torsdag 21 april 2016
PASTEJER MED SPARRISKNOPP . 4-6 PERS.
HEJSAN !
De här är lätt-ätna , lätta att göra .
VARSÅGODA:
4 ägg ,
salt å peppar ,
2 dl grädde (visp)
2 dl vatten ,
1-2 buntar sparris .
folieformar,
Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader .
Vispa ihop smeten , häll smeten i folieformarna ,- inte enda upp
lägg 1-2 sparrisknoppar i varje form .
Ställ formarna på en plåt och in i ugnen 15- 20 minuter.
LYCKA TILL !
FISKGRATÄNG MED RÄKOR OCH SPENAT . 4 PERS.
HEJSAN !
Nu närmar sig VALBORGS MÄSSAFTON och FÖRSTA MAJ
med stormsteg .
Kanske är det dags att börja planera lite ?
Den här som jag tänkte börja med är himla go'.
VARSÅGODA :
600 g av Berg- eller Röd- tunga eller varför inte Spätta.
200 g skalade räkor ,
1 paket bladspenat ,
smör/margarin ,
1 paket Hollandaisesås ,
1 dl CREME Fraiche ,
pressad citron ,
salt å peppar .
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Tina spenaten och Hollandaisesåsen .
Krama vattnet ur spenaten och fräs den i smör ett par minuter .
Krydda med salt och peppar .
Bred ut spenaten i botten på ett gratängfat .
DROPPA citronsaft på fisken och krydda med salt och peppar .
Lägg på räkor och rulla ihop fisken .
Lägg rulladerna på spenaten .
RÖR ut såsen med CREME Fraiche och klicka den över fisken .
SÄTT in gratängen i ugnen i 15- 20 minuter tills fisken är vit och fast.
SERVERA med kokt pressad potatis .
NJUT...mmm... så gott !
LYCKA TILL !
onsdag 20 april 2016
AVOKADO - SOPPA 2 PERS.
HEJSAN !
Nu får vi allt ta en soppa idag !
Denna serverar jag i glas , stora eller små, det väljer DU !
VARSÅGODA :
Mixa 2 msk Purjolök, med 1 Gurka, 2 Avokado och 1 kvist Dragon.
Koka upp 3 dl Vatten, lös upp 1 Buljongtärning och rör ner 1 dl Grädde .
Rör ner de mixade grönsakerna , vispa och låt det bli varmt .
Smaka av med Salt och Citronsaft .
SERVERA gärna med ett gott bröd , surdeg kanske , mmm....
himla gott !
Eller som en god förrätt !
LYCKA TILL !
tisdag 19 april 2016
CASHEWRUTOR MED INGEFÄRA OCH APELSIN 32 ST .
HEJSAN !
Gillar Ni nötter ?
Prova att göra dessa - utan ugn !
VARSÅGODA :
1 apelsin + rivet skal .
4 dl cashewnötter ,
100 g torkade aprikoser ,
1 msk riven färsk ingefära ,
150 g mörk choklad ,
70 % kakaohalt .
Så här gör DU:
MIXA apelsinsaft , nötter, aprikoser och ingefära
i matberedare till en jämn smet.
Forma smeten till en rektangel , ca 1 cm tjock .
SMÄLT chokladen i vattenbad och bred den över
nötmassan .
Strö på apelsinskalet och ställ kallt .
SKÄR i rutor och förvara dem kallt .
mmm.... så goda .
LYCKA TILL !
HAMBURGARE MED ÄPPELTSATIKI 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var jättegott , smaka Ni också !
VARSÅGODA :
1 msk smör/margarin ,
4 färska hamburgare , ca 500 g ,
salt å svartpeppar ,
4 salladsblad ,
ärtskott ,
1 rött äpple ,
10 rädisor ,
1 rödlök ,
ÄPPELTSATSIKI :
1/2 rött äpple ,
3 cm purjolök ,
1/2 - 1 vitlöksklyfta ,
1 dl turkisk yoghurt , 10 % fetthalt ,
salt å peppar .
Så här gör DU:
ÄPPELTSATSIKI :
Tärna äpplet fint .
Strimla purjolöken och finhacka vitlöken .
Blanda allt i en skål och tillsätt yoghurt, salt och peppar .
Ställ åt sidan .
STEK hamburgarna i smör ca 3- 4 min per sida .
