måndag 22 augusti 2016

LISAS UGNSSTEKTA FALUKORV.... 4 PERS.


HEJSAN !

En härlig korvrätt att servera en hungrig familj .
Med gräddfilssås till .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g falukorv ,
75- 100 g ädelost , bredbar,
2 tomater,
1 squash ,
salt, peppar,
1 msk flytande margarin,

TILLBEHÖR :
Potatismos ,
gräddfilssås, (se recept)

SÅ HÄR GÖR DU :
DRA bort skinnet på korven .
Skär djupa skåror i korven , utan att skära igenom
och lägg den i en ugnssäker form .
Bred ost i skårorna.
SKÄR tomaterna  och squashen i skivor .
Tryck ner en tomatskiva i varannan skåra och
squashskivorna i varannan .
Lägg ner resterande tomat och squash i formen .
Salta och peppra .
STEK korven mitt i ugnen  ca 20 minuter.
Servera med gräddfilssås  och hemlagat potatismos.

GRÄDDFILSSÅS :
2 dl gräddfil,
1/2 dl bostongurka ,
1 msk senap .
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL gräddfilen i en skål och blanda
i gurkan och senapen.

LYCKA TILL !

VINKOKT KYCKLING MED SOMMARSÅS , 4 PERS.


HEJSAN !

Denna rätt serveras med kokta sommar-primörer som
färskpotatis, blomkål, morötter, och sockerärter.

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g KYCKLINGFILE' ,
2 dl vitt vin,
2 dl hönsbuljong ,
1 /2 gul lök,
1 bit morot,

SOMMARSÅS :
4 dl buljong från kycklingen.
2 msk vetemjöl,
1 tsk stött dragon,
salt,
2- 3 tomater,
1 dl hackad persilja,
1 äggula,
2 msk matlagningsgrädde.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vin, buljong, lök och morot .
Lägg i KYCKLINGFILE'ERNA och låt dem sjuda ca 15 min.
Håll kycklingen varm i aluminiumfolie.
SILA buljongen.  Koka upp den och red av med vetemjölet
utrört i lite  vatten.
Koka ca 5 min.  Smaksätt med stött dragon och salt.
DELA tomaterna , ta bort kärnorna och hacka köttet.
Rör ner tomathack och persilja i såsen.
Rör ut äggulan i grädden .
Vispa ner blandningen i såsen .
Sjud på svag värme tills den börjar tjockna , FÅR EJ KOKA .
Skär upp kycklingen.
SERVERA , MED KOKTA PRIMÖRER .

LYCKA TILL !

SENAPSSTEKT QUORN MED ROTFRUKTSPYTT..2 PERS.


HEJSAN !

Har DU smakat detta ? - om inte, Du blir förvånad, så himla gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg,
1 msk fransk senap,
1 msk senap , slotts,
1 krm svartpeppar,
1/2 tsk salt,
175 g QUORNBITAR,
1 gul lök, hackad
1 morot,
150 g rotselleri ,
2-3 potatisar -medelstora,
1 msk flytande margarin,
2 msk persilja hackad.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ägg, senapssorterna, peppar, salt och den
hackade löken i en bunke.
Blanda därefter ner QUORNBITAR.
SKALA alla rotfrukterna och skär ner i 1 cm stora
tärningar och stek på hög värme i ca 10 minuter.
STEK QUORN- och senapsblandningen i margarin
på hög värme i en teflonpanna tills det fått färg ,
ca 3 min, strö över hackad persilja och servera med
rotfruktspytt och en grönsallad.

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 14 augusti 2016

JORDNÖTSBULLAR CA 25 ST.



HEJSAN !

Smaka på dessa , -  vi gillar dom!

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
2 1/2 dl mjölk.
50 g smör/margarin,
1 ägg,
1 1/2 dl socker,
9- 11 dl vetemjöl, + lite till ut- baket.

FYLLNING :
1 dl JORDNÖTSSMÖR,
1 dl florsocker ,
ca 1 dl hackade honungsrostade jordnötter,
PENSLING :
1 ägg, + ca  1/2 dl honungsrostade JORDNÖTTER .

SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS upp jästen i mjölken som blandas med smöret
och värms till 37 grader.
Tag i ägg , socker och så mycket mjöl att det blir
en fast deg.
Låt degen jäsa väl övertäckt ca 30 minuter.
Kavla ut den till en stor kaka, lika stor som en
vanlig ugnsplåt .
Bred på rums -tempererat  Jordnötssmör, strö på
florsocker och hackade Jordnötter.
RULLA ihop till en fast rulle och skär den i ca 25 bitar.
Lägg bitarna i pappers- formar och låt dem jäsa igen
ytterligare ca 30 minuter under handduk .
PENSLA med ägg och strö på hackade Jordnötter .
GRÄDDA bullarna ca 7- 9 min i 225 grader.

LYCKA TILL !

HALLONCHEESKAKE 10 BITAR .


HEJSAN !

Den här luftiga och krämiga CHEESCAKEN
är fylld med sommarfrukternas söta nyttigheter.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg,
6 msk flytande honung,
1 tsk vaniljsocker,
1 msk majsena,
400 g lätt färskost(12 %)
2 dl lätt CREME fraiche,
2 1/2 dl mandelbiskvier,
1 1/2 dl havregryn,
50 g smör,
1 urkärnad och skivad persika,
220 g färska hallon,
1 tsk florsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ en springform, ca 23 cm i diameter,
med bakplåtspapper .
Sätt ugnen på 175 grader .
BLANDA ägg , honung, vaniljsocker och
majsena .  Vispa ner färskost och CREME fraiche.
Till en slät smet . Häll smeten i formen.
Slå lätt på formens kanter så att luftbubblor försvinner.
Grädda  30 minuter.
STÖT mandelbiskvierna till smulor i en skål och blanda
med havregryn.
Smält smöret och blanda ner mandelbiskvier och havregryn.
Ta ut formen ur ugnen efter 30 minuter och lägg på
mandelbiskvi-blandningen, pressa ner blandningen  i ett
jämt lager.
GRÄDDA ytterligare 10 minuter.
Skaka lätt för att se om kakan är färdig.
Den ska vara fast.  Låt kakan svalna.
KYL kakan i 1- 2 timmar .  Lossa formens kant och vänd
upp kakan på ett fat .
GARNERA med persika och hallon och pudra till sist
över florsocker .

Detta är en riktig VITAMIN-KICK !
LYCKA  TILL !

fredag 12 augusti 2016

SOMMARKAVRING , 1 BRÖD.


HEJSAN !

Ibland bakar jag från grunden ,- men ibland blir det den här.
GLUTENFRI MJÖLMIX !

HÄR ÄR RECEPTET :

8 dl Glutenfri Mjölmix,
2 tsk bikarbonat,
1 - 2 tsk malda brödkryddor,
2 tsk salt,
1/2 dl mörk sirap,
5 dl naturell yoghurt,
1/2 dl sesam-el solrosfrön.
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA alla torra ingredienser väl i en bunke.
Tillsätt sirap och yoghurt.
Blanda väl och tippa ner den kladdiga degen i en
smord och bröad (med Glutenfri Mjölmix)
1 1/2 - litersform.
Strö på frön.
GRÄDDA  ca 45 minuter i nedre delen av ugnen .
Täck med folie efter halva tiden .
Låt vila en stund, stjälp upp på galler och låt svalna
under duk.
Brödet är godast samma dag , men håller fint en dag
i plastpåse .
Skriv gärna upp och frys in !

Himla gott med smör och ost på !
LYCKA TILL !

tisdag 9 augusti 2016

SALTA SNURROR , 30 ST.


HEJSAN !

Har Ni smakat dessa någon gång ?
Det är ett frasigt tilltugg till ett glas vin eller öl .

HÄR ÄR RECEPTET :

275 g kyld smördeg,
200 g fetaost,
100 g bladspenat,
1 tsk citronpeppar,
1/2 tsk malen muskotnöt (Santa Maria)
PENSLING :
1 ägg,
1 msk solrosfrön,
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :

RULLA ut smördegen på lätt mjölat bakbord.
Smula fetaosten över degen .
Skölj och torka bladspenaten.
Fördela den på osten.
Dofta över citronpeppar och muskot.
RULLA samman smördegen som en rulltårta.
Skär rullen i 1 1/2 cm tjocka skivor, lägg på
plåt med bakplåtspapper .
Pensla med uppvispat ägg, strö över solrosfrön.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 8 min. tills snurrorna
är gyllene .
(ser ut som en kanelbulle).
men ack så goda till ett glas vin eller
ett glas öl !
PROVA NI OCKSÅ !
                                    LYCKA TILL !