torsdag 14 april 2016
KRISPIGA HAVRERUTOR CA 35 ST .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl havregryn ,
1 1/2 dl strösocker ,
150 g smör /margarin ,
Så här gör DU:
Blanda havregryn och socker i en bunke .
Smält matfettet och häll det över blandningen .
Rör ihop alltsammans till en grynig massa .
Bred ut massan på en Bakpappersklädd plåt .
Massan ska vara 1 cm tjock .
GRÄDDA i 200 grader ca 15 minuter .
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm .
Låt den kallna på plåten .
Jättegoda, smaka själva !
LYCKA TILL !
GRANNARNAS SALLAD . 4- 6 port.
HEJSAN !
NYA GRANNAR !
Kom och smaka på vår sallad, lockade grannarna härom kvällen .
Det är helt improviserat och det blir bara en sallad .
Och kaffe efteråt !
En lättordnad bjudning tyckte värdfolket , men gästerna blev storbelåtna.
HÄR ÄR RECEPTET :
Skala 5- 6 hg räkor (gärna djupfrysta ) .
Varva sallad och räkor i STOR skål .
Skaka ihop 2 msk pressad citron, 2 msk olja, 2 msk vatten ,
salt och peppar och häll över salladen .
En skål med majonnäs stod bredvid för den som ville ha .
Vitt bröd och ett glas vitt vin fullbordade det hela .
LYCKA TILL !
onsdag 13 april 2016
MORSANS RUSSIN-MUFFINS 20 ST .
HEJSAN !
Ett klassigt recept på goda muffins, som går
lätt och snabbt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .
Så här gör DU:
SMÖRJ formarna eller plocka ut PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR fett och socker poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver och russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp kakorna och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
Ett klassigt recept på goda muffins, som går
lätt och snabbt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .
Så här gör DU:
SMÖRJ formarna eller plocka ut PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR fett och socker poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver och russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp kakorna och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .
HEJSAN !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .
HEJSAN !
Idag ska jag baka bröd utan jäst .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .
Så här gör DU :
BLANDA alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till en lös deg ,
som hälls i smord avlång form , rymd ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA i 175 grader ca 50 minuter.
DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !
tisdag 12 april 2016
GRÖNA GRYTAN MED VITA BÖNOR 4- 6 PERS.
HEJSAN!
En grön dag i veckan, - hur låter det ?
Vi provar !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar ,
2 morötter ,
2 purjolökar ,
2 burkar vita bönor i tomatsås ,
3 tsk timjan ,
10 cm gurka ,
1 klyfta vitkål ,
TILL SERVERING:
2dl Gräddfil ,
1 msk riven pepparrot .
Så här gör DU :
SKALA och strimla potatisar och morötter grovt .
Skär purjon i bitar .
Varva detta med tomat-bönor och kryddor i en gryta .
LÅT grytan sjuda på svag värme under lock ca 15 min.
Skär gurkan i tärningar och vitkålen i strimlor .
Blanda ner detta i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter .
SERVERA grytan med Gräddfilen som smaksätts med pepparroten .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
måndag 11 april 2016
FARMORS SOLROSBRÖD
HEJSAN !
Här ett vackert matbröd som är lätt att lyckas med .
Solrosfrön ger fin smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten , 37 grader,
1/2 dl olja ,
2 tsk salt ,
2 dl solrosfrön ,
2 dl rågmjöl .
10- 11 dl vetemjöl eller
Bakvetemjöl Special .
Så här gör DU :
SMULA jästen i degbunken .
Häll över det ljumma vattnet och rör ut jästen .
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, rågmjöl och största delen vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa ca 30 min.
ARBETA upp degen och dela den mitt itu .
Forma den ena delen till en rund slät bulle som läggs på smord plåt .
Platta till den något . Den andra delen i 11 bitar och forma små runda
bullar , som läggs runt om den stora bullen .
Låt brödet jäsa övertäckt i 20- 30 min. Grädda 200 grader ca 30 min.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)