torsdag 12 maj 2016
FRASIG FILO-PAJ MED KRONÄRTSKOCKA 6- 8 PERS.
HEJSAN !
Den här var verkligen frasig och jättegod.
Väl värt ett försök !
HÄR ÄR RECEPTET :
270 g FILODEG ,
50 g smör /margarin ,
FYLLNING :
150 g färska champinjoner ,
1 msk smör /margarin ,
1 burk a' 390 g varav 240 g KRONÄRTSKOCKS-HJÄRTAN.
50 g salami i skivor ,
10 körsbärstomater ,
ÄGGSTANNING :
4 ägg ,
3 1/2 dl mjölk ,
1/2 dl strimlad färsk basilika ,
3 dl riven smakrik ost .
UGN 200 GRADER .
Så här gör DU:
TINA FILODEGEN .
Veckla ut degplattorna och dela dem på mitten .
Smörj en form , med löstagbar kant 24 cm i diameter väl.
Lägg i ett lager FILODEG och låt den hänga lite över kanten.
PENSLA ett FILODEGSARK med smält smör och lägg ovanpå .
Låt degen gå lite omlott i formen .
Fortsätt att pensla arken med smör och lägg i formen .
Det ska vara minst 5 lager FILODEG .
FYLLNING :
Ansa och skiva svampen och stek i en stekpanna med smör, tills
vätskan kokat in .
Lägg svampen i formen .
Klyfta KRONÄRTSKOCK-HJÄRTANEN och lägg i formen .
Strimla salamin och dela tomaterna och lägg i formen .
ÄGGSTANNING :
Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och basilika och häll i formen .
Strö över ost .
Vik in några ark (inte alla) FILODEG som hänger över kanten in mot
kanten (inte över pajen ) och grädda i 40- 45 minuter tills
äggstanningen stelnat .
Täck med folie om kanten blir mörk .
LYCKA TILL !
onsdag 11 maj 2016
LAKRITSRUTOR MED FROSTING 15 BITAR .
HEJSAN !
SMAKA...mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
3 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
100 g vit choklad ,
2 tsk lakritspulver ,
GLASYR :
200 g Cream CHEESE ,
1 1/2 dl florsocker ,
1 1/2 tsk lakritspulver ,
strössel, gärna med lakritssmak .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret i en gryta, rör i ägg och socker .
Sikta i mjöl och bakpulver och blanda in .
Hacka chokladen och rör tillsammans med lakritspulvret.
KLÄ en långpanna , ca 25x35 cm , med bakplåtspapper
och häll i smeten .
GRÄDDA i 20- 25 minuter , kolla med sticka .
Rör ihop CREAM CHEESE, florsocker och lakritspulver
till glasyren .
Dela kakan i bitar .
Bre på en rejäl klick glasyr och toppa med strössel .
LYCKA TILL !
RÖR ihop CREAM CHEESE , florsocker
Låt kakan svalna helt .
tisdag 10 maj 2016
RUCOLA- OCH FETAOSTPAJ 8 PERSONER.
HEJSAN !
Kanske blir Ni några personer till helgen,
varför inte smaka denna mm...himla goda paj!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl DINKELMJÖL ,
150 g smör ,
2 msk kallt vatten ,
FYLLNING :
1 rödlök ,
1 1/2 dl grovriven lagrad ost ,
150 g fetaost, i tärningar ,
2 dl rucola ,
30 g pinjenötter, rostade ,
1 vitlöksklyfta ,
3 ägg ,
3 dl vispgrädde ,
1/2 kruka basilika ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
GARNERING :
körsbärstomater ,
kryddgrönt .
Så här gör DU:
PAJDEG :
Blanda mjöl och smör till en smulig massa .
Tillsätt vatten och arbeta till en deg .
Svep in i plastfolie och låt vila svalt ca 20 min.
KAVLA eller tryck ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
Skiva löken och fräs den blank .
Fördela löken i pajskalet tillsammans med riven ost och
halva mängden fetaost .
Lägg därefter på rucolan .
VISPA samman grädde och ägg .
FINHACKA basilikan och blanda ner den och salt och peppar
i äggstanningen .
Häll äggstanningen över fyllningen .
TILLSÄTT resten av fetaosten , pinjenötter och finhackad vitlök.
Peta lite med gaffel så att allt blandas .
GRATINERA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills
pajen har stannat .
GARNERA med halverade tomater och kryddgrönt .
LYCKA TILL !
måndag 9 maj 2016
FETAOSTSALLAD MED ÄPPLE OCH TIMJAN 1 PERSON.
HEJSAN !
Det här är en god lunch, prova ?
HÄR ÄR RECEPTET :
2dl blandad sallad ,
1/4 rödlök ,
1/2 äpple ,
1/2 burk fetaosttärningar i olja ,
1/2 citron ,
några kvistar färsk timjan ,
salt och peppar .
