torsdag 19 maj 2016

ORIENTALISK KYCKLINGGRATÄNG , 4 PERS.


 HEJSAN !

Den här rätten går snabbt att göra, köp en färdiggrillad kyckling
och sätt ugnen på 225 grader .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 grillad kyckling ,
2 bananer ,
1 grön paprika ,
1 finhackad gul lök ,
2 msk smör/margarin,
1 msk curry ,
2 tsk riven färsk ingefära ,
2 1/2 dl mellangrädde ,
1 dl CREME Fraiche ,
1 dl kokosflingor ,
salt å peppar ,

Så  här  gör  DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader .
TAG bort skinnet på kycklingen och skär av allt
köttet från skrovet och benen .
Skiva bananerna .
Kärna ur paprikan och skär den i tärningar .
Lägg kycklingbitar , banan och paprika i en gratängform .
FRÄS löken  mjuk och genomskinlig i smör/margarin .
Rör curry och ingefära och häll på grädde, CREME Fraiche
och kokos .  KOKA  upp och smaka av med salt å peppar.
HÄLL såsen i gratängformen .
GRATINERA i ugnen i 25 minuter .
SERVERA  MED RIS OCH EN GOD SALLAD .
        LYCKA TILL !

tisdag 17 maj 2016

FRUSEN MANDEL- OCH JORDGUBBSDRÖM 10 BITAR .


HEJSAN !

Iskall och svalkande,  är denna sommardröm.
Vi får ju i alla fall hoppas att värmen kommer !
HÄR ÄR RECEPTET :

MANDELBOTTEN :
250 g mandelmassa ,
125 g rumsvarmt smör ,
3 ägg ,
FYLLNING :
1 paket vaniljvisp ,
2 dl vispgrädde ,
3/4 dl JORDGUBBSPURE ,
GARNERING :Jordgubbar , vinbär, citronmeliss .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 180 grader .
TÄCK bottnen av en springform ca 24 cm i diameter,
med bakplåtspapper .
Riv mandelmassan och rör den med smöret till en jämn smet.
Tillsätt äggen ett i taget .  Häll smeten i formen och GRÄDDA
mitt i ugnen  12 min.  Låt svalna .
VISPA grädden och vaniljvispen .  Ansa jordgubbarna och mixa
till en slät pure .  BLANDA ihop grädde , vaniljvisp och jordgubbs-
pure (mixa ca 1 1/2- 2 dl jordgubbar) .
BRED över mandelbottnen direkt i formen . Släta till ytan med en
palett eller slickepott .
Stoppa i  FRYSEN  I MINST 5 TIMMAR .

GARNERA vid serveringen med  halverade jordgubbar ,
röda vinbärs-kvist och citronmeliss .

SERVERA till kaffet efter maten !

LYCKA TILL !

KESOLÅDA I MIKRON 1 PERSON .


HEJSAN !

Det här går undan, fort och lätt, å framför allt det är gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g skinka ,
1 burk naturell Keso 250 g ,
1 ägg ,
1 dl frysta ärter ,
1 krm paprikapulver ,
salt å svartpeppar ,
2 dl grönsallad .

Så här gör DU :
SKIVA skinkan och blanda ihop alla ingredienser till en smet.
Mikra i 5 minuter på högsta effekt .
SERVERA  med grönsallad .
                            LYCKA TILL !

måndag 16 maj 2016

SKAGENRÖRA MED AVOKADO 4 PERS.


HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 avokador ,
1 citron ,
300 g skalade räkor ,
2 msk majonnäs ,
2 msk hackad dill ,
2 msk röd stenbitsrom ,
salt och svartpeppar ,
75 g sockerärter ,
50 g ärtskott ,
50 g blandad sallad ,
några dillkvistar .

Så här gör DU :
HALVERA och kärna ur avokadorna .
Skär bort en bit av skalet på avokadohalvorna så att
de står stadigt och ställ dem på fyra tallrikar .
Dela citronen och pressa lite saft över halvorna .
BLANDA  räkor, majonnäs, dill, och rom .
Pressa resten av saften  ur ena citronhalvan över RÄKRÖRAN .
Blanda väl och smaka av med salt och peppar .
Fördela SKAGENRÖRAN i avokadohalvorna .
STRIMLA sockerärterna fint .  Skiva den andra citronhalvan.
Dekorera avokadohalvorna med sockerärter, ärtskott, sallad,
citronskivor och dillkvistar .
Det här är LYXIGT GOTT och ändå så enkelt !
LYCKA TILL !

MOROTS- OCH BROCCOLILASAGNE , 4 PERSONER.


HEJSAN !

Smaka...mm ,

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ,
200 g morötter ,
2 msk olivolja ,
500 g krossade tomater ,
1 tsk strösocker ,
1 tsk torkad basilika ,
2 dl LÄTT CRE´ME Fraiche ,
salt ,
250 g broccoli ,
150- 200 g färska lasagneplattor ,
500 g KESO naturell ,
UGN :225 GRADER

Så här gör DU :
HACKA löken fint .
Skala och riv morötterna grovt .
Fräs löken mjuk och genomskinlig i olivolja i en kastrull.
Tillsätt morötterna och låt dem fräsa med några minuter.
Häll i tomatkross och låt såsen koka i 15 minuter .
Rör ner socker, basilika och CREME Fraiche.
Smaka av med salt .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skär broccolin i skivor .
Varva tomatsås, broccoli, lasagneplattor och Keso i en
smord ugnsform .
BÖRJA med tomatsås och avsluta med tomatsås och Keso .
SERVERA , med en grönsallad ,  mm... så himla gott !
                        LYCKA  TILL!

söndag 15 maj 2016

SMULPAJ MED NÖTTER , 4 PORT.


HEJSAN !

Den här måste Ni smaka på , så gott med nötter i smuldegen.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 äpplen ,
2 msk strösocker ,
+ 1 - 2 tsk kanel ,
SMULDEG :
100 g kallt smör ,
1 dl havregryn ,
1 dl hackade nötkärnor ,
ca 1 1/4 - 1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 dl socker .

Så här gör DU :
KÄRNA ur äpplena och skär i klyftor .  Lägg i en smord
ugnsfast form . Blanda socker med kanel och strö över
klyftorna .
MIXA  smör, havregryn, nötkärnor, vetemjöl och socker
till en grynig massa .  Fördela smuldegen över  frukten .
GRÄDDA  pajen i  200 grader ca 25 min, eller tills den
har fått fin färg  och frukten mjuknat .
SERVERA , med vaniljglass eller vispad grädde ,eller
både ock.
mmm....så himla gott !
LYCKA TILL !

BRÖD,- LÅNGPANNERUTOR 20 BITAR.


HEJSAN !

Dessa har jag inte gjort på ett tag ,å dom som är så goda .
Här får NI receptet :

50 g jäst ,
5 dl standardmjölk ,
2 msk flytande honung ,
1 msk salt ,
1 dl linfrö , (hela)
4 1/2 dl rågsikt ,
7 dl DINKELMJÖL ,

Så här gör DU :
SMULA  ner jästen i en degbunke .  Värm mjölken till 37 grader .
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan
allt DINKELMJÖL, spara lite till utbakning .
Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper från
bunkens kanter , tillsätt mer mjöl om det behövs .
Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter .
TÄCK  en långpanna ca 30 x 40 cm , med bakplåtspapper och
tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att trycka ner degskrapan genom degen ända
ner i botten på pannan .
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader . 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller tills brödet fått
fin färg .   Låt svalna på galler .

NJUT, jättegoda !     LYCKA  TILL !