fredag 1 april 2016

MANDELTÅRTA , 10 BITAR .

HEJSAN !

Smak på denna, ni ångrar er inte !
Ljuvligt god med kolasmak .
HÄR ÄR RECEPTET :
MARÄNG :
6 äggvitor ,
2 dl florsocker ,
200 g sötmandel

KOLAKRÄM :
2 1/2 dl vispgrädde ,
1 1/2 dl strösocker ,
1/2 dl sirap ,

TILL SERVERING :
3 dl vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA äggvitorna till hårt skum . Tillsätt sockret , lite i taget ,
under kraftig vispning .
Vänd ner mandeln .
BRED ut smeten i en långpanna 25 x 35 cm , klädd med  bakplåtspapper .
Om Du smörar pappret lossnar kakan lättare .
GRÄDDA mitt i ugnen , 175 grader , i 20-30 minuter .
Låt kakan svalna något innan pappret tas bort .
BLANDA alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull .
Koka kraftigt tills krämen är tjockflytande, ljusbrun och har fått kolasmak 5-10 min.
Krämen tjocknar ytterligare när den kallnar .
BRED den varma krämen över kakan . Låt kallna .
Vispa grädden och garnera kakan med vinbär , eller vad Du tycker .

LYCKA TILL !

GRILJERADE KYCKLINBEN 6 PORT .

HEJSAN !

GILLAR NI DETTA ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ST KYCKLINGBEN.

MARINAD:
1 msk  finhackad syltad ingefära ,
1 msk hackad timjan ,
3 msk DIJON-senap ,
3 msk flytande honung ,
3 msk vispgrädde ,
1/2 msk pressad  citronsaft ,
1 msk hela gula senapsfrön ,
salt å svartpeppar .

SÅS:
2 dl CREME Fraiche ,
3 msk av marinaden .

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden .
Lägg undan 3 msk av marinaden till såsen .
(OBS: Detta måste ske innan kycklingen läggs ner i marinaden )
Lägg ner kycklingbenen  i resten av marinaden .
Låt marinera i minst 20 minuter , helst över natten .
Ugnsbaka benen gyllenbruna ca 20 minuter i 200 grader  och
ös med spadet efter halva tiden .
BLANDA  CREME Fraiche  med den sparade marinaden.
Klä toppen av kycklingklubban med en bit folie .
SERVERA MED SÅSEN .

LYCKA TILL !

VEGETARISK LASAGNE 4 PORT .

HEJSAN!

DAGENS  MIDDAG :
mmm...himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Zucchini, skivad på längden,
1 Aubergine, skivad på längden,
1 riven vitlöksklyfta ,
2 msk olivolja ,
100 g skivad svamp ,
1 grovt hackad rödlök ,
1 msk torkade örtkryddor ,
t ex salvia, oregano, basilika ,
2 1/2 dl matlagningsgrädde ,
2 dl tomatsås på burk, t ex pastasås ,
200 g färska lasagneplattor ,
3 dl riven ost , ALLERUM HERRGÅRD,
salt och svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 250 grader.  Gnid in Zucchinin och Auberginen med den
rivna vitlöken och pensla med 1 msk olivolja .
Lägg skivorna på en plåt och rosta 10 minuter på mittfalsen .
SÄNK ugnen till 200 grader .
Hetta upp en stekpanna , lägg i svampen och vänd runt den ett par gånger.
Ringla över 1 msk olivolja och bryn svampen .
Låt rödlöken och örtkryddorna vara med på slutet .
HÄLL på grädde och tomatsås . Rör om och smaka av med salt å peppar.
Varva lasagneplattorna  med den varma svamp- och tomatsåsen ,
Auberginen  och  Zucchinin.
Strö på den rivna osten och gratinera i ca 20 minuter på mittfalsen .
NJUT rätten som den är eller som tillbehör  till kyckling eller skaldjur .

HOPPAS ATT NI GILLAR DENNA,  

LYCKA TILL !

tisdag 29 mars 2016

MOROTSBRÖD MED APRIKOS- MARMELAD 1 BRÖD.


