fredag 2 september 2016

YOGHURT-BRÖD ...mm 2 ST.


HEJSAN !

Nu ska vi baka gott HÄLSOBRÖD .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mild yoghurt  3 % fett ,
50 g jäst ,
2 tsk salt ,
6 dl rågsikt ,
ca 7 dl  fullkorns-vetemjöl,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  yoghurten till 37 grader .
Rör ut jästen i en del av yoghurten,
tillsätt  resten, salt, rågsikt och det
mesta av fullkornsvetemjölet .
Arbeta degen blank och tills den
släpper bunkens kant .
Tillsätt eventuellt lite mer fullkornsmjöl.
Låt det jäsa övertäckt  i 30 minuter .
ARBETA degen på bakbord .
Dela den och forma till ovala eller runda bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Skåra lätt med vass  kniv .
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
Strö över lite rågsikt och grädda i nedre delen
av ugnen  ca 30 minuter.
LÅT SVALNA PÅ GALLER UTAN BAKDUK .

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN . 12 BITAR.


HEJSAN !

Det här är  SOMMARFAVORITEN, har jag märkt !
Saftig , tung  mandelkaka med underbar citronsmak.

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rumsvarmt smör ,
1 dl strösocker ,
1 dl  majsmjöl ,
500 g  grovriven  mandelmassa ,
4 ägg ,
1/2 msk  MORTLAD  Kardemumma ,
2 msk  vallmofrön ,
2  citroner , skal och saft (ca 1 dl)

TILL SERVERING :
vispad  grädde ,
massor av jordgubbar och blåbär .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA  smör och socker poröst .
HÄLL  ner  övriga  ingredienser  och  rör
till  en  slät  smet .
SMÖRJ  och  bröa  en  form  ca  25 x 30  cm.
Bred  ut  smeten  i  formen  och  grädda  i  mitten
av  ugnen  ca  40  min.   Låt svalna .

SERVERA  kakan  med  grädde  och  bär.

LYCKA TILL !

Förresten , Du  kan  också  servera  kakan till
fikastunden utan grädde och bär .

torsdag 1 september 2016

HEMKOKT BÄRLYX , 3 mindre burkar.


HEJSAN !

MORMORS MARMELAD - KRUSBÄR eller KIWI .
På denna satsen blir det 3 mindre burkar.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Liter krusbär ,
2 msk vatten ,
5 dl syltsocker ,
1 stjärnanis ,

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ och snoppa krusbären .
Lägg i en kastrull med vatten och koka 2 minuter.
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt i 7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .
ELLER....
Om Du vill kan Du ta KIWI :
SKALA Kiwin och skär i bitar .
Mixa med stavmixer .
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt  7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .

ALL LYCKA TILL !

HEMKOKT BÄRLYX , 3 BURKAR.


HEJSAN !

Här är recept på :  BÄSTA   BJÖRNBÄRSSYLTEN .
Den som vill ha mer vuxensmak lägger
till 2 msk gin i sylten.

2 liter björnbär,
1 vaniljstång,
2 tsk kardemummakärnor,
5 dl syltsocker,
2 msk gin (kan uteslutas)

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA bären och lägg dem i en tjockbottnad  kastrull.
Dela vaniljstången på längden , skrapa ur fröna.
Blanda både frön och vaniljstång med björnbären.
Tillsätt kardemummakärnor.
Koka sakta i 15 minuter .
TILLSÄTT syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Låt stå och dra 15 minuter , ta upp vaniljstången  och
rör eventuellt i gin .
Häll upp på burkar , ca 3stycken .

LYCKA TILL !             HIMLA GO' SYLT  !


BROCCOLISOPPA MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR 4 PORT.


HEJSAN !

mmm...det här är jättegott , smaka Ni också !
Så himla gott just att solroskärnorna är rostade.
Det finns färdig rostade ute i handeln.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli,
1 hackad gul lök,
1 msk olivolja,
1 liter vatten,
2 hönsbuljongtärningar,
1 dl CREME Fraiche,
1 tsk salt,
svartpeppar,

TILL SERVERING :
1 dl torr -rostade solroskärnor,
1/2 kruka basilika  el. koriander.

SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA broccolin i små buketter och skiva
stjälken i tunna skivor .
Stek lök i olja i en kastrull tills den är mjuk
utan att ta färg.
Häll i vatten, buljongtärningar och broccoli.
Låt koka under lock ca 5 minuter .
MIXA slät med stavmixer och tillsätt CREME Fraiche.
Salta och smaka av med peppar .
SERVERA med rostade solroskärnor och färsk basilika
eller koriander .

LYCKA TILL !

tisdag 30 augusti 2016

BUS-ENKEL ÄPPELKAKA.


HEJSAN !

I dag har jag bakat snabb- äppelkaka, 40 min. i ugnen
Och med fullkornsvetemjöl för det fanns inget annat hemma !
Prova Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
2 dl socker knappt,
60 g smör , extra  saltat ,( fel från affären)
2 1/2 dl fullkornsvetemjöl,
1 tsk bakpulver ,
1/2 dl mjölk.
2-3 äpplen.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader.
Tag fram en form med löstagbar kant smöra ,- inte bröa.
Vispa ägg och socker pösigt .
Smält smöret,  låt det svalna lite .
Blanda mjöl och bakpulver och häll ner det i äggsmeten.
RÖR ihop , häll i smöret och mjölken , rör samman .
Häll smeten i formen , skala och skiva äpplena och
stick ner dem i smeten .
Strö kanel över .
In i ugnen på mitten-läge ,  i 40- 45 minuter .

LYCKA  TILL !





























































PALSTERNACKSKSOPPA 4 PERS.


HEJSAN !

Palsternacka ? - det har jag använt mest att ha i ugnsrätter,
men nu gör vi en soppa - jättegod !

HÄR ÄR RECEPTET :
SKALA  500 g Palsternacka ,  400 g Potatis ,  1 gul Lök,
och 1 Vitlöksklyfta  och skär i bitar .
Fräs det i 1 msk Olja ihop med 1 tsk torkad Timjan
i en kastrull  stor kastrull i 3- 4 minuter.
HÄLL på 1 1/4 liter Vatten och 1 burk (400g)  avsköljda
Kikärter.  LÅT småkoka under lock i 15- 20 minuter
eller tills grönsakerna är mjuka .
MIXA soppan slät med en stavmixer .
Häll i 2 dl Mjölk.
Låt soppan koka upp .  Smaka av med lite Salt och Svartpeppar.
Ha gärna en ostmacka till !

LYCKA TILL !