fredag 8 juli 2016
VALNÖTSPANERAD STRÖMMING 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är så himla gott - å nyttigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g STRÖMMINGSFILEER ,
1 uppvispat ägg ,
2 dl sojamjöl ,
1 dl finhackade valnötter ,
salt å peppar ,
4 msk smör/margarin,
FYLLNING :
100 g pesto ,
2 dl hackad bladpersilja,
LINSMOS :
2 dl röda linser ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
2 msk olja ,
1/2 tsk salt ,
TILL SERVERING :
broccoli , parmesanost .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna i dubbla mängden vatten 15 minuter .
Häll av vattnet och mixa dem med stavmixer .
Smaka av med vitlök, olja och salt .
KLIPP upp ryggfenan på strömmingen .
Bred på pesto och strö över persilja på hälften .
Lägg ihop dem två och två efter storlek .
DOPPA flundrorna i ägget , sedan i en blandning
av sojamjöl, nötter, salt och peppar
STEK fisken i smör /margarin .
SERVERA fisken med lins-mos och kokt broccoli
med riven parmesan över .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
FREDAGSMYS - RÄKCOCKTAIL med sting. 4 PORT.
HEJSAN !
GRILLA ???
Visst, är det väl lite kallt ute ännu !
Varför inte servera fredagskvällens räkor i vackra glas
tillsammans med sallad, ananas och en ljuvlig chilisås
som smaksatts med lite sweet chilisås !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal ,
saft av 1 lime ,
1 dl gröna ärter ,
2 skivor färsk ananas, eller konserverad ananas,
1/2 röd paprika ,
1 klyfta isbergssallad ,
blandade salladsblad ,
SÅS :
1 dl turkisk yoghurt ,
1/2 dl majonnäs ,
1 msk sweet chilisås ,
3/4 dl hackad dill ,
DEKORATION:
limeklyfta , dill
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de frysta räkorna på en tallrik och strö
lite grovsalt över dem .
Täck med hushållspapper och låt dem tina i kylen .
SKALA räkorna . Pressa över lite limesaft .
FÖRVÄLL ärterna i kokande saltat vatten, låt dem
rinna av och svalna .
Skär ananas och paprika i bitar .
Strimla isbergssalladen .
VARVA räkor, salladssorter, ananas och grönsaker
i cocktailglas eller andra fina glas .
SÅS :
RÖR ihop yoghurt, majonnäs, sweet chilisås och dill .
Häll såsen på ena sidan av glaset .
DEKORERA , med limeklyfta och dill .
SERVERA :, med smörstekta baguetteskivor .
TREVLIG KVÄLL och LYCKA TILL !
torsdag 7 juli 2016
VITLÖKSSMÖR MED APELSIN OCH ROSMARIN.1,) 2, 3, 4.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :1)
200 g rumsvarmt smör ,
1/2 msk rapsolja .
2 vitlöksklyftor, finhackade ,
1 msk finhackad rosmarin ,
1 apelsin, rivet skal ,
2 msk pressad apelsinsaft .
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda alla ingredienser.
Vispa med gaffel eller mixa i matberedare .
Forma smöret till en rulle och linda in i smörpapper .
Frys eller kyl en stund innan servering.
BASILIKA OCH CITRONSMÖR , 2)
200 g smör , rumsvarmt ,
1 kruka hackad basilika ,
1 citron , rivet skal ,
1 tsk citronsaft ,
FLINGSALT .
ÖRT OCH ROSE´PEPPARSMÖR , 3)
200 g smör , rumsvarmt ,
1/2 dl hackad timjan ,
1/2 dl hackad persilja ,
1 1/2 msk MORTLAD `ROSE'PEPPAR.
CHILISMÖR : 4)
200 g rumsvarmt smör ,
1 liten röd urkärnad chilifrukt ,
1 tsk salt ,
3 msk finhackad persilja.
LYCKA TILL ! och TREVLIG SOMMAR !
RUB MED VITLÖK, CHILI OCH PAPRIKA .
