torsdag 30 juni 2016
POLKAGRISGLASS / 6 ST .
HEJSAN !
Flirta med små och stora barn !
Smaksätt glassen med krossade polkagrisar
eller annat godis .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl KELDA Vaniljsås ,
1 dl krossade polkagrisar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vaniljsåsen hårt .
Krossa polkagrisarna grovt, rör ner i såsen .
Häll i glassformar eller portionsformar .
Frys glassen i minst 4 timmar .
Spola formarna snabbt i kallt vatten så att de släpper.
TIPS !
Istället för polkagrisar kan DU ta 100 g hackad
mjölkchoklad eller mörk choklad .
LYCKA TILL !
LJUMMEN ANANASSALSA / 4 PORT .
HEJSAN !
Den här är het, den är söt , den är frisk ...mmm.
1 liten burk krossad ananas ca 225 g,
1/2 röd spansk peppar eller
1 tsk SAMBAL OELEK ,
2 salladslökar ,
eller 1/2 purjolök ,
2 vitlöksklyftor ,
2 msk smör ,
1 msk färsk riven ingefära ,
1 /2 tsk salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA , kärna ur och finhacka pepparn .
Skiva salladslöken .
Skala och finhacka vitlöken .
Fräs allt i smör .
Rör ner ananasen med sitt spad , ingefära
och salt .
Låt koka någon minut .
SERVERA salsan ljummen till grillat kött,
kyckling eller fisk .
LYCKA TILL !
GRILLAD POTATISSALLAD / 4 PORT.
HEJSAN !
Visst är det väl grillsäsong nu, men ...
Det här var jättegott , smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg små färskpotatisar ,
1 färsk lök ,
4 tomater ,
1 burk DESIRE'E FETA med
OLIVER, CA 300 g ,
2 msk smält smör ,
1 tsk salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen knappt mjuk .
Skala och skiva löken .
Skär tomaterna i bitar .
Häll Fetaost och Oliver med sin olja
i en skål .
Rör i lök och tomater .
Låt potatisen ånga av och blanda den
med smör och salt .
GRILLA potatisen tills den får färg .
Vänd ner potatisen i salladen .
NJUUT !
SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !
onsdag 29 juni 2016
WIENERBULLAR MED HALLON , 32 ST .
HEJSAN !
Nu har jag kommit in i bull-baket , smaka på dessa !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl mjöl + lite extra till utbakningen ,
100 g smör + 100 g smör att kavla in i degen ,
(margarin i samma mängd) ,
1 paket jäst , (50 g)
2 dl grädde ,
3/4 dl socker ,
FYLLNING :
2 dl god hallonsylt ,
1 dl mandelspån ,
PENSLING :
1 ägg ,
GLASYR :
2 dl florsocker+ ca 1 1/2 msk vatten eller punsch.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjölet med 100 g av smöret .
Lös upp jästen i den KALLA grädden och blanda i
tillsammans med sockret .
Arbeta till en blank deg och BAKA UT den GENAST
utan föregående jäsning .
KAVLA ut till en stor kaka, hyvla över de sista 100 g
smör, vik och kavla igen - tag gärna smöret i flera om-
gångar och i många vikningar så blir degen extra fin
och bladig.
KAVLA sist ut till en kaka ca 30 x drygt 50 cm och skär
eller sporra den i 32 rutor, vardera ca 7 x 7 cm .
Lägg en klick sylt mitt på varje ruta och strö på lite
mandelspån .
VIK upp hörnen och nyp ihop .
Lägg Wiener-bullarna i pappers-formar och låt dem
jäsa i ca 2 timmar .
Pensla med ägg .
GRÄDDA dem 5 - 6 minuter i 250 grader .
RINGLA glasyr av florsocker och vatten blandat med
punsch över bullarna när de kallnat .
TREVLIG SOMMAR och LYCKA TILL !
CHOKLADSNURROR CA 40 ST.
HEJSAN !
Ser ut som gamla hederliga kanelbullar- men smakar choklad .
De är fyllda med smäktande läcker NUTELLA chokladkräm .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
100 g smör/margarin ,
3 dl ljummen mjölk 37 grader ,
1 ägg ,
1 dl socker ,
11 - 13 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl, använder jag )
FYLLNING :
Ca 1 dl NUTELLA chokladkräm ,
1/2 dl hackad mandel ,
PENSLING :
1 ägg ,
ca 1/2 dl hackad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS UPP jästen i smöret som smälts tillsammans med
mjölken och värms till 37 grader .
Tag i ägg, socker och till en början ca 11 dl mjöl .
Blanda till en slät och blank deg, tag i så lite mjöl
som möjligt.
Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats ca 30 min.
TAG upp degen och baka ut den med så lite extra mjöl
som möjligt .
Kavla ut den till en stor tunn platta, något större än en
normal ugnsplåt .
Bred på rumsvarm chokladkräm och strö över hackad
mandel .
RULLA ihop som en rulltårta och skär i ca 40 skivor .
Lägg varje bit i en pappersform .
Dela upp formarna på två plåtar och lägg bakduk över dem .
Jäs igen ytterligare ca 30 minuter .
Pensla med ägg, strö på mandel .
GRÄDDA 5- 6 minuter i 225 grader till fin färg .
När Ni är lediga från skola och arbete , varför inte göra dessa
jättegoda bullar, barnen älskar dem -ja vi vuxna med !
TREVLIG SOMMAR och LYCKA TILL !
tisdag 28 juni 2016
MILD KYCKLINGWOK MED GLASNUDLAR . 4 PERSONER.
HEJSAN !
Visste Du att glasnudlar är gjorda av mungbönor ?
Goda är nudlarna i alla fall !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILEER,
2 MSK RAPSOLJA,
2 MSK TAMARI-SOJA,
1/2 MSK RIVEN INGEFÄRA ,
1/2 MSK RIVEN VITLÖK ,
1 PKT GLASNUDLAR 250 G,
2 MORÖTTER ,
1 PURJOLÖK ELLER 2 - 3 SALLADSLÖKAR ,
1 LITEN SQUASH ,
1 /2 BROCCOLIHUVUD ,
1 TSK FISKSÅS ,
GARNERING :
1/2 KRUKA FÄRSK KORIANDER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR KYCKLINGFILEERNA i strimlor .
Blanda olja, soja, ingefära och vitlök i en skål .
Lägg i kycklingen och marinera 15 - 30 minuter.
LÄGG glasnudlarna i en skål med vatten .
Skala och skär morötterna i slantar .
Strimla purjolöken och skär squashen i bitar .
BRYN kycklingen i en wokpanna /stekpanna någon minut .
Tillsätt morötter, purjolök, broccoli och fisksås .
Låt koka 5 minuter .
Tillsätt squashen och koka ytterligare 1 minut .
TA UPP nudlarna från vattnet och krama ur all vätska.
Vänd ner nudlarna som hastigast i woken strax före servering .
Nudlarna får inte ligga i för länge då försvinner tuggmotståndet.
GARNERA med färsk koriander .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
söndag 26 juni 2016
EGENHÄNDIGT GJORD CHOKLADSÅS .
HEJSAN !
Snabbt och enkelt att göra själv !
och inga tillsatser .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vatten ,
1 1/2 msk kakao .
2 tsk potatismjöl ,
2 msk socker ,
1 1/2 dl grädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alltsammans i en kastrull utom grädden .
Låt blandningen sjuda under vispning, tills den blir
tjockflytande .
VISPA grädden och sätt till den , när såsen kallnat .
Smaka av .
KLART ATT SERVERA .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)