tisdag 20 september 2016

MOROTSRÅRAKOR 4 PORT.



HEJSAN !

De här är goda som ensamrätt eller med stekt bacon.
Lingonsylt för den som önskar .
Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 medelstora potatisar,
3 morötter ,
1 gul lök ,
3 ägg ,
1 tsk salt ,
smör till stekning .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisar, morötter och lök.
Riv allt grovt på rivjärn eller i matberedare .
Blanda genast med lättvispade ägg och salt.
Bryn smör i stekpannan.
Klicka ut smet , inte för tjockt .
Stek rakorna frasiga och gyllenbruna på
medelvärme på bägge sidor .

LYCKA  TILL !
mmm...jättegott!

TORPARGRYTA 5 PORT.



HEJSAN !

Det här är en enkel och god fläsk och potatisgryta .           
Traditionell husmanskost .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis ,
4 medelstora lökar ,
500 g rimmat bog- eller sidfläsk,
1- 2 dl vatten ,
några varv med pepparkvarnen,
hackad persilja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatis och lök .
SKÄR fläsket i tärningar .
Stek fläsket i stekpannan .
Lägg i löken och låt den bli glansig.
Är fläsket fett kan det vara en bra ide'
att hälla av lite flott .
SÅ är det dags att lägga i potatisen .
Häll på vattnet .
Mal över peppar .
Täck med lock och låt puttra på svag värme
i ca 20 minuter .
Späd eventuellt med lite vatten.
VÄND stekpannan upp och ner över ett fat
så att fläsket kommer överst .
STRÖ på persilja .

SERVERA med inlagda rödbetor ,...mmm.

LYCKA TILL !

FLÄSKFILE OCH BANANER I CURRYGRÄDDE 4- 5 PORT.


HEJSAN !

Nu vill jag bjuda Er på våran BRÖLLOPS-MIDDAG,
som vi hade för 20 år sen !
FLÄSKFILE med stekta bananer är en riktigt bra bjudrätt .
Det bästa av allt, det går snabbt att laga .


HÄR ÄR RECEPTET :

Ca 600 g  FLÄSKFILE,
2 msk smör / margarin,
salt och vitpeppar,
2 stora eller 3 små bananer,
ca 1 tsk curry,
2 dl vispgrädde,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .
PUTSA  och skär FLÄSKFILEN i 2- 3 cm skivor.
Platta till dem med handflatan .
Låt smöret bli lätt brynt .
Stek sedan köttet ett par minuter på varje sida .
Salta och peppra .
LÄGG bitarna på ett ugnssäkert fat med liten kant .
Häll 1 dl vatten i stekpannan .
Koka samman till sky och slå över köttet .
Skölj och torka ur stekpannan .
SKALA  och skär bananerna i skivor .
Stek dem i smör .
Frestas inte att lägga skivorna ostekta på köttet .
Då blir de fort gråsvarta i ugnen .
STRÖ nu curryn i stekpannan .
Tänk på att curry kan variera mycket i smak .
Häll på grädden ,  smaka av .
Tillsätt eventuellt mer curry.
LÅT koka upp och slå allt över kött och bananer.

GRÄDDA i 225 graders ugn så länge att grädden
puttrar och allt fått vacker färg .

SERVERA  med kokta grönsaker eller en sallad
och kokt potatis eller ris .

LYCKA TILL !

onsdag 14 september 2016

EWAS KAKA ...mmm.



HEJSAN !

Smaka på den här , Du ångrar dig inte .
Så himla go !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl,
1 dl socker,
1 tsk bakpulver,
150 g smör,

RÖRES ihop  och tryckes ut i  pajformen .

2 dl CREME Fraiche,
1 liten burk ananas (krossad)
2 tsk vaniljsocker,
1/2 dl socker,
1 ägg.
BLANDA ihop  och häll  över i pajformen .

GRÄDDA  i  200 grader  i 30 minuter.

