lördag 16 april 2016

FINASTE FISKSOPPAN 3- 4 PERS.


  HEJSAN !

FINASTE FISKSOPPAN,  är inte en förrätt som soppor brukar vara
utan fungerar som huvudrätt.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olja ,
3 skivade schalottenlökar ,
1 paket Saffran eller gurkmeja ,
3 tomater i klyftor ,
3 dl  extra fin  fiskbuljong (ekologisk) ,
1 1/2 dl torrt vitt vin ,
1 dl kaffegrädde ,
1 vitlöksklyfta strimlad ,
1 nypa torkad timjan ,
eventuellt lite salt ,
200 g räkor med skal ,
1 burk musslor i vatten , 225 g ,
300 g FISKFILE , HÄLLEFILE  t ex.

Så här hör DU :
FRÄS  lök och saffran i oljan på svag värme några minuter .
Använd gärna en vacker kastrull som man kan servera ifrån direkt .
HÄLL på fiskbuljongen , vinet och grädden .
Lägg  ner tomatklyftorna och den strimlade vitlöksklyftan .
Krydda med timjan .
Låt sjuda sakta i några minuter .
SKALA under tiden räkorna och skär fisken i mindre bitar .
Öppna musselburken .
Smaka av om det behövs mera salt .
HIT KAN SOPPAN FÖRBEREDAS .
Strax före servering,  lägg fisk , räkor och musslor (ta med spadet)
i soppan och låt sjuda sakta i några minuter - bara så länge att
fisken blir precis genomkokt .
SERVERA med ett gott Surdegsbröd .

LYCKA  TILL !



fredag 15 april 2016

NUNNOR 36 ST


 HEJSAN !
Passa på att baka dem ,  när kylskåpet har överskott  på
äggvitor - det går åt fem stycken .
De är  ganska lätta att baka , inte alls något tålamodsprövande
kloster-arbete .
mmm...så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl mald sötmandel ,
1 msk vaniljsocker ,
2 dl florsocker ,
3 äggvitor ,
1 dl vetemjöl ,
2 äggvitor ,
smält fett och mjöl till formarna ,
MOCKA- GLASYR :
1 msk kaffepulver ,
1 1/2 msk HETT  vatten ,
2 dl florsocker .

Så här gör DU :
BRYN  matfettet en aning i kastrull och låt det sedan svalna.
BLANDA mandel, vaniljsocker, florsocker och de 3 äggvitorna
som INTE SKA VISPAS .
Rör  smeten  med  kraftiga tag några minuter .
Tillsätt det svalnade matfettet  och mjölet  under omrörning .
VISPA de 2 sista äggvitorna till  hårt  skum  och  vänd
varsamt ner dem i smeten .
PENSLA den minsta sortens  bakelse- formar med smält fett
och mjöla sedan formarna .
Fyll dem ända upp med  smet .
GRÄDDA  kakorna  i 175 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter .
LÅT kakorna  svalna ett par minuter innan de stjälps upp .
LÅT DEM SEDAN SVALNA HELT innan de glaseras .
Lös upp snabbkaffet i det heta vattnet, rör i siktat florsocker  och
fortsätt röra tills glasyren är jämn .
BRED glasyren på kakorna och låt dem stelna i RUMSTEPRATUR.

De gånger man bara vill bjuda  en endaste,  men enastående läcker kaka
passar mocka-glaserade nunnor fint .
Starkt  gott kaffe ska det vara till.

LYCKA  TILL !



torsdag 14 april 2016

KRISPIGA HAVRERUTOR CA 35 ST .


 HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl havregryn ,
1 1/2 dl strösocker ,
150 g smör /margarin ,

Så här gör DU:
Blanda havregryn och socker i en bunke .
Smält  matfettet och häll det över blandningen .
Rör  ihop  alltsammans  till  en  grynig massa .
Bred ut massan på  en  Bakpappersklädd  plåt  .
Massan ska vara 1 cm tjock .
GRÄDDA i 200 grader  ca 15 minuter .
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm .
Låt den kallna på plåten .

Jättegoda, smaka själva !   
LYCKA TILL !

GRANNARNAS SALLAD . 4- 6 port.


HEJSAN !

NYA GRANNAR !
Kom och smaka på vår sallad,  lockade  grannarna  härom  kvällen .
Det är helt improviserat  och det blir bara en sallad .
Och kaffe efteråt !
En lättordnad  bjudning tyckte värdfolket ,  men gästerna blev storbelåtna.

HÄR ÄR RECEPTET :
Skala  5- 6 hg  räkor (gärna djupfrysta ) .
Varva  sallad och räkor  i STOR  skål .
Skaka ihop 2 msk pressad citron, 2 msk olja, 2 msk vatten ,
salt och peppar och häll över salladen .
En skål med  majonnäs stod bredvid för den som ville ha .
Vitt bröd och ett glas vitt vin fullbordade det hela  .
LYCKA  TILL !


onsdag 13 april 2016

MORSANS RUSSIN-MUFFINS 20 ST .

HEJSAN !

Ett klassigt recept  på goda muffins,  som går
lätt och snabbt att baka .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller  PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .

Så här gör DU:
SMÖRJ formarna  eller plocka ut  PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR  fett  och  socker  poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig  omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver  och  russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med  vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna  och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen  ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp  kakorna  och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .

LYCKA  TILL !

TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .

  HEJSAN !

 En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt  alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca  1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .

Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär  rutor  och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter ,  tills brödet får lite färg  och är genomgräddat .

LYCKA  TILL !



SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .

    


  HEJSAN !
Idag  ska jag baka bröd utan jäst .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl  RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött  Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .

Så här gör DU :
BLANDA  alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till  en lös deg ,
som hälls i  smord  avlång  form , rymd  ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA   i  175  grader   ca 50 minuter.

DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !