lördag 27 augusti 2016

POTATISPAJ....4 - 5 PORT.


HEJSAN !

Visst låter det väl gott eller hur !

PAJDEG :
1 dl havregryn,
2 dl vetemjöl,
125 g smör.
1 krm salt,
2 msk kallt vatten .
FYLLNING :
6-8 kalla kokta potatis,
1 purjolök,
smör/margarin att steka i,
2 vitlöksklyftor,
3 ägg,
2 1/2 dl matlagningsgrädde,
2 dl lagrad riven ost ,
1 dl färska blandade örter,
2 tsk  grönsaksbuljongpulver,

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR havregryn en kort stund i mixer eller matberedare.
Lägg i vetemjölet, margarinet/smöret  och saltet.
Arbeta ihop till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta till en slät deg.
Låt vila kallt 30 min .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 22 cm i diameter,
med degen.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
SKÄR potatisen, gärna oskalad , i skivor .
Strimla purjolöken och låt den mjukna med lite matfett
i stekpannan .
Rör ner den pressade vitlöken .
BLANDA äggen, grädden, osten, de hackade örtkryddorna
och buljongpulvret .
Varva potatisen, purjolöken och äggstanningen i pajskalet
och grädda på nedersta falsen i 35 - 40 minuter .
SÄNK eventuellt värmen till 175 grader mot slutet .

OBS ! Undvik grön potatis och potatis med groddar
           eftersom de kan ha bitter smak och högre halter
           av det giftiga ämnet  Solanin.

  LYCKA TILL !

fredag 26 augusti 2016

CHOKLADMUFFINS MED MINTSMAK ...



HEJSAN !

Nu bakar vi !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket SHAKE'N  BAKE, chokladmuffins,
12 ST AFTER EIGHT- plattor,

PÄRONKOMPOTT :
2 mogna päron,
1/2 liten röd chilipeppar,
1/2 dl florsocker,
1 burk päronpure'

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR  chokladmuffinsen enligt paketets anvisning.
Häll smeten i 8 stora pappersmuffinsformar och
bryt ner 1/2 AFTER  EIGHT- platta i varje muffinsform,
grädda i 200 graders ugn  enligt anvisning på paketet.
NÄR muffinsen är nygräddade och varma , lägg en
chokladplatta på varje muffins .
SKALA och kärna ur päronen.
Skär fruktköttet i mindre tärningar .
Skölj och kärna ur chilifrukten, hacka mycket fint.
Lägg chilifrukt, päron,  florsocker  och päronpure'
i en kastrull .
LÅT kompotten få ett uppkok, ta från värmen .
SERVERA med muffinsen .

mmm...himla gott !
LYCKA TILL !

onsdag 24 augusti 2016

KRÄFTSTRÖMMING 6 PERS.


HEJSAN !

mmm... så jättegott med kokt potatis till !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg strömming,
2 tsk salt,
dillkronor eller 2 tsk dillfrön,
ca 1 1/2 dl tomatjuice,
dill,

SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA, bena ur  och skölj strömmingen .
Salta  och rulla den med  köttsidan ut .
Lägg rullarna tätt i en låg kastrull eller form.
Täck med dillkronor eller -frön och häll över juicen.
Sjud under lock i 10 - 12 min.
LYFT bort dillkronorna , lägg på dill och låt svalna.

SERVERA strömmingen kall med kokt potatis .

Hoppas att det smakar! Och - LYCKA TILL!

CITRON-MARINERADE PILGRIMSMUSSLOR. 4 PERS.


HEJSAN !

Är det någon som gillar detta ?

HÄR ÄR RECEPTET :
12 pilgrimsmusslor,
1 citron,
1 schalottenlök,
2 msk olivolja,
1/2 msk flytande honung,
1 krm salt,
1 syrligt äpple,
5 cm purjolök,
100 g haricots Verts,
1 msk balsamvinäger,
ca 10 blad färsk basilika.

