söndag 15 maj 2016

SMULPAJ MED NÖTTER , 4 PORT.


HEJSAN !

Den här måste Ni smaka på , så gott med nötter i smuldegen.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 äpplen ,
2 msk strösocker ,
+ 1 - 2 tsk kanel ,
SMULDEG :
100 g kallt smör ,
1 dl havregryn ,
1 dl hackade nötkärnor ,
ca 1 1/4 - 1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 dl socker .

Så här gör DU :
KÄRNA ur äpplena och skär i klyftor .  Lägg i en smord
ugnsfast form . Blanda socker med kanel och strö över
klyftorna .
MIXA  smör, havregryn, nötkärnor, vetemjöl och socker
till en grynig massa .  Fördela smuldegen över  frukten .
GRÄDDA  pajen i  200 grader ca 25 min, eller tills den
har fått fin färg  och frukten mjuknat .
SERVERA , med vaniljglass eller vispad grädde ,eller
både ock.
mmm....så himla gott !
LYCKA TILL !

BRÖD,- LÅNGPANNERUTOR 20 BITAR.


HEJSAN !

Dessa har jag inte gjort på ett tag ,å dom som är så goda .
Här får NI receptet :

50 g jäst ,
5 dl standardmjölk ,
2 msk flytande honung ,
1 msk salt ,
1 dl linfrö , (hela)
4 1/2 dl rågsikt ,
7 dl DINKELMJÖL ,

Så här gör DU :
SMULA  ner jästen i en degbunke .  Värm mjölken till 37 grader .
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan
allt DINKELMJÖL, spara lite till utbakning .
Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper från
bunkens kanter , tillsätt mer mjöl om det behövs .
Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter .
TÄCK  en långpanna ca 30 x 40 cm , med bakplåtspapper och
tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom degen ända
ner i botten på pannan .
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader . 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller tills brödet fått
fin färg .   Låt svalna på galler .

NJUT, jättegoda !     LYCKA  TILL !

lördag 14 maj 2016

CITRONKLADDKAKA 20 BITAR .

  HEJSAN !
 
 HÄR ÄR RECEPTET :
 200 g smör/margarin ,
 3 ägg ,
 3 1/2 dl rörsocker ,
 1 1/2 tsk vaniljsocker ,
 3 dl vetemjöl ,
 1 1/2 citron ,
GARNERING :
 florsocker ,
SERVERING :
  lättvispad  grädde .

  Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .   Klä en långpanna , ca 20x 25 cm ,
med bakplåtspapper .
SMÄLT  matfettet och låt svalna tills ljummet .
VISPA  ägg och socker vitt och poröst .
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt .
Rör varsamt om till en slät smet .
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.
HÄLL  ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen
i ca 35 minuter .  Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat , och
dela den i bitar .
SERVERA helst kakan dagsfärsk , gärna tillsammans med lättvispad
grädde.
   jag tycker att kakan är alldeles lagom kladdig , mmm....smaka själv !
 LYCKA TILL !


FINT FYLLDA TARTELETTER MED LYXIG TOPPING 4 PERS.


   HEJSAN !

  Ack , så gott - och lyxigt ser det ut !

  HÄR ÄR RECEPTET :
 
  PAJDEG :
 2 dl vetemjöl ,
 1 dl grahamsmjöl ,
 100 g rums-tempererat smör ,
 3 msk kallt vatten ,
 1/2 tsk salt ,
 FYLLNING :
 4 dl frysta gröna ärter ,
 1 kruka mynta ,
  1 ägg ,
  1/2 dl grädde ,
  1 dl finriven parmesanost ,
  salt å peppar ,
  SERVERING :
  rökt lax, räkor, rom.
  Så här gör DU :
  TINA ärterna .
  Lägg alla ingredienserna till pajen i en matberedare
  och mixa hastigt samman till en deg .
  Plasta in degen och låt vila kylskåpskallt i ca 20 min.
  SÄTT ugnen på 200 grader .
  Kavla ut degen tunt på mjölad bänk .  Klä 4 små oljade pajformar,
  ca 10 cm i diameter, med degen .
  Nagga  degskalen och låt dem stå i frysen i ca 20 minuter .
  FYLLNING :
  KOKA ärterna i lättsaltat vatten i ca 5 min.  Låt rinna av .
  Grovhacka myntan .  Kör alla ingredienserna i en matberedare
  till en grynig  smet .
  KLICKA  ut fyllningen i  skalen och jämna till ytan .
  Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 40 minuter.  Låt svalna.
  GARNERA med  rökt lax, räkor och rom .
            ALL LYCKA TILL !
 

torsdag 12 maj 2016

FRASIG FILO-PAJ MED KRONÄRTSKOCKA 6- 8 PERS.


