fredag 5 augusti 2016

HALLONMOUSSE- TÅRTA MED FÄRSKA BÄR , TILL MÅNGA.


HEJSAN !

Nu är jag här igen !

Nu när det finns så mycket olika bär, kommer jag att
tänka på denna underbart,  smarriga tårta .
Kanske någon fyller år, eller något annat att fira !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl socker,
2 ägg,
1 1/2 dl vetemjöl,
1/2 tsk bakpulver,
4 msk kakao,
2 tsk vaniljsocker,
150 g 70% choklad,
1 msk smör,
2 msk grädde,

HALLONMOUSSE :
300g frysta hallon,
3 dl vispgrädde,
1 dl strösocker,
1/2 dl vatten,
4 GELANTINBLAD,

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smöret .
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker ,
kakao och socker .
Blanda ner i det smälta smöret .
Rör ner äggen .
SMÖRA och bröa en form med löstagbar kant.
Fördela smeten i formen Grädda i ugnen  18- 20 minuter.
SMÄLT under tiden chokladen med smör och grädde .
Bred över kakan när Du precis tagit ut den .
Låt svalna och rengör formens kant .
SÄTT PÅ KANTEN IGEN .
LÄGG GELANTINBLADEN i blöt.
Koka upp vattnet och låt sockret smälta ner till
en sockerlag.
Vispa grädden hårt .
Tina och mixa hallonen i matberedare .
Blanda hallon och grädde.
Plocka upp GELANTINBLADEN och låt smälta
ner i den halv-varma sockerlagen .
Blanda ner lite av hallongrädden i GELANTIN-/ sockerlagen.
RÖR sedan ner blandningen i resten av hallongrädden.
BLANDA NOGA .
Fördela moussen på chokladkakan och ställ i kylen minst
3 timmar .
DEKORERA , med blandade bär.
(jag tog björnbär, jordgubbar, blåbär, hallon å röda vinbär i klasar)

LYCKA TILL !

fredag 29 juli 2016

HASSELNÖTSPANERAD HALLOUMI 4 PORT.


HEJSAN !

Mera ost, mmm ...så gott !

HÄR ÄR RECEPTET:
1 paket HALLOUMIOST,
1 ägg,
1 dl finhackade hasselnötter,
kokosfett att steka i ,
1 dl lingon.

Så här gör DU:
SKIVA  HALLOUMIN i valfri storlek.
Vispa ägget .
Doppa HALLOUMIN först i ägget sedan
i nötterna.
Stek i kokosfettet tills de fått fin färg .

SERVERA, med lingonen.

LYCKA TILL !

VÄSTERBOTTENS-KORG MED RÄKSALLAD . 4- 6 PORT.


HEJSAN !

Detta måste Ni göra, bus-enkelt att göra
och jätte-jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  Västerbottenost,
30 g  parmesanost,

RÄKSALLAD :
100 g skalade räkor,
3 msk majonnäs,
3 msk CREME Fraiche.
1 msk hackad dill,
salt och peppar,
hackad gräslök,

Så här gör DU :
BLANDA alla ingredienserna till RÄK-salladen
och förvara kallt .
Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper.
Sätt in i ugn på 200 grader och ta ut när det börjat
bubbla och fått lite färg.
LÅT SVALNA NÅGOT MEN INTE HELT.
Ta sedan upp med stekspade och
LÄGG ÖVER  UPPOCHNERVÄNDA mindre glas .
Låt SVALNA HELT.
FYLL korgarna med RÄK-sallad .

GARNERA , med finhackad gräslök.

LYCKA TILL ! och SMAKLIG SPIS !

KYCKLINGBRÖST MED PAPRIKA- OCH OLIVSMÖRSÅS. 4 PORT.


HEJSAN !

Detta bjöd jag på när jag hade en vän-träff i somras .
Receptet gick runt, alla gillade rätten, då bjuder jag
på den för Er också !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 röda  spetspaprikor,
1 rödlök,
20 kärnfria KALAMATAOLIVER,
4  färska  kycklingbröst  med  skinn,
1 tsk paprikapulver,
25 + 50 g smör,
3 dl vitt vin,
havssalt och nymald vitpeppar,
2 ZUCCHINIER,
persilja,

Så här gör DU :
FINHACKA paprikan och löken.
Skär oliverna i mindre bitar.
Bryn kycklingbrösten i 25 g smör
i en stekgryta på medelvärme, tills
de fått fin färg på båda sidor .
Salta och peppra , låt paprikan, löken
och paprikapulvret bryna med kycklingen
ett par minuter .
Rör då och då under tiden, så det inte bränns.
BLANDA ner oliver och häll över vinet .
Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 min,
vänd brösten ett par gånger .
Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten
på en skärbräda .
Rör ner det rumstempererade smöret i såsen .
SKÄR upp sneda skivor av brösten och lägg
på en bädd av sås .

SERVERA , med stekt zucchini och bladpersilja.

SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 27 juli 2016

LAXMOUSSE I GLAS 4- 6 PORT.


   HEJSAN !

 Perfekt att ha förrätten klar i kylen !
 Smakar riktigt gott, prova Du också !

 HÄR ÄR RECEPTET :
 2 Gelantinblad,
 100 g skivad kallrökt lax,
2 dl CREME Fraiche,
1/4 dl finhackad dill,
1/4 dl finhackad gräslök,
GARNERING :
lax,
dillvippa,
citronskiva,

Så här gör DU :
BLÖTLÄGG GELANTINBLADEN i rikligt med kallt vatten i 10 min.
Ta undan en skiva lax och finhacka resterande lax.
BLANDA hackad lax med CREME Fraiche, dill och gräslök,
rör om så att allt blandas .
TA upp GELANTINBLADEN och krama ur all vätska .
Smält dem i en kastrull med några droppar vatten .
Låt svalna .
Rör ner några msk lax-röra i GELANTINET .
Rör ner GELANTIN- och lax-röran i resterande blandning .
Fördela i små glas, t ex snapsglas .
Ställ glasen i kylen några timmar .

GARNERING :
Garnera med små bitar samman-rullad lax , dillvippa
och citronskivor i små bitar .

LYCKA TILL !

fredag 22 juli 2016

UNGKARLS-TÅRTA 6- 8 BITAR


 HEJSAN !

Den här måste Ni göra !
Snabbt och enkelt å jättegod .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 SOCKERKAKSBOTTNAR,
1 MARÄNGBOTTEN.

FYLLNING :
2 dl Marsankräm,  gärna snabbkräm,
+ 2 msk vispad grädde,
och extra vaniljsocker,
1 1/2 dl tjock grädde,
1 banan,
1 dl repade vinbär, kanske lite socker,
kakao eller florsocker.

Så här gör DU :
KOKA en vanlig enkel vaniljkräm eller
vispa samman en kall kräm .
Rör ner ett par msk vispad grädde med
lite vaniljsocker .
LÄGG samman sockerkaksbottnarna
med vaniljkrämen .
Detta kan göras i förväg.
Grädden vispas till skum ,
(ett par msk av denna rör Du som ovan ner i vaniljkrämen )
Skala bananen och skär den i bitar.
Krossa de något tinade vinbären lite grand och
blanda banan och vinbär med grädden.
Har Du inga frysta vinbär så ersätt dem med små
kuber av skalad kiwi .
Lite socker kan Du smaka av med om Du vill,
även om marängen ger tårtan söt smak .
BRED  fruktgrädden över sockerkakan och täck
sist med marängbottnen .
Sikta över lite kakaopulver eller florsocker.

Det tar 20 - 30 min. att göra denna tårta med köpta tårtbottnar ,
ibland får det gå undan , mmm...så gott !

                       LYCKA TILL !

tisdag 19 juli 2016

VEGORULLE MED KIKÄRTER 1 PERSON.


HEJSAN !

Detta gillar jag, kanske Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 rädisor,
1/2 gul paprika,
1 dl kikärter,
1 dl grovhackad rucolasallad,
1 dl keso,
salt å svartpeppar,
1 medelstor tortilla, ca 40 g,
TILLBEHÖR :
Grönsallad enligt säsong.

Så här gör DU :
SKÄR rädisor och paprika i bitar .
Mosa hälften av kikärterna med en gaffel.
Rör ihop de mosade och de hela kikärterna
med rädisor, paprika, rucola och keso .
Salta å peppra .
LÄGG röran på tortillan och rulla ihop.
Dela i halvor .
SERVERA med sallad .
Det tar ca 10 min . att få ihop.

Om det blir kikärter över kan DU spara till en sallad.
Brödet går bra att frysa och sedan tina i plastpåse.

LYCKA TILL !
                           SMAKLIG MÅLTID !