HEJSAN !
Barndomens kakor bakades på havregryn, socker och smör .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 dl havrekli ,
1 msk vetemjöl ,
3 dl havregryn .
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att det smälter .
BLANDA ner kli och vetemjölet och låt det svälla
några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
Platta ut smeten i en fyrkantig eldfast form med
låga kanter - ca 25 x 25 centimeter .
Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .
GRÄDDA i 200 graders ugn ungefär 12 minuter
eller tills det är gyllenbrunt .
Ta ut formen och låt svalna något .
Skär ca 3x3 cm stora rutor .
Låt kakorna ligga kvar i formen när de serveras
så smular det mindre
GOTT TILL FRUKT- EFTERRÄTTER OCH GLASS !
LYCKA TILL !
söndag 17 april 2016
SPENATPAJ 3- 4 PERSONER. 200 graders ugn .
HEJSAN !
Idag tar jag KESELLA i pajdegen och
byter en del av vetemjölet mot HAVREKLI.
Vad sägs om det ?
Jag tycker att pajdegen blir frasigare .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 dl Havrekli ,
1 tsk salt ,
50 g lättare smör/margarin
1 dl Kesella ,
Så här gör DU:
ARBETA samman paj-ingredienserna för hand eller i maskin.
Låt degen vila 30 minuter i kylen .
Kavla ut degen och klä en pajform ca 25 cm i diameter.
FÖRGRÄDDA 15 minuter i 200 graders ugn .
FYLLNING :
1 stor, grovt hackad lök,
150 g rökt skinka , hackad ,
250 g bladspenat ,
150 g Kesella ,
2 tsk vetemjöl ,
1 dl kaffegrädde ,
1 ägg ,
svartpeppar ,
Så här gör DU :
LÅT den tinade spenaten rinna av ordentligt och
blanda med vetemjölet , löken och skinkan .
VISPA samman kesellan, ägget och kaffegrädden.
Krydda med svartpeppar .
BOTTNA formen med spenatblandningen och
häll GRÄDDBLANDNINGEN över .
GRÄDDA ca 20 minuter i 200 graders ugn.
Hoppas att det smakar .
LYCKA TILL !
Idag tar jag KESELLA i pajdegen och
byter en del av vetemjölet mot HAVREKLI.
Vad sägs om det ?
Jag tycker att pajdegen blir frasigare .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 dl Havrekli ,
1 tsk salt ,
50 g lättare smör/margarin
1 dl Kesella ,
Så här gör DU:
ARBETA samman paj-ingredienserna för hand eller i maskin.
Låt degen vila 30 minuter i kylen .
Kavla ut degen och klä en pajform ca 25 cm i diameter.
FÖRGRÄDDA 15 minuter i 200 graders ugn .
FYLLNING :
1 stor, grovt hackad lök,
150 g rökt skinka , hackad ,
250 g bladspenat ,
150 g Kesella ,
2 tsk vetemjöl ,
1 dl kaffegrädde ,
1 ägg ,
svartpeppar ,
Så här gör DU :
LÅT den tinade spenaten rinna av ordentligt och
blanda med vetemjölet , löken och skinkan .
VISPA samman kesellan, ägget och kaffegrädden.
Krydda med svartpeppar .
BOTTNA formen med spenatblandningen och
häll GRÄDDBLANDNINGEN över .
GRÄDDA ca 20 minuter i 200 graders ugn.
Hoppas att det smakar .
LYCKA TILL !
FISKFILE PÅ GRÖNSAKSBÄDD 3- 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök ,
3 morötter ,
2 msk olja ,
2 dl vitt vin ,
500 g vit fisk ,
salt ,
timjan ,
2 dl fiskbuljong ,
1 dl kaffegrädde ,
Så här gör DU :
FINSTRIMLA purjolöken skär morötterna i tunna skivor
och lägg i en traktörpanna .
Häll över oljan och rör om .
Låt fräsa en stund och späd sedan med vinet .
LÄGG på locket och låt grönsakerna puttra på svag värme
tills de har mjuknat .
Salta fisken och bred ut FILE'ERNA på grönsaksbädden.
Krydda med lite timjan .
HÄLL fiskbuljong och grädde över fisken .
På med locket och låt sjuda upp .
STÄNG sedan omedelbart av värmen och låt fisken
sjuda klar på eftervärmen i 5- 7 minuter .
ÖS sås över fisken och ät med ris .
mmm.... så himla gott !
LYCKA TILL !
Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök ,
3 morötter ,
2 msk olja ,
2 dl vitt vin ,
500 g vit fisk ,
salt ,
timjan ,
2 dl fiskbuljong ,
1 dl kaffegrädde ,
Så här gör DU :
FINSTRIMLA purjolöken skär morötterna i tunna skivor
och lägg i en traktörpanna .
Häll över oljan och rör om .
Låt fräsa en stund och späd sedan med vinet .
LÄGG på locket och låt grönsakerna puttra på svag värme
tills de har mjuknat .
Salta fisken och bred ut FILE'ERNA på grönsaksbädden.
Krydda med lite timjan .
