onsdag 11 maj 2016

LAKRITSRUTOR MED FROSTING 15 BITAR .

 
HEJSAN !

SMAKA...mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
3 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
100 g vit choklad ,
2 tsk lakritspulver ,
GLASYR :
200 g Cream  CHEESE ,
1 1/2 dl florsocker ,
1 1/2 tsk lakritspulver ,
strössel, gärna med lakritssmak .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret i en gryta, rör i ägg och socker .
Sikta i mjöl och bakpulver och blanda in .
Hacka chokladen och rör tillsammans  med  lakritspulvret.
KLÄ en långpanna , ca 25x35 cm , med bakplåtspapper
och häll i smeten .
GRÄDDA  i 20- 25 minuter , kolla med sticka .
Rör ihop CREAM CHEESE, florsocker och lakritspulver
till glasyren .
Dela kakan i bitar .
Bre på en rejäl klick glasyr och toppa med strössel .
      LYCKA  TILL !
RÖR ihop CREAM CHEESE , florsocker
Låt kakan svalna helt .

tisdag 10 maj 2016

RUCOLA- OCH FETAOSTPAJ 8 PERSONER.

  

  HEJSAN !

 Kanske blir Ni några personer till helgen,
 varför inte smaka denna mm...himla goda paj!

 HÄR ÄR RECEPTET :
 3 dl  DINKELMJÖL ,
 150 g smör ,
 2 msk kallt vatten ,
 FYLLNING :
 1 rödlök ,
 1 1/2 dl grovriven lagrad ost ,
 150 g fetaost, i tärningar ,
 2 dl rucola ,
 30 g pinjenötter, rostade ,
 1 vitlöksklyfta ,
 3 ägg ,
 3 dl vispgrädde ,
 1/2 kruka basilika ,
 1 tsk salt ,
 1 krm svartpeppar ,
GARNERING :
 körsbärstomater ,
 kryddgrönt .

Så här gör DU:
PAJDEG :
Blanda mjöl och smör till en smulig massa .
Tillsätt vatten och arbeta till en deg .
Svep in i plastfolie och låt vila svalt ca 20 min.
KAVLA eller tryck ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
Skiva löken och fräs den blank .
Fördela löken i pajskalet tillsammans med riven ost och
halva mängden fetaost .
Lägg därefter på rucolan .
VISPA samman grädde och ägg .
FINHACKA basilikan och blanda ner den och salt och peppar
i äggstanningen .
Häll äggstanningen över fyllningen .
TILLSÄTT resten av fetaosten , pinjenötter och finhackad vitlök.
Peta lite med gaffel så att allt blandas .
GRATINERA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills
pajen har stannat .
GARNERA med halverade tomater och kryddgrönt .
LYCKA  TILL !

måndag 9 maj 2016

FETAOSTSALLAD MED ÄPPLE OCH TIMJAN 1 PERSON.

 HEJSAN !

Det här är en god lunch, prova ?

HÄR ÄR RECEPTET :
2dl blandad sallad ,
1/4 rödlök ,
1/2 äpple ,
1/2 burk  fetaosttärningar  i olja ,
1/2 citron ,
några kvistar färsk timjan ,
salt och peppar .

Så här gör DU :
SKÄR salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat .
Skala och strimla rödlöken .
Skär äpplet i tunna klyftor .
Fördela lök, äpple och fetaost över salladen .
Skiva citronen .
DEKORERA med citronskivor och timjan .
Strö över salt å peppar .
SMAKLIG MÅLTID .
                                     LYCKA TILL !

GODASTE FRUKOSTEN 1 PERSON.

 

   HEJSAN !
  Det här är det godaste jag vet att äta på morgonen, när jag
  kommit hem, från min morgonpromenad  med  stavar, mm...härligt !

  HÄR ÄR RECEPTET :
  1 1/2 dl turkisk yoghurt ,
  1/2 dl blåbär ,
  1/2 granatäpple ,
  1 msk rostade kokosskivor  eller kokosflingor,
   (du behöver inte rosta flingorna)
  Så här gör DU:
  HÄLL yoghurten i en skål och toppa med blåbär,
  granatäpple och kokosskivor ( eller kokosflingor,
  SERVERA DIREKT !
 
