söndag 5 juni 2016

KASSLER PÅ GRÖNSAKSBÄDD 4 PERS.


  HEJSAN !
KASSLER  är  alltid  käckt att ha hemma, det finns
många varianter att laga, -här är en av dem.

Det här behöver DU :
600 g kassler i skivor ,
olja till stekning ,
2 morötter ,
1 persiljerot ,
150 g sockerärter ,
5 salladslökar ,
2 dl hönsbuljong ,
2 dl grädde ,
majsstärkelse (vid behov )
1/2 tsk fransk ljus senap ,
salt å peppar .
SERVERING :
Kokt potatis och riven pepparrot .

Så här gör DU :
ANSA  grönsakerna och skär i mindre bitar .
LÄGG morötter och persiljerot i en kastrull ,
tillsätt buljong och grädde .
Koka rotfrukterna mjuka, tillsätt sockerärter
och salladslökar och låt dem koka i 2- 3 minuter.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i
vatten .  Smaka av med senap salt å peppar .
HETTA upp lite olja i en stekpanna och stek
kasslerskivorna ca 1 minut på varje sida .
SERVERA  Kasslern med grönsakerna.
LÄGG:FÖRST  grönsakerna på tallrik , kasslern ovanpå
och kokt potatis och riven pepparrot därtill .

SMAKLIG MÅLTID , -  LYCKA TILL !

CHEESECAKE I MUFFINSFORM. 10 ST.


  HEJSAN !
 Här är kakan smaksatt med  kardemumma och
 bakad i  portionsformar .

 Det här behöver DU :
100 g smör / margarin ,
1 Digestivekex
1 tsk stött kardemumma ,
FYLLNING :
1 citron ,
1 ägg ,
200 g färskost ,
2 dl CREME fraiche ,
2 msk flytande honung ,
1 tsk stött kardemumma ,
DEKORATION :
1/2 liter jordgubbar ,
UGN : 150 GRADER .

Så här gör DU :
SMÄLT  smöret .
Mixa digestivekex , smör och kardemumma .
Tryck ut degen i 10 pappersformar  för muffins (1 1/2 dl)
Ställ i kylen i 20 minuter .
FYLLNING :
TVÄTTA citronen och riv skalet .
Pressa ur saften (1/2 dl) , rör samman med ägg, färskost,
och CREME Fraiche, honung och kardemumma .
Stick en jordgubbe i varje form .
Ställ in i ugnen ca  25 minuter .
Låt svalna .
                   LYCKA TILL !


LÄCKER, GAMMAL GODING 5-6 PORT.

HEJSAN !
Små fina Kavring- bakelser med klassisk nubbesallad ,
lite mer finskuren än vanligt.
Men minst lika god , tack vare ORÖKT kaviar  som
ger extra sting .

Det här behöver DU :
2 burkar  MATJESILL , 250 g avrunnen vikt
4 ägg ,
5 potatisar , kokta kalla
1 rödlök ,
15 cm purjolök , det vita,
1 knippe dill ,
1 knippe gräslök ,
1 1/2 dl gräddfil ,
1/2 dl majonnäs ,
4 msk orökt kaviar , t ex EJDERNS ,
10 - 12 skivor kavring ,
valfri sallad .
GARNERING :
rädisor ,
dill ,
gräslök,

Så här gör DU :
LÅT sillen rinna av .
Hårdkoka äggen och låt kallna .
Skala och hacka dem .
Skär sill och potatis i små bitar .
Skala och finhacka löken .  Finhacka purjon .
Hacka dill och gräslök .
BLANDA gräddfil, majonnäs och kaviar .
Rör ner lök, purjo, dill och gräslök .
Vänd försiktigt ner sill, ägg och potatis .
Låt vila kallt minst 4 TIMMAR .
TRYCK ut rundlar ur brödskivorna med
hjälp av ett glas .
Lägg salladsblad på brödet, fördela sillsalladen
och garnera .
SERVERA .
                     LYCKA TILL !

söndag 29 maj 2016

MORS DAG , BIFF MED ROSMARINTARTAR 4 PERS.

  

  HEJSAN !

Det här är ruskigt gott ,
varför inte  överraska idag på MORS DAG !

