tisdag 9 augusti 2016

SALTA SNURROR , 30 ST.


HEJSAN !

Har Ni smakat dessa någon gång ?
Det är ett frasigt tilltugg till ett glas vin eller öl .

HÄR ÄR RECEPTET :

275 g kyld smördeg,
200 g fetaost,
100 g bladspenat,
1 tsk citronpeppar,
1/2 tsk malen muskotnöt (Santa Maria)
PENSLING :
1 ägg,
1 msk solrosfrön,
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :

RULLA ut smördegen på lätt mjölat bakbord.
Smula fetaosten över degen .
Skölj och torka bladspenaten.
Fördela den på osten.
Dofta över citronpeppar och muskot.
RULLA samman smördegen som en rulltårta.
Skär rullen i 1 1/2 cm tjocka skivor, lägg på
plåt med bakplåtspapper .
Pensla med uppvispat ägg, strö över solrosfrön.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 8 min. tills snurrorna
är gyllene .
(ser ut som en kanelbulle).
men ack så goda till ett glas vin eller
ett glas öl !
PROVA NI OCKSÅ !
                                    LYCKA TILL !

måndag 8 augusti 2016

SNABBA ÄPPELBULLAR 20 ST= 1 PLÅT.


HEJSAN !

DET HÄR BEHÖVER DU :
125 g smör,
1 dl socker,
1 ägg,
2 tsk bakpulver,
1 tsk kardemumma, malen,
4- 5 dl vetemjöl,
1 dl mjölk,
FYLLNING :
1 rivet äpple,
1 msk socker,
1 msk hackad mandel,
PENSLING :
1 ägg,
+ lite extra hackad mandel,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA degen för hand eller i matberedare.
Hacka först ihop smör och socker och tillsätt
sedan efter hand de resterande ingredienserna.
TAG upp degen på bakbordet och arbeta ihop
den med så mycket mjöl att den håller ihop och
kan bakas ut med kavel till en platt kaka.
DEGEN är inte som en normal vetedeg att arbeta med-
enklast är att ha den på bakplåtspapper när Du kavlar den.
TÄCK kakan med rivet äpple, socker och hackad mandel.
Rulla ihop precis som när Du normalt bakar t ex kanelbullar.
Skär degrullen i ca 12 bitar och lägg dem i små PAPPERS-
FORMAR.
Här behövs ingen jäsning utan Du kan direkt pensla dem ,
med uppvispat ägg och strö på lite extra mandel.
GRÄDDA ÄPPELBULLARNA  7- 8 MIN. I 250 GRADER .

LYCKA TILL !   jag gillar dem !

VIT CHOKLADGLASS MED GULDSÅS OCH HALLON. 6 PERS.


HEJ IGEN !

Det här måste Ni smaka, det är den godaste hemgjorda
glass jag någonsin smakat !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g vit choklad,
3 dl vispgrädde,
2 äggulor,
100 g mörk choklad,
GULDSÅS :
1 1/2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
2 msk strösocker,
1/2 dl ljus sirap,
1 msk smör.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT den vita chokladen i ett vattenbad.
Vispa grädden, inte allt för hårt.
Tillsätt äggulorna till chokladen och vänd ner
grädden.   HACKA den mörka chokladen grovt
och blanda ner den i den vita chokladblandningen
HÄLL upp glassmeten i portionsformar eller i en bunke.
Ställ i frysen minst 4 timmar.
TILLRED GULDSÅSEN.
Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull.
Koka upp och låt koka ganska kraftigt utan lock
tills såsen är ljusbrun , ca 10 minuter.
Lägg i smöret och rör om.
Tag ut glassen ur frysen en stund före servering.
Ringla över Guldsåsen och garnera med hallonen.

mmm...LYCKA TILL !

söndag 7 augusti 2016

KANTARELLPAJ MED ÄDELOST OCH BACON 4 PORT.


HEJ IGEN !

Nu finns det massor med kantareller i skogarna ,
passa på !
I  denna festliga paj samsas de goda smakerna,
och  den kan lätt förberedas.

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
150 g smör/margarin,
2 msk kallt vatten.
FYLLNING :
1 gul lök,
200 g spenat,
150 g färska eller frysta kantareller,
140 g bacon,
smör/margarin till stekning.
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
2 dl kesella,
2 dl vispgrädde,
140 g riven ädelost,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar.
GARNERING :
Färsk örtkrydda.
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG:
BLANDA mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en
deg-boll. Svep in bollen i PLASTFOLIE och lägg
svalt i ca 20 minuter.
KAVLA ut degen och lägg den i en smord pajform,
ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
SKALA och finhacka löken.
Ansa spenaten och fräs den blank och smidig
tillsammans med löken i smör/marg utan att det tar färg.
Ta upp och krama ur överflödig vätska.
ANSA svampen och dela den i mindre bitar .
Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit i pannan.
Fördela spenat, lök, och svamp i pajskalet .
LÄGG ut ca 5 av baconskivorna  i pajskalet.
Stek 2 av baconskivorna till garnering, låt rinna av på
hushållspapper, dela i mindre bitar .
ÄGGSTANNING :
BLANDA ingredienserna och häll äggstanningen över
fyllningen. GRÄDDA  pajen i nedre delen av ugnen
tills den stannat och fått fin färg, 30 - 35 minuter.
Täck med folie .
GARNERING: Strö över de stekta baconbitarna och
strö över örtkrydda .

