onsdag 25 maj 2016
ROSTADE ROTFRUKTER MED FETAOST . 2 PORT .
HEJSAN !
Vad sägs om detta ?
Himla gott, i alla fall .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 rödbetor ,
2 gulbetor ,
2 morötter ,
1 palsternacka ,
1 liten MAJROVA ,
4 kvistar rosmarin ,
lite örtsalt ,
svartpeppar ,
2 msk olivolja ,
1 msk balsamvinäger ,
200 g fetaost ,
1/2 dl pumpafrön .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och skär alla rotfrukter i lagom stora bitar .
Fördela dem på en ugns-plåt .
HACKA rosmarin fint (spara hälften till garnering)
och strö över rotfrukterna tillsammans med örtsalt
och svartpeppar .
HÄLL olivolja och balsamvinäger över och blanda
om ordentligt . Sätt in plåten i ugnen i ca 20 min.
LÄGG upp rotfrukterna på två tallrikar och fördela
fetaosten över . Strö på pumpafrön och garnera med rosmarin .
LYCKA TILL !
måndag 23 maj 2016
SMÖRDEGSFLARN 8- 10 BITAR .
HEJSAN !
Om oväntade gäster tittar förbi är smördegsflarn med
grädde och bär gjord på färdig deg ett snabbt och gott
alternativ .
LÄCKRASTE ,
och enklaste sommartårtan fylld med valfria bär .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning kyld smördegsplatta ,
1 ägg ,
2- 3 msk strösocker ,
FYLLNING:
2 dl vispgrädde ,
4 dl vaniljkräm , (pulver eller tetrapack)
8 dl valfria bär eller frukter ,
GARNERING :
Kryddgrönt .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Rulla ut smördegsplattan med papperet under
och flytta över till en plåt .
Skär med en vass kniv runt om hela smördegen ,
ca 1/2 cm in på flarnet från kanten .
Skär inte genom bottnen , utan markera endast med kniven .
Pensla flarnet med uppvispat ägg .
Strö över ett tunt lager med strösocker .
Nagga flarnet med en gaffel .
GRÄDDA mitt i ugnen 15- 20 min.
Flarnet ska ha fått fin färg och se frasigt och fluffigt ut.
Ta ut och låt svalna .
FYLLNING :
Vispa samman grädden , gör vaniljkrämen enligt förpackningens
anvisningar. Blanda samman grädde och kräm .
LÄGG flarnet på ett serveringsfat och bred ut vanilj-grädden .
GARNERA med bär och frukt och servera genast .
LYCKA TILL !
lördag 21 maj 2016
PANERAD TORSKRYGG MED TOMATSÅS 4 PERS.
HEJSAN !
Det här är mm...jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbitar Torskrygg salt å peppar ,
1 dl glutenfritt ströbröd ,
700 g potatis , gärna Delikatess ,
SÅS :
2 tomater, tärnade ,
1 rödlök ,
2 msk rapsolja ,
3 msk kapris ,
4 sardeller ,
1 dl hackad persilja ,
salt å peppar.
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg torsken i smord ugnsform .
Salta och peppra , strö över det glutenfria ströbrödet .
Ställ in i ugn ca 15 minuter .
KOKA potatisen .
Tärna tomat och rödlök .
Låt allt bli varmt i rapsolja i en kastrull .
Tillsätt kapris, hackade sardeller, persilja och
smaka av med salt och peppar .
Smaklig måltid .
LYCKA TILL !
LÄTTSTUVAD SOMMARKÅL 4 PORT.
HEJSAN !
Nu är sommar-vitkålen här , å , så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g färsk vitkål ,
1 tsk salt till 5 dl vatten .
2 msk smör/margarin ,
2 msk vetemjöl ,
3 dl kokspad ,
1 dl kaffegrädde ,
1 msk senap eller riven pepparrot ,
malen svartpeppar ,
1 dl hackad persilja ,
TILLBEHÖR :
stekt bacon , fläsk eller korv .
Så här gör DU :
SKÄR kålen i tunna klyftor .
Koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av kokspadet, SPARA det .
SMÄLT margarin i en kastrull .
