söndag 11 september 2016

POTATISLÅDA MED ISTERBAND , 4 PERS.



HEJSAN !

Det här är en jättegod korvrätt som passar att
bjuda till lunch eller vickning .
Käckt att laga när man fått potatis över .
Det går bra att förbereda och slå äggstanningen
över och grädda i sista stund .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta kalla potatisar ,
1 gul lök ,
1 röd paprika ,
1 grön paprika ,
2 isterband, ca 300 g ,
1 msk smör/margarin ,
1 tsk torkad oregano ,
2 msk grädde ,
1 msk TOMATPURE'
salt och peppar ,
4 ägg ,
4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och ansa löken och paprikorna.
Skär i tärningar .
Dra skinnet av isterbanden och smula
sönder innanmätet .
BRYN  korvmassan tillsammans med
löken och paprikan i smör/margarinet .
Tillsätt oregano och grädde och smak-
sätt med  TOMATPURE , salt och peppar.
SKÄR potatisen i skivor .
Varva potatisen och korvröran i en smord
ugnssäker  form.
VISPA samman ägg och mjölk och slå
blandningen över formen .
Lyft lite på potatisen med en gaffel så
att äggstanningen rinner ner i botten .
GRÄDDA  strax under mitten i ugnen
ca 30 minuter tills äggsmeten stelnat .
Hoppas att NI gillar det !

LYCKA TILL !


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader .
Skala och ansa löken och paprikorna .
Skär i tärningar . Dra skinnet av isterbanden
och smula sönder innanmätet .
BRYN  korvmassan tillsammans med löken
och paprikan i smör /margarinet .
Tillsätt oregano och grädde och smaksätt med
TOMATPURE' , salt och peppar .
SKÄR potatisen i skivor .
Varva potatisen och korv-röran i en smord ugns-
säker  form .
VISPA samman ägg och mjölk och slå blandningen
över

lördag 10 september 2016

DUBBELVIKT LÖVBIFF.... 4 PORT.



HEJSAN !

Det här blir dagens middag hos oss .

HÄR ÄR RECEPTET:

4 stora lövbiffar ,
1 msk smör /margarin ,
ca 1/2 dl fransk senap ,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
1 dl finskuren purjolök ,
4 msk kapris ,
1 dl finhackad persilja ,
salt å peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :

STEK  lövbiffen  endast någon minut på båda sidor.
Lägg ut lövbiffarna på en bricka och bred ut senapen ,
vitlöken , kaprisen  och persiljan  över  köttet .
VIK

måndag 5 september 2016

ROTFRUKTSGRATÄNG 4 PERS.


HEJSAN !

Den här måste Ni smaka !
Det är en mustig gratäng , som doftar härligt
när den tas från ugnen.
Serveras till kassler, korv eller annat rökt  kött.
Barnbarnen undrade ,  mormor ska vi inte äta 
snart, det luktar så gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g potatis av fast typ ,
100 g kålrot ,
100 g morötter,
100 g rotselleri ,
1 gul lök ,
3 1/2 dl gräddmjölk ,
1 tsk  salt,
2 krm svartpeppar ,
1 - 2 pressade vitlöksklyftor ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala rotfrukterna och skiva dem i matberedaren .
Hacka löken .
Varva i en smord ugnssäker form .
BLANDA mjölken med salt, peppar och pressad vitlök.
Häll blandningen över rotfrukterna .
Grädda  på  nedersta  falsen i 200 graders varm ugn
40- 50 minuter  tills rotfrukterna  känns mjuka .
SERVERA gratängen till  kassler eller annat kött,
eller korv .
mmm....jättegott !
(om Du inte vill ha det i skivor, - gör mos )

LYCKA TILL !

fredag 2 september 2016

YOGHURT-BRÖD ...mm 2 ST.


HEJSAN !

Nu ska vi baka gott HÄLSOBRÖD .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mild yoghurt  3 % fett ,
50 g jäst ,
2 tsk salt ,
6 dl rågsikt ,
ca 7 dl  fullkorns-vetemjöl,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  yoghurten till 37 grader .
Rör ut jästen i en del av yoghurten,
tillsätt  resten, salt, rågsikt och det
mesta av fullkornsvetemjölet .
Arbeta degen blank och tills den
släpper bunkens kant .
Tillsätt eventuellt lite mer fullkornsmjöl.
Låt det jäsa övertäckt  i 30 minuter .
ARBETA degen på bakbord .
Dela den och forma till ovala eller runda bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Skåra lätt med vass  kniv .
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
Strö över lite rågsikt och grädda i nedre delen
av ugnen  ca 30 minuter.
LÅT SVALNA PÅ GALLER UTAN BAKDUK .

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN . 12 BITAR.


HEJSAN !

Det här är  SOMMARFAVORITEN, har jag märkt !
Saftig , tung  mandelkaka med underbar citronsmak.

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rumsvarmt smör ,
1 dl strösocker ,
1 dl  majsmjöl ,
500 g  grovriven  mandelmassa ,
4 ägg ,
1/2 msk  MORTLAD  Kardemumma ,
2 msk  vallmofrön ,
2  citroner , skal och saft (ca 1 dl)

TILL SERVERING :
vispad  grädde ,
massor av jordgubbar och blåbär .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA  smör och socker poröst .
HÄLL  ner  övriga  ingredienser  och  rör
till  en  slät  smet .
SMÖRJ  och  bröa  en  form  ca  25 x 30  cm.
Bred  ut  smeten  i  formen  och  grädda  i  mitten
av  ugnen  ca  40  min.   Låt svalna .

SERVERA  kakan  med  grädde  och  bär.

LYCKA TILL !

Förresten , Du  kan  också  servera  kakan till
fikastunden utan grädde och bär .

torsdag 1 september 2016

HEMKOKT BÄRLYX , 3 mindre burkar.


HEJSAN !

MORMORS MARMELAD - KRUSBÄR eller KIWI .
På denna satsen blir det 3 mindre burkar.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Liter krusbär ,
2 msk vatten ,
5 dl syltsocker ,
1 stjärnanis ,

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ och snoppa krusbären .
Lägg i en kastrull med vatten och koka 2 minuter.
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt i 7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .
ELLER....
Om Du vill kan Du ta KIWI :
SKALA Kiwin och skär i bitar .
Mixa med stavmixer .
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt  7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .

ALL LYCKA TILL !

HEMKOKT BÄRLYX , 3 BURKAR.


HEJSAN !

Här är recept på :  BÄSTA   BJÖRNBÄRSSYLTEN .
Den som vill ha mer vuxensmak lägger
till 2 msk gin i sylten.

2 liter björnbär,
1 vaniljstång,
2 tsk kardemummakärnor,
5 dl syltsocker,
2 msk gin (kan uteslutas)

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA bären och lägg dem i en tjockbottnad  kastrull.
Dela vaniljstången på längden , skrapa ur fröna.
Blanda både frön och vaniljstång med björnbären.
Tillsätt kardemummakärnor.
Koka sakta i 15 minuter .
TILLSÄTT syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Låt stå och dra 15 minuter , ta upp vaniljstången  och
rör eventuellt i gin .
Häll upp på burkar , ca 3stycken .

LYCKA TILL !             HIMLA GO' SYLT  !