tisdag 13 september 2016

VARDAGSPEPPARKAKA . 175 GRADER.



 HEJSAN !

Ibland blir jag så sugen  på pepparkaka och då
kan jag inte vänta tills JULEN kommer -
jag är sugen NU !
Så vips  in i ugnen !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  smör/margarin ,
6 dl vetemjöl ,
4 dl socker ,
2 tsk kanel ,
2 tsk ingefära ,
1 tsk nejlikor ,
1 tsk bikarbonat ,
3 dl filmjölk .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT matfettet  och låt det svalna .
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .
TILLSÄTT smör/margarin  blandat  med  filmjölk
och rör  smeten jämn .
HÄLL den i en väl smord  och mjölad/bröad ringform,
1 3/4 liter.
GRÄDDA  i  175  grader ,  60- 70 minuter .

Kanske lite lång tid i ugnen kan tyckas,  men....mmm
det är kakan väl värd  .

LYCKA TILL !

KARDEMUMMASKORPOR 70 ST.



HEJSAN !

VISST är det väl gott med något till kaffet !
Förr om åren gjorde jag ofta dessa skorpor
och nu hittade jag det gamla receptet igen .
Så nu gör vi dessa.

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin,
1/2 dl socker,
3 1/2 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
1 1/2 tsk malen kardemumma,
1 dl mjölk.

SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och socker , gärna i en matberedare .
Tillsätt mjöl, bakpulver och kardemumma blandat .
TILLSÄTT mjölken och arbeta samman till en deg.
Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
PLATTA ut degen till en rektangel på
bakpappersklädd plåt .
Skär degplattan till  35  lika stora delar och grädda
mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter .
SÄNK värmen till  175 grader .
Ta ut skorporna ur ugnen och låt dem svalna på
galler  innan de klyvs mitt itu med en brödkniv .
LÄGG tillbaka skorporna på plåten  och låt dem
torka i ugnen i  15 minuter  med ugnsluckan på glänt .

LYCKA TILL !

söndag 11 september 2016

POTATISLÅDA MED ISTERBAND , 4 PERS.



HEJSAN !

Det här är en jättegod korvrätt som passar att
bjuda till lunch eller vickning .
Käckt att laga när man fått potatis över .
Det går bra att förbereda och slå äggstanningen
över och grädda i sista stund .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta kalla potatisar ,
1 gul lök ,
1 röd paprika ,
1 grön paprika ,
2 isterband, ca 300 g ,
1 msk smör/margarin ,
1 tsk torkad oregano ,
2 msk grädde ,
1 msk TOMATPURE'
salt och peppar ,
4 ägg ,
4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och ansa löken och paprikorna.
Skär i tärningar .
Dra skinnet av isterbanden och smula
sönder innanmätet .
BRYN  korvmassan tillsammans med
löken och paprikan i smör/margarinet .
Tillsätt oregano och grädde och smak-
sätt med  TOMATPURE , salt och peppar.
SKÄR potatisen i skivor .
Varva potatisen och korvröran i en smord
ugnssäker  form.
VISPA samman ägg och mjölk och slå
blandningen över formen .
Lyft lite på potatisen med en gaffel så
att äggstanningen rinner ner i botten .
GRÄDDA  strax under mitten i ugnen
ca 30 minuter tills äggsmeten stelnat .
Hoppas att NI gillar det !

LYCKA TILL !


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader .
Skala och ansa löken och paprikorna .
Skär i tärningar . Dra skinnet av isterbanden
och smula sönder innanmätet .
BRYN  korvmassan tillsammans med löken
och paprikan i smör /margarinet .
Tillsätt oregano och grädde och smaksätt med
TOMATPURE' , salt och peppar .
SKÄR potatisen i skivor .
Varva potatisen och korv-röran i en smord ugns-
säker  form .
VISPA samman ägg och mjölk och slå blandningen
över

lördag 10 september 2016

DUBBELVIKT LÖVBIFF.... 4 PORT.



