fredag 8 april 2016
GUDRUNS AMBROSIATÅRTA 8- 9 BITAR .
HEJSAN!
Hemligheten med denna kalasgoda tårta är några stänk
god apelsinlikör på bottnarna.
Gör den gärna kvällen innan .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl mjöl ,
1 tsk bakpulver ,
2 dl socker ,
150 g smör/margarin ,
3 ägg ,
FYLLNING:
2 1/2 dl vaniljkräm ,
1 dl grädde ,
1tsk VANILA ,
2 msk apelsinlikör .
GLASYR :
3 dl florsocker ,
2 msk apelsinsaft , nypressad ,
1 påse syltade apelsinskal.
Så här gör DU:
VÄRM ugnen till 175 grader .
Smörj och mjöla en låg form .
Mät upp alla torra ingredienser och lägg
i matberedarens skål . Lägg matfett i kuber ovanpå
och knäck i äggen . Kör till en jämn smet .
Häll smeten i formen . Grädda ca 20 minuter .
Låt kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp
på galler . Sjud en vaniljkräm och låt den svalna i
vattenbad . Vispa grädden och blanda i den kalla såsen.
Smaksätt med VANILA .
HALVERA kakan och fukta ytorna med likör.
Lägg sedan bottnen på kakfat, bred på krämen
och lägg ihop kakan .
RÖR florsocker med nypressad apelsin till en ganska
tjock glasyr som Du fördelar över kakan .
STRÖ till sist på tärnat apelsinskal .
mmm...OFÖRGLÖMMLIG i smaken .
LYCKA TILL !
torsdag 7 april 2016
BIFFAR MED VILTSMAK 4 PERSONER .
HEJSAN !
Å... det här var godare än godast !
En god vän står för receptet...mmm, så himla gott!
Ni måste smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g oxfärs ,
2 mörka ox-buljongtärningar ,
2 dl vispgrädde ,
2 msk ströbröd ,
1 krm vitpeppar ,
1 msk norsk mesost ,
1 msk Rönnbärs-GELE'
1 msk konjak ,
4 finkrossade enbär ,
SÅS :
3 dl vispgrädde ,
6 enbär ,
1 1/2 msk idealmjöl ,
1 msk konjak ,
1- 2 tsk mesost ,
eventuellt soja ,
SERVERING: Rönnbärs - GELE'.
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader . Börja sedan med såsen .
Häll grädde, enbär, mjöl och konjak i en stor form .
Sätt in i ugnen tills såsen börjar puttra .
Rör en gång under tiden .
LÖS buljongtärningarna i varm grädde .
Tillsätt ströbrödet , vitpeppar, mesost, GELE', konjak
och krossade enbär .
Låt smeten svälla och kallna .
Blanda ner köttfärsen och forma 8- 12 biffar .
TA ut formen , smaka av såsen med 1- 2 tsk mesost
och färga gärna med lite soja .
Lägg i biffarna och ställ in formen i 25- 30 minuter.
SERVERA med potatis och Rönnbärs- GELE'.
SMAKLIG MÅLTID ! Rena festmåltiden, tycker jag !
LYCKA TILL !
onsdag 6 april 2016
FISK i FORM MED KRÄFTSMAK 4 PERSONER.
HEJSAN !
Där här är gott kan Ni tro!
HÄR ÄR RECEPTET :
4- 5 hg TORSKFILE ,
salt , peppar ,
3 dl vispgrädde ,
2 1 /2 tsk idealmjöl ,
1 fiskbuljongtärning ,
1 knippe dill ,
2- 3 msk kräftkaviar ,
eller skaldjurspastej , (tub)
dillfrö och några hela räkor.
Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 225 grader .
Om Du använder fryst fisk , får den halv-tina.
Skär den sedan i skivor .
Färsk fisk delas i mindre bitar .
Salta och peppra lätt på fisken .
HÄLL grädde och mjöl i en eldfast form och lägg i buljongtärningen.
Ställ in formen i ugnen och låt såsen bli varm .
Vispa en gång under tiden .
TA ut formen och blanda i klippt dill och kräftkaviar eller skaldjurspastej.
Rör om och lägg i fiskbitarna .
Sätt in formen i 25-30 minuter .
NÄR 3- 4 minuter återstår kan Du lägga på några räkor , skalade på stjärten
men med hela huvudet kvar .
Strö sedan lite dillfrö över .
SERVERA med grönsallad och pressad potatis eller ris .
SMAKLIG MÅLTID !
Där här är gott kan Ni tro!
HÄR ÄR RECEPTET :
4- 5 hg TORSKFILE ,
salt , peppar ,
3 dl vispgrädde ,
2 1 /2 tsk idealmjöl ,
1 fiskbuljongtärning ,
1 knippe dill ,
2- 3 msk kräftkaviar ,
eller skaldjurspastej , (tub)
dillfrö och några hela räkor.
Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 225 grader .
Om Du använder fryst fisk , får den halv-tina.
Skär den sedan i skivor .
Färsk fisk delas i mindre bitar .
Salta och peppra lätt på fisken .
HÄLL grädde och mjöl i en eldfast form och lägg i buljongtärningen.
Ställ in formen i ugnen och låt såsen bli varm .
Vispa en gång under tiden .
TA ut formen och blanda i klippt dill och kräftkaviar eller skaldjurspastej.
Rör om och lägg i fiskbitarna .
Sätt in formen i 25-30 minuter .
NÄR 3- 4 minuter återstår kan Du lägga på några räkor , skalade på stjärten
men med hela huvudet kvar .
Strö sedan lite dillfrö över .
SERVERA med grönsallad och pressad potatis eller ris .
SMAKLIG MÅLTID !
SNABBA KÖTTBULLAR 4 PERSONER .
HEJSAN !
Det här känner Ni väl igen , alla är hungriga på en gång !
Snabba ryck !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 hg blandfärs ,
2 mörka buljongtärningar ,
1 1/2 dl vatten ,
1- 2 msk fibrer, eller ströbröd ,
1 finhackad gul lök ,
1 ägg ,
1/2 - 1 tsk socker ,
SÅS :
1 mörk buljongtärning ,
3- 4 dl vatten ,
2 1/2 msk IDEALMJÖL ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Börja sedan med såsen .
Smula buljongtärningarna i en HÖG form .
Tillsätt vatten och idealmjöl . Sätt in i ugnen och låt
det bli varmt . Rör en gång under tiden .
SMÄLT buljongtärningarna i varmt vatten . Tillsätt fibrer el. ströbröd
och låt det svälla och kallna .
BLANDA ner köttfärs , lök, ägg och lite socker . Forma ca 25 köttbullar .
LÄGG KÖTTBULLARNA I DEN VARMA SÅSEN ,
och ställ formen i ugnen 25- 30 min.
SERVERA med kokt potatis eller mos och lingon och gurka .
SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL !
Det här känner Ni väl igen , alla är hungriga på en gång !
Snabba ryck !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 hg blandfärs ,
2 mörka buljongtärningar ,
1 1/2 dl vatten ,
1- 2 msk fibrer, eller ströbröd ,
1 finhackad gul lök ,
1 ägg ,
1/2 - 1 tsk socker ,
SÅS :
1 mörk buljongtärning ,
3- 4 dl vatten ,
2 1/2 msk IDEALMJÖL ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Börja sedan med såsen .
Smula buljongtärningarna i en HÖG form .
Tillsätt vatten och idealmjöl . Sätt in i ugnen och låt
det bli varmt . Rör en gång under tiden .
SMÄLT buljongtärningarna i varmt vatten . Tillsätt fibrer el. ströbröd
och låt det svälla och kallna .
BLANDA ner köttfärs , lök, ägg och lite socker . Forma ca 25 köttbullar .
LÄGG KÖTTBULLARNA I DEN VARMA SÅSEN ,
och ställ formen i ugnen 25- 30 min.
SERVERA med kokt potatis eller mos och lingon och gurka .
SMAKLIG MÅLTID å LYCKA TILL !
SVAMPSMÖRGÅS 4 PERSONER .
HEJSAN !
Smaka på denna med , när Ni ändå är igång .
HÄR ÄR RECEPTET :
4skivor vitt bröd
SVAMPSTUVNING :
3/4 liter rensad svamp eller 1 STOR burk konserverad svamp ,
1 1/2 msk margarin eller smör ,
1- 2 msk vetemjöl ,
2- 3 dl vätska (svampspad + grädde ),
salt å peppar ,
1 uppvispat ägg ,
2 dl riven ost ,
Så här gör Du:
FRÄS svampen i fettet . Strö mjölet över och späd med eventuellt
svampspad och grädde .
Koka på svag värme , 5- 10 min, så att mjölsmaken försvinner och
stuvningen har tillräckligt fast konsistens för att inte rinna av brödet.
Smaka av .
VISPA upp ett ägg och rör ner i stuvningen .
FÖRDELA stuvningen på smörgåsarna och strö över riven ost .
GRATINERA i 250 grader .
LYCKA TILL !
Smaka på denna med , när Ni ändå är igång .
HÄR ÄR RECEPTET :
4skivor vitt bröd
SVAMPSTUVNING :
3/4 liter rensad svamp eller 1 STOR burk konserverad svamp ,
1 1/2 msk margarin eller smör ,
1- 2 msk vetemjöl ,
2- 3 dl vätska (svampspad + grädde ),
salt å peppar ,
1 uppvispat ägg ,
2 dl riven ost ,
Så här gör Du:
FRÄS svampen i fettet . Strö mjölet över och späd med eventuellt
svampspad och grädde .