LYCKA TILL!

KANTARELLPAJ MED ÄDELOST OCH BACON 4 PORT.


HEJ IGEN !

Nu finns det massor med kantareller i skogarna ,
passa på !
I  denna festliga paj samsas de goda smakerna,
och  den kan lätt förberedas.

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
150 g smör/margarin,
2 msk kallt vatten.
FYLLNING :
1 gul lök,
200 g spenat,
150 g färska eller frysta kantareller,
140 g bacon,
smör/margarin till stekning.
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
2 dl kesella,
2 dl vispgrädde,
140 g riven ädelost,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar.
GARNERING :
Färsk örtkrydda.
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG:
BLANDA mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en
deg-boll. Svep in bollen i PLASTFOLIE och lägg
svalt i ca 20 minuter.
KAVLA ut degen och lägg den i en smord pajform,
ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
SKALA och finhacka löken.
Ansa spenaten och fräs den blank och smidig
tillsammans med löken i smör/marg utan att det tar färg.
Ta upp och krama ur överflödig vätska.
ANSA svampen och dela den i mindre bitar .
Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit i pannan.
Fördela spenat, lök, och svamp i pajskalet .
LÄGG ut ca 5 av baconskivorna  i pajskalet.
Stek 2 av baconskivorna till garnering, låt rinna av på
hushållspapper, dela i mindre bitar .
ÄGGSTANNING :
BLANDA ingredienserna och häll äggstanningen över
fyllningen. GRÄDDA  pajen i nedre delen av ugnen
tills den stannat och fått fin färg, 30 - 35 minuter.
Täck med folie .
GARNERING: Strö över de stekta baconbitarna och
strö över örtkrydda .

LYCKA TILL!

lördag 6 augusti 2016

PLOMMONRUTOR MED NÖTTER , 20 ST.

HEJ,HEJ !

Nu börjar plommonen mogna , kanske dags att
smaka på denna !

HÄR ÄR RECEPTET :
Alla slags nötter fungerar , blanda gärna olika sorter .
ca 20 ST.
250 g mjukt smör,
4 1/2 dl strösocker,
5 ägg,
5 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
3/4 tsk stött kardemumma,
ca 2 dl grovt hackade nötter,
ca 10 plommon,
pärlsocker,
SERVERING :
lättvispad grädde eller vaniljsås.

Så här gör DU :
UGN :  175 GRADER.
RÖR smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
BLANDA mjöl, bakpulver, kardemumma och
det mesta av nötterna ( spara ca 1/2 dl till garnering).
BRED ut smeten i en bakpappersklädd  långpanna,
ca 25x40 cm .
Skär plommonen fria från kärnor och i klyftor.
Fördela klyftorna på kakan.
Strö över lite pärlsocker  och  resten av nöthacket.
GRÄDDA  kakan i nedre delen av ugnen 35 - 40 min.
Skär i rutor och servera med vispad grädde eller vaniljsås.

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
LYCKA TILL !

fredag 5 augusti 2016

HALLONMOUSSE- TÅRTA MED FÄRSKA BÄR , TILL MÅNGA.


HEJSAN !

Nu är jag här igen !

Nu när det finns så mycket olika bär, kommer jag att
tänka på denna underbart,  smarriga tårta .
Kanske någon fyller år, eller något annat att fira !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl socker,
2 ägg,
1 1/2 dl vetemjöl,
1/2 tsk bakpulver,
4 msk kakao,
2 tsk vaniljsocker,
150 g 70% choklad,
1 msk smör,
2 msk grädde,

HALLONMOUSSE :
300g frysta hallon,
3 dl vispgrädde,
1 dl strösocker,
1/2 dl vatten,
4 GELANTINBLAD,

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smöret .
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker ,
kakao och socker .
Blanda ner i det smälta smöret .
Rör ner äggen .
SMÖRA och bröa en form med löstagbar kant.
Fördela smeten i formen Grädda i ugnen  18- 20 minuter.
SMÄLT under tiden chokladen med smör och grädde .
Bred över kakan när Du precis tagit ut den .
Låt svalna och rengör formens kant .
SÄTT PÅ KANTEN IGEN .
LÄGG GELANTINBLADEN i blöt.
Koka upp vattnet och låt sockret smälta ner till
en sockerlag.
Vispa grädden hårt .
Tina och mixa hallonen i matberedare .
Blanda hallon och grädde.
Plocka upp GELANTINBLADEN och låt smälta
ner i den halv-varma sockerlagen .
Blanda ner lite av hallongrädden i GELANTIN-/ sockerlagen.
RÖR sedan ner blandningen i resten av hallongrädden.
BLANDA NOGA .
Fördela moussen på chokladkakan och ställ i kylen minst
3 timmar .
DEKORERA , med blandade bär.
(jag tog björnbär, jordgubbar, blåbär, hallon å röda vinbär i klasar)

LYCKA TILL !