måndag 3 oktober 2016

MIN FRUKOST ..HALLONOMELETT MED BRIEOST 1 PERSON.


HEJSAN !

Jättegod frukost , mm..

HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg ,
2 msk grädde/vatten ,
salt och vitpeppar ,
1 tsk smör ,
3 skivor brieost ,
1 dl färska hallon ,

Så här gör Du :
VISPA ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål .
Hetta upp en stekpanna med smör och häll i smeten.
Stek omeletten på svag värme i några minuter .
Lägg på brieosten och toppa med färska hallon .
Lägg upp på en tallrik och njut med en kopp kaffe/te .

Smaklig måltid ,   LYCKA TILL !

LINSSOPPA 6 PORT.


HEJSAN !

Har Du smakat den här soppan någon gång ?..
mm....himla go' .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Gul lök ,
3 vitlöksklyftor ,
1 morot ,
1 röd paprika ,
olivolja ,
1 1/2 tsk curry ,
1 1/2 tsk malen spiskummin,
1 tsk basilika ,
1 lagerblad ,
1 burk krossade tomater , 400 g,
12 dl vatten ,
3 tärningar höns- eller grönsaksbuljong ,
2 dl röda linser ,
salt å peppar ,
färsk koriander eller persilja .

SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka löken och vitlöken och skär moroten och paprikan
i små tärningar .
Fräs grönsakerna i olivolja utan att de tar färg .
Låt curry och spiskummin fräsa med en liten stund .
Tillsätt basilika, lagerblad, tomat och buljong.
Koka soppan under lock ca 15 minuter ,
Tillsätt linserna och låt soppan koka ytterligare ca 10 minuter .
Smaka av med salt och peppar .
Strö över hackad koriander eller persilja vid servering.

SMAKLIG MÅLTID /  LYCKA TILL !

BROCCOLIMINESTRONESOPPA 4 PORT.


HEJSAN !

500 g färsk broccoli ,
100 g rimmat sidfläsk ,
2 stjälkar selleri ,
2 vitlöksklyftor ,
2 tomater ,
smör/margarin ,
1 /2 msk TOMATPURE'
1 1/2 liter grönsaksbuljong ,
ca 150 g spaghetti ,
2 msk pressad citron ,
salt ,
svartpeppar ,
hackad persilja ,
NYRIVEN parmesan ,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA broccolin i buketter och skiva stjälkarna tunt .
STRIMLA fläsket och sellerin .
Hacka vitlök och tomater .
Fräs fläsk och vitlök i smör/margarin .
Tillsätt broccolistjälkar, selleri, tomat och TOMATPURE.
Späd med buljongen och låt soppan koka upp .
BRYT spaghettin i mindre bitar och tillsätt dem i soppan .
Koka enligt anvisningen på spaghettiförpackningen .
Blanda i broccolibuketterna när ca 5 min av koktiden återstår.
SMAKA av med citronsaft, salt och peppar .
Strö över persilja och servera med NYRIVEN  parmesanost .

Himla gott !

LYCKA TILL !

ÄPPELRULADER 4 PORT.


HEJSAN !

Det här var riktigt gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g lövbiff ,
salt och peppar ,
3 msk fransk senap ,
150 g ädelost ,
1- 2 äpple ,
2 msk smör/margarin ,
2 dl vatten ,

SÅS :
2 dl sky ,
2 dl vispgrädde ,
1 msk kalvfond ,
2 tsk dijonsenap ,
1 tsk kinesisk soja ,
1 msk maizena redning ,

SERVERAS MED :
Hasselbackspotatis ,
pressgurka ,
GELE'

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  köttskivorna på en skärbräda och krydda med salt och peppar.
Bred senap på köttet och lägg på en bit ädelost .
Dela, kärna ur och klyfta äpplet och lägg ett par klyftor på varje köttbit.
Rulla ihop och fäst med en tandpetare .
BRYN ruladerna runt om i en stekpanna med smör .
Späd med 2 dl vatten och småkoka under lock i 10 minuter .
Ta upp köttet och håll det varmt .
SÅS :
Koka upp sky, grädde, fond, senap och soja .
Red av , salta och peppra .

SERVERA  med hasselbackspotatis, pressgurka och GELE'

Smaklig Måltid !

LYCKA TILL !

lördag 1 oktober 2016

NALLE KAKA !


HEJSAN !

I DAG är det NALLE KALAS !
Detta hände för många år sen, jag skulle sätta mig å fika,
då kommer 3 åriga sonen , " ska du fika mamma " då vill
vi också vara med, sonen och alla hans nallar och dockor.
Så blev det, vi hade det riktigt mysigt en stund !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
3 dl socker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk pepparkakskrydda ,
1 1/2 dl mjölk ,
100 g smör ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Blanda samman mjölet med bakpulver och kryddor
och rör ner det i äggsmeten .
Tillsätt mjölken och det smälta smöret/margarinet .
GRÄDDA i smord och mjölad /bröad form i 175 grader 30 min.

Ha ett trevligt Nalle-Docka kalas !

LYCKA TILL !

fredag 30 september 2016

PARISARE . 10 ST.


HEJSAN !

Visst hände det väl någon gång att farmor å jag ,
gick på KAF'E .
Då ville jag gärna ha en PARISARE , mm...så gott .
Parisare är en fin-kaka  för mig än idag .
Här ska Du helst använda en kruskavel, men det
går med vanlig kavel också.
DET ÄR SOCKRET SOM GER SMAK OCH
KRISPIGHET TILL KAKORNA .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 frysta smördegsplattor ,
2 dl strösocker,
SMÖRKRÄM :
100 g mjukt smör ,
eller margarin,
2 dl florsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegsplattorna  minst 20 minuter .
Strö socker över ett bak- eller smörpapper
och kavla ut en platta i taget till dubbel storlek
på detta . VÄND ibland så att sockret fastnar
på båda sidor .
Ta ut  5 runda  kakor på varje platta, ca 7 cm i diameter .
LÄGG på bak-papper och grädda i 225 grader ca 8 min.
Låt svalna .
RÖR ihop smörkrämen och bred den på hälften av kakorna.
Lägg ihop med resten utan kräm .

LYCKA TILL !

SMÅKAKOR - FÅGELBON 30 ST.


HEJSAN !

Roliga och goda kakor som pressas genom en  PURE'PRESS .
Har Du ingen sådan kan Du rulla bollar och sätta körsbären i
mitten .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
1/2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 tsk kaffepulver ,
eller kakao,
1 1/4 dl potatismjöl ,
2 dl vetemjöl ,
ca 15 cocktailbär eller
30 nötkärnor .

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman alla ingredienserna utom
bären till en deg .
Låt vila i 10 minuter.
Pressa lite deg i taget genom en PUREPRESS .
Ta med hjälp av en gaffel lagom mycket
till varje kaka och lägg på plåt.
GÖR gärna en prov-kaka .
De ska bli ca 5 cm i diameter .
TOPPA varje kaka med ett halverat cocktailbär
eller en nöt .
GRÄDDA  i 175 grader ca 10 minuter .

LYCKA TILL !