måndag 18 juli 2016

RÖDING MED BLÅBÄRSRISOTTO, 4 PERS.


HEJSAN !

Nu finns det blåbär ute i markerna , varför inte smaka
den  här varianten på risotto - ett gott och färgglatt
tillbehör ihop med röding.

HÄR ÄR RECEPTET :
3dl  AVORIORIS ,
2 msk rapsolja ,
2 dl rött vin ,
2 dl blåbärsjuice,
2 dl apelsinjuice,
2 msk flytande honung,
3 kryddnejlikor,
1 stjärnanis,
salt, citronpeppar,
1 näve babyspenat(ca 1 dl)
DEKORATION : citron .

Så här gör DU :
LÅT riset bli glansigt i oljan i en tjockbottnad kastrull .
Tillsätt vinet, låt koka in.
Koka upp övriga juicer med honung, kryddnejlika, stjärn-
anis, salt och peppar, späd med lite i taget i riset.
RÖR i finhackad spenat mot slutet och tillsätt blåbären .
SKÄR fisken i portionsbitar, krydda med salt och citron-
peppar.  Stek fisken på båda sidor.
SERVERA  risotton  på tallrik, toppa med rödingen och en citron-
klyfta .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

fredag 15 juli 2016

BRIEFYLLD BIFFTOMAT 4 PERS.



HEJSAN !

Har Ni smakat detta förut ?

HÄR ÄR RECEPTET :
4  bifftomater,
2 msk franska örter,
1 msk olivolja.
2 msk BALSAMICO,
200 g brieost,
4 msk pesto,
1 rödlök,
några oreganoblad.

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur
och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på franska örter och ringla över olivolja
och BALSAMICO.
Ugnsbaka mitt i ugnen 15- 20 minuter .
FÖRDELA brieost och pesto i tomaterna.
Skala och skiva rödlöken och lägg på.
Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter.
Toppa med oregano .

LYCKA TILL !

torsdag 14 juli 2016

MOZZARELLAFYLLD FLÄSKFILE . 4 PERSONER.


HEJSAN !

Å , det här var smarrigt ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g FLÄSKFILE,
1 mozzarellaost,
1 tsk tryffelolja,
5 salviablad,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar.

Så här gör Du :
ANSA  och putsa filen fri från hinnor .
Skär ett längsgående snitt på filen och
vik ut köttet efterhand till en platta .
Banka ut den lite lätt .
SKÄR mozzarellan i skivor och fördela
på köttet .
Droppa över tryffelolja och lägg på salviabladen.
Rulla samman till en fast rulle från långsidan
och fäst med tandpetare .  KRYDDA  runt om.
STICK i en köttermometer från kortsidan .
GRILLA  över  jämn  glödbädd tills köttet
är ca  68 grader, det brukar ta 15 - 20 minuter.
LÅT  köttet vila en stund innan Du skär upp
det i skivor .

SMAKLIG MÅLTID !
                                LYCKA TILL !

MARINAD .

HEJSAN !

Har Du provat denna marinad till ENTRECOTE ?

MARINAD :
1 msk olja .
1 msk starkt kaffe,
1 tsk worcestersås,
2 msk ketchup.

Så här gör DU :
RÖR ihop marinaden och låt den stå och dra ca 30 min.
Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.
LÅT vila i kylen ca 30 minuter.
Torka av och grilla köttet ca 3 minuter på varje sida .
SERVERA med förkokta majskolvar som delas i bitar
och penslas med samma marinad och därefter grillas .

LYCKA TILL !

MELONSKÅLAR MED CHILIRÄKOR 15 GLAS .



HEJSAN !

Räkor och chili, skulle vara gott ihop sades det,
vi provade , och det var det .
Prova Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 melon, gärna CANTALOUPE ,
700 g Honungsmelon,
1 kruka basilika,
ca 30 stora räkor,
MARINAD :
1 dl olivolja,
2 msk hallonbalsam-vinäger,
salt, svartpeppar,
1 chili, finhackad

Så här gör DU:
VISPA ihop  olja och vinäger .
Smaksätt med salt och peppar och blanda i chilin.
Lägg i räkorna och låt dem marinera .
TA ut kulor ur melonerna med ett kul-järn,
eller glasskopa .
Finhacka basilikan och blanda med melonkulorna .
Fördela kulor och basilika i små portionsskålar/glas.
Ta upp räkorna ur marinaden och stek dem hastigt
i het panna i lite olja.
Lägg räkorna på melonkulorna och droppa över lite
marinad .  FÖRVARAS kallt till serverings-dags .

Det här var riktigt festligt och jättegott !
LYCKA TILL !

fredag 8 juli 2016

VALNÖTSPANERAD STRÖMMING 4 PORT.



HEJSAN !

Det här är så himla gott - å nyttigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g STRÖMMINGSFILEER ,
1 uppvispat ägg ,
2 dl sojamjöl ,
1 dl finhackade valnötter ,
salt å peppar ,
4 msk smör/margarin,
FYLLNING :
100 g pesto ,
2 dl hackad bladpersilja,
LINSMOS :
2 dl röda linser ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
2 msk olja ,
1/2 tsk salt ,
TILL SERVERING :
broccoli , parmesanost .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna i dubbla mängden vatten  15 minuter .
Häll av vattnet och mixa dem med stavmixer .
Smaka av med vitlök, olja och salt .
KLIPP upp ryggfenan på strömmingen .
Bred på pesto och strö över persilja på hälften .
Lägg ihop dem två och två efter storlek .
DOPPA flundrorna i ägget , sedan i en blandning
av  sojamjöl, nötter, salt och peppar
STEK fisken i smör /margarin .
SERVERA fisken  med   lins-mos  och  kokt  broccoli
med  riven  parmesan  över .

SMAKLIG MÅLTID  ! 
                            LYCKA TILL !

FREDAGSMYS - RÄKCOCKTAIL med sting. 4 PORT.



  HEJSAN !

  GRILLA ???
  Visst,  är det väl lite kallt ute ännu !
 
  Varför inte servera fredagskvällens  räkor  i vackra glas
  tillsammans med sallad, ananas och en ljuvlig chilisås
  som smaksatts med lite sweet chilisås  !

  HÄR ÄR RECEPTET :
  500 g räkor med skal ,
  saft av 1 lime ,
  1 dl gröna ärter ,
  2 skivor färsk ananas, eller konserverad ananas,
  1/2 röd paprika ,
  1 klyfta isbergssallad ,
  blandade salladsblad ,
  SÅS :
  1 dl turkisk yoghurt ,
  1/2 dl majonnäs ,
  1 msk sweet chilisås ,
  3/4 dl hackad dill ,
  DEKORATION:
  limeklyfta , dill

  SÅ HÄR GÖR DU :
  LÄGG de frysta räkorna på en tallrik och strö
  lite grovsalt över dem .
  Täck med hushållspapper  och låt dem tina i kylen .
  SKALA räkorna .  Pressa över lite limesaft .
  FÖRVÄLL ärterna i kokande saltat vatten, låt dem
  rinna av och svalna .
  Skär ananas och paprika i bitar .
  Strimla isbergssalladen .
  VARVA räkor, salladssorter, ananas och grönsaker
  i cocktailglas eller andra fina glas .
  SÅS :
  RÖR ihop yoghurt, majonnäs, sweet chilisås och dill .
  Häll såsen på ena sidan  av glaset .
  DEKORERA , med limeklyfta och dill .

  SERVERA :, med smörstekta baguetteskivor .

   TREVLIG KVÄLL och LYCKA TILL !