söndag 15 maj 2016
SMULPAJ MED NÖTTER , 4 PORT.
HEJSAN !
Den här måste Ni smaka på , så gott med nötter i smuldegen.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 äpplen ,
2 msk strösocker ,
+ 1 - 2 tsk kanel ,
SMULDEG :
100 g kallt smör ,
1 dl havregryn ,
1 dl hackade nötkärnor ,
ca 1 1/4 - 1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 dl socker .
Så här gör DU :
KÄRNA ur äpplena och skär i klyftor . Lägg i en smord
ugnsfast form . Blanda socker med kanel och strö över
klyftorna .
MIXA smör, havregryn, nötkärnor, vetemjöl och socker
till en grynig massa . Fördela smuldegen över frukten .
GRÄDDA pajen i 200 grader ca 25 min, eller tills den
har fått fin färg och frukten mjuknat .
SERVERA , med vaniljglass eller vispad grädde ,eller
både ock.
mmm....så himla gott !
LYCKA TILL !
BRÖD,- LÅNGPANNERUTOR 20 BITAR.
HEJSAN !
Dessa har jag inte gjort på ett tag ,å dom som är så goda .
Här får NI receptet :
50 g jäst ,
5 dl standardmjölk ,
2 msk flytande honung ,
1 msk salt ,
1 dl linfrö , (hela)
4 1/2 dl rågsikt ,
7 dl DINKELMJÖL ,
Så här gör DU :
SMULA ner jästen i en degbunke . Värm mjölken till 37 grader .
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan
allt DINKELMJÖL, spara lite till utbakning .
Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper från
bunkens kanter , tillsätt mer mjöl om det behövs .
Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter .
TÄCK en långpanna ca 30 x 40 cm , med bakplåtspapper och
tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom degen ända
ner i botten på pannan .
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller tills brödet fått
fin färg . Låt svalna på galler .
NJUT, jättegoda ! LYCKA TILL !
lördag 14 maj 2016
CITRONKLADDKAKA 20 BITAR .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
3 ägg ,
3 1/2 dl rörsocker ,
1 1/2 tsk vaniljsocker ,
3 dl vetemjöl ,
1 1/2 citron ,
GARNERING :
florsocker ,
SERVERING :
lättvispad grädde .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader . Klä en långpanna , ca 20x 25 cm ,
med bakplåtspapper .
SMÄLT matfettet och låt svalna tills ljummet .
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt .
Rör varsamt om till en slät smet .
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.
HÄLL ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen
i ca 35 minuter . Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat , och
dela den i bitar .
SERVERA helst kakan dagsfärsk , gärna tillsammans med lättvispad
grädde.
jag tycker att kakan är alldeles lagom kladdig , mmm....smaka själv !
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
3 ägg ,
3 1/2 dl rörsocker ,
1 1/2 tsk vaniljsocker ,
3 dl vetemjöl ,
1 1/2 citron ,
GARNERING :
florsocker ,
SERVERING :
lättvispad grädde .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader . Klä en långpanna , ca 20x 25 cm ,
med bakplåtspapper .
SMÄLT matfettet och låt svalna tills ljummet .
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt .
Rör varsamt om till en slät smet .
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.
HÄLL ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen
i ca 35 minuter . Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat , och
dela den i bitar .
SERVERA helst kakan dagsfärsk , gärna tillsammans med lättvispad
grädde.
jag tycker att kakan är alldeles lagom kladdig , mmm....smaka själv !
LYCKA TILL !
FINT FYLLDA TARTELETTER MED LYXIG TOPPING 4 PERS.
HEJSAN !
Ack , så gott - och lyxigt ser det ut !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
2 dl vetemjöl ,
1 dl grahamsmjöl ,
100 g rums-tempererat smör ,
3 msk kallt vatten ,
1/2 tsk salt ,
FYLLNING :
4 dl frysta gröna ärter ,
1 kruka mynta ,
1 ägg ,
1/2 dl grädde ,
1 dl finriven parmesanost ,
salt å peppar ,
SERVERING :
rökt lax, räkor, rom.
Så här gör DU :
TINA ärterna .
Lägg alla ingredienserna till pajen i en matberedare
och mixa hastigt samman till en deg .
Plasta in degen och låt vila kylskåpskallt i ca 20 min.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen tunt på mjölad bänk . Klä 4 små oljade pajformar,
ca 10 cm i diameter, med degen .
Nagga degskalen och låt dem stå i frysen i ca 20 minuter .
FYLLNING :
KOKA ärterna i lättsaltat vatten i ca 5 min. Låt rinna av .
Grovhacka myntan . Kör alla ingredienserna i en matberedare
till en grynig smet .
KLICKA ut fyllningen i skalen och jämna till ytan .
Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.
GARNERA med rökt lax, räkor och rom .
ALL LYCKA TILL !
torsdag 12 maj 2016
FRASIG FILO-PAJ MED KRONÄRTSKOCKA 6- 8 PERS.
HEJSAN !
Den här var verkligen frasig och jättegod.
Väl värt ett försök !
HÄR ÄR RECEPTET :
270 g FILODEG ,
50 g smör /margarin ,
FYLLNING :
150 g färska champinjoner ,
1 msk smör /margarin ,
1 burk a' 390 g varav 240 g KRONÄRTSKOCKS-HJÄRTAN.
50 g salami i skivor ,
10 körsbärstomater ,
ÄGGSTANNING :
4 ägg ,
3 1/2 dl mjölk ,
1/2 dl strimlad färsk basilika ,
3 dl riven smakrik ost .
UGN 200 GRADER .
Så här gör DU:
TINA FILODEGEN .
Veckla ut degplattorna och dela dem på mitten .
Smörj en form , med löstagbar kant 24 cm i diameter väl.
Lägg i ett lager FILODEG och låt den hänga lite över kanten.
PENSLA ett FILODEGSARK med smält smör och lägg ovanpå .
Låt degen gå lite omlott i formen .
Fortsätt att pensla arken med smör och lägg i formen .
Det ska vara minst 5 lager FILODEG .
FYLLNING :
Ansa och skiva svampen och stek i en stekpanna med smör, tills
vätskan kokat in .
Lägg svampen i formen .
Klyfta KRONÄRTSKOCK-HJÄRTANEN och lägg i formen .
Strimla salamin och dela tomaterna och lägg i formen .
ÄGGSTANNING :
Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och basilika och häll i formen .
Strö över ost .
Vik in några ark (inte alla) FILODEG som hänger över kanten in mot
kanten (inte över pajen ) och grädda i 40- 45 minuter tills
äggstanningen stelnat .
Täck med folie om kanten blir mörk .
LYCKA TILL !
onsdag 11 maj 2016
LAKRITSRUTOR MED FROSTING 15 BITAR .
HEJSAN !
SMAKA...mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
3 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
100 g vit choklad ,
2 tsk lakritspulver ,
GLASYR :
200 g Cream CHEESE ,
1 1/2 dl florsocker ,
1 1/2 tsk lakritspulver ,
strössel, gärna med lakritssmak .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret i en gryta, rör i ägg och socker .
Sikta i mjöl och bakpulver och blanda in .
Hacka chokladen och rör tillsammans med lakritspulvret.
KLÄ en långpanna , ca 25x35 cm , med bakplåtspapper
och häll i smeten .
GRÄDDA i 20- 25 minuter , kolla med sticka .
Rör ihop CREAM CHEESE, florsocker och lakritspulver
till glasyren .
Dela kakan i bitar .
Bre på en rejäl klick glasyr och toppa med strössel .
LYCKA TILL !
RÖR ihop CREAM CHEESE , florsocker
Låt kakan svalna helt .
tisdag 10 maj 2016
RUCOLA- OCH FETAOSTPAJ 8 PERSONER.
HEJSAN !
Kanske blir Ni några personer till helgen,
varför inte smaka denna mm...himla goda paj!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl DINKELMJÖL ,
150 g smör ,
2 msk kallt vatten ,
FYLLNING :
1 rödlök ,
1 1/2 dl grovriven lagrad ost ,
150 g fetaost, i tärningar ,
2 dl rucola ,
30 g pinjenötter, rostade ,
1 vitlöksklyfta ,
3 ägg ,
3 dl vispgrädde ,
1/2 kruka basilika ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
GARNERING :
körsbärstomater ,
kryddgrönt .
Så här gör DU:
PAJDEG :
Blanda mjöl och smör till en smulig massa .
Tillsätt vatten och arbeta till en deg .
Svep in i plastfolie och låt vila svalt ca 20 min.
KAVLA eller tryck ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
Skiva löken och fräs den blank .
Fördela löken i pajskalet tillsammans med riven ost och
halva mängden fetaost .
Lägg därefter på rucolan .
VISPA samman grädde och ägg .
FINHACKA basilikan och blanda ner den och salt och peppar
i äggstanningen .
Häll äggstanningen över fyllningen .
TILLSÄTT resten av fetaosten , pinjenötter och finhackad vitlök.
Peta lite med gaffel så att allt blandas .
GRATINERA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills
pajen har stannat .
GARNERA med halverade tomater och kryddgrönt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)