tisdag 15 mars 2016
KÅLPUDDING PÅ MITT VIS . 2 PORT.
HEJSAN !
DET här är absolut det godaste som finns !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl strimlad vitkål ,
250 g blandfärs ,
1 ägg ,
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar ,
1/2 - 3/4 dl grädde .
TILLBEHÖR :
Lingonsylt.
UGN :200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRVÄLL kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter .
Häll av vattnet .
BLANDA köttfärsen med ägg, salt, och vitpeppar .
Rör och blanda ihop.
Blanda ner ris och kål, späd med grädde .
Rör ihop allt .
BRED ut blandningen i en ugnssäker form . Grädda i ugnen tills
färsen är genomstekt , ca 30 minuter .
SERVERA med lingonsylt och 1 glas mjölk .
LYCKA TILL ! ...mmm !
HAVRESNIBB MED LINGON .
HEJSAN !
Här är en gammal goding som kommer till heders igen, med frisk
lingonsylt och grädde . Fin mandelsmak får kakan med 2 - 3 droppar
bittermandelolja i smeten .
Väl värt att smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl havregryn ,
2 dl mjölk ,
3 stora ägg ,
2 3/4 dl strösocker ,
1 1/2 tsk vaniljsocker ,
1 dl flytande smör/margarin
1 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
3 dl grädde ,
1/2 dl lingonsylt .
UGN 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL havregryn och mjölk i en bunke och låt grynen svälla i 5 min.
Rör ner äggen ett i taget . Tillsätt socker, vaniljsocker, och margarin/smör .
Blanda mjöl och bakpulver . Rör ner mjöl-blandningen i smeten .
KLÄ en långpanna 20 x 30 cm, med bak-papper . Häll i smeten och grädda
ca 30 minuter . Känn efter med sticka att kakan är torr . Stjälp upp
kakan och låt den svalna . Skär den i trekantiga bitar .
VISPA grädden . Klicka eller spritsa grädde på snibbarna och dekorera
med en klick sylt .
DET här är barndomens efterrätt , efter soppa eller fisk .
LYCKA TILL !
måndag 14 mars 2016
LAX I KRÄMIG KRÄFTSÅS . 4 PORT .
HEJSAN !
DAGENS MIDDAG , här hemma !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbitar lax ,
salt å vitpeppar ,
smör till stekning ,
1 limefrukt ,
2 dl CREME Fraiche ,
2 tsk fisk & VINFOND ,
ca 100 g kräftstjärtar , i spad ,
4 portioner potatismos ,
1 äggula , gräslök .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Salta och peppra fisken . Stek någon minut på var sida i smör och
lägg över på gratängfat . Droppa lite limesaft över .
GÖR ett gott potatismos . Rör ner en äggula och lite klippt gräslök .
Spritsa moset runt kanterna i formen .
BLANDA CREME fraichen med Fonden och de avrunna kräftstjärtarna .
Tunna gärna ut såsen med ett par skedar kräftspad . Fördela såsen på
laxbitarna och gratinera 12 - 13 minuter .
GARNERA med limeskivor . LYCKA TILL !
GRATINERAD FRITATA MED POTATIS OCH LÖK 2 PORT.
HEJSAN !
mmm...det här smakar gott till lunch.
En sydländsk omelett, som gräddas på båda sidor,
ofta fylld med lite paprika och tomat, eller mera matig
med lök, råstekt potatis, och ost.
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 rödlök ,
2 stora skalade potatisar ,
1 msk smör + 1 msk olivolja ,
salt å peppar ,
grovstrimlad bladpersilja,
4 - 5 ägg ,
1 tomat ,
1/2 Mozzarellaost ,
lite stark riven ost .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Dela och finstrimla rödlöken . Skiva potatisarna tunt .
Stek potatisen och löken på medelvärme i smöret och oljan .
Använd en stekpanna som tål att stå i ugnen, eller en låg ugnsform .
Salta å peppra och strö persilja över .
VISPA ihop äggen lätt och slå över potatisen . Stek omeletten knappt färdig.
Peta här å där med en gaffel så äggsmeten gräddas jämt .
Lägg på den skivade tomaten , den tunt skivade Mozzarellan och toppa med
lite riven god ost . Salta å peppra . Ställ in några minuter mitt i ugnen tills
osten börjar smälta .
