torsdag 30 juni 2016

POLKAGRISGLASS / 6 ST .



HEJSAN  !

Flirta  med  små och stora barn !
Smaksätt glassen  med krossade polkagrisar
eller annat godis .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2  dl KELDA  Vaniljsås ,
1 dl krossade polkagrisar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vaniljsåsen  hårt .
Krossa  polkagrisarna grovt, rör ner i såsen .
Häll i glassformar eller portionsformar .
Frys glassen i minst 4 timmar .
Spola formarna snabbt i kallt vatten  så att de släpper.

TIPS !
Istället för polkagrisar kan DU ta 100 g hackad
mjölkchoklad eller mörk choklad .

LYCKA TILL !

LJUMMEN ANANASSALSA / 4 PORT .



HEJSAN !

Den här är het, den är söt , den är frisk ...mmm.

1 liten burk krossad ananas ca 225 g,
1/2 röd spansk peppar eller
1 tsk SAMBAL OELEK ,
2 salladslökar ,
eller 1/2 purjolök ,
2 vitlöksklyftor ,
2 msk smör ,
1 msk färsk  riven ingefära ,
1 /2 tsk salt ,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA , kärna ur och finhacka pepparn .
Skiva salladslöken .
Skala och finhacka vitlöken .
Fräs allt i smör .
Rör ner ananasen med sitt spad , ingefära
och salt .
Låt koka någon minut .
SERVERA salsan ljummen till grillat kött,
kyckling eller fisk .

LYCKA TILL !

GRILLAD POTATISSALLAD / 4 PORT.


HEJSAN !

Visst är det väl grillsäsong nu, men ...

Det här var jättegott , smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg små färskpotatisar ,
1 färsk lök ,
4 tomater ,
1 burk DESIRE'E FETA  med
OLIVER, CA 300 g ,
2 msk smält smör ,
1 tsk salt ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen knappt mjuk .
Skala och skiva löken .
Skär tomaterna i bitar .
Häll Fetaost och Oliver med sin olja
i en skål .
Rör i lök och tomater .
Låt potatisen ånga av och blanda den
med smör och salt .
GRILLA  potatisen tills den får färg .
Vänd ner potatisen i salladen .

NJUUT !
SMAKLIG MÅLTID  ! och LYCKA TILL !

onsdag 29 juni 2016

WIENERBULLAR MED HALLON , 32 ST .



HEJSAN !

Nu har jag kommit in i bull-baket , smaka på dessa !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl mjöl + lite extra till  utbakningen ,
100 g smör + 100 g smör att kavla in i degen ,
(margarin i samma mängd) ,
1 paket jäst , (50 g)
2 dl grädde ,
3/4 dl socker ,
FYLLNING :
2 dl god hallonsylt ,
1 dl mandelspån ,
PENSLING :
1 ägg ,
GLASYR :
2 dl florsocker+ ca 1 1/2 msk vatten eller punsch.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjölet med 100 g av smöret .
Lös upp jästen i den KALLA grädden och blanda i
tillsammans med sockret .
Arbeta till en blank deg och BAKA UT den GENAST
utan föregående jäsning .
KAVLA ut till en stor kaka, hyvla över de sista 100 g
smör, vik och kavla igen - tag gärna smöret i flera om-
gångar och i många vikningar så blir degen  extra  fin
och bladig.
KAVLA sist ut till en kaka ca 30 x drygt 50 cm och skär
eller sporra den i 32 rutor, vardera ca 7 x 7 cm .
Lägg en klick sylt mitt på varje ruta och strö på lite
mandelspån .
VIK upp hörnen och nyp ihop .
Lägg Wiener-bullarna i pappers-formar  och låt dem
jäsa i ca 2 timmar .
Pensla med ägg .
GRÄDDA dem 5 - 6 minuter i 250 grader .
RINGLA glasyr av florsocker och vatten blandat med
punsch över bullarna när de kallnat .

TREVLIG SOMMAR och LYCKA TILL !

CHOKLADSNURROR CA 40 ST.


HEJSAN !