 HEJSAN!
Prova att göra detta himla goda bröd!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/4 dl kikärtsmjöl ,
2 1/4 dl hasselnötsmjöl ,
1 msk FIBERHUSK ,
1 1/2 dl frön, t ex solros- och pumpakärnor,
1 tsk bakpulver,
1 tsk bikarbonat,
1 krm kanel ,
1 tsk kummin,
2 ägg,
1/4 tsk örtsalt,
1 1/2 dl valfri mjölk ,
2 dl fint rivna morötter
TOPPING :
pumpakärnor,  solrosfrön,  russin,  sesamfrön.
MARMELAD :
2 dl blötlagda  aprikoser ,
1 dl filead  apelsin ,
rivet skal av 1 citron ,
2 msk citronsaft ,
1 krm äkta vaniljpulver.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader . 
Blanda alla torra ingredienser.  Blanda ner  ägg, mjölk, och morötter ,
till en jämn smet .
LÅT SVÄLLA 5 MIN.
KLÄ en brödform  med  bakplåtspapper .
Klicka ner smeten .  Toppa med  pumpakärnor, solrosfrön, russin och sesamfrö.
GRÄDDA MITT I UGNEN  i  50- 60 MINUTER . Låt svalna .
MARMELAD :  Lägg aprikoserna i en burk och häll på vatten så att det täcker.
LÅT STÅ i  KYLSKÅP MINST  6 TIMMAR .
Häll av blötläggningsvattnet  från aprikoserna .
Mixa alla ingredienserna i en matberedare.
Sötman kan variera  på apelsinerna så börja med 1 msk citronsaft och smaka av .
Häll upp på glasburk och förvara i kylen .

LYCKA TILL !

måndag 28 mars 2016

UGNSBAKAD KASSLER MED ÄDELOSTSÅS . 4 PERS.


HEJSAN !

Det  här  receptet  fick jag av en god  vän , jag älskar  inte  kassler,
- men vi lagade det,   - det var faktiskt riktigt gott !
Prova  Du också,  Du kanske gillar kassler ?
HÄR  ÄR  RECEPTET :
400 g kassler ,
2 msk smör/margarin ,
2 msk vetemjöl ,
2 dl matlagningsgrädde ,
1 1/4 dl vitt vin ,
50 g ädelost ,
200 g vindruvor , röda och gröna ,
2 dl basmatiris ,
2 päron ,
2 dl strimlad babyspenat .

SÅ HÄR GÖR DU !

SÄTT UGNEN PÅ  175 GRADER :
SKIVA kasslern och lägg i en ugnsform .  SMÄLT matfett i en stekpanna,
pudra över mjölet och rör om .  HÄLL  i matlagningsgrädde och  vin ,
koka upp under omrörning och tillsätt smulad ädelost .
HÄLL blandningen över kasslern och toppa med delade vindruvor .
STÄLL in i ugnen ca 15 minuter .KOKA riset enligt anvisningen på paketet.
Blanda med tärnat päron  och babyspenat .
SMAKLIG  MÅLTID , 

LYCKA  TILL !

söndag 27 mars 2016

FIGUR - VÄNLIG CHOKLADKAKA 8-10 BITAR .

HEJSAN !

Samma  goda  smak  som våra fetare systrar !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

3  ägg  ,
2  1/2  dl  rörsocker ,
1  dl  vetemjöl ,
1/2 tsk  bakpulver ,
3/4 dl  kakao ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2 krm  salt ,
250 g  kesella   lätt ,
1 tsk  florsocker .

SÅ HÄR GÖR  DU :
VISPA ägg och socker vitt å pösigt .
BLANDA mjöl, bakpulver,  kakao, vaniljsocker  och salt.
Rör ner det i äggblandningen  växelvis med  kesellan .
HÄLL smeten i en rund form  20 cm i diameter med
teflonbeläggning eller lätt smord och bröad .
Grädda i nedre delen av ugnen  i 200 grader ca 20 minuter,
kakan ska vara lite kladdig .
LÅT kakan kallna och pudra över florsocker vid servering.

LÄCKER  CHOKLADKAKA .
LYCKA TILL !

RÖDBETS RÖSTI 4 PERS.

HEJSAN !

Det här är gott att servera  med  gratinerad  getost  och  en  fräsch sallad
eller  till grillat  kött  och  fisk .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul  lök ,
4  potatisar ,
4 rödbetor ,
1 tsk torkad  dragon ,
salt å peppar , 2  msk  smör/margarin,
3 msk  olivolja ,

SÅ  HÄR  GÖR   DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
Skala  lök, potatis, och  rödbetor .
Riv  ner  det  med  ett  rivjärn  i  en  bunke  och  strö  på  dragon .
Krydda  med  salt  och  peppar  och  blanda  väl .
SMÄLT  smöret  tillsammans  med  oljan  i  en  gjutjärnspanna .
Häll  i  rotfruktsblandningen .
Platta  till  ytan  med  en  stekspade  till  en  3  cm  tjock  kaka .
STEK  kakan  på  medelvärme ,  ca 10 minuter  per  sida .
Du  vänder  den  enklast  med  hjälp  av  en  tallrik .
PLACERA  gjutjärnspannan  mitt  i  ugnen  och  stek  kakan i ca 10  minuter.

LYCKA  TILL !