DU kan också snabbt vända omeletten i pannan och låta den glida över på
en tallrik , lägg då på osten och tomaterna efteråt .
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
söndag 13 mars 2016
MANDELKRANSAR SOCKERFRITT, CA 20 ST .
HEJSAN !
DE HÄR ÄR GODARE ÄN NÅGOT ANNAT i KAFFE- STUNDER!
Möra och goda kakor som passar både på små och STORA kaffekalas .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
1 msk STRÖSÖTNINGSMEDEL,
3 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 tsk bakpulver ,
3/4 dl grädde eller gräddfil ,
uppvispat ägg ,
flagad mandel.
UGN : 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop matfettet, SÖTNINGSMEDEL, mjöl och bakpulver till en
smulig massa , gärna i matberedaren. TILLSÄTT grädde eller gräddfil
och arbeta snabbt ihop till en deg .
RULLA ut degen till smala längder , 12 - 15 cm långa . FORMA rullarna
till kransar .
PENSLA kransarna med ägg och doppa dem i flagad mandel . LÄGG
dem på bakplåtspapper på plåt . GRÄDDA i mitten av ugnen tills kakorna
har fin färg , 10 - 12 minuter . LÅT dem svalna på plåten .
TREVLIG FIKASTUND , LYCKA TILL !
APELSIN- & MOROTSRUTOR CA 15 BITAR .
HEJSAN !
SAFTIGA OCH GODA SMÅ RUTOR TILL KAFFET !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 ägg ,
2 dl strösocker ,
3 dl finrivna morötter ,
3 1/2 dl GLUTENFRI MJÖLMIX ,
1 tsk bakpulver ,
1 tsk mald kanel ,
1 tsk vaniljsocker ,
GLASYR :
2 dl florsocker ,
2 msk pressad apelsinsaft ,
1 påse syltade apelsinskal .
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet . VISPA ägg och socker pösigt. BLANDA ner matfett och morötter.
BLANDA mjölmix, bakpulver, kanel, och vaniljsocker , vänd ner i smeten .
HÄLL smeten i en liten långpanna, ca 20 - 25 cm med bakplåtspapper .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
GLASYR : BLANDA florsocker och apelsinsaft . BRED glasyren på kakan och strö
över apelsinskalet . LÅT kakan svalna och skär den i rutor .
mmm...så gott ! LYCKA TILL !
lördag 12 mars 2016
MOCKATRYFFEL 28 ST. GLUTENFRITT.
HEJSAN!
Å, de här måste Ni göra , mmm....så goda!
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTNAR :
150 g mandelmassa ,
75 g smör/margarin ,
2 ägg ,
GLASYR :
350 g mörk choklad ,
t ex blockchoklad ,
30 g kokosfett ,
TRYFFEL :
75 g mörk choklad ,
t ex blockchoklad ,
2 1/2 msk vispgrädde ,
1/2 msk smör/margarin ,
1/2 - 1 msk kallt starkt kaffe .
Garnering : KANDERADE VIOLER .
SÅ HÄR GÖR DU : Börja med bottnarna : Sätt ugnen på 175 grader .
Riv mandelmassan och blanda den med matfettet. Rör allt till en smidig
och porös smet . Tillsätt äggen ett i taget. Häll smeten i en liten långpanna,
20x30 cm, gärna klädd med bakplåtspapper .GRÄDDA kakan i nedre delen
av ugnen , ca 30 minuter . Stjälp försiktigt upp kakan på ett fat och låt den kallna.
Skär den sedan i 28 fyrkantiga bitar . GÖR GLASYREN: Smält choklad och
kokosfett i vattenbad eller mikrovågsugn . Doppa kakorna i chokladglasyren ,
eller bred den på och runtom dem . Lägg kakorna på bakplåtspapper på en
sval plats och låt glasyren stelna . GÖR MOCKATRYFFELN : Smält chokladen
i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda grädde, matfett, och kaffe i en kastrull
och låt det koka upp. Blanda under kraftig vispning ner den smälta chokladen .
Tag TRYFFELSMETEN från värmen och låt den stelna, rör i den då och då.
Spritsa tryffeln på chokladkakorna . GARNERA med kanderade VIOLER.
Förvara kakorna svalt . KAKORNA GÅR EJ ATT FRYSA .
ALL LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)