tisdag 12 april 2016
GRÖNA GRYTAN MED VITA BÖNOR 4- 6 PERS.
HEJSAN!
En grön dag i veckan, - hur låter det ?
Vi provar !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar ,
2 morötter ,
2 purjolökar ,
2 burkar vita bönor i tomatsås ,
3 tsk timjan ,
10 cm gurka ,
1 klyfta vitkål ,
TILL SERVERING:
2dl Gräddfil ,
1 msk riven pepparrot .
Så här gör DU :
SKALA och strimla potatisar och morötter grovt .
Skär purjon i bitar .
Varva detta med tomat-bönor och kryddor i en gryta .
LÅT grytan sjuda på svag värme under lock ca 15 min.
Skär gurkan i tärningar och vitkålen i strimlor .
Blanda ner detta i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter .
SERVERA grytan med Gräddfilen som smaksätts med pepparroten .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
måndag 11 april 2016
FARMORS SOLROSBRÖD
HEJSAN !
Här ett vackert matbröd som är lätt att lyckas med .
Solrosfrön ger fin smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten , 37 grader,
1/2 dl olja ,
2 tsk salt ,
2 dl solrosfrön ,
2 dl rågmjöl .
10- 11 dl vetemjöl eller
Bakvetemjöl Special .
Så här gör DU :
SMULA jästen i degbunken .
Häll över det ljumma vattnet och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, rågmjöl och största delen vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa ca 30 min.
ARBETA upp degen och dela den mitt itu .
Forma den ena delen till en rund slät bulle som läggs på smord plåt .
Platta till den något . Den andra delen i 11 bitar och forma små runda
bullar , som läggs runt om den stora bullen .
Låt brödet jäsa övertäckt i 20- 30 min. Grädda 200 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
HÖNÖKAKOR CA 16 ST .
HEJSAN !
Prova på att göra dessa , jättegoda stora runda Hönökakor .
Du ångrar Dig inte . Familjen blir glad !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
125 g smör/margarin ,
5 dl vatten ,
1 tsk salt ,
1/2 dl socker ,
5 dl grahamsmjöl ,
ca 11 dl vetemjöl ,
Så här gör DU :
SMULA jästen i degbunken .
Smält smöret i kastrull , tillsätt vattnet och låt degspadet
bli fingervarmt (37 grader) .
Rör ut jästen i degspadet , tillsätt salt, socker, grahamsmjöl
och ca 9 dl av vetemjölet .
Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt 30- 40 minuter.
KNÅDA degen på bakbordet, dela den i åtta delar och
forma till släta bullar .
Kavla bullarna till knappt centimetertjocka stora runda kakor .
Nagga dem på båda sidor och stapla fyra på varandra med
bakduk EMELLAN .
Låt dem jäsa 30- 50 minuter .
LÄGG kakorna på varma plåtar, en på varje .
Nagga igen , GRÄDDA två plåtar åt gången i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 4 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3- 4 minuter
är brödkakorna färdiggräddade .
LÅT bröden svalna på galler mellan bakdukar .
Ca 16 stycken .
DU kan istället baka te - kakor av degen ,det blir dubbelt så många .
Degen kavlas då ut drygt centimetertjock.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper, nagga låt brödet jäsa och
Grädda i 250 grader ca 6 minuter.
LYCKA TILL !
BRITTAS CHOKLADKAKOR . CA 40 ST
HEJSAN !
Prova dessa , mycket lättbakade kakor, möra
och prickiga av choklad .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin ,
1 dl florsocker ,
50 g hackad mörk Blockchoklad ,
200 g vetemjöl ,
ATT RULLA i :
pärlsocker, hackad mandel
Så här gör DU :
ARBETA ihop alla ingredienser till en smidig deg .
Dela degen i två delar och forma dem till längder, ca 4 cm i diam.
Rulla dem i pärlsocker och mandel och ställ dem kallt .
SKÄR rullarna i 3- 4 mm tjocka skivor som läggs på smord
plåt eller med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 175 grader 10-12 minuter .
å så himla goda !
LYCKA TILL !
söndag 10 april 2016
FATTIGA RIDDARE 4 ST .
HEJSAN !
Det här måste Ni smaka....mmm, himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
1 krm salt ,
1 1/2 dl mjölk ,
1/2 dl vetemjöl ,
1/2 tsk vaniljsocker ,
4 kantskurna brödskivor ,
smör /margarin till stekning ,
1/2 dl socker ,
1 tsk kanel .