Rör ner mjölet och späd med kokspadet .
Koka 3- 5 min. Tillsätt grädde .
Smaka av stuvningen med senap eller riven pepparrot ,
eventuellt salt och malen svartpeppar .
LÄGG upp vitkålen , häll stuvningen över .
Strö på hackad persilja .
SERVERA med knaperstekt bacon , fläsk eller korv .
Så himla gott !
LYCKA TILL !
fredag 20 maj 2016
MOROTSKAKA MED LIME 12- 16 BITAR .
HEJSAN !
Nu ska vi baka !
Den här kakan har sitt ursprung i Amerika där glasyren
oftast görs på färskost , florsocker och citron .
Här har vi använt Lime istället .
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
2 morötter ca 200 g ,
1 lime ,
2 3/4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 ägg ,
1 dl brun farin ,
1 dl strösocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 tsk kanel ,
GLASYR :
1 dl krämig färskost ,
1 liten äggula ,
2 1/2- 3 dl florsocker ,
lite limeskal .
UGN 175 GRADER.
Så här gör DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och låt det svalna .
Riv morötterna grovt , det bör bli ca 4 dl .
Lägg limen i varmt vatten .Blanda mjöl och bakpulver.
Spänn fast ett bak-papper på botten om Du använder
form med löstagbar kant (rund form med diameter 22x 24 cm)
(kvadratisk form 23x 23 cm )
Smöra och bröa formen .
VISPA ägg, farin, socker, vanilj och kanel riktigt pösigt .
TORKA limen och riv drygt hälften av skalet ner i smeten .
Dela och pressa ut 1 msk saft som också ska ner i smeten.
Rör ner smöret , morötterna och till sist mjölet .
Häll smeten i formen och jämna till ytan .
GRÄDDA på nedersta falsen i ugnen 38 40 min.
Känn mitt på att smeten stannat .
Låt stå en stund innan DU för över kakan på fat .
Låt kakan svalna .
GLASYR :
RÖR ut osten med en liten äggula och tillsätt florsocker
till en tjock glansig glasyr .
Tillsätt eventuellt lite rivet limeskal .
BRED glasyren över kakan .
Skär kakan i rutor när glasyren stelnat något .
PIZZA MED MOZZARELLA OCH SKINKA . 4 PORT.
HEJSAN !
PIZZA, det brukar väl de flesta gilla !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning PIZZADEGMIX eller FÄRDIG DEG .
PIZZASÅS :
1/2 dl chilisås ,
1/2 dl tomatketchup
1/2 tsk chilipeppar ,
TOPPING :
100 g skinka ,
150 g mozzarellaost ,
100 g champinjoner ,
1 liten squash ,
1 dl riven ost .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
BLANDA ingredienserna till pizzasåsen.
Strimla skinkan, skiva mozzarellaosten
champinjonerna och squashen . Riv osten.
TILLAGA pizzadegen enligt beskrivningen
på förpackningen .
Kavla eller platta ut degen till en stor eller
flera små bottnar .
BRED på pizzasåsen .
Lägg på TOPPINGEN och strö över riven ost .
GRÄDDA i mitten av ugnen 10- 15 minuter.
VARSÅGODA , nu är det klart att äta !
LYCKA TILL !
ENCHILADAS MED SPENAT, 4 PORT.
HEJSAN !
Den här rätten innehåller inte fisk, kött, eller fågel.
Men det är så himla gott , så det spelar ingen roll !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 tortillas ,
250 g fryst bladspenat ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta ,
1 msk matolja ,
1/2 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
200 g Fetaost i tärningar ,
2 dl ost.
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
Tina spenaten i mikro eller i en kastrull.
SKALA och hacka löken och vitlöken .
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs
löken ett par minuter.
Rör i spenaten och låt den fräsa med tills den är varm.
Salta och peppra .
FÖRDELA spenaten och Fetaosten på tortillabröden .
Rulla ihop . Skär dem i fyra delar .
Ställ dem på högkant i en ugnssäker form eller
aluminiumform.
Strö över den rivna osten
GRATINERA i övre delen av ugnen ca 5 minuter.
SERVERA med sallad .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)