  Smaka också med hallon å mango mmm....så himla gott ! 

 

KYCKLING- OCH GRÖNSAKSWOK 4 PORT.

 
  HEJSAN !
 Nu var det ett tag sen , men det här har vi ätit under veckan ,
mmm...jättegott,  smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g cashewnötter ,
2 msk ananasjuice ,
2 tsk maizena ,
2 msk soja ,
1 1/2 dl kycklingbuljong ,
4 små  KYCKLING-BRÖSTFILEER , (ca 125g)
2 msk vegetabilisk olja ,
175 g broccolibuketter ,
1 urkärnad och tunt strimlad röd paprika ,
4 ansade och fint strimlade salladslökar ,

Så här gör DU:
BÖRJA  med att rosta nötterna 1-2 min i en torr stekpanna
tills de blir gyllene och börjar dofta .
Ta upp nötterna ur pannan och ställ dem åt sidan .
SÅS :
Blanda ananas-juice, maizena, soja och buljong i en liten
skål och ställ sedan åt sidan .
SKÄR KYCKLINGFILEERNA i jämnstora tärningar med
en vass  kniv .
Hetta upp oljan i en stor wokpanna .
Lägg i hälften av  kyckling-tärningarna och woka 3-4 min.
Ta upp kycklingen ur wokpannan och ställ åt sidan .
Bryn resten av kycklingen på samma sätt och ställ även det
åt sidan .
LÄGG broccolibuketterna, paprikastrimlorna och salladslöken
i pannan och bryn 5 minuter under omrörning .
Blanda ner kycklingbitarna och såsen .
Låt sjuda 2 minuter .
Tillsätt nötterna och värm upp ca 1 min .
SERVERA woken genast tillsammans med ångkokt ris .

LYCKA TILL !

tisdag 3 maj 2016

LAXFYLLDA RÖDTUNGS-RULLADER MED VITVINSSÅS 4 PERSONER.



   HEJSAN !
  FESTMIDDAG  som  garanterat blir  uppskattad.
 SERVERA  kokt eller  pressad potatis till fisken .

 HÄR ÄR RECEPTET :

 4 RÖDTUNGSFILEER ,
 4 TUNNA LAXSKIVOR , FÄRSKA ,
100 g  CREME CHEESE med smak av pepparrot ,
VITVINSSÅS:
2 dl vitt vin ,
2 dl vatten ,
2 msk fiskfond ,
2 dl grädde ,
2 msk smör/margarin ,
2 msk hackad dill ,
salt å peppar ,
SERVERING :
pressad  potatis, sugar snaps, sparris.

Så här gör DU :
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER .
Lägg ut fisken plant på ett skärbräde .
Lägg en laxskiva på varje FILE' .
Bred  ut 1- 2 msk CREME CHEESE
på varje laxskiva .
Rulla samman till rullader från kortsida till kortsida .
Placera  rulladerna  i en smord eldfast form .
Tillaga i ugnens mitt  ca 20 minuter .
SÅS :
 KOKA  samman  vin, vatten, fiskfond och grädde
tills ca 4 dl vätska återstår .
Salta och peppra .
Mixa ner matfettet i såsen.  Tillsätt  dill .

Det här är inte fel !
LYCKA TILL !

JORDNÖTSPUFFAR 75 -100 ST .


 HEJSAN !

Å , de här är försvinnande goda, prova Du också
att göra dem .
Snabbgjorda små godingar till drinken .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyld smördeg ,
25x 42 cm ,
2 dl salta jordnötter ,
5 msk riven ost ,
1 uppvispat ägg ,
UGN :225 GRADER .

Så här gör DU:
LÅT  smördegen bli rumsvarm .
Rulla ut till ca 25 cm av degen .
Spara resten , för senare användning .
Lägg degplattan på plåt med bakplåtspapper .
HACKA  nötterna  grovt.
Blanda med den rivna osten .
Pensla degen  med  ägg .
Strö  nötblandningen över degen .
Tryck till nötterna lätt så att de fäster i degen .
SKÄR  degen i fyrkanter , ca 3x3 cm .
Sära dem lite och GRÄDDA  MITT I UGNEN  10 - 12 minuter.
LYCKA TILL !