Så här gör DU:
VISPA ihop ägg, salt, mjöl, och vaniljsocker .
Låt brödskivorna dra i smeten någon minut .
STEK brödskivorna i stekpanna med smör på
medelvärme , på båda sidor tills de fått vacker färg.
VÄND direkt i socker blandat med kanel .
SERVERA .
HOPPAS ATT DET SMAKAR , LYCKA TILL !
Det här måste Ni smaka....mmm, himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
1 krm salt ,
1 1/2 dl mjölk ,
1/2 dl vetemjöl ,
1/2 tsk vaniljsocker ,
4 kantskurna brödskivor ,
smör /margarin till stekning ,
1/2 dl socker ,
1 tsk kanel .
Så här gör DU:
VISPA ihop ägg, salt, mjöl, och vaniljsocker .
Låt brödskivorna dra i smeten någon minut .
STEK brödskivorna i stekpanna med smör på
medelvärme , på båda sidor tills de fått vacker färg.
VÄND direkt i socker blandat med kanel .
SERVERA .
HOPPAS ATT DET SMAKAR , LYCKA TILL !
GÖR DIN EGEN MUSLI !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG 4 dl fiberhavregryn ,
2 dl solroskärnor ,
1 dl pumpakärnor ,
1 dl grovt hackad mandel
i en ugnsform ,
RINGLA över ca 2 msk rapsolja ,
och 2 tsk råsocker och rör om .
ROSTA i ugn , på 200 grader i ca 10 minuter.
Låt blandningen svalna .
Blanda ner 1 dl hackade katrinplommon
eller russin .
Så himla gott !
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG 4 dl fiberhavregryn ,
2 dl solroskärnor ,
1 dl pumpakärnor ,
1 dl grovt hackad mandel
i en ugnsform ,
RINGLA över ca 2 msk rapsolja ,
och 2 tsk råsocker och rör om .
ROSTA i ugn , på 200 grader i ca 10 minuter.
Låt blandningen svalna .
Blanda ner 1 dl hackade katrinplommon
eller russin .
Så himla gott !
LYCKA TILL !
UGNSBAKADE PÄRON MED INGEFÄRSSÅS . 4 PORT.
HEJSAN!
EFTERRÄTT - JA TACK !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 päron ,
4 ark aluminiumfolie ,
INGEFÄRSSÅS :
4 dl utspädd päronsaft , (Du kan köpa pärondryck lätt i affären)
2 msk MAIZENA Majsstärkelse ,
1/2 msk färsk riven ingefära .
Så här gör DU:
SKÖLJ päronen .
Linda in päronen i foliepapper och lägg dem i en ugnssäker form.
Baka dem i ugnen i 25- 30 minuter , beroende på päronens fasthet .
RÖR ut 1 dl av pärondrycken med Maizena .
Blanda resten (3 dl) av pärondrycken med riven ingefära i en
kastrull och koka upp .
Red av med pärondrycken blandad med Maizena och koka upp
under omrörning .
LÄGG på locket på kastrullen och låt stå i ett kallt vattenbad, så
svalnar den fortare .
Sila såsen om Du inte vill ha ingefärsbitar i .
SERVERA, de varma päronen med ingefärssåsen , som kan vara
ljummen eller kall .
Själv gillar jag en klick vispgrädde till ! Och förresten är detta för mig
ett barndomsminne hos en av mostrarna
LYCKA TILL !
EFTERRÄTT - JA TACK !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 päron ,
4 ark aluminiumfolie ,
INGEFÄRSSÅS :
4 dl utspädd päronsaft , (Du kan köpa pärondryck lätt i affären)
2 msk MAIZENA Majsstärkelse ,
1/2 msk färsk riven ingefära .
Så här gör DU:
SKÖLJ päronen .
Linda in päronen i foliepapper och lägg dem i en ugnssäker form.
Baka dem i ugnen i 25- 30 minuter , beroende på päronens fasthet .
RÖR ut 1 dl av pärondrycken med Maizena .
Blanda resten (3 dl) av pärondrycken med riven ingefära i en
kastrull och koka upp .
Red av med pärondrycken blandad med Maizena och koka upp
under omrörning .
LÄGG på locket på kastrullen och låt stå i ett kallt vattenbad, så
svalnar den fortare .
Sila såsen om Du inte vill ha ingefärsbitar i .
SERVERA, de varma päronen med ingefärssåsen , som kan vara
ljummen eller kall .
Själv gillar jag en klick vispgrädde till ! Och förresten är detta för mig
ett barndomsminne hos en av mostrarna
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)