söndag 29 maj 2016

MORS DAG , BIFF MED ROSMARINTARTAR 4 PERS.

  

  HEJSAN !

Det här är ruskigt gott ,
varför inte  överraska idag på MORS DAG !

DET HÄR BEHÖVER  DU :
4 bitar  NÖTYTTERFILE' .
1 msk färsk rosmarin ,
1 tsk chiliflakes ,
salt å peppar ,

TARTARSÅS :
1 liten inlagd gurka ,
1 msk rosmarin ,
1 dl majonnäs ,
2 msk  Gräddfil ,
1 msk senap ,
salt å svartpeppar

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Gnid in köttet med rosmarin, chiliflakes, salt och peppar.
Lägg biffarna på en bakpappersklädd plåt och hel-stek
biffarna i ca 15 minuter.
GÖR sedan tartarsåsen .
Finhacka gurka och rosmarin.
Blanda med majonnäs, gräddfil, och senap och smaka av
med salt och peppar .
SERVERA biffen tillsammans med tartarsåsen  och en grönsallad.

EFTERRÄTT :
SMÖRSTEKTA ÄPPLEFLARN MED LÄTTVISPAD GRÄDDE .

4 Stora äpplen - ta ur och skiva ,
2 msk smör - stek äpplena hastigt i smör ,
kanel - strö över ,
3 dl vispad grädde ,

GÖR SÅ HÄR :
När Du har stekt äpplena lägg dem på ett fat .
SERVERA med lättvispad grädde .
LYCKA TILL !

lördag 28 maj 2016

MIDDAG PÅ EN PINNE , 4 PORT, 4- 8 SPETT.


 HEJSAN !

Nu börjar grilltiden .

Du behöver :
4 grillkorvar ,
1 liten burk ananas i skivor ,
12 köttbullar ,
8 körsbärstomater ,
200 g HALLOUMIOST ,

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär korv och ananas i bitar .
Skär osten i tärningar .
Trä korv, ananas, köttbullar, tomater
och ost på spett eller långa trästickor.
Lägg spetten i en lätt smord långpanna (eller på grillen )
och stek dem mitt i ugnen  10- 15 min.
Vänd spetten ett par gånger under tiden .

         SMAKLIG MÅLTID !

RÖDBETOR MED MAKRILL-RÖRA 6 PERS.

HEJSAN !

Det här låter kanske konstigt, men det var inbjudande
att göra fler gånger - mm.. prova !

DET HÄR BEHÖVER DU :
1 rökt MAKRILLFILE, 150 g,
1 schalottenlök ,
1 msk kapris ,
1 dl majonnäs ,
2 msk dijonsenap ,
saft från 1/2 citron ,
salt och peppar ,
2 kokta rödbetor ,
GARNERING :
färsk dill

Så här gör DU :
PLOCKA Makrillen, ren från skinn och små ben .
Dela den i små bitar och lägg i en bunke .
SKALA löken och finhacka den och kaprisen .
Tillsätt lök, kapris, majonnäs, senap och citronsaft i samma
bunke som Makrillen .
Mosa till en röra med gaffel .
Smaka av med salt och peppar .
Täck och ställ kallt i minst 3 timmar,
men helst över natten.
SKIVA  rödbetorna i ca 5 mm tjocka skivor .
Stansa ut 12 cirklar , ca 5 cm i diameter .
Fördela Makrillröra på rödbetsskivorna .
Garnera med dill och servera.

LYCKA TILL !

fredag 27 maj 2016

SNURRA MED LAX OCH HAVTORN, 6 PERS.


HEJSAN !
Det här är  himla gott !
Smaka Ni också !

DET HÄR BEHÖVER DU :
2 tunnbröd ,
LAXKRÄM :
100 g varmrökt lax ,
100 g Philadelphiaost ,
1 msk finriven pepparrot ,
skal från 1 citron ,
salt och peppar ,
RÅRÖRDA  HAVTORN :
100 g havtorn (frysta och tinade)
3 msk socker .