Salta och peppra .
FÖRDELA salladsbladen på ett uppläggningsfat .
Garnera med lite ärtskott .
Skiva äpple, rädisor och rödlök .
LÄGG hamburgarna på salladsbladen .
Toppa med en klick tsatsiki , lägg äppelskivor , rädisor
och rödlök runt om .
LYCKA TILL !
KYCKLINGSALLAD MED CURRYSÅS 4- 6 PERSONER.
HEJSAN !
Det här är bra bjudmat tycker jag , - dessutom vacker
när man lägger de olika ingredienserna i grupper
på en stor bricka eller två stora fat !
Varsågoda !
1 stor grillad eller kokt kyckling eller två små ,
8 tomater ,
1 stor gurka ,
30 champinjoner ,
1 paket bacon ,
1 röd, 1 gul, 1 grön paprika ,
huvudsallad eller isbergssallad ,
CURRY-SÅS :
4 dl mild yoghurt ,
2- 3 msk curry ,
salt ,
svartpeppar ,
lite socker = knivsudd ,
Så här gör DU:
TA av skinnet från kycklingen och dela köttet i mindre bitar.
SKÄR tomaterna i klyftor , gurkan i skivor och paprikorna
i ringar .
SKIVA champinjonerna .
LÄGG upp alltsammans på fat eller på en stor bricka tillsammans
med salladsbladen som först delas i mindre bitar .
KLIPP baconskivorna i tärningar och knaper- stek dem .
STRÖ bacontärningarna över kycklingen .
RÖR samman ingredienserna till curry-såsen .
Smaka av och häll upp i en skål .
LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar !
Det här är bra bjudmat tycker jag , - dessutom vacker
när man lägger de olika ingredienserna i grupper
på en stor bricka eller två stora fat !
Varsågoda !
1 stor grillad eller kokt kyckling eller två små ,
8 tomater ,
1 stor gurka ,
30 champinjoner ,
1 paket bacon ,
1 röd, 1 gul, 1 grön paprika ,
huvudsallad eller isbergssallad ,
CURRY-SÅS :
4 dl mild yoghurt ,
2- 3 msk curry ,
salt ,
svartpeppar ,
lite socker = knivsudd ,
Så här gör DU:
TA av skinnet från kycklingen och dela köttet i mindre bitar.
SKÄR tomaterna i klyftor , gurkan i skivor och paprikorna
i ringar .
SKIVA champinjonerna .
LÄGG upp alltsammans på fat eller på en stor bricka tillsammans
med salladsbladen som först delas i mindre bitar .
KLIPP baconskivorna i tärningar och knaper- stek dem .
STRÖ bacontärningarna över kycklingen .
RÖR samman ingredienserna till curry-såsen .
Smaka av och häll upp i en skål .
LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar !
söndag 17 april 2016
GRYNKAKOR 36 ST.
HEJSAN !
Barndomens kakor bakades på havregryn, socker och smör .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 dl havrekli ,
1 msk vetemjöl ,
3 dl havregryn .
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att det smälter .
BLANDA ner kli och vetemjölet och låt det svälla
några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
Platta ut smeten i en fyrkantig eldfast form med
låga kanter - ca 25 x 25 centimeter .
Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .
GRÄDDA i 200 graders ugn ungefär 12 minuter
eller tills det är gyllenbrunt .
Ta ut formen och låt svalna något .
Skär ca 3x3 cm stora rutor .
Låt kakorna ligga kvar i formen när de serveras
så smular det mindre
GOTT TILL FRUKT- EFTERRÄTTER OCH GLASS !
LYCKA TILL !
Barndomens kakor bakades på havregryn, socker och smör .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 dl havrekli ,
1 msk vetemjöl ,
3 dl havregryn .
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att det smälter .
BLANDA ner kli och vetemjölet och låt det svälla
några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
Platta ut smeten i en fyrkantig eldfast form med
låga kanter - ca 25 x 25 centimeter .
Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .
GRÄDDA i 200 graders ugn ungefär 12 minuter
eller tills det är gyllenbrunt .
Ta ut formen och låt svalna något .
Skär ca 3x3 cm stora rutor .
Låt kakorna ligga kvar i formen när de serveras
så smular det mindre
GOTT TILL FRUKT- EFTERRÄTTER OCH GLASS !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)