Ser ut som gamla hederliga kanelbullar- men smakar choklad .
De är fyllda med smäktande läcker NUTELLA chokladkräm .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
100 g smör/margarin ,
3 dl ljummen mjölk 37 grader ,
1 ägg ,
1 dl socker ,
11 - 13 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl, använder jag )
FYLLNING :
Ca 1 dl NUTELLA chokladkräm ,
1/2 dl hackad mandel ,
PENSLING :
1 ägg , 
ca 1/2 dl hackad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS UPP  jästen i smöret som smälts tillsammans med
mjölken och värms till 37  grader .
Tag i ägg, socker och till en början ca 11 dl mjöl .
Blanda till en slät och blank deg, tag i så lite mjöl
som möjligt.
Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats ca 30 min.
TAG upp degen och baka ut den med så lite extra mjöl
som möjligt .
Kavla ut den till en stor tunn platta, något större än en
normal ugnsplåt .
Bred på rumsvarm chokladkräm och strö över hackad
mandel .
RULLA ihop som en rulltårta och skär i ca 40 skivor .
Lägg varje bit i en pappersform .
Dela upp formarna på två plåtar och lägg bakduk över dem .
Jäs igen ytterligare ca 30 minuter .
Pensla  med ägg, strö på mandel .
GRÄDDA 5- 6 minuter i 225 grader till fin färg .

När Ni är lediga från skola och arbete , varför inte göra dessa
jättegoda bullar, barnen älskar dem -ja vi vuxna med !

TREVLIG SOMMAR  och LYCKA TILL  !

tisdag 28 juni 2016

MILD KYCKLINGWOK MED GLASNUDLAR . 4 PERSONER.



HEJSAN !

Visste Du  att  glasnudlar är  gjorda  av  mungbönor  ?
Goda är nudlarna i alla fall !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILEER,
2 MSK RAPSOLJA,
2 MSK TAMARI-SOJA,
1/2 MSK RIVEN INGEFÄRA ,
1/2 MSK RIVEN VITLÖK ,
1 PKT GLASNUDLAR  250 G,
2 MORÖTTER ,
1 PURJOLÖK ELLER 2 - 3 SALLADSLÖKAR ,
1 LITEN SQUASH ,
1 /2 BROCCOLIHUVUD ,
1 TSK FISKSÅS ,
GARNERING :
1/2 KRUKA  FÄRSK  KORIANDER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR KYCKLINGFILEERNA i strimlor .
Blanda olja, soja, ingefära och vitlök i en skål .
Lägg i kycklingen och marinera 15 - 30 minuter.
LÄGG  glasnudlarna  i en skål med vatten .
Skala och skär morötterna i slantar .
Strimla purjolöken och skär squashen i bitar .
BRYN  kycklingen i en wokpanna /stekpanna någon minut .
Tillsätt morötter, purjolök, broccoli och fisksås .
Låt koka 5 minuter .
Tillsätt squashen  och koka ytterligare 1 minut .
TA UPP nudlarna från vattnet och krama ur all vätska.
Vänd ner nudlarna som hastigast i woken strax före servering .
Nudlarna får inte ligga i för länge då försvinner tuggmotståndet.
GARNERA  med färsk koriander .

SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !


söndag 26 juni 2016

EGENHÄNDIGT GJORD CHOKLADSÅS .



   HEJSAN !
 
   Snabbt  och  enkelt  att   göra  själv !
   och  inga tillsatser .

   HÄR ÄR RECEPTET :
   2  dl  vatten ,
   1 1/2  msk  kakao .
   2 tsk  potatismjöl  ,
   2  msk   socker ,
   1 1/2  dl  grädde ,

    SÅ HÄR GÖR DU :
    BLANDA  alltsammans  i  en  kastrull   utom  grädden .
    Låt  blandningen  sjuda  under  vispning,  tills  den  blir
    tjockflytande .
    VISPA  grädden  och  sätt  till  den ,  när  såsen  kallnat .
    Smaka  av .
    KLART ATT SERVERA .    
                                                  LYCKA  TILL !