HEJSAN !
RUB är en torr kryddblandning som DU
gnider in i köttet med före grillning.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk lökpulver ,
1 msk rökt FLINGSALT ,
1 msk chiliflakes ,
1/2 msk vitlökspulver ,
1/2 msk mald koriander ,
1/2 msk sellerisalt ,
1/2 msk paprikapulver ,
1/2 msk torkad rosmarin .
1 msk mald svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman allt .
Gnid in köttet med rubbingen runt om .
LÅT VILA 1 TIMME .
LYCKA TILL !
ROSTAD POTATISSALLAD MED DILL 4 PERSONER .
HEJSAN !
Rostad potatissallad är smarrigt gott till grillade kycklingben
(se receptet före det här).
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g färskpotatis ,
3 msk rapsolja ,
1/2 dl finhackad dill ,
150 g frusna EDAMAMEBÖNOR - sojabönor,
1 burk kronärtskockshjärtan ,
GARNERING :
grovhackad dill ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Tvätta potatisen och halvera eller kvarta den.
Finhacka dillen och blanda med rapsoljan .
BLANDA dillolja och potatis på en bakplåts-
pappersklädd plåt .
Rosta i ugnens mitt i ca 15 - 20 minuter .
LÅT kronärtskockorna rinna av, halvera eller kvarta dem.
När 5 minuter av rostningen återstår, tillsätt sojabönor samt
kvartade kronärtskockshjärtan .
TA ut och SERVERA på ett generöst uppläggningsfat .
Strö över dill vid serveringen .
LYCKA TILL !
GRILLADE KYCKLINGBEN 4 PERSONER.
HEJSAN !
Nu ska vi grilla !
Härlig smaksättning med ketchup som bas , - vad tycker Ni om det ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kycklingben ,
MARINAD :
1/2 dl ketchup ,
1 msk rapsolja ,
1 tsk kinesisk soja ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
2 krm Chiliexplosion ,
GARNERING :
kryddgrönt ,
SERVERA MED :
körsbärstomater ,
sugarsnaps eller sockerärter
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samtliga ingredienser till marinaden i en bunke .
TORKA av kycklingbenen och lägg ner i bunken .
Vänd om så att marinaden kommer åt överallt .
Låt vila i ca 30 minuter .
GRILLA ca 12 - 16 minuter, vänd ett par gånger under tiden .
LÄGG upp på ett fat med tomater och sugarsnaps .
Klipp över kryddgrönt .
I UGNEN :
Sätt ugnen på 225 grader och stek i ugnens mitt i ca 30 minuter .
Det här är saftiga kycklingben som går hem hos alla .
LYCKA TILL !
måndag 4 juli 2016
KRUSBÄRSPAJ MED PISTAGE /12 BITAR.
HEJSAN !
KRUSBÄR , är väl lite bortglömda bär eller ?
Förr var det kräm eller sylt man gjorde på krusbär .
Nu hamnar de i en paj med pistage-nötter i skalet .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl skalade pistagenötter ,
2 dl vetemjöl ,
1/2 dl strösocker ,
100 g smör /margarin ,
2 äggulor ,
FYLLNING :
4 dl krusbär ,
2 1/2 dl strösocker ,
2 msk vetemjöl ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 krm salt ,
3 dl gräddfil ,
2 ägg ,
2 1/2 dl vaniljsås ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Mixa nötterna i en matberedare till fina smulor .
Lägg åt sidan .
Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren .
TILLSÄTT äggulor och nötter och kör till en deg .
Tryck ut den i en pajform , ca 28 cm i diameter .
Låt vila i kylen minst 30 minuter .
BLANDA krusbär och socker .
Låt dra i minst 15 minuter .
Rör ihop mjöl, vaniljsocker och salt .
TILLSÄTT gräddfil, ägg och sist krusbären .
Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten
av ugnen ca 45 minuter .
Låt pajen svalna .
VISPA vaniljsåsen lätt och servera till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)