onsdag 27 juli 2016

LAXMOUSSE I GLAS 4- 6 PORT.


   HEJSAN !

 Perfekt att ha förrätten klar i kylen !
 Smakar riktigt gott, prova Du också !

 HÄR ÄR RECEPTET :
 2 Gelantinblad,
 100 g skivad kallrökt lax,
2 dl CREME Fraiche,
1/4 dl finhackad dill,
1/4 dl finhackad gräslök,
GARNERING :
lax,
dillvippa,
citronskiva,

Så här gör DU :
BLÖTLÄGG GELANTINBLADEN i rikligt med kallt vatten i 10 min.
Ta undan en skiva lax och finhacka resterande lax.
BLANDA hackad lax med CREME Fraiche, dill och gräslök,
rör om så att allt blandas .
TA upp GELANTINBLADEN och krama ur all vätska .
Smält dem i en kastrull med några droppar vatten .
Låt svalna .
Rör ner några msk lax-röra i GELANTINET .
Rör ner GELANTIN- och lax-röran i resterande blandning .
Fördela i små glas, t ex snapsglas .
Ställ glasen i kylen några timmar .

GARNERING :
Garnera med små bitar samman-rullad lax , dillvippa
och citronskivor i små bitar .

LYCKA TILL !

fredag 22 juli 2016

UNGKARLS-TÅRTA 6- 8 BITAR


 HEJSAN !

Den här måste Ni göra !
Snabbt och enkelt å jättegod .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 SOCKERKAKSBOTTNAR,
1 MARÄNGBOTTEN.

FYLLNING :
2 dl Marsankräm,  gärna snabbkräm,
+ 2 msk vispad grädde,
och extra vaniljsocker,
1 1/2 dl tjock grädde,
1 banan,
1 dl repade vinbär, kanske lite socker,
kakao eller florsocker.

Så här gör DU :
KOKA en vanlig enkel vaniljkräm eller
vispa samman en kall kräm .
Rör ner ett par msk vispad grädde med
lite vaniljsocker .
LÄGG samman sockerkaksbottnarna
med vaniljkrämen .
Detta kan göras i förväg.
Grädden vispas till skum ,
(ett par msk av denna rör Du som ovan ner i vaniljkrämen )
Skala bananen och skär den i bitar.
Krossa de något tinade vinbären lite grand och
blanda banan och vinbär med grädden.
Har Du inga frysta vinbär så ersätt dem med små
kuber av skalad kiwi .
Lite socker kan Du smaka av med om Du vill,
även om marängen ger tårtan söt smak .
BRED  fruktgrädden över sockerkakan och täck
sist med marängbottnen .
Sikta över lite kakaopulver eller florsocker.

Det tar 20 - 30 min. att göra denna tårta med köpta tårtbottnar ,
ibland får det gå undan , mmm...så gott !

                       LYCKA TILL !

tisdag 19 juli 2016

VEGORULLE MED KIKÄRTER 1 PERSON.


HEJSAN !

Detta gillar jag, kanske Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 rädisor,
1/2 gul paprika,
1 dl kikärter,
1 dl grovhackad rucolasallad,
1 dl keso,
salt å svartpeppar,
1 medelstor tortilla, ca 40 g,
TILLBEHÖR :
Grönsallad enligt säsong.

Så här gör DU :
SKÄR rädisor och paprika i bitar .
Mosa hälften av kikärterna med en gaffel.
Rör ihop de mosade och de hela kikärterna
med rädisor, paprika, rucola och keso .
Salta å peppra .
LÄGG röran på tortillan och rulla ihop.
Dela i halvor .
SERVERA med sallad .
Det tar ca 10 min . att få ihop.

Om det blir kikärter över kan DU spara till en sallad.
Brödet går bra att frysa och sedan tina i plastpåse.

LYCKA TILL !
                           SMAKLIG MÅLTID !

MUSSEL-SALLAD MED COUSCOUS 1 PORT.


HEJSAN !

Detta var himla gott !
Smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl couscous,
1/2 dl vatten,
salt,
1/2 liten AVOCADO,
1/2 paprika,
1 tomat,
1/2 liten rödlök,
skivad gurka i fjärdedelar,
bladsallad - rucola
1 dl musslor,
TILLBEHÖR :
2 msk mild lättyoghurt
smaksatt med lite vitlök,
1 skiva rostat bröd.

Så här gör DU :
KOKA upp couscousen i vatten med lite salt.
Låt det stå och dra ca 5 min.
Skär  AVOCADO, paprika, tomat , rödlök och sallad i bitar.
BLANDA grönsaker, musslor och couscous .
SERVERA med lättyoghurt och bröd .

SMAKLIG MÅLTID/ LYCKA TILL !

måndag 18 juli 2016

RÖDING MED BLÅBÄRSRISOTTO, 4 PERS.


HEJSAN !

Nu finns det blåbär ute i markerna , varför inte smaka
den  här varianten på risotto - ett gott och färgglatt
tillbehör ihop med röding.

HÄR ÄR RECEPTET :
3dl  AVORIORIS ,
2 msk rapsolja ,
2 dl rött vin ,
2 dl blåbärsjuice,
2 dl apelsinjuice,
2 msk flytande honung,
3 kryddnejlikor,
1 stjärnanis,
salt, citronpeppar,
1 näve babyspenat(ca 1 dl)
DEKORATION : citron .

Så här gör DU :
LÅT riset bli glansigt i oljan i en tjockbottnad kastrull .
Tillsätt vinet, låt koka in.
Koka upp övriga juicer med honung, kryddnejlika, stjärn-
anis, salt och peppar, späd med lite i taget i riset.
RÖR i finhackad spenat mot slutet och tillsätt blåbären .
SKÄR fisken i portionsbitar, krydda med salt och citron-
peppar.  Stek fisken på båda sidor.
SERVERA  risotton  på tallrik, toppa med rödingen och en citron-
klyfta .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

fredag 15 juli 2016

BRIEFYLLD BIFFTOMAT 4 PERS.



HEJSAN !

Har Ni smakat detta förut ?

HÄR ÄR RECEPTET :
4  bifftomater,
2 msk franska örter,
1 msk olivolja.
2 msk BALSAMICO,
200 g brieost,
4 msk pesto,
1 rödlök,
några oreganoblad.

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur
och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på franska örter och ringla över olivolja
och BALSAMICO.
Ugnsbaka mitt i ugnen 15- 20 minuter .
FÖRDELA brieost och pesto i tomaterna.
Skala och skiva rödlöken och lägg på.
Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter.
Toppa med oregano .

LYCKA TILL !

torsdag 14 juli 2016

MOZZARELLAFYLLD FLÄSKFILE . 4 PERSONER.


HEJSAN !

Å , det här var smarrigt ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g FLÄSKFILE,
1 mozzarellaost,
1 tsk tryffelolja,
5 salviablad,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar.

Så här gör Du :
ANSA  och putsa filen fri från hinnor .
Skär ett längsgående snitt på filen och
vik ut köttet efterhand till en platta .
Banka ut den lite lätt .
SKÄR mozzarellan i skivor och fördela
på köttet .
Droppa över tryffelolja och lägg på salviabladen.
Rulla samman till en fast rulle från långsidan
och fäst med tandpetare .  KRYDDA  runt om.
STICK i en köttermometer från kortsidan .
GRILLA  över  jämn  glödbädd tills köttet
är ca  68 grader, det brukar ta 15 - 20 minuter.
LÅT  köttet vila en stund innan Du skär upp
det i skivor .

SMAKLIG MÅLTID !
                                LYCKA TILL !