tisdag 5 april 2016

SMÖRDEGSGROTTOR MED MUSSLOR . 10 ST .

HEJSAN !

Smaka på dessa , himla goda !

Det här behöver Du  :
5 djupfrysta  smördegsplattor ,
1 ägg till pensling ,
FYLLNING :
1 gul lök ,
2 msk olja ,
1 pressad  vitlöksklyfta ,
3 msk vetemjöl ,
1 fiskbuljongtärning ,
1/2 dl torrt vitt vin ,
1 dl vispgrädde ,
salt  å  peppar ,
1 burk  musslor  i  vatten ,
klippt persilja till garnering .

Så här gör DU :
VÄRM ugnen till 225 grader .
Tina smördegsplattorna och dela varje platta mitt av .
Rista ett lock med en vass kniv , ca 1 cm från kanten
men  ej helt igenom .
LÄGG plattorna på plåt klädd med bakplåtspapper  och pensla dem
med uppvispat ägg . GRÄDDA i ugnen ca 15 minuter .
HACKA  löken fint till fyllningen och  fräs den utan att den tar färg i oljan.
Pressa ner en vitlöksklyfta .
Pudra över vetemjölet, rör om  och smula ner buljongtärningen .
SPÄD  med vatten eller vin och grädde  och låt stuvningen  koka
samman i 5 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
Tag kastrullen från värmen  och tillsätt musslorna  som  först fått
rinna av .
SKÄR med vass kniv i locket på smördegen och tryck ner eller  tag
av locket .  FYLL på med stuvning  och garnera med lite gräslök eller
persilja .  SERVERA med grönsaker  som sallad  , gurka  och tomat .
SMAKLIG MÅLTID  !
                                              LYCKA TILL !

söndag 3 april 2016

PASTAGRATÄNG MED BANAN , 4- 6 PORT.

HEJSAN !
mmm...det här var smaskens kan Ni tro !
En favorit bland både stora och små .
En vegetarisk pastagratäng med både färg och smak .
Och rejäla portioner .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g pasta , t ex makaronihjul, skruvar, eller fjärilar
1 gul paprika ,
1 grön paprika ,
1 röd paprika ,
1 burk skivade champinjoner, ca 425 g,
1 purjolök ,
500 g lagrad ost (hälften i såsen och hälften ovanpå)
2 gula lökar ,
3 bananer ,
50 g smör/margarin ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
2/3 liter mjölk ,
salt, svartpeppar och oregano, KNORR  aromat ,
italiensk  salladskrydda , 1 knippa persilja ,

Så här gör DU :
KOKA pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet .
Hacka paprikorna , löken och svampen i små bitar .
Fräs alltsammans i en klick matfett i en stekpanna .

SMÄLT  matfettet i en kastrull .  Tillsätt mjölet , rör om och späd med
mjölken lite i sänder .  RÖR OM HELA TIDEN .
Sänk värmen när såsen är lagom tjock .
Riv hälften av osten och häll den i såsen och låt det smälta under omrörning .
Krydda rikligt och tillsätt klippt persilja .

VARVA pasta, paprika, lök, och svampmixen i en STOR ugnssäker form .
Översta lagret ska vara pasta . Häll ostsåsen över . Lägg skivad banan över.
Hyvla resten av osten i tunna skivor och täck över bananerna.
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter .

HOPPAS på SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Hyvla resten av osten

MAKARONIFYLLD PAPRIKA 4 PORT.


 HEJSAN !
Makaroner ? - med DURUMVETE- det går an ,
och paprikan blir så god i ugnen.
Smaka på detta !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200 g makaroner,
4 paprikor ,
1 stor gul lök ,
2 isterband ,
1/2 tsk mejram ,
salt å peppar ,
8 skivor ost .

Så  här  gör DU :
KOKA  makaronerna  enligt  anvisning på förpackningen .
Dela paprikorna till 8 avlånga skålar .
Välj gärna paprikor i olika färg .
Förväll dem i lättsaltat vatten några minuter .

FRÄS den hackade löken med den mosade korven .  Bryn lätt .
Blanda i makaronerna  .
Krydda och smaka av med salt å peppar .

STÄLL paprikaskålarna  i  en  ugnssäker form med kant.
Fyll dem med  makaroniblandningen och häll det som inte ryms
runt om .
Lägg  på ostskivorna och gratinera  i 225 grader  i ca 10 minuter .