Så här gör DU :
SKÄR salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat .
Skala och strimla rödlöken .
Skär äpplet i tunna klyftor .
Fördela lök, äpple och fetaost över salladen .
Skiva citronen .
DEKORERA med citronskivor och timjan .
Strö över salt å peppar .
SMAKLIG MÅLTID .
LYCKA TILL !
Det här är en god lunch, prova ?
HÄR ÄR RECEPTET :
2dl blandad sallad ,
1/4 rödlök ,
1/2 äpple ,
1/2 burk fetaosttärningar i olja ,
1/2 citron ,
några kvistar färsk timjan ,
salt och peppar .
Så här gör DU :
SKÄR salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat .
Skala och strimla rödlöken .
Skär äpplet i tunna klyftor .
Fördela lök, äpple och fetaost över salladen .
Skiva citronen .
DEKORERA med citronskivor och timjan .
Strö över salt å peppar .
SMAKLIG MÅLTID .
LYCKA TILL !
GODASTE FRUKOSTEN 1 PERSON.
HEJSAN !
Det här är det godaste jag vet att äta på morgonen, när jag
kommit hem, från min morgonpromenad med stavar, mm...härligt !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl turkisk yoghurt ,
1/2 dl blåbär ,
1/2 granatäpple ,
1 msk rostade kokosskivor eller kokosflingor,
(du behöver inte rosta flingorna)
Så här gör DU:
HÄLL yoghurten i en skål och toppa med blåbär,
granatäpple och kokosskivor ( eller kokosflingor,
SERVERA DIREKT !
Smaka också med hallon å mango mmm....så himla gott !
KYCKLING- OCH GRÖNSAKSWOK 4 PORT.
HEJSAN !
Nu var det ett tag sen , men det här har vi ätit under veckan ,
mmm...jättegott, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g cashewnötter ,
2 msk ananasjuice ,
2 tsk maizena ,
2 msk soja ,
1 1/2 dl kycklingbuljong ,
4 små KYCKLING-BRÖSTFILEER , (ca 125g)
2 msk vegetabilisk olja ,
175 g broccolibuketter ,
1 urkärnad och tunt strimlad röd paprika ,
4 ansade och fint strimlade salladslökar ,
Så här gör DU:
BÖRJA med att rosta nötterna 1-2 min i en torr stekpanna
tills de blir gyllene och börjar dofta .
Ta upp nötterna ur pannan och ställ dem åt sidan .
SÅS :
Blanda ananas-juice, maizena, soja och buljong i en liten
skål och ställ sedan åt sidan .
SKÄR KYCKLINGFILEERNA i jämnstora tärningar med
en vass kniv .
Hetta upp oljan i en stor wokpanna .
Lägg i hälften av kyckling-tärningarna och woka 3-4 min.
Ta upp kycklingen ur wokpannan och ställ åt sidan .
Bryn resten av kycklingen på samma sätt och ställ även det
åt sidan .
LÄGG broccolibuketterna, paprikastrimlorna och salladslöken
i pannan och bryn 5 minuter under omrörning .
Blanda ner kycklingbitarna och såsen .
Låt sjuda 2 minuter .
Tillsätt nötterna och värm upp ca 1 min .
SERVERA woken genast tillsammans med ångkokt ris .
LYCKA TILL !
tisdag 3 maj 2016
LAXFYLLDA RÖDTUNGS-RULLADER MED VITVINSSÅS 4 PERSONER.
HEJSAN !
FESTMIDDAG som garanterat blir uppskattad.
SERVERA kokt eller pressad potatis till fisken .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 RÖDTUNGSFILEER ,
4 TUNNA LAXSKIVOR , FÄRSKA ,
100 g CREME CHEESE med smak av pepparrot ,
VITVINSSÅS:
2 dl vitt vin ,
2 dl vatten ,
2 msk fiskfond ,
2 dl grädde ,
2 msk smör/margarin ,
2 msk hackad dill ,
salt å peppar ,
SERVERING :
pressad potatis, sugar snaps, sparris.
Så här gör DU :
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER .
Lägg ut fisken plant på ett skärbräde .
Lägg en laxskiva på varje FILE' .
Bred ut 1- 2 msk CREME CHEESE
på varje laxskiva .
Rulla samman till rullader från kortsida till kortsida .
Placera rulladerna i en smord eldfast form .
Tillaga i ugnens mitt ca 20 minuter .
SÅS :
KOKA samman vin, vatten, fiskfond och grädde
tills ca 4 dl vätska återstår .
Salta och peppra .
Mixa ner matfettet i såsen. Tillsätt dill .
Det här är inte fel !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)