lördag 1 oktober 2016

NALLE KAKA !


HEJSAN !

I DAG är det NALLE KALAS !
Detta hände för många år sen, jag skulle sätta mig å fika,
då kommer 3 åriga sonen , " ska du fika mamma " då vill
vi också vara med, sonen och alla hans nallar och dockor.
Så blev det, vi hade det riktigt mysigt en stund !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
3 dl socker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk pepparkakskrydda ,
1 1/2 dl mjölk ,
100 g smör ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Blanda samman mjölet med bakpulver och kryddor
och rör ner det i äggsmeten .
Tillsätt mjölken och det smälta smöret/margarinet .
GRÄDDA i smord och mjölad /bröad form i 175 grader 30 min.

Ha ett trevligt Nalle-Docka kalas !

LYCKA TILL !

fredag 30 september 2016

PARISARE . 10 ST.


HEJSAN !

Visst hände det väl någon gång att farmor å jag ,
gick på KAF'E .
Då ville jag gärna ha en PARISARE , mm...så gott .
Parisare är en fin-kaka  för mig än idag .
Här ska Du helst använda en kruskavel, men det
går med vanlig kavel också.
DET ÄR SOCKRET SOM GER SMAK OCH
KRISPIGHET TILL KAKORNA .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 frysta smördegsplattor ,
2 dl strösocker,
SMÖRKRÄM :
100 g mjukt smör ,
eller margarin,
2 dl florsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegsplattorna  minst 20 minuter .
Strö socker över ett bak- eller smörpapper
och kavla ut en platta i taget till dubbel storlek
på detta . VÄND ibland så att sockret fastnar
på båda sidor .
Ta ut  5 runda  kakor på varje platta, ca 7 cm i diameter .
LÄGG på bak-papper och grädda i 225 grader ca 8 min.
Låt svalna .
RÖR ihop smörkrämen och bred den på hälften av kakorna.
Lägg ihop med resten utan kräm .

LYCKA TILL !

SMÅKAKOR - FÅGELBON 30 ST.


HEJSAN !

Roliga och goda kakor som pressas genom en  PURE'PRESS .
Har Du ingen sådan kan Du rulla bollar och sätta körsbären i
mitten .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
1/2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 tsk kaffepulver ,
eller kakao,
1 1/4 dl potatismjöl ,
2 dl vetemjöl ,
ca 15 cocktailbär eller
30 nötkärnor .

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman alla ingredienserna utom
bären till en deg .
Låt vila i 10 minuter.
Pressa lite deg i taget genom en PUREPRESS .
Ta med hjälp av en gaffel lagom mycket
till varje kaka och lägg på plåt.
GÖR gärna en prov-kaka .
De ska bli ca 5 cm i diameter .
TOPPA varje kaka med ett halverat cocktailbär
eller en nöt .
GRÄDDA  i 175 grader ca 10 minuter .

LYCKA TILL !

VANILJKAKOR MED MOCKAGLASYR 30 ST.


HEJSAN !

mm...såå goda!
Mockaglasyren ger fin smakbrytning åt kakorna
som riktigt smälter i munnen .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl ,
1 dl potatismjöl ,
2 msk florsocker ,
1 msk vaniljsocker ,
150 g kallt smör/margarin,

GLASYR :
1 1/2 dl florsocker ,
1 msk kallt starkt kaffe .

GARNERING :
Malet kaffe eller snabbkaffepulver .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla torra ingredienser .
Tillsätt kallt smör i klickar och arbeta
snabbt samman till en deg .
Spritsa ut små toppar på plåtar .
Låt dem stå kallt i 30 minuter .
GRÄDDA i 175 grader ca 15 minuter.
Låt svalna något innan de lossas .
RÖR samman en smidig glasyr av florsocker
och  kaffe och klicka den över kakorna .

GARNERA  med lite malet kaffe eller
snabbkaffepulver .

LYCKA TILL !

torsdag 29 september 2016

OSTKAKA 4- 6 PORT .



HEJSAN !

Det här är jättegott, enkelt att göra också.

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 dl sötmandel,
3 ägg ,
1 /2 dl socker ,
1/2 dl vetemjöl ,
500 g keso ,
2 dl mjölk, 3%

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .
Hacka mandeln fint .
Vispa ägg och socker.
Rör ner mjöl, keso, mandel och mjölk .
Häll  smeten i en smord ugnssäker form.
GRÄDDA  i ugnen ca 40 minuter.

SERVERA med färska bär eller sylt .

LYCKA TILL !

SKALDJURSSALLAD 4 PORT.


HEJSAN !

Den här gillar jag, - vad tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g oskalade  räkor ,
1 burk musslor , ca 250 g,
1 litet paket ärtor, ca 125 g ,
1/2 isbergssallad ,
250 g keso ,
1/2 dl hackad dill ,
2 tsk vinäger ,
2 tsk honung ,
2 msk senap ,
salt och peppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna .  TINA  ärterna . STRIMLA salladen .
Blanda keso med dill, vinäger, honung, senap,
salt och peppar .
VARVA  skaldjur och grönsaker med keso-röran på tallrikar .

GARNERA med en dillvippa .

LYCKA TILL !

onsdag 28 september 2016

MUSTIG BÖNSOPPA 5- 6 PERSONER.



HEJSAN !

Den här är smaskens, med en bit surdegsbröd  till  mmm....

HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket bacon ,
1 dl fryst hackad lök ,
2 stora morötter ,
2 stjälkar bladselleri ,
1 burk röda kidneybönor ,
1 burk vita bönor i tomatsås ,
1 burk hela tomater i juice ,
1 msk TOMATPURE' ,
1 buljongtärning ,
ca 3/4 liter vatten ,

SMAKSÄTTNING :
1 tsk  spiskummin ,
1- 2 tsk vinäger ,
1 STOR pressad vitlöksklyfta .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  baconet i bitar och fräs det med löken
på svag värme i en stor gryta .
SKALA morötter och grov-riv dem .
Strimla  bladsellerin i halvmånar .
Lägg ner grönsakerna i grytan  och låt dem fräsa med någon min.
TILLSÄTT  de två bönburkarna,  med sin juice,
TOMATPURE och  buljongtärning .
Späd med vattnet och låt soppan  puttra i 10 min.

SMAKSÄTT under tiden med spiskummin, vinäger, och vitlök .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !