lördag 8 oktober 2016

LAMMKOTLETTER MED POTATISGRATÄNG 4 PORT.


HEJSAN !

Lamm är väl för mig sådär, men Ni som gillar
det varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 lammkotletter, ca 3/4 kg
smör ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,

POTATISGRATÄNG :
10 medelstora potatisar ca 3/4 kg ,
2 dl riven lagrad ost ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
1 tsk stött rosmarin ,
3 dl vispgrädde ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala potatisen och skär den i skivor .
Varva potatis, ost, salt och kryddor i en
smord ugnssäker form .
Översta lagret ska vara ost .
Häll på grädden .
GRÄDDA i ugn tills potatisen är mjuk och
gratängen fått färg , ca 45 minuter .
Stek lammkotletterna i smör i en stekpanna,
ca 3 min/sida . 
Salta och peppra .
SERVERA med potatisgratäng och olika sorters
gröna blad .

Hoppas att det smakar !

LYCKA TILL !

fredag 7 oktober 2016

GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG 10 ST .


HEJSAN !

IDAG ska jag baka dessa jättegoda bröd-kakor .
200 grader i ugnen

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst .
5 dl vatten ,
3 dl fullkorn av råg ,
2 tsk salt ,
5 dl grovt rågmjöl ,
6 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG rågkornen i en skål .
Slå på vatten så att det täcker och låt det stå över natten .
SMULA jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader.
Häll det över jästen och rör om tills den har löst sig.
Sila av allt vatten från rågkornen .
Blanda ner dessa tillsammans med salt och det grova
rågmjölet .
Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men
ganska lös deg .
Spara en del av vetemjölet till utbakningen .
Låt degen jäsa  till dubbel storlek i 30- 40 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den
en stund .
Dela  den  i  10  bitar  och forma dem till små
runda kakor (10- 12cm) .
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt , nagga
dem lätt med en gaffel .
Låt dem jäsa 20- 30 minuter .
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10- 15 min.
Pensla efter halva tiden med lite vatten .

LYCKA TILL !

onsdag 5 oktober 2016

STADSRÅDETS FAVORITKAKA .


HEJSAN !

Det här behöver DU :
150 g smör eller margarin ,
2 dl strösocker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron, (tvättad)
120 g kärnfria katrinplommon ,
50 g syltade apelsinskal ,
5 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 1/2 dl gräddmjölk eller gräddfil .

Så här gör DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder .
Rör ner det rivna citronskalet .
Skär apelsinskal och katrinplommon  i  små
bitar och blanda mjöl och bakpulver .
RÖR ner detta växelvis med mjölken  i
äggsmeten .
Häll massan i en smord och bröad form
och  grädda i 175- 200 grader ca 45 min.

mmm...så himla go' .

LYCKA  TILL !

TRATTKANTARELLSOPPA MED RUCOLATOPPING 4 PORT .


HEJSAN !

Har Ni plockat några "trattisar " i höst ?

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vatten ,
3 dl torkade trattkantareller ,
1 msk smör/margarin ,
1 hönsbuljongtärning ,
3 dl grädde ,
1 dl CREME Fraiche ,
2 krm salt ,
2 krm finmald ROSE peppar ,
4 msk sherry ,
50 g rucolasallad .

Så här gör DU:
HÄLL vattnet i en kastrull och lägg ner
den torkade svampen .  Låt stå i 15 min.
TA upp svampen, spara vattnet i kastrullen.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn
svampen några minuter .
Lägg tillbaka svampen i kastrullen med vatten.
TILLSÄTT buljongtärning, grädde och CREME
Fraiche och låt koka upp .
KRYDDA med salt och ROSE peppar  och låt
sjuda på svag värme i 10 minuter .

Så himla gott !

LYCKA TILL !

tisdag 4 oktober 2016

SKÄRGÅRDS-BRÖD MED KRYDDSMAK . 2 ST.



HEJSAN !

Gillar Ni kryddor i bröd ? 
Jag gillar det,  men det är inte alla som gör .
Vi provar !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl lättmjölk ,
1 dl sirap ,
2 msk olja ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk fänkål,
1 msk anis ,
1 msk kummin , ... mm så himla god krydda ,
Du kan bara ha kummin om Du tycker det ,
11 dl rågsikt , 2 dl vetekli ,
1 dl vetegroddar ,
8 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke .
Blanda mjölk, sirap, olja, salt och de stötta kryddorna
och värm blandningen till 37 grader .
Häll blandningen över jästen och rör om tills den har löst sig .
TILLSÄTT rågsikt, vetekli, vetegroddar och vetemjöl .
(spara lite vetemjöl till utbakningen)
Arbeta ihop till en deg, som får jäsa övertäckt i ca 40 min.
Ta upp degen .
Dela den i 2 delar och forma varje del till ett runt bröd .
LÄGG  bröden på bakpappersklädd  plåt och låt dem
jäsa övertäckt i 30 minuter .
Pensla med vatten och strö över lite vetekli .
GRÄDDA  i  nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 tim.
Låt bröden kallna insvepta i en handduk .

LYCKA TILL !

MORMOR ELLAS ÄPPLERUTOR 35 ST.


HEJSAN !

Smaka  på  dessa,  saftiga och jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg,
2 dl strösocker ,
3 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 dl  gräddmjölk ,
25 g smält smör  eller margarin ,
3- 4 äpplen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .
Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
Tillsätt vetemjölet  blandat  med bakpulvret, gräddmjölken
och det smälta matfettet .
Rör snabbt samman till en jämn smet .
BRED  ut smeten i en  bakpappersklädd  långpanna 25x 35 cm.
SKALA  äpplena, dela dem mitt itu och ta ur kärnhusen .
Skär  halvorna  i tunna  skivor  och  lägg  dem i  rader  på  smeten .

GRÄDDA på andra falsen i ugn tills kakan är ljust brun ca 20 min.
Strö  lite  socker EV. lite kanel  över och  låt  kakan  svalna på galler .
SKÄR  den  i  5x 5 cm  stora  rutor .

LYCKA TILL !

FULLKORNSBRÖD I KORG 2 ST.


HEJSAN !

Det här brödet får en fin yta , om Du lägger det i en korg
med fint mönster i botten .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten ,                KOKA upp vattnet och slå det
2 dl vetekross ,           över vetekross och linfrö .
1/2 dl linfrö ,              Låt det svalna till 37 grader, eller45
                                   - 50 grader- vid torrjäst.
50 g jäst ,
1/2 dl olja ,
2 tsk salt ,
6 dl grovt Rågmjöl ,
3 1/2 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop resten av ingredienserna
i en annan bunke .
TILLSÄTT krosset .
Låt jäsa 45 minuter .
Degen är ganska lös
TILLSÄTT  mer vetemjöl efter behov .
Arbeta degen som vanligt .
Dela den i 2 delar , lägg i mjölad korg låt jäsa 30 min.

GRÄDDA  i  200 grader i 45 minuter.

GLÖM INTE ATT TA UR DEGEN FRÅN KORGEN,
VÄND KORGEN UPP OCH NER PÅ PLÅTEN.

LYCKA TILL !