RECEPTET  har jag fått av Ewa,  en sköterska,
som jag arbetade tillsammans med.

LYCKA TILL !

tisdag 13 september 2016

VARDAGSPEPPARKAKA . 175 GRADER.



 HEJSAN !

Ibland blir jag så sugen  på pepparkaka och då
kan jag inte vänta tills JULEN kommer -
jag är sugen NU !
Så vips  in i ugnen !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  smör/margarin ,
6 dl vetemjöl ,
4 dl socker ,
2 tsk kanel ,
2 tsk ingefära ,
1 tsk nejlikor ,
1 tsk bikarbonat ,
3 dl filmjölk .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT matfettet  och låt det svalna .
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .
TILLSÄTT smör/margarin  blandat  med  filmjölk
och rör  smeten jämn .
HÄLL den i en väl smord  och mjölad/bröad ringform,
1 3/4 liter.
GRÄDDA  i  175  grader ,  60- 70 minuter .

Kanske lite lång tid i ugnen kan tyckas,  men....mmm
det är kakan väl värd  .

LYCKA TILL !

KARDEMUMMASKORPOR 70 ST.



HEJSAN !

VISST är det väl gott med något till kaffet !
Förr om åren gjorde jag ofta dessa skorpor
och nu hittade jag det gamla receptet igen .
Så nu gör vi dessa.

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin,
1/2 dl socker,
3 1/2 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
1 1/2 tsk malen kardemumma,
1 dl mjölk.

SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och socker , gärna i en matberedare .
Tillsätt mjöl, bakpulver och kardemumma blandat .
TILLSÄTT mjölken och arbeta samman till en deg.
Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
PLATTA ut degen till en rektangel på
bakpappersklädd plåt .
Skär degplattan till  35  lika stora delar och grädda
mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter .
SÄNK värmen till  175 grader .
Ta ut skorporna ur ugnen och låt dem svalna på
galler  innan de klyvs mitt itu med en brödkniv .
LÄGG tillbaka skorporna på plåten  och låt dem
torka i ugnen i  15 minuter  med ugnsluckan på glänt .

LYCKA TILL !

söndag 11 september 2016

POTATISLÅDA MED ISTERBAND , 4 PERS.



HEJSAN !

Det här är en jättegod korvrätt som passar att
bjuda till lunch eller vickning .
Käckt att laga när man fått potatis över .
Det går bra att förbereda och slå äggstanningen
över och grädda i sista stund .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta kalla potatisar ,
1 gul lök ,
1 röd paprika ,
1 grön paprika ,
2 isterband, ca 300 g ,
1 msk smör/margarin ,
1 tsk torkad oregano ,
2 msk grädde ,
1 msk TOMATPURE'
salt och peppar ,
4 ägg ,
4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och ansa löken och paprikorna.
Skär i tärningar .
Dra skinnet av isterbanden och smula
sönder innanmätet .
BRYN  korvmassan tillsammans med
löken och paprikan i smör/margarinet .
Tillsätt oregano och grädde och smak-
sätt med  TOMATPURE , salt och peppar.
SKÄR potatisen i skivor .
Varva potatisen och korvröran i en smord
ugnssäker  form.
VISPA samman ägg och mjölk och slå
blandningen över formen .
Lyft lite på potatisen med en gaffel så
att äggstanningen rinner ner i botten .
GRÄDDA  strax under mitten i ugnen
ca 30 minuter tills äggsmeten stelnat .
Hoppas att NI gillar det !

LYCKA TILL !


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225 grader .
Skala och ansa löken och paprikorna .
Skär i tärningar . Dra skinnet av isterbanden
och smula sönder innanmätet .
BRYN  korvmassan tillsammans med löken
och paprikan i smör /margarinet .
Tillsätt oregano och grädde och smaksätt med
TOMATPURE' , salt och peppar .
SKÄR potatisen i skivor .
Varva potatisen och korv-röran i en smord ugns-
säker  form .
VISPA samman ägg och mjölk och slå blandningen
över