HEJSAN !

Det här blir dagens middag hos oss .

HÄR ÄR RECEPTET:

4 stora lövbiffar ,
1 msk smör /margarin ,
ca 1/2 dl fransk senap ,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
1 dl finskuren purjolök ,
4 msk kapris ,
1 dl finhackad persilja ,
salt å peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :

STEK  lövbiffen  endast någon minut på båda sidor.
Lägg ut lövbiffarna på en bricka och bred ut senapen ,
vitlöken , kaprisen  och persiljan  över  köttet .
VIK

måndag 5 september 2016

ROTFRUKTSGRATÄNG 4 PERS.


HEJSAN !

Den här måste Ni smaka !
Det är en mustig gratäng , som doftar härligt
när den tas från ugnen.
Serveras till kassler, korv eller annat rökt  kött.
Barnbarnen undrade ,  mormor ska vi inte äta 
snart, det luktar så gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g potatis av fast typ ,
100 g kålrot ,
100 g morötter,
100 g rotselleri ,
1 gul lök ,
3 1/2 dl gräddmjölk ,
1 tsk  salt,
2 krm svartpeppar ,
1 - 2 pressade vitlöksklyftor ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala rotfrukterna och skiva dem i matberedaren .
Hacka löken .
Varva i en smord ugnssäker form .
BLANDA mjölken med salt, peppar och pressad vitlök.
Häll blandningen över rotfrukterna .
Grädda  på  nedersta  falsen i 200 graders varm ugn
40- 50 minuter  tills rotfrukterna  känns mjuka .
SERVERA gratängen till  kassler eller annat kött,
eller korv .
mmm....jättegott !
(om Du inte vill ha det i skivor, - gör mos )

LYCKA TILL !

fredag 2 september 2016

YOGHURT-BRÖD ...mm 2 ST.


HEJSAN !

Nu ska vi baka gott HÄLSOBRÖD .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mild yoghurt  3 % fett ,
50 g jäst ,
2 tsk salt ,
6 dl rågsikt ,
ca 7 dl  fullkorns-vetemjöl,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  yoghurten till 37 grader .
Rör ut jästen i en del av yoghurten,
tillsätt  resten, salt, rågsikt och det
mesta av fullkornsvetemjölet .
Arbeta degen blank och tills den
släpper bunkens kant .
Tillsätt eventuellt lite mer fullkornsmjöl.
Låt det jäsa övertäckt  i 30 minuter .
ARBETA degen på bakbord .
Dela den och forma till ovala eller runda bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Skåra lätt med vass  kniv .
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
Strö över lite rågsikt och grädda i nedre delen
av ugnen  ca 30 minuter.
LÅT SVALNA PÅ GALLER UTAN BAKDUK .

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN . 12 BITAR.


HEJSAN !

Det här är  SOMMARFAVORITEN, har jag märkt !
Saftig , tung  mandelkaka med underbar citronsmak.

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rumsvarmt smör ,
1 dl strösocker ,
1 dl  majsmjöl ,
500 g  grovriven  mandelmassa ,
4 ägg ,
1/2 msk  MORTLAD  Kardemumma ,
2 msk  vallmofrön ,
2  citroner , skal och saft (ca 1 dl)

TILL SERVERING :
vispad  grädde ,
massor av jordgubbar och blåbär .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA  smör och socker poröst .
HÄLL  ner  övriga  ingredienser  och  rör
till  en  slät  smet .
SMÖRJ  och  bröa  en  form  ca  25 x 30  cm.
Bred  ut  smeten  i  formen  och  grädda  i  mitten
av  ugnen  ca  40  min.   Låt svalna .

SERVERA  kakan  med  grädde  och  bär.

LYCKA TILL !

Förresten , Du  kan  också  servera  kakan till
fikastunden utan grädde och bär .