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV det gula skalet och pressa citronen i en skål .
Hacka löken fint och tillsätt den och oljan  tillsammans
med  honungen.   Salta. 
Lägg i pilgrimsmusslorna och låt dem marineras i ca 20 min.
HACKA äpplet och strimla purjolöken samt rensa bönorna.
Ånga musslorna 3 - 4 min. i en ångkokare eller  ång-insats
på spisen.
Ånga grönsakerna ungefär lika länge i en egen behållare eller
bredvid musslorna.
De ska bara precis ha blivit vita i köttet.
LÄGG upp salladen  vackert på botten av tallrikarna och fördela
pilgrimsmusslorna  ovanpå .
Stänk över lite vinäger och hackad basilika samt garnera med
en kvist basilika .

HOPPAS ATT DET SMAKAR  och  LYCKA TILL !

måndag 22 augusti 2016

LISAS UGNSSTEKTA FALUKORV.... 4 PERS.


HEJSAN !

En härlig korvrätt att servera en hungrig familj .
Med gräddfilssås till .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g falukorv ,
75- 100 g ädelost , bredbar,
2 tomater,
1 squash ,
salt, peppar,
1 msk flytande margarin,

TILLBEHÖR :
Potatismos ,
gräddfilssås, (se recept)

SÅ HÄR GÖR DU :
DRA bort skinnet på korven .
Skär djupa skåror i korven , utan att skära igenom
och lägg den i en ugnssäker form .
Bred ost i skårorna.
SKÄR tomaterna  och squashen i skivor .
Tryck ner en tomatskiva i varannan skåra och
squashskivorna i varannan .
Lägg ner resterande tomat och squash i formen .
Salta och peppra .
STEK korven mitt i ugnen  ca 20 minuter.
Servera med gräddfilssås  och hemlagat potatismos.

GRÄDDFILSSÅS :
2 dl gräddfil,
1/2 dl bostongurka ,
1 msk senap .
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL gräddfilen i en skål och blanda
i gurkan och senapen.

LYCKA TILL !

VINKOKT KYCKLING MED SOMMARSÅS , 4 PERS.


HEJSAN !

Denna rätt serveras med kokta sommar-primörer som
färskpotatis, blomkål, morötter, och sockerärter.

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g KYCKLINGFILE' ,
2 dl vitt vin,
2 dl hönsbuljong ,
1 /2 gul lök,
1 bit morot,

SOMMARSÅS :
4 dl buljong från kycklingen.
2 msk vetemjöl,
1 tsk stött dragon,
salt,
2- 3 tomater,
1 dl hackad persilja,
1 äggula,
2 msk matlagningsgrädde.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vin, buljong, lök och morot .
Lägg i KYCKLINGFILE'ERNA och låt dem sjuda ca 15 min.
Håll kycklingen varm i aluminiumfolie.
SILA buljongen.  Koka upp den och red av med vetemjölet
utrört i lite  vatten.
Koka ca 5 min.  Smaksätt med stött dragon och salt.
DELA tomaterna , ta bort kärnorna och hacka köttet.
Rör ner tomathack och persilja i såsen.
Rör ut äggulan i grädden .
Vispa ner blandningen i såsen .
Sjud på svag värme tills den börjar tjockna , FÅR EJ KOKA .
Skär upp kycklingen.
SERVERA , MED KOKTA PRIMÖRER .

LYCKA TILL !

SENAPSSTEKT QUORN MED ROTFRUKTSPYTT..2 PERS.


HEJSAN !

Har DU smakat detta ? - om inte, Du blir förvånad, så himla gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg,
1 msk fransk senap,
1 msk senap , slotts,
1 krm svartpeppar,
1/2 tsk salt,
175 g QUORNBITAR,
1 gul lök, hackad
1 morot,
150 g rotselleri ,
2-3 potatisar -medelstora,
1 msk flytande margarin,
2 msk persilja hackad.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ägg, senapssorterna, peppar, salt och den
hackade löken i en bunke.
Blanda därefter ner QUORNBITAR.
SKALA alla rotfrukterna och skär ner i 1 cm stora
tärningar och stek på hög värme i ca 10 minuter.
STEK QUORN- och senapsblandningen i margarin
på hög värme i en teflonpanna tills det fått färg ,
ca 3 min, strö över hackad persilja och servera med
rotfruktspytt och en grönsallad.

SMAKLIG MÅLTID !