SMAKLIG MÅLTID !
Glöm inte de gröna bladen, gärna MACHE SALLAD ...mums !

lördag 2 april 2016

FIBRIGA KANELBULLAR , 32 ST .


 HEJSAN !

Skolutflykt ? - hur många smörgåsar man än packar ner,
så är det ju nästan alltid bara bullarna som blir uppätna .
MEN..nu ska det bli andra bullar ...

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
4 dl ljummet vatten ,  37 grader ,
2 dl KESELLA ,
1 dl strösocker ,
2 dl Grahamsmjöl ,
13- 14 dl vetemjöl + lite extra till ut- baket ,

FYLLNING :
50 g smör/margarin ,
1- 2 msk  kanel ,
2- 4 msk socker ,

PENSLING :
1 ägg , + 2 msk hackad mandel
+ 1 msk pärlsocker .

Så här gör DU:
LÖS upp jästen i det ljumma vattnet  och blanda i KESELLA,
socker, grahamsmjöl, och så mycket vetemjöl att det blir en fast deg.
Låt den jäsa till dubbel storlek  ca 30 minuter .
KAVLA  ut degen till en stor platta .
Bred på fyllningen  av smör , strö på kanel och socker .
Rulla ihop och skär i ca 32 bitar .
LÄGG dem i Pappers-formar och låt dem jäsa i 30 min.
Pensla  med  ägg , strö på mandel och pärlsocker .
GRÄDDA  7- 9 MINUTER  i UGN  225 GRADER.
LYCKA TILL !


SÖTPOTATISSALLAD MED MATPUMPA 6 PERS.

HEJSAN !

Gillar NI detta ?

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g DELIKATESSPOTATIS ,
200 g MATPUMPA ,
200 g sötpotatisar ,
200 g squash ,
2 msk olivolja ,
salt å peppar

Så här gör DU:
SÄTT  ugnen på 200 grader .  Dela potatisen i mindre bitar .
Skala, kärna ur och dela squashen i  mindre bitar .
Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja .
STEK i ugnen  i 25- 30 minuter .  Salta å peppra .
LYCKA TILL !

VÅRLIG FLÄSKFILEWOK 1 PERSON.

HEJSAN !

Ibland blir det några skivor över ,då lägger jag dem i frysen för att
plocka fram vid ett senare tillfälle !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g äggnudlar ,
100 g FLÄSKFILE ,
2 vårlökar ,
50 g sockerärter ,
50 g små buketter av broccoli
SÅS :
1 tsk KINESISK soja ,
1/2 vitlöksklyfta ,
1 tsk honung ,
1 tsk TOMATPURE ,
ett par msk vatten ,
salt å peppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna till såsen .
Koka nudlarna .
SKÄR  bort  synligt fett  från köttet och  skär
i tunna skivor .
STRIMLA  vårlöken . 
Fräs  köttet i het teflonpanna/eller värm .
Tillsätt grönsaker och fräs ytterligare
någon minut .
Tillsätt nudlar och sås och rör om tills
allt är varmt .
SMAKLIG MÅLTID !
                                     


fredag 1 april 2016

MANDELTÅRTA , 10 BITAR .

HEJSAN !

Smak på denna, ni ångrar er inte !
Ljuvligt god med kolasmak .
HÄR ÄR RECEPTET :
MARÄNG :
6 äggvitor ,
2 dl florsocker ,
200 g sötmandel

KOLAKRÄM :
2 1/2 dl vispgrädde ,
1 1/2 dl strösocker ,
1/2 dl sirap ,

TILL SERVERING :
3 dl vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA äggvitorna till hårt skum . Tillsätt sockret , lite i taget ,
under kraftig vispning .
Vänd ner mandeln .
BRED ut smeten i en långpanna 25 x 35 cm , klädd med  bakplåtspapper .
Om Du smörar pappret lossnar kakan lättare .
GRÄDDA mitt i ugnen , 175 grader , i 20-30 minuter .
Låt kakan svalna något innan pappret tas bort .
BLANDA alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull .
Koka kraftigt tills krämen är tjockflytande, ljusbrun och har fått kolasmak 5-10 min.
Krämen tjocknar ytterligare när den kallnar .
BRED den varma krämen över kakan . Låt kallna .
Vispa grädden och garnera kakan med vinbär , eller vad Du tycker .

LYCKA TILL !