måndag 13 juni 2016

GAMMALDAGS CHOKLADKAKA .

 HEJSAN !

Den här Chokladkakan gjorde min farmor när jag var liten ,
- jag gillade den mest med lite vispad grädde på.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLOCKCHOKLAD (eller 2 msk kakao )
150 g vetemjöl , (3 dl)
1 tsk bakpulver ,
60 g smör/margarin, (använder Du kakao, då ökas fettmängden till 100 g)
175 g socker , (2 dl )
1 msk vaniljsocker,
2 ägg ,
1 - 1 1/2 dl grädde ,
till   formen : smör och vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna .
Smörj och BRÖDBESTRÖ  en rund eller avlång form.
Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman .
Rör fett , socker och vaniljsocker smidigt .
Sätt till äggulorna och den smälta blockchokladen .
RÖR sedan ner mjöl-blandningen växelvis med grädden .
Vispa vitorna till skum  och vänd försiktigt ner dem .
Bred ut smeten i formen och grädda i svag -medelgod
ugnsvärme 175- 225 grader,  45- 50 minuter .
Pröva med en sticka .
LÅT kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
Pudra gärna över den med lite florsocker.

                      LYCKA TILL !

DROTTNINGPUDDING 4 PORT. EFTERRÄTT .

 HEJSAN !

Den här puddingen såg så pampig ut när den
var klar, tyckte barnen, - så därav  namnet.

HÄR ÄR RECEPTET :

4 1/2 dl mjölk ,
50 g smör/margarin ,
225 g strösocker ,
100 g smulat färskt vitt bröd ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 ägg delade i gulor och vitor ,
2 msk jordgubbssylt .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 180 grader .
Lägg mjölk, matfett och 50 g socker i en liten kastrull
och värm upp under omrörning tills smör/margarin har
smält och sockret lösts upp .
LÄGG brödsmulorna i en skål och häll över mjölk-blandningen.
Tillsätt citronskal och äggulor och rör om med en träsked tills
allt är väl blandat .
HÄLL smeten i en pajform som rymmer 1 liter, täck med folie
och grädda i ugnen i 35 minuter eller tills den stelnat.
TAG ut den ur ugnen och låt den svalna.
Bred över jordgubbssylten .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vänd ner hälften av det återstående sockret  och fortsätt vispa
tills massan är styv .  Vänd ner resten av sockret och vispa på
nytt tills massan är mycket styv och blank .
BRED ut marängsmeten över puddingen , så att sylten täcks .
GÖR ETT DEKORATIVT MÖNSTER PÅ YTAN MED EN GAFFEL.
GRÄDDA i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills marängen stelnat
och är vackert guldfärgad .
SERVERAS  varm, direkt ur formen .
(istället för brödsmulor, kan Du ta Sockerkaks-smulor )

HOPPAS ATT DET SMAKAR !       LYCKA TILL !    
                     

söndag 12 juni 2016

JORDGUBBS- CHEESECAKE 8 BITAR .


 HEJSAN !

Denna måste Ni prova att göra, - man misslyckas sällan
och de blir till och med ännu godare om man gör dem
någon dag i förväg .

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :
125 g smör ,
250 g DIGESTIVEKEX
FYLLNING :
1 vaniljstång ,
400 g PHILADELPHIAOST - Färskost ,
1/2 citron , rivet skal ,
2 ägg ,
3 msk strösocker ,
TOPPING :
2 dl CREME Fraiche ,
2 msk florsocker ,
ca 1 liter jordgubbar
1 glas röd VINBÄRSGELE  ca 180 g .
2 tsk vatten .
UGN: 175 GRADER .

Så här gör DU:
BOTTEN:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Smula kexen, gärna i matberedaren .
Blanda i smöret .
Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant
24 cm i diameter .
Låt formen stå i kylen i 1 timme .
FYLLNING :
DELA vaniljstången på längden och skrapa ur fröna .
Blanda färskost, citronskal och vaniljfrön .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ostsmeten med äggsmeten och häll över bottnen .
GRÄDDA mitt i ugnen, ca 35 minuter.   Låt svalna .
TOPPING :
BLANDA  CREME Fraiche och florsocker och bred över kakan.
Grädda i 5 minuter.  Låt kallna .
Täck kakan med jordgubbar.
Smält gele' och vatten försiktigt på svag värme .
RINGLA geleet  över bären .
Låt kakan stå i kylen tills geleet stelnat .

            LYCKA  TILL !

SMÖRDEGSPAJ MED GRÖN SPARRIS . 8 BITAR .

HEJSAN !

Å, det här heter duga !
Himla gott !
Härligt frasig blir pajen på Smördeg.

