söndag 17 april 2016

GRYNKAKOR 36 ST.

HEJSAN !

Barndomens kakor bakades på havregryn, socker och smör .

Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 dl havrekli ,
1 msk vetemjöl ,
3 dl havregryn .

Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att  det smälter .
BLANDA  ner  kli och vetemjölet och låt det svälla
några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
Platta ut smeten  i en fyrkantig  eldfast form med
låga  kanter - ca 25 x 25 centimeter .
Smeten ska vara ungefär  1 cm hög .
GRÄDDA i 200 graders ugn  ungefär  12  minuter
eller tills det  är  gyllenbrunt .
Ta ut formen  och  låt  svalna  något  .
Skär  ca  3x3 cm  stora rutor .
Låt  kakorna  ligga kvar  i  formen  när  de  serveras
så  smular  det  mindre 

GOTT  TILL  FRUKT- EFTERRÄTTER  OCH  GLASS !

LYCKA  TILL !


SPENATPAJ 3- 4 PERSONER. 200 graders ugn .

HEJSAN !

Idag tar jag KESELLA  i pajdegen och
byter en del av vetemjölet mot HAVREKLI.
Vad sägs om det ?
Jag tycker att pajdegen blir frasigare .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 dl Havrekli ,
1 tsk salt ,
50 g lättare smör/margarin
1 dl Kesella ,
Så här gör DU:
ARBETA samman paj-ingredienserna för hand eller i maskin.
Låt degen vila 30 minuter i kylen .
Kavla ut degen och klä en pajform ca 25 cm i diameter.
FÖRGRÄDDA  15 minuter i 200 graders ugn .

FYLLNING :
1 stor, grovt hackad  lök,
150 g rökt  skinka , hackad ,
250 g bladspenat ,
150 g Kesella ,
2 tsk vetemjöl ,
1 dl kaffegrädde ,
1 ägg ,
svartpeppar ,

Så här gör DU :
LÅT den tinade spenaten rinna av ordentligt och
blanda med vetemjölet , löken och skinkan .
VISPA  samman  kesellan, ägget  och kaffegrädden.
Krydda med svartpeppar .
BOTTNA formen med spenatblandningen  och
häll  GRÄDDBLANDNINGEN  över .
GRÄDDA  ca  20 minuter i 200 graders ugn.
Hoppas  att det smakar .
LYCKA TILL !

FISKFILE PÅ GRÖNSAKSBÄDD 3- 4 PERS.

HEJSAN !

Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök ,
3 morötter ,
2 msk olja ,
2 dl vitt vin ,
500 g vit fisk ,
salt ,
timjan ,
2 dl fiskbuljong ,
1 dl kaffegrädde ,

Så här gör DU :
FINSTRIMLA  purjolöken skär morötterna i tunna skivor
och  lägg i en traktörpanna .
Häll över oljan och rör om .
Låt fräsa en stund och späd sedan med vinet .
LÄGG på locket och låt grönsakerna puttra på svag värme
tills de har mjuknat .
Salta fisken och bred ut FILE'ERNA på grönsaksbädden.
Krydda med lite timjan .
HÄLL  fiskbuljong  och  grädde  över fisken .
På med locket och låt sjuda upp .
STÄNG sedan omedelbart av värmen och låt fisken
sjuda klar på eftervärmen i 5- 7 minuter .
ÖS sås över fisken  och ät  med  ris .
mmm.... så himla gott !

LYCKA TILL !


lördag 16 april 2016

FINASTE FISKSOPPAN 3- 4 PERS.


  HEJSAN !

FINASTE FISKSOPPAN,  är inte en förrätt som soppor brukar vara
utan fungerar som huvudrätt.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olja ,
3 skivade schalottenlökar ,
1 paket Saffran eller gurkmeja ,
3 tomater i klyftor ,
3 dl  extra fin  fiskbuljong (ekologisk) ,
1 1/2 dl torrt vitt vin ,
1 dl kaffegrädde ,
1 vitlöksklyfta strimlad ,
1 nypa torkad timjan ,
eventuellt lite salt ,
200 g räkor med skal ,
1 burk musslor i vatten , 225 g ,
300 g FISKFILE , HÄLLEFILE  t ex.