Koka på svag värme , 5- 10 min, så att mjölsmaken försvinner och
stuvningen har tillräckligt fast konsistens för att inte rinna av brödet.
Smaka av .
VISPA upp ett ägg och rör ner i stuvningen .
FÖRDELA stuvningen på smörgåsarna och strö över riven ost .
GRATINERA i 250 grader .
LYCKA TILL !
SKINKA UNDER SUFFLETÄCKE 4 PORT.
HEJSAN !
Visst är det väl gott med en varma mackor !
Idag åt vi lunch ute , en kraftig sådan , så då
blev det varm macka till eftermiddagen ...mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor bröd (vilket Du gillar) ,
300 g rökt skinka ,
1 burk sparris .
1 SATS SUFFLESMET :
1ägg ,
3- 4 msk majonnäs ,
1 tsk fransk senap ,
1 tsk svensk senap ,
Så här gör Du :
SKILJ gula och vita . Blanda äggulan med majonnäs
och senap . Smaka av .
VISPA vitan till hårt skum och vänd ner i majonnäsen .
Bred en gnutta smör på brödet .
Fördela skinkan och sparrisen på smörgåsarna , med
skinkan överst .
BRED SUFFLESMETEN ÖVER.
GRÄDDA 5- 7 MIN. MITT I UGNEN i 200 GRADER .
LYCKA TILL !
Visst är det väl gott med en varma mackor !
Idag åt vi lunch ute , en kraftig sådan , så då
blev det varm macka till eftermiddagen ...mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor bröd (vilket Du gillar) ,
300 g rökt skinka ,
1 burk sparris .
1 SATS SUFFLESMET :
1ägg ,
3- 4 msk majonnäs ,
1 tsk fransk senap ,
1 tsk svensk senap ,
Så här gör Du :
SKILJ gula och vita . Blanda äggulan med majonnäs
och senap . Smaka av .
VISPA vitan till hårt skum och vänd ner i majonnäsen .
Bred en gnutta smör på brödet .
Fördela skinkan och sparrisen på smörgåsarna , med
skinkan överst .
BRED SUFFLESMETEN ÖVER.
GRÄDDA 5- 7 MIN. MITT I UGNEN i 200 GRADER .
LYCKA TILL !
LENAS LAMMGRYTA 4 PORT.
HEJSAN !
Nu har jag blivit bjuden på Lammgryta , ja det var gott!
Vad tycker Ni ?
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g grytbitar av lamm ,
1 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
2 morötter ,
10- 12 schalottenlökar ,
3 vitlöksklyftor ,
10- 12 brysselkål- huvuden ,
5 dl buljong ,(från tärning)
1 burk krossade tomater ,
Så här gör Du :
ANSA lammköttet och skär det i ganska små bitar - utan ben .
Hetta upp 1 msk smör/margarin i en tjockbottnad gryta och
bryn köttet runt om , så det får färg . Salta och peppra .
SKALA morötterna och skär dem i bitar .
Tag bort de yttersta bladen på brysselkålen (om de är fula).
Skala schalottenlökarna och vitlöksklyftorna .
LÄGG grönsakerna i grytan och låt dem brynas med köttet
ett par minuter . Pressa över vitlöksklyftorna .
HÄLL på buljongen och de krossade tomaterna.
Lägg på ett lock och låt grytan sakta sjuda ca 1 timma.
SERVERA MED KOKT POTATIS OCH GRÖNA BLAD .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
Nu har jag blivit bjuden på Lammgryta , ja det var gott!
Vad tycker Ni ?
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g grytbitar av lamm ,
1 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
2 morötter ,
10- 12 schalottenlökar ,
3 vitlöksklyftor ,
10- 12 brysselkål- huvuden ,
5 dl buljong ,(från tärning)
1 burk krossade tomater ,
Så här gör Du :
ANSA lammköttet och skär det i ganska små bitar - utan ben .
Hetta upp 1 msk smör/margarin i en tjockbottnad gryta och
bryn köttet runt om , så det får färg . Salta och peppra .
SKALA morötterna och skär dem i bitar .
Tag bort de yttersta bladen på brysselkålen (om de är fula).
Skala schalottenlökarna och vitlöksklyftorna .
LÄGG grönsakerna i grytan och låt dem brynas med köttet
ett par minuter . Pressa över vitlöksklyftorna .
HÄLL på buljongen och de krossade tomaterna.
Lägg på ett lock och låt grytan sakta sjuda ca 1 timma.
SERVERA MED KOKT POTATIS OCH GRÖNA BLAD .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)