lördag 16 april 2016
FINASTE FISKSOPPAN 3- 4 PERS.
HEJSAN !
FINASTE FISKSOPPAN, är inte en förrätt som soppor brukar vara
utan fungerar som huvudrätt.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olja ,
3 skivade schalottenlökar ,
1 paket Saffran eller gurkmeja ,
3 tomater i klyftor ,
3 dl extra fin fiskbuljong (ekologisk) ,
1 1/2 dl torrt vitt vin ,
1 dl kaffegrädde ,
1 vitlöksklyfta strimlad ,
1 nypa torkad timjan ,
eventuellt lite salt ,
200 g räkor med skal ,
1 burk musslor i vatten , 225 g ,
300 g FISKFILE , HÄLLEFILE t ex.
Så här hör DU :
FRÄS lök och saffran i oljan på svag värme några minuter .
Använd gärna en vacker kastrull som man kan servera ifrån direkt .
HÄLL på fiskbuljongen , vinet och grädden .
Lägg ner tomatklyftorna och den strimlade vitlöksklyftan .
Krydda med timjan .
Låt sjuda sakta i några minuter .
SKALA under tiden räkorna och skär fisken i mindre bitar .
Öppna musselburken .
Smaka av om det behövs mera salt .
HIT KAN SOPPAN FÖRBEREDAS .
Strax före servering, lägg fisk , räkor och musslor (ta med spadet)
i soppan och låt sjuda sakta i några minuter - bara så länge att
fisken blir precis genomkokt .
SERVERA med ett gott Surdegsbröd .
LYCKA TILL !
fredag 15 april 2016
NUNNOR 36 ST
HEJSAN !
Passa på att baka dem , när kylskåpet har överskott på
äggvitor - det går åt fem stycken .
De är ganska lätta att baka , inte alls något tålamodsprövande
kloster-arbete .
mmm...så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl mald sötmandel ,
1 msk vaniljsocker ,
2 dl florsocker ,
3 äggvitor ,
1 dl vetemjöl ,
2 äggvitor ,
smält fett och mjöl till formarna ,
MOCKA- GLASYR :
1 msk kaffepulver ,
1 1/2 msk HETT vatten ,
2 dl florsocker .
Så här gör DU :
BRYN matfettet en aning i kastrull och låt det sedan svalna.
BLANDA mandel, vaniljsocker, florsocker och de 3 äggvitorna
som INTE SKA VISPAS .
Rör smeten med kraftiga tag några minuter .
Tillsätt det svalnade matfettet och mjölet under omrörning .
VISPA de 2 sista äggvitorna till hårt skum och vänd
varsamt ner dem i smeten .
PENSLA den minsta sortens bakelse- formar med smält fett
och mjöla sedan formarna .
Fyll dem ända upp med smet .
GRÄDDA kakorna i 175 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter .
LÅT kakorna svalna ett par minuter innan de stjälps upp .
LÅT DEM SEDAN SVALNA HELT innan de glaseras .
Lös upp snabbkaffet i det heta vattnet, rör i siktat florsocker och
fortsätt röra tills glasyren är jämn .
BRED glasyren på kakorna och låt dem stelna i RUMSTEPRATUR.
De gånger man bara vill bjuda en endaste, men enastående läcker kaka
passar mocka-glaserade nunnor fint .
Starkt gott kaffe ska det vara till.
LYCKA TILL !
torsdag 14 april 2016
KRISPIGA HAVRERUTOR CA 35 ST .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl havregryn ,
1 1/2 dl strösocker ,
150 g smör /margarin ,
Så här gör DU:
Blanda havregryn och socker i en bunke .
Smält matfettet och häll det över blandningen .
Rör ihop alltsammans till en grynig massa .
Bred ut massan på en Bakpappersklädd plåt .
Massan ska vara 1 cm tjock .
GRÄDDA i 200 grader ca 15 minuter .
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm .
Låt den kallna på plåten .
Jättegoda, smaka själva !
LYCKA TILL !
GRANNARNAS SALLAD . 4- 6 port.
HEJSAN !
NYA GRANNAR !
Kom och smaka på vår sallad, lockade grannarna härom kvällen .
Det är helt improviserat och det blir bara en sallad .
Och kaffe efteråt !
En lättordnad bjudning tyckte värdfolket , men gästerna blev storbelåtna.
HÄR ÄR RECEPTET :
Skala 5- 6 hg räkor (gärna djupfrysta ) .
Varva sallad och räkor i STOR skål .
Skaka ihop 2 msk pressad citron, 2 msk olja, 2 msk vatten ,
salt och peppar och häll över salladen .
En skål med majonnäs stod bredvid för den som ville ha .
Vitt bröd och ett glas vitt vin fullbordade det hela .
LYCKA TILL !
onsdag 13 april 2016
MORSANS RUSSIN-MUFFINS 20 ST .
HEJSAN !
Ett klassigt recept på goda muffins, som går
lätt och snabbt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .
Så här gör DU:
SMÖRJ formarna eller plocka ut PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR fett och socker poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver och russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp kakorna och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
Ett klassigt recept på goda muffins, som går
lätt och snabbt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .
Så här gör DU:
SMÖRJ formarna eller plocka ut PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR fett och socker poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver och russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp kakorna och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .
HEJSAN !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .
HEJSAN !
Idag ska jag baka bröd utan jäst .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .
Så här gör DU :
BLANDA alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till en lös deg ,
som hälls i smord avlång form , rymd ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA i 175 grader ca 50 minuter.
DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)