Så här hör DU :
FRÄS  lök och saffran i oljan på svag värme några minuter .
Använd gärna en vacker kastrull som man kan servera ifrån direkt .
HÄLL på fiskbuljongen , vinet och grädden .
Lägg  ner tomatklyftorna och den strimlade vitlöksklyftan .
Krydda med timjan .
Låt sjuda sakta i några minuter .
SKALA under tiden räkorna och skär fisken i mindre bitar .
Öppna musselburken .
Smaka av om det behövs mera salt .
HIT KAN SOPPAN FÖRBEREDAS .
Strax före servering,  lägg fisk , räkor och musslor (ta med spadet)
i soppan och låt sjuda sakta i några minuter - bara så länge att
fisken blir precis genomkokt .
SERVERA med ett gott Surdegsbröd .

LYCKA  TILL !



fredag 15 april 2016

NUNNOR 36 ST


 HEJSAN !
Passa på att baka dem ,  när kylskåpet har överskott  på
äggvitor - det går åt fem stycken .
De är  ganska lätta att baka , inte alls något tålamodsprövande
kloster-arbete .
mmm...så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl mald sötmandel ,
1 msk vaniljsocker ,
2 dl florsocker ,
3 äggvitor ,
1 dl vetemjöl ,
2 äggvitor ,
smält fett och mjöl till formarna ,
MOCKA- GLASYR :
1 msk kaffepulver ,
1 1/2 msk HETT  vatten ,
2 dl florsocker .

Så här gör DU :
BRYN  matfettet en aning i kastrull och låt det sedan svalna.
BLANDA mandel, vaniljsocker, florsocker och de 3 äggvitorna
som INTE SKA VISPAS .
Rör  smeten  med  kraftiga tag några minuter .
Tillsätt det svalnade matfettet  och mjölet  under omrörning .
VISPA de 2 sista äggvitorna till  hårt  skum  och  vänd
varsamt ner dem i smeten .
PENSLA den minsta sortens  bakelse- formar med smält fett
och mjöla sedan formarna .
Fyll dem ända upp med  smet .
GRÄDDA  kakorna  i 175 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter .
LÅT kakorna  svalna ett par minuter innan de stjälps upp .
LÅT DEM SEDAN SVALNA HELT innan de glaseras .
Lös upp snabbkaffet i det heta vattnet, rör i siktat florsocker  och
fortsätt röra tills glasyren är jämn .
BRED glasyren på kakorna och låt dem stelna i RUMSTEPRATUR.

De gånger man bara vill bjuda  en endaste,  men enastående läcker kaka
passar mocka-glaserade nunnor fint .
Starkt  gott kaffe ska det vara till.

LYCKA  TILL !



torsdag 14 april 2016

KRISPIGA HAVRERUTOR CA 35 ST .


 HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl havregryn ,
1 1/2 dl strösocker ,
150 g smör /margarin ,

Så här gör DU:
Blanda havregryn och socker i en bunke .
Smält  matfettet och häll det över blandningen .
Rör  ihop  alltsammans  till  en  grynig massa .
Bred ut massan på  en  Bakpappersklädd  plåt  .
Massan ska vara 1 cm tjock .
GRÄDDA i 200 grader  ca 15 minuter .
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm .
Låt den kallna på plåten .

Jättegoda, smaka själva !   
LYCKA TILL !

GRANNARNAS SALLAD . 4- 6 port.


HEJSAN !

NYA GRANNAR !
Kom och smaka på vår sallad,  lockade  grannarna  härom  kvällen .
Det är helt improviserat  och det blir bara en sallad .
Och kaffe efteråt !
En lättordnad  bjudning tyckte värdfolket ,  men gästerna blev storbelåtna.

HÄR ÄR RECEPTET :
Skala  5- 6 hg  räkor (gärna djupfrysta ) .
Varva  sallad och räkor  i STOR  skål .
Skaka ihop 2 msk pressad citron, 2 msk olja, 2 msk vatten ,
salt och peppar och häll över salladen .
En skål med  majonnäs stod bredvid för den som ville ha .
Vitt bröd och ett glas vitt vin fullbordade det hela  .
LYCKA  TILL !