HÄR ÄR RECEPTET :
Smör till formen ,
2 plattor smördeg , 8x17 cm ,
500 g färsk grön sparris ,
3 ägg ,
3 dl matlagningsgrädde ,
saften av 1/2 citron ,
en nypa salt ,
150 g riven ost (tex, Västerbottenost eller Parmesan)

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
SMÖRJ en form , ca 24 cm i diameter, med smör .
KAVLA ut  smördegsplattorna  och klä formen med dem.
Ställ kallt i ca 30 minuter .
SKÖLJ sparrisen och skär av de hårdare nedre ändarna .
(ställ sparrisen i ett glas med lite KALLT vatten , när Du skurit av stjälken)
då piggnar den till !
Koka den tills den börjat mjukna men har spänst kvar 3-5 min.
Ta upp och spola i kallt vatten .
Skär den i 2 - 3 cm stora bitar .
VISPA ihop ägg, matlagningsgrädde, citronsaft och salt .
FÖRDELA den rivna osten i botten på formen .
Fördela sparrisen i formen och häll på äggsmeten .
GRÄDDA pajen längst ner i ugnen i ca 45 minuter .
Kontrollera pajens färg då och då under gräddningen .
Känn med en sticka så pajsmeten är klar .
                     LYCKA  TILL !

fredag 10 juni 2016

CHOKLDKLADD- TÅRTA MED DAJMGRÄDDE .

 
  HEJSAN !

 1 Tårta , ca 10- 12 bitar .

 KLADDKAKAN   toppar Du med fluffig  DAJM - grädde
 och solvarma jordgubbar delade på mitten .

Det här behöver DU:
 200 g mörk choklad ,
200 g smör/margarin,
3 ägg ,
2 dl socker ,
1 krm salt ,
2 1/2 dl vetemjöl .
DAJM- GRÄDDE :
3 dl vispgrädde ,
50 g mörk choklad ,
2 Dubbel- DAJM ,
1/2 liter färska jordgubbar .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj  och mjöla en rund bakform , ca 24 cm i diameter.
BRYT  chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
med matfettet i en kastrull på svag värme .
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
en slät konsistens .
Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör åter smeten slät .
BRE ut smeten jämt i formen och  grädda  i nedre  delen
av  ugnen i ca 20 minuter .
Kakan  får  gärna vara lite kladdig i mitten då  den  tas ut .
Låt  kallna  i formen .

DAJM-GRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden  i  en  kastrull .
Ta därefter  kastrullen  från  värmen .
Bryt  den mörka  chokladen i bitar  och  tillsätt
i den varma  grädden .
Rör om till slät konsistens och ställ åt sidan  att
kallna till rumstemperatur .
VISPA  resterande  grädde  och vänd ner den svala
chokladkrämen .
 GROVHACKA  DAIMEN  och  tillsätt ca 3/4 av hacket
i chokladgrädden .
LOSSA den kalla kakan ur formen och klicka på choklad-
grädden .  Strö över de sparade DAIM-bitarna och garnera
med färska jordgubbar .
(tårtbottnen kan göras i god tid och frysförvaras. Ta fram
ett par timmar innan så den hinner tina.  Garnera strax före serveringen.)

mm...så himla ,  go !
LYCKA TILL !

JORDGUBBS- OCH FLÄDERSAFT .



  HEJSAN !

 Självklart blir det egen jordgubbssaft i år också.
 Saften är smaksatt med   fläder och citron ,
 och ger ca 2 liter.
 HÄR ÄR RECEPTET :
 2 liter färska jordgubbar ,
15 fläderblom- ställningar ,
skal och saft av 1 citron ,
3 dl vatten ,
5 dl socker per liter avrunnen saft ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och rensa bären och lägg dem i en kastrull .
Lägg ner fläderblommorna .
Tvätta citronen väl , skala av det yttersta gula skalet
och lägg ner i kastrullen .
TILLSÄTT vattnet och låt blandningen koka i ca 5 min,
under lock  eller tills bären avgivit sin saft .
HÄLL upp  bärmassan att självrinna i sil- ställning .
MÄT  saften och häll tillbaka i den rena kastrullen.
Ge  saften ett uppkok .
TILLSÄTT sockret och rör om tills det är upplöst .
Ge saften ytterligare ett rejält uppkok  och  dra
kastrullen från värmen .
Tillsätt citronsaften .
SKUMMA  saften väl .
Häll upp saften på varma , väl  rengjorda flaskor
och förslut väl .
Förvara mörkt och kallt .
(konserveringsmedel behövs vid längre tids förvaring)
(Du kan använda ATAMON , läs på flaskan )
LYCKA TILL !

måndag 6 juni 2016

KALKONSALLAD MED MANGO 6 PERSONER.

 

   HEJSAN !
  Den här är frisk och jättego' .

  Det här behöver DU :
  150 g skivat rökt kalkonbröst ,
  2 mangor ,
  1 chili ,
  1 rödlök ,
  6- 7 cocktailtomater ,
  1 påse salladsmix ,
  5 kokta ägg ,
  färsk koriander ,
  saft från 1 lime ,
  1 msk honung ,

  Så här gör DU :
  SKALA  mangon och tärna den i 1 cm stora kuber .
  Kärna  ur och finhacka chilin samt skiva rödlöken
  mycket tunt .  Dela  tomaterna på hälften .
  LÄGG upp salladen på ett fat .
  Lägg på kalkonskivorna, mangon, chilin, löken och tomaterna.
  SKALA  äggen , skär i klyftor  och lägg på salladen ihop med
  örterna . RINGLA över limesaft och honung och servera .

  LYCKA TILL !