DET HÄR BEHÖVER  DU :
4 bitar  NÖTYTTERFILE' .
1 msk färsk rosmarin ,
1 tsk chiliflakes ,
salt å peppar ,

TARTARSÅS :
1 liten inlagd gurka ,
1 msk rosmarin ,
1 dl majonnäs ,
2 msk  Gräddfil ,
1 msk senap ,
salt å svartpeppar

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Gnid in köttet med rosmarin, chiliflakes, salt och peppar.
Lägg biffarna på en bakpappersklädd plåt och hel-stek
biffarna i ca 15 minuter.
GÖR sedan tartarsåsen .
Finhacka gurka och rosmarin.
Blanda med majonnäs, gräddfil, och senap och smaka av
med salt och peppar .
SERVERA biffen tillsammans med tartarsåsen  och en grönsallad.

EFTERRÄTT :
SMÖRSTEKTA ÄPPLEFLARN MED LÄTTVISPAD GRÄDDE .

4 Stora äpplen - ta ur och skiva ,
2 msk smör - stek äpplena hastigt i smör ,
kanel - strö över ,
3 dl vispad grädde ,

GÖR SÅ HÄR :
När Du har stekt äpplena lägg dem på ett fat .
SERVERA med lättvispad grädde .
LYCKA TILL !

lördag 28 maj 2016

MIDDAG PÅ EN PINNE , 4 PORT, 4- 8 SPETT.


 HEJSAN !

Nu börjar grilltiden .

Du behöver :
4 grillkorvar ,
1 liten burk ananas i skivor ,
12 köttbullar ,
8 körsbärstomater ,
200 g HALLOUMIOST ,

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär korv och ananas i bitar .
Skär osten i tärningar .
Trä korv, ananas, köttbullar, tomater
och ost på spett eller långa trästickor.
Lägg spetten i en lätt smord långpanna (eller på grillen )
och stek dem mitt i ugnen  10- 15 min.
Vänd spetten ett par gånger under tiden .

         SMAKLIG MÅLTID !

RÖDBETOR MED MAKRILL-RÖRA 6 PERS.

HEJSAN !

Det här låter kanske konstigt, men det var inbjudande
att göra fler gånger - mm.. prova !

DET HÄR BEHÖVER DU :
1 rökt MAKRILLFILE, 150 g,
1 schalottenlök ,
1 msk kapris ,
1 dl majonnäs ,
2 msk dijonsenap ,
saft från 1/2 citron ,
salt och peppar ,
2 kokta rödbetor ,
GARNERING :
färsk dill

Så här gör DU :
PLOCKA Makrillen, ren från skinn och små ben .
Dela den i små bitar och lägg i en bunke .
SKALA löken och finhacka den och kaprisen .
Tillsätt lök, kapris, majonnäs, senap och citronsaft i samma
bunke som Makrillen .
Mosa till en röra med gaffel .
Smaka av med salt och peppar .
Täck och ställ kallt i minst 3 timmar,
men helst över natten.
SKIVA  rödbetorna i ca 5 mm tjocka skivor .
Stansa ut 12 cirklar , ca 5 cm i diameter .
Fördela Makrillröra på rödbetsskivorna .
Garnera med dill och servera.

LYCKA TILL !

fredag 27 maj 2016

SNURRA MED LAX OCH HAVTORN, 6 PERS.


HEJSAN !
Det här är  himla gott !
Smaka Ni också !

DET HÄR BEHÖVER DU :
2 tunnbröd ,
LAXKRÄM :
100 g varmrökt lax ,
100 g Philadelphiaost ,
1 msk finriven pepparrot ,
skal från 1 citron ,
salt och peppar ,
RÅRÖRDA  HAVTORN :
100 g havtorn (frysta och tinade)
3 msk socker .

Så här gör DU :
LAXKRÄM .
RÖR samman alla ingredienserna till en kräm .
Smaka av med salt och peppar .
BRE ett tjockt lager med lax - kräm på tunnbröden.
Rulla ihop bröden och slå in dem i plastfolie .
Ställ kallt i minst 3 timmar, men helst över natten .
RÅRÖRDA  HAVTORN :
RÖR ihop havtornen och sockret i en bunke .
Täck och ställ kallt över natten .
SKÄR rullarna i 3 cm tjocka skivor och lägg på
ett fat . TOPPA med de rårörda havtornen .
LÖRDAGS GODIS ?  VARFÖR INTE ?
             LYCKA TILL !