fredag 8 juli 2016

VALNÖTSPANERAD STRÖMMING 4 PORT.



HEJSAN !

Det här är så himla gott - å nyttigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g STRÖMMINGSFILEER ,
1 uppvispat ägg ,
2 dl sojamjöl ,
1 dl finhackade valnötter ,
salt å peppar ,
4 msk smör/margarin,
FYLLNING :
100 g pesto ,
2 dl hackad bladpersilja,
LINSMOS :
2 dl röda linser ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
2 msk olja ,
1/2 tsk salt ,
TILL SERVERING :
broccoli , parmesanost .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna i dubbla mängden vatten  15 minuter .
Häll av vattnet och mixa dem med stavmixer .
Smaka av med vitlök, olja och salt .
KLIPP upp ryggfenan på strömmingen .
Bred på pesto och strö över persilja på hälften .
Lägg ihop dem två och två efter storlek .
DOPPA flundrorna i ägget , sedan i en blandning
av  sojamjöl, nötter, salt och peppar
STEK fisken i smör /margarin .
SERVERA fisken  med   lins-mos  och  kokt  broccoli
med  riven  parmesan  över .

SMAKLIG MÅLTID  ! 
                            LYCKA TILL !

FREDAGSMYS - RÄKCOCKTAIL med sting. 4 PORT.



  HEJSAN !

  GRILLA ???
  Visst,  är det väl lite kallt ute ännu !
 
  Varför inte servera fredagskvällens  räkor  i vackra glas
  tillsammans med sallad, ananas och en ljuvlig chilisås
  som smaksatts med lite sweet chilisås  !

  HÄR ÄR RECEPTET :
  500 g räkor med skal ,
  saft av 1 lime ,
  1 dl gröna ärter ,
  2 skivor färsk ananas, eller konserverad ananas,
  1/2 röd paprika ,
  1 klyfta isbergssallad ,
  blandade salladsblad ,
  SÅS :
  1 dl turkisk yoghurt ,
  1/2 dl majonnäs ,
  1 msk sweet chilisås ,
  3/4 dl hackad dill ,
  DEKORATION:
  limeklyfta , dill

  SÅ HÄR GÖR DU :
  LÄGG de frysta räkorna på en tallrik och strö
  lite grovsalt över dem .
  Täck med hushållspapper  och låt dem tina i kylen .
  SKALA räkorna .  Pressa över lite limesaft .
  FÖRVÄLL ärterna i kokande saltat vatten, låt dem
  rinna av och svalna .
  Skär ananas och paprika i bitar .
  Strimla isbergssalladen .
  VARVA räkor, salladssorter, ananas och grönsaker
  i cocktailglas eller andra fina glas .
  SÅS :
  RÖR ihop yoghurt, majonnäs, sweet chilisås och dill .
  Häll såsen på ena sidan  av glaset .
  DEKORERA , med limeklyfta och dill .

  SERVERA :, med smörstekta baguetteskivor .

   TREVLIG KVÄLL och LYCKA TILL !

torsdag 7 juli 2016

VITLÖKSSMÖR MED APELSIN OCH ROSMARIN.1,) 2, 3, 4.



 HEJSAN !

 HÄR ÄR RECEPTET :1)
 200 g rumsvarmt smör ,
1/2 msk rapsolja .
 2 vitlöksklyftor, finhackade ,
1 msk finhackad rosmarin ,
1 apelsin, rivet skal ,
2 msk pressad apelsinsaft .

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda alla ingredienser.
Vispa med gaffel eller mixa i matberedare .
Forma smöret till en rulle och linda in i smörpapper .
Frys eller kyl en stund innan servering.

BASILIKA OCH CITRONSMÖR , 2)
200 g smör , rumsvarmt ,
1 kruka hackad basilika ,
1 citron , rivet skal ,
1 tsk citronsaft ,
FLINGSALT .

ÖRT OCH ROSE´PEPPARSMÖR , 3)
200 g smör , rumsvarmt ,
1/2 dl hackad timjan ,
1/2 dl hackad persilja ,
1 1/2 msk MORTLAD `ROSE'PEPPAR.

CHILISMÖR : 4)
200 g rumsvarmt smör ,
1 liten röd urkärnad chilifrukt ,
1 tsk salt ,
3 msk finhackad persilja.

LYCKA  TILL !    och    TREVLIG SOMMAR !

RUB MED VITLÖK, CHILI OCH PAPRIKA .



 HEJSAN !

RUB  är en torr kryddblandning som DU
gnider in i köttet med före grillning.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk lökpulver ,
1 msk rökt FLINGSALT ,
1 msk chiliflakes ,
1/2 msk vitlökspulver ,
1/2 msk mald koriander ,
1/2 msk sellerisalt ,
1/2 msk paprikapulver ,
1/2 msk torkad rosmarin .
1 msk mald svartpeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman allt .
Gnid in köttet med rubbingen runt om .
LÅT VILA 1 TIMME .

LYCKA TILL !

ROSTAD POTATISSALLAD MED DILL 4 PERSONER .



HEJSAN !

Rostad potatissallad är smarrigt gott till grillade kycklingben
(se receptet före det här).

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g färskpotatis ,
3 msk rapsolja ,
1/2 dl finhackad dill ,
150 g frusna EDAMAMEBÖNOR - sojabönor,
1 burk kronärtskockshjärtan ,
GARNERING :
grovhackad dill ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Tvätta potatisen  och halvera eller kvarta den.
Finhacka dillen och blanda med rapsoljan .
BLANDA dillolja och potatis på en bakplåts-
pappersklädd plåt .
Rosta i ugnens mitt i ca 15 - 20 minuter .
LÅT kronärtskockorna rinna av, halvera eller kvarta dem.
När 5 minuter av rostningen återstår, tillsätt sojabönor samt
kvartade kronärtskockshjärtan .

TA ut och SERVERA på ett generöst uppläggningsfat .
Strö över dill vid serveringen .

LYCKA TILL !

GRILLADE KYCKLINGBEN 4 PERSONER.

       

     HEJSAN  !

   Nu ska vi grilla ! 
  Härlig smaksättning med ketchup som bas , - vad tycker Ni om det ?
  
  HÄR ÄR RECEPTET :
  1 kg  kycklingben ,

  MARINAD :
  1/2 dl ketchup ,
  1 msk rapsolja ,
  1 tsk kinesisk soja ,
  1 tsk salt ,
  1 krm svartpeppar ,
  2 krm Chiliexplosion ,
  GARNERING :
  kryddgrönt ,
  SERVERA  MED :
  körsbärstomater ,
  sugarsnaps  eller  sockerärter

  SÅ HÄR GÖR DU :
  BLANDA samtliga ingredienser  till marinaden i en bunke .
  TORKA av kycklingbenen  och lägg ner i bunken .
  Vänd om så att marinaden kommer åt överallt .
   Låt vila i ca 30 minuter .
   GRILLA  ca 12 - 16 minuter, vänd ett par gånger under tiden .
   LÄGG upp på ett fat med tomater och sugarsnaps .
   Klipp över kryddgrönt .

   I UGNEN :
   Sätt ugnen på 225 grader och stek i ugnens mitt i ca 30 minuter .
 
   Det här är saftiga kycklingben som går hem hos alla .
  
         LYCKA TILL !

måndag 4 juli 2016

KRUSBÄRSPAJ MED PISTAGE /12 BITAR.



  HEJSAN !

 KRUSBÄR , är väl lite bortglömda bär eller ?
 Förr var det kräm eller sylt man gjorde på krusbär .
 Nu hamnar de i en paj med  pistage-nötter i skalet .

 HÄR ÄR RECEPTET :

 PAJDEG :
1 1/2 dl skalade pistagenötter ,
2 dl vetemjöl ,
1/2 dl strösocker ,
100 g smör /margarin ,
 2 äggulor ,
 FYLLNING :
 4 dl krusbär ,
 2 1/2 dl strösocker ,
 2 msk vetemjöl ,
 1 tsk vaniljsocker ,
 1 krm salt ,
 3 dl gräddfil ,
 2 ägg ,
 2 1/2 dl vaniljsås ,

 SÅ HÄR GÖR DU :
 SÄTT ugnen på 175 grader .
 Mixa nötterna i en matberedare till fina smulor .
 Lägg åt sidan .
 Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren .
 TILLSÄTT äggulor och nötter och kör till en deg .
 Tryck ut den i en pajform , ca 28 cm i diameter .
 Låt vila i kylen minst 30 minuter .
 BLANDA krusbär och socker .
 Låt dra i minst 15 minuter .
 Rör ihop mjöl, vaniljsocker och salt .
 TILLSÄTT  gräddfil, ägg och sist krusbären .
 Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten
 av ugnen ca 45 minuter .
 Låt pajen svalna .

 VISPA vaniljsåsen lätt  och servera till .

 LYCKA TILL !