msk POTATISMJÖL .
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Blanda mjölet, smöret och vaniljsockret till en smulig deg och lägg i 
OSMORD pajform .
Blanda sockret och potatismjölet i en bunke .
Varva bären och sockerblandningen över pajdegen .
Avsluta med sockerblandningen .
GRÄDDA pajen i ugnen , 200 grader i 30-35 minuter .
SERVERA pajen ljummen eller kall , med  glass eller  lättvispad grädde .
LYCKA  TILL !

ÄPPEL OCH KATRINPLOMMONPAJ 4 PERSONER.


HEJSAN!
Dt här passar till efterrätt, när det varit soppa eller fisk på menyn.
Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
Klyfta ner syrliga, skalade ÄPPLEN i en pajform .
Lägg med 10-12  URKÄRNADE KATRINPLOMMON .
Strö på ca 1 1/2 dl SOCKER och pressa över 1-2 msk
CITRONSAFT . Pensla formens kanter med uppvispat
ägg och lägg ett  RUTMÖNSTER  av BREDA SMÖRDEGSREMSOR.
Snurra också remsor och lägg över kanten . Pensla med uppvispat
ägg och grädda i ca 20 minuter .
SERVERA MED LÄTT TINAD  VANILJGLASS . mmm...så himla gott !
LYCKA  TILL !  HOPPAS ATT DET SMAKAR !

torsdag 10 mars 2016

LAX TIKKA MED GRÖNSAKSCOUSCOUS, 4 PORT.


HEJSAN!
MIDDAGSDAGS !
HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl naturell  yoghurt eller matyoghurt ,
2 msk lime, pressad ,
1 tsk salt ,
1 msk GARAM MASALA ,
1 krm svartpeppar eller pepparmix ,
400 g lax ,
GRÖNSAKSCOUSCOUS  :
4 dl COUSCOUS ,
1 paprika , tärnad ,
1 bit purjolök , tunt skivad ,
2 tomater , tärnade .
SÅ  HÄR  GÖR  DU  : UGN : 200 GRADER .
Blanda yoghurt, lime, salt och kryddor i en skål .
Blanda i laxbitarna , täck över och låt stå i kylen ca 2 timmar .
Vänd bitarna någon gång under tiden .
Lägg laxen i en ugnssäker form och baka mitten av ugnen tills
laxen precis är genomstekt , 15 - 20 minuter .
Tillaga COUSCOUSEN enligt  anvisning på förpackningen .
Blanda i grönsakerna , ställ grytan på svag värme och låt
blandningen  bli varm . Smaka av den med lite salt och servera
till laxen .
SMAKLIG  MÅLTID ,    LYCKA TILL !

INGAS RÄKRÄTT , TILL MÅNGA


HEJSAN!
Detta recept fick jag av min kära väninna Inga,
himla gott kan Du tro , Du ska ha en långpanna.
HÄR ÄR RECEPTET :
10 kokta potatisar ,
10 kokta ägg ,
2 buntar dill ,
1 kg  räkor ,
2 formfranska , bara innanmätet , i krutongstorlek ,
250 -300 g smör -skirat ,
2 påsar SMÖGENSÅS.
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÖRA långpannan.   Täck botten med tunt skivad potatis.
Därovanpå  kokta skivade ägg .  Klipp dillen , strö den över äggen.
Gör SMÖGENSÅSEN och häll den över äggen .
Rensade räkor lägges ovanpå såsen .
Smula franskan i krutongstorlek , inte kanterna .
Sist skirat smör, som Du häller över alltihop .
UGN :200 GRADER , 10 - 15 MIN .
LYCKA TILL ! 

tisdag 8 mars 2016

CHOKLADHALLONTÅRTA 14-16 BITAR.



HEJSAN!
Nu vill jag baka denna !  hänger Ni med ?
HÄR ÄR RECEPTET :
200 G SMÖR ,
3 DL FRYSTA HALLON ,
3 DL STRÖSOCKER ,
1 DL KAKAO ,
2 TSK VANILJSOCKER ,
3 ÄGG ,
3 DL VETEMJÖL ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader . SMÄLT smöret i en kastrull .
RÖR i hallonen så att de tinar .  LYFT kastrullen från plattan .  RÖR ner socker,
kakao och vaniljsocker .  RÖR  ner ett ägg i taget och till sist mjölet .  HÄLL smeten
i en smord och bröad form  med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
GRÄDDA  mitt i ugnen 20-25 minuter.  KAKAN ska vara lite kladdig i mitten .
LÅT kakan kallna .  PUDRA över lite florsocker.  SERVERA MED VISPAD
GRÄDDE OCH HALLON.
Så himla god !     LYCKA TILL !