torsdag 21 april 2016

PASTEJER MED SPARRISKNOPP . 4-6 PERS.


 HEJSAN !

 De här är lätt-ätna , lätta att göra .

 VARSÅGODA:
 4 ägg ,
 salt å peppar ,
2 dl grädde (visp)
2 dl vatten ,
1-2 buntar sparris .
 folieformar, 

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader .
Vispa ihop smeten , häll smeten i folieformarna ,- inte enda upp
 lägg 1-2 sparrisknoppar i varje form .
Ställ formarna på en plåt och in i ugnen 15- 20 minuter.
LYCKA TILL !

FISKGRATÄNG MED RÄKOR OCH SPENAT . 4 PERS.


   HEJSAN !

Nu närmar sig  VALBORGS MÄSSAFTON och  FÖRSTA MAJ
med stormsteg .
Kanske är det dags att börja planera lite ?

Den här som jag tänkte börja med är himla go'.

VARSÅGODA :
600 g av Berg- eller Röd- tunga  eller varför inte Spätta.
200 g skalade räkor ,
1 paket bladspenat ,
smör/margarin ,
1 paket Hollandaisesås ,
1 dl CREME Fraiche ,
pressad citron ,
salt å peppar .

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Tina spenaten och Hollandaisesåsen .
Krama vattnet ur spenaten och fräs den i smör ett par minuter .
Krydda med salt och peppar .
Bred ut spenaten i botten på ett gratängfat .
DROPPA citronsaft  på fisken och krydda med salt och peppar .
Lägg på räkor och rulla ihop fisken .
Lägg rulladerna på spenaten .
RÖR ut såsen med CREME Fraiche och klicka den över fisken .
SÄTT in gratängen i ugnen i 15- 20 minuter tills fisken är vit och fast.
SERVERA  med kokt pressad potatis .

NJUT...mmm... så gott !
LYCKA TILL !



onsdag 20 april 2016

AVOKADO - SOPPA 2 PERS.


  HEJSAN !
Nu får vi allt ta en soppa idag !

Denna serverar jag i glas , stora eller små, det väljer DU !

VARSÅGODA :
Mixa 2 msk Purjolök, med 1 Gurka, 2 Avokado och 1 kvist Dragon.
Koka upp 3 dl Vatten, lös upp 1 Buljongtärning och rör ner 1 dl Grädde .
Rör ner de mixade grönsakerna , vispa och låt det  bli varmt .
Smaka av med Salt och Citronsaft .
SERVERA  gärna med ett gott bröd , surdeg kanske , mmm....
himla gott !
Eller som en god förrätt !

LYCKA TILL !

tisdag 19 april 2016

CASHEWRUTOR MED INGEFÄRA OCH APELSIN 32 ST .


  HEJSAN !

 Gillar Ni nötter ?
Prova att göra dessa - utan ugn !

VARSÅGODA :
1 apelsin + rivet skal .
4 dl cashewnötter ,
100 g torkade aprikoser ,
1 msk riven färsk ingefära ,
150 g mörk choklad ,
70 % kakaohalt .

Så här gör DU:
MIXA apelsinsaft , nötter, aprikoser och ingefära
i matberedare till en jämn smet.
Forma smeten till en rektangel , ca 1 cm tjock .
SMÄLT chokladen i vattenbad  och bred den över
nötmassan .
Strö på apelsinskalet och ställ kallt .
SKÄR i rutor och förvara  dem kallt .
mmm.... så goda .

LYCKA TILL !

HAMBURGARE MED ÄPPELTSATIKI 4 PORT.


  HEJSAN !

Det här var jättegott , smaka Ni också !

VARSÅGODA :
1 msk smör/margarin ,
4 färska hamburgare , ca 500 g ,
salt å svartpeppar ,
4 salladsblad ,
ärtskott ,
1 rött äpple ,
10 rädisor ,
1 rödlök ,

ÄPPELTSATSIKI :
1/2  rött äpple ,
3 cm purjolök ,
1/2 - 1 vitlöksklyfta ,
1 dl turkisk  yoghurt , 10 %  fetthalt ,
salt å peppar .

Så här gör DU:
ÄPPELTSATSIKI :
Tärna äpplet fint .
Strimla purjolöken  och finhacka  vitlöken .
Blanda allt i en skål och tillsätt yoghurt, salt och peppar .
Ställ åt sidan .
STEK hamburgarna i smör ca 3- 4 min per sida .
Salta och peppra .
FÖRDELA salladsbladen på ett  uppläggningsfat  .
Garnera med lite ärtskott .
Skiva äpple,  rädisor och rödlök .
LÄGG hamburgarna på salladsbladen .
Toppa med en klick tsatsiki , lägg äppelskivor , rädisor
och rödlök runt om .

LYCKA TILL !

KYCKLINGSALLAD MED CURRYSÅS 4- 6 PERSONER.

HEJSAN !

Det här är bra bjudmat  tycker jag ,  - dessutom vacker
när man lägger de olika  ingredienserna i grupper
på en  stor bricka eller två stora fat !

Varsågoda !
1 stor grillad  eller kokt  kyckling eller två små ,
8 tomater ,
1 stor gurka ,
30 champinjoner ,
1 paket bacon ,
1 röd, 1 gul, 1 grön paprika ,
huvudsallad eller isbergssallad ,
CURRY-SÅS :
4 dl mild yoghurt ,
2- 3 msk curry ,
salt ,
svartpeppar ,
lite socker = knivsudd ,

Så här gör DU:
TA av skinnet från kycklingen  och dela köttet i mindre bitar.
SKÄR tomaterna i klyftor , gurkan i  skivor och paprikorna
i ringar .
SKIVA champinjonerna .
LÄGG upp alltsammans på fat eller på en stor bricka tillsammans
med salladsbladen som först delas  i mindre bitar .
KLIPP  baconskivorna i tärningar  och knaper- stek dem .
STRÖ bacontärningarna  över kycklingen .
RÖR  samman ingredienserna till curry-såsen .
Smaka av  och häll upp i  en skål .
 LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar !

söndag 17 april 2016

GRYNKAKOR 36 ST.

HEJSAN !

Barndomens kakor bakades på havregryn, socker och smör .

Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 dl havrekli ,
1 msk vetemjöl ,
3 dl havregryn .

Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att  det smälter .
BLANDA  ner  kli och vetemjölet och låt det svälla
några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
Platta ut smeten  i en fyrkantig  eldfast form med
låga  kanter - ca 25 x 25 centimeter .
Smeten ska vara ungefär  1 cm hög .
GRÄDDA i 200 graders ugn  ungefär  12  minuter
eller tills det  är  gyllenbrunt .
Ta ut formen  och  låt  svalna  något  .
Skär  ca  3x3 cm  stora rutor .
Låt  kakorna  ligga kvar  i  formen  när  de  serveras
så  smular  det  mindre 

GOTT  TILL  FRUKT- EFTERRÄTTER  OCH  GLASS !

LYCKA  TILL !