Så här gör DU :
LAXKRÄM .
RÖR samman alla ingredienserna till en kräm .
Smaka av med salt och peppar .
BRE ett tjockt lager med lax - kräm på tunnbröden.
Rulla ihop bröden och slå in dem i plastfolie .
Ställ kallt i minst 3 timmar, men helst över natten .
RÅRÖRDA  HAVTORN :
RÖR ihop havtornen och sockret i en bunke .
Täck och ställ kallt över natten .
SKÄR rullarna i 3 cm tjocka skivor och lägg på
ett fat . TOPPA med de rårörda havtornen .
LÖRDAGS GODIS ?  VARFÖR INTE ?
             LYCKA TILL !

onsdag 25 maj 2016

ROSTADE ROTFRUKTER MED FETAOST . 2 PORT .



   HEJSAN !

Vad sägs om detta ?
Himla gott, i alla fall .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 rödbetor ,
2 gulbetor ,
2 morötter ,
1 palsternacka ,
1 liten MAJROVA ,
4 kvistar rosmarin ,
lite örtsalt ,
svartpeppar , 
2 msk olivolja ,
1 msk balsamvinäger ,
200 g fetaost ,
1/2 dl pumpafrön .
Så här gör DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och skär alla rotfrukter i lagom stora bitar .
Fördela dem på en ugns-plåt .
HACKA rosmarin fint (spara hälften till garnering)
och strö över rotfrukterna tillsammans med örtsalt
och svartpeppar .
HÄLL olivolja och balsamvinäger över och blanda
om ordentligt .  Sätt in plåten i ugnen i ca 20 min.
LÄGG upp rotfrukterna på två tallrikar och fördela
fetaosten över .  Strö på pumpafrön och garnera med rosmarin .

LYCKA TILL !

måndag 23 maj 2016

SMÖRDEGSFLARN 8- 10 BITAR .


    HEJSAN !

Om oväntade gäster tittar förbi  är  smördegsflarn  med
grädde och bär  gjord på färdig deg  ett snabbt och gott
alternativ .
LÄCKRASTE  ,
och enklaste sommartårtan  fylld med valfria bär .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning  kyld smördegsplatta ,
1 ägg ,
2- 3 msk strösocker ,
FYLLNING:
2 dl vispgrädde ,
4 dl vaniljkräm ,  (pulver eller tetrapack)
8 dl valfria bär eller frukter ,
GARNERING :
Kryddgrönt .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Rulla ut smördegsplattan  med  papperet under
och flytta över till en plåt .
Skär med en vass kniv runt om hela smördegen ,
ca 1/2 cm in på flarnet från kanten .
Skär inte genom bottnen , utan markera endast med kniven .
Pensla flarnet med uppvispat ägg .
Strö över ett tunt lager med strösocker .
Nagga flarnet med en gaffel .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen 15- 20 min.
Flarnet ska ha fått fin färg och se frasigt  och fluffigt ut.
Ta ut och låt svalna .
FYLLNING :
Vispa samman grädden , gör vaniljkrämen enligt förpackningens
anvisningar.   Blanda samman grädde och kräm .
LÄGG flarnet på ett serveringsfat och bred ut vanilj-grädden .
GARNERA  med bär och frukt och servera genast .
                  LYCKA TILL !

lördag 21 maj 2016

PANERAD TORSKRYGG MED TOMATSÅS 4 PERS.


HEJSAN !

Det här är mm...jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET  :
4 portionsbitar  Torskrygg  salt å peppar ,
1 dl glutenfritt ströbröd ,
700 g potatis ,  gärna Delikatess ,
SÅS :
2 tomater, tärnade ,
1 rödlök ,
2 msk rapsolja ,
3 msk kapris ,
4 sardeller ,
1 dl hackad persilja ,
salt å peppar.

Så här gör DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
Lägg torsken i smord ugnsform .
Salta och peppra , strö över det glutenfria ströbrödet .
Ställ in i ugn ca 15 minuter .
KOKA potatisen .
Tärna tomat och rödlök .
Låt allt bli varmt i rapsolja i en kastrull .
Tillsätt kapris, hackade sardeller, persilja och
smaka av med salt och peppar .
Smaklig måltid .               
                   LYCKA  TILL !