lördag 1 oktober 2016
NALLE KAKA !
HEJSAN !
I DAG är det NALLE KALAS !
Detta hände för många år sen, jag skulle sätta mig å fika,
då kommer 3 åriga sonen , " ska du fika mamma " då vill
vi också vara med, sonen och alla hans nallar och dockor.
Så blev det, vi hade det riktigt mysigt en stund !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
3 dl socker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk pepparkakskrydda ,
1 1/2 dl mjölk ,
100 g smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Blanda samman mjölet med bakpulver och kryddor
och rör ner det i äggsmeten .
Tillsätt mjölken och det smälta smöret/margarinet .
GRÄDDA i smord och mjölad /bröad form i 175 grader 30 min.
Ha ett trevligt Nalle-Docka kalas !
LYCKA TILL !
fredag 30 september 2016
PARISARE . 10 ST.
HEJSAN !
Visst hände det väl någon gång att farmor å jag ,
gick på KAF'E .
Då ville jag gärna ha en PARISARE , mm...så gott .
Parisare är en fin-kaka för mig än idag .
Här ska Du helst använda en kruskavel, men det
går med vanlig kavel också.
DET ÄR SOCKRET SOM GER SMAK OCH
KRISPIGHET TILL KAKORNA .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 frysta smördegsplattor ,
2 dl strösocker,
SMÖRKRÄM :
100 g mjukt smör ,
eller margarin,
2 dl florsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegsplattorna minst 20 minuter .
Strö socker över ett bak- eller smörpapper
och kavla ut en platta i taget till dubbel storlek
på detta . VÄND ibland så att sockret fastnar
på båda sidor .
Ta ut 5 runda kakor på varje platta, ca 7 cm i diameter .
LÄGG på bak-papper och grädda i 225 grader ca 8 min.
Låt svalna .
RÖR ihop smörkrämen och bred den på hälften av kakorna.
Lägg ihop med resten utan kräm .
LYCKA TILL !
SMÅKAKOR - FÅGELBON 30 ST.
HEJSAN !
Roliga och goda kakor som pressas genom en PURE'PRESS .
Har Du ingen sådan kan Du rulla bollar och sätta körsbären i
mitten .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
1/2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 tsk kaffepulver ,
eller kakao,
1 1/4 dl potatismjöl ,
2 dl vetemjöl ,
ca 15 cocktailbär eller
30 nötkärnor .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman alla ingredienserna utom
bären till en deg .
Låt vila i 10 minuter.
Pressa lite deg i taget genom en PUREPRESS .
Ta med hjälp av en gaffel lagom mycket
till varje kaka och lägg på plåt.
GÖR gärna en prov-kaka .
De ska bli ca 5 cm i diameter .
TOPPA varje kaka med ett halverat cocktailbär
eller en nöt .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter .
LYCKA TILL !
VANILJKAKOR MED MOCKAGLASYR 30 ST.
HEJSAN !
mm...såå goda!
Mockaglasyren ger fin smakbrytning åt kakorna
som riktigt smälter i munnen .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl ,
1 dl potatismjöl ,
2 msk florsocker ,
1 msk vaniljsocker ,
150 g kallt smör/margarin,
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker ,
1 msk kallt starkt kaffe .
GARNERING :
Malet kaffe eller snabbkaffepulver .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser .
Tillsätt kallt smör i klickar och arbeta
snabbt samman till en deg .
Spritsa ut små toppar på plåtar .
Låt dem stå kallt i 30 minuter .
GRÄDDA i 175 grader ca 15 minuter.
Låt svalna något innan de lossas .
RÖR samman en smidig glasyr av florsocker
och kaffe och klicka den över kakorna .
GARNERA med lite malet kaffe eller
snabbkaffepulver .
LYCKA TILL !
torsdag 29 september 2016
OSTKAKA 4- 6 PORT .
HEJSAN !
Det här är jättegott, enkelt att göra också.
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl sötmandel,
3 ägg ,
1 /2 dl socker ,
1/2 dl vetemjöl ,
500 g keso ,
2 dl mjölk, 3%
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Hacka mandeln fint .
Vispa ägg och socker.
Rör ner mjöl, keso, mandel och mjölk .
Häll smeten i en smord ugnssäker form.
GRÄDDA i ugnen ca 40 minuter.
SERVERA med färska bär eller sylt .
LYCKA TILL !
SKALDJURSSALLAD 4 PORT.
HEJSAN !
Den här gillar jag, - vad tycker DU ?
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g oskalade räkor ,
1 burk musslor , ca 250 g,
1 litet paket ärtor, ca 125 g ,
1/2 isbergssallad ,
250 g keso ,
1/2 dl hackad dill ,
2 tsk vinäger ,
2 tsk honung ,
2 msk senap ,
salt och peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna . TINA ärterna . STRIMLA salladen .
Blanda keso med dill, vinäger, honung, senap,
salt och peppar .
VARVA skaldjur och grönsaker med keso-röran på tallrikar .
GARNERA med en dillvippa .
LYCKA TILL !
onsdag 28 september 2016
MUSTIG BÖNSOPPA 5- 6 PERSONER.
HEJSAN !
Den här är smaskens, med en bit surdegsbröd till mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket bacon ,
1 dl fryst hackad lök ,
2 stora morötter ,
2 stjälkar bladselleri ,
1 burk röda kidneybönor ,
1 burk vita bönor i tomatsås ,
1 burk hela tomater i juice ,
1 msk TOMATPURE' ,
1 buljongtärning ,
ca 3/4 liter vatten ,
SMAKSÄTTNING :
1 tsk spiskummin ,
1- 2 tsk vinäger ,
1 STOR pressad vitlöksklyfta .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR baconet i bitar och fräs det med löken
på svag värme i en stor gryta .
SKALA morötter och grov-riv dem .
Strimla bladsellerin i halvmånar .
Lägg ner grönsakerna i grytan och låt dem fräsa med någon min.
TILLSÄTT de två bönburkarna, med sin juice,
TOMATPURE och buljongtärning .
Späd med vattnet och låt soppan puttra i 10 min.
SMAKSÄTT under tiden med spiskummin, vinäger, och vitlök .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)