 HEJSAN !

 Den här var verkligen frasig och jättegod.
 Väl värt ett försök !

 HÄR ÄR  RECEPTET :
 270 g FILODEG ,
 50 g smör /margarin ,
 FYLLNING :
 150 g färska champinjoner ,
 1 msk smör /margarin ,
 1 burk a' 390 g varav 240 g KRONÄRTSKOCKS-HJÄRTAN.
 50 g salami i skivor ,
 10 körsbärstomater ,
 ÄGGSTANNING :
 4 ägg ,
 3 1/2 dl mjölk ,
 1/2 dl strimlad färsk basilika ,
 3 dl riven smakrik ost .
 UGN 200 GRADER .

 Så här gör DU:
 TINA FILODEGEN .
  Veckla ut degplattorna och dela dem på mitten .
  Smörj en form , med löstagbar kant 24 cm i diameter  väl.
  Lägg i ett lager FILODEG och låt den hänga lite över kanten.
  PENSLA ett FILODEGSARK med smält smör och lägg ovanpå .
  Låt degen gå lite omlott i formen .
  Fortsätt att pensla arken med smör och lägg i formen .
  Det ska vara minst 5 lager FILODEG .
 FYLLNING :
  Ansa och skiva svampen och stek i en stekpanna med smör, tills
  vätskan kokat in .
  Lägg svampen i formen .
  Klyfta  KRONÄRTSKOCK-HJÄRTANEN och lägg i formen .
  Strimla salamin och dela tomaterna  och lägg i formen .
 ÄGGSTANNING :
 Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och basilika och häll i formen .
  Strö över ost .
  Vik in några ark (inte alla) FILODEG som hänger över kanten in mot
   kanten (inte över pajen ) och grädda i 40- 45 minuter tills
   äggstanningen stelnat .
  Täck med folie om kanten blir mörk .
          LYCKA  TILL !


onsdag 11 maj 2016

LAKRITSRUTOR MED FROSTING 15 BITAR .

 
HEJSAN !

SMAKA...mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
3 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
100 g vit choklad ,
2 tsk lakritspulver ,
GLASYR :
200 g Cream  CHEESE ,
1 1/2 dl florsocker ,
1 1/2 tsk lakritspulver ,
strössel, gärna med lakritssmak .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret i en gryta, rör i ägg och socker .
Sikta i mjöl och bakpulver och blanda in .
Hacka chokladen och rör tillsammans  med  lakritspulvret.
KLÄ en långpanna , ca 25x35 cm , med bakplåtspapper
och häll i smeten .
GRÄDDA  i 20- 25 minuter , kolla med sticka .
Rör ihop CREAM CHEESE, florsocker och lakritspulver
till glasyren .
Dela kakan i bitar .
Bre på en rejäl klick glasyr och toppa med strössel .
      LYCKA  TILL !
RÖR ihop CREAM CHEESE , florsocker
Låt kakan svalna helt .

tisdag 10 maj 2016

RUCOLA- OCH FETAOSTPAJ 8 PERSONER.

  

  HEJSAN !

 Kanske blir Ni några personer till helgen,
 varför inte smaka denna mm...himla goda paj!

 HÄR ÄR RECEPTET :
 3 dl  DINKELMJÖL ,
 150 g smör ,
 2 msk kallt vatten ,
 FYLLNING :
 1 rödlök ,
 1 1/2 dl grovriven lagrad ost ,
 150 g fetaost, i tärningar ,
 2 dl rucola ,
 30 g pinjenötter, rostade ,
 1 vitlöksklyfta ,
 3 ägg ,
 3 dl vispgrädde ,
 1/2 kruka basilika ,
 1 tsk salt ,
 1 krm svartpeppar ,
GARNERING :
 körsbärstomater ,
 kryddgrönt .

Så här gör DU:
PAJDEG :
Blanda mjöl och smör till en smulig massa .
Tillsätt vatten och arbeta till en deg .
Svep in i plastfolie och låt vila svalt ca 20 min.
KAVLA eller tryck ut degen i en smord pajform ,
ca 24 cm i diameter .
Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING :
Skiva löken och fräs den blank .
Fördela löken i pajskalet tillsammans med riven ost och
halva mängden fetaost .
Lägg därefter på rucolan .
VISPA samman grädde och ägg .
FINHACKA basilikan och blanda ner den och salt och peppar
i äggstanningen .
Häll äggstanningen över fyllningen .
TILLSÄTT resten av fetaosten , pinjenötter och finhackad vitlök.
Peta lite med gaffel så att allt blandas .
GRATINERA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills
pajen har stannat .
GARNERA med halverade tomater och kryddgrönt .
LYCKA  TILL !