HÄLL fiskbuljong och grädde över fisken .
På med locket och låt sjuda upp .
STÄNG sedan omedelbart av värmen och låt fisken
sjuda klar på eftervärmen i 5- 7 minuter .
ÖS sås över fisken och ät med ris .
mmm.... så himla gott !
LYCKA TILL !
lördag 16 april 2016
FINASTE FISKSOPPAN 3- 4 PERS.
HEJSAN !
FINASTE FISKSOPPAN, är inte en förrätt som soppor brukar vara
utan fungerar som huvudrätt.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olja ,
3 skivade schalottenlökar ,
1 paket Saffran eller gurkmeja ,
3 tomater i klyftor ,
3 dl extra fin fiskbuljong (ekologisk) ,
1 1/2 dl torrt vitt vin ,
1 dl kaffegrädde ,
1 vitlöksklyfta strimlad ,
1 nypa torkad timjan ,
eventuellt lite salt ,
200 g räkor med skal ,
1 burk musslor i vatten , 225 g ,
300 g FISKFILE , HÄLLEFILE t ex.
Så här hör DU :
FRÄS lök och saffran i oljan på svag värme några minuter .
Använd gärna en vacker kastrull som man kan servera ifrån direkt .
HÄLL på fiskbuljongen , vinet och grädden .
Lägg ner tomatklyftorna och den strimlade vitlöksklyftan .
Krydda med timjan .
Låt sjuda sakta i några minuter .
SKALA under tiden räkorna och skär fisken i mindre bitar .
Öppna musselburken .
Smaka av om det behövs mera salt .
HIT KAN SOPPAN FÖRBEREDAS .
Strax före servering, lägg fisk , räkor och musslor (ta med spadet)
i soppan och låt sjuda sakta i några minuter - bara så länge att
fisken blir precis genomkokt .
SERVERA med ett gott Surdegsbröd .
LYCKA TILL !
fredag 15 april 2016
NUNNOR 36 ST
HEJSAN !
Passa på att baka dem , när kylskåpet har överskott på
äggvitor - det går åt fem stycken .
De är ganska lätta att baka , inte alls något tålamodsprövande
kloster-arbete .
mmm...så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl mald sötmandel ,
1 msk vaniljsocker ,
2 dl florsocker ,
3 äggvitor ,
1 dl vetemjöl ,
2 äggvitor ,
smält fett och mjöl till formarna ,
MOCKA- GLASYR :
1 msk kaffepulver ,
1 1/2 msk HETT vatten ,
2 dl florsocker .
Så här gör DU :
BRYN matfettet en aning i kastrull och låt det sedan svalna.
BLANDA mandel, vaniljsocker, florsocker och de 3 äggvitorna
som INTE SKA VISPAS .
Rör smeten med kraftiga tag några minuter .
Tillsätt det svalnade matfettet och mjölet under omrörning .
VISPA de 2 sista äggvitorna till hårt skum och vänd
varsamt ner dem i smeten .
PENSLA den minsta sortens bakelse- formar med smält fett
och mjöla sedan formarna .
Fyll dem ända upp med smet .
GRÄDDA kakorna i 175 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter .
LÅT kakorna svalna ett par minuter innan de stjälps upp .
LÅT DEM SEDAN SVALNA HELT innan de glaseras .
Lös upp snabbkaffet i det heta vattnet, rör i siktat florsocker och
fortsätt röra tills glasyren är jämn .
BRED glasyren på kakorna och låt dem stelna i RUMSTEPRATUR.
De gånger man bara vill bjuda en endaste, men enastående läcker kaka
passar mocka-glaserade nunnor fint .
Starkt gott kaffe ska det vara till.
LYCKA TILL !
torsdag 14 april 2016
KRISPIGA HAVRERUTOR CA 35 ST .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl havregryn ,
1 1/2 dl strösocker ,
150 g smör /margarin ,
Så här gör DU:
Blanda havregryn och socker i en bunke .
Smält matfettet och häll det över blandningen .
Rör ihop alltsammans till en grynig massa .
Bred ut massan på en Bakpappersklädd plåt .
Massan ska vara 1 cm tjock .
GRÄDDA i 200 grader ca 15 minuter .
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm .
Låt den kallna på plåten .
Jättegoda, smaka själva !
LYCKA TILL !
GRANNARNAS SALLAD . 4- 6 port.
HEJSAN !
NYA GRANNAR !
Kom och smaka på vår sallad, lockade grannarna härom kvällen .
Det är helt improviserat och det blir bara en sallad .
Och kaffe efteråt !
En lättordnad bjudning tyckte värdfolket , men gästerna blev storbelåtna.
HÄR ÄR RECEPTET :
Skala 5- 6 hg räkor (gärna djupfrysta ) .
Varva sallad och räkor i STOR skål .
Skaka ihop 2 msk pressad citron, 2 msk olja, 2 msk vatten ,
salt och peppar och häll över salladen .
En skål med majonnäs stod bredvid för den som ville ha .
Vitt bröd och ett glas vitt vin fullbordade det hela .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)