tisdag 11 oktober 2016
SALLAD MED RIS OCH GRÖNSAKER 4 PORT.
HEJSAN !
Visst kan det väl vara gott med bara ris och grönsaker
utan kött , fisk eller korv .
Den här salladen har två olika dressingar - en lätt vinägrett
som tar fram smaken i riset och en krämig som blandas i sist.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl buljong eller vatten ,
1/2 tsk salt ,
2 tsk VINEGRÄTTDRESSING ,
8 cm av en gurka ,
1 grovriven morot ,
4 tunt skivade rädisor ,
1 stor hackad salladslök ,
100 g majskorn ,
2 msk lättdressing , t. ex. THOUSAND ISLAND ,
1 msk lättyoghurt naturell ,
nymald svartpeppar ,
och hackad persilja till garnering.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ris, buljong och salt i en medelstor kastrull .
Låt koka upp , rör om och lägg sedan på locket .
Sänk värmen så att det hela småputtrar .
LÅT KOKA den tid som anges på förpackningen .
TA kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter .
Rör ner VINEGRÄTTDRESSINGEN och krydda med peppar.
Låt stå och svalna och lägg sedan över riset i en skål
som Du ställer för kylning .
DELA gurka -biten i två halvor på längden ,
kärna ur och strimla grovt .
RÖR ner gurka, morot, rädisor, lök och majs i det kalla riset.
Blanda i den krämiga dressingen och yoghurten .
SKEDA NER SALLADEN I EN LITEN RINGFORM .
STJÄLP upp den genast genom att skaka formen lätt
på ett serveringsfat .
SERVERA den lätt kyld , garnera med persilja i hålet från formen.
HA gärna små färska tomater till ...mm , så himla gott !
LYCKA TILL !
ÄKTA MINESTRONE-SOPPA 3 - 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka denna jättegoda soppa i höstkylan .
Den värmer både kropp och själ .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk olivolja ,
1 hackad rödlök ,
1/2 urkärnad, grovhackad grön paprika ,
50 g finskuren kålrot ,
60 g tunt skivad stjälkselleri ,
9 dl grönsaksbuljong ,
45 g små makaroner, pastasnäckor eller liknande,
1 msk TOMATPURE ,
1/2 tsk torkad oregano eller mejram ,
100 g tunt skivad squash ,
1 stor tomat skalad och hackad ,
100 g kokta bönor, t. ex vita eller röda ,
1 msk ny-riven parmesanost ,
salt och nymald svartpeppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
ANVÄND en stor tjockbottnad kastrull med tättslutande lock ,
och hetta upp oljan till lätt-rinnande konsistens .
Lägg i lök, paprika, kålrot och selleri .
Fräs i en minut .
TILLSÄTT 4 msk buljong , sätt på locket och sänk värmen .
Låt grönsakerna bräsera i 12 minuter, ta av locket och
häll i resten av buljongen .
LÅT koka upp igen , sänk värmen och sjud soppan i 10 min.
Tillsätt makaroner eller pasta, TOMATPURE' , oregano
eller mejram, squash och tomat .
Krydda och låt sen stå och sjuda i ytterligare 5 minuter
medan Du rör om då och då .
BLANDA ner bönorna och sjud i 3 minuter till .
FÖRDELA soppan i tre - fyra uppvärmda skålar och strö över parmesanost.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
söndag 9 oktober 2016
FRANSK VALNÖTSLIMPA 1 ST.
HEJSAN !
ibland längtar man efter ett nytt och annorlunda bröd,
här är receptet på ett mycket gott sådant .
mmm,,, Den här är så himla smak-rik, prova att göra den !
DET HÄR BEHÖVS FÖR 1 LIMPA:
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten ,
1/2 msk salt ,
100 g valnötter ,
1 liter rågsikt ,
5 dl rågmjöl ,
UGN :200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet .
Tillsätt salt, nötter och rågsikt, arbeta degen väl .
BLANDA i rågmjölet litet i taget .
Låt degen jäsa i bunken i 30 min.
TA UPP degen på bakbordet och knåda den .
Forma degen till en rund limpa som läggs på
plåt och får JÄSA YTTERLIGARE i 3 TIM.
SKÄR rutor i brödet med vass kniv och
GRÄDDA det ca 50 minuter .
Låt limpan kallna insvept i bakdukar .
Limpan skärs kall i tunna skivor och smakar
särskilt gott, till en god bit ost .
LYCKA TILL !
lördag 8 oktober 2016
LAMMKOTLETTER MED POTATISGRATÄNG 4 PORT.
HEJSAN !
Lamm är väl för mig sådär, men Ni som gillar
det varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 lammkotletter, ca 3/4 kg
smör ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
POTATISGRATÄNG :
10 medelstora potatisar ca 3/4 kg ,
2 dl riven lagrad ost ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
1 tsk stött rosmarin ,
3 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala potatisen och skär den i skivor .
Varva potatis, ost, salt och kryddor i en
smord ugnssäker form .
Översta lagret ska vara ost .
Häll på grädden .
GRÄDDA i ugn tills potatisen är mjuk och
gratängen fått färg , ca 45 minuter .
Stek lammkotletterna i smör i en stekpanna,
ca 3 min/sida .
Salta och peppra .
SERVERA med potatisgratäng och olika sorters
gröna blad .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
fredag 7 oktober 2016
GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG 10 ST .
HEJSAN !
IDAG ska jag baka dessa jättegoda bröd-kakor .
200 grader i ugnen
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst .
5 dl vatten ,
3 dl fullkorn av råg ,
2 tsk salt ,
5 dl grovt rågmjöl ,
6 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG rågkornen i en skål .
Slå på vatten så att det täcker och låt det stå över natten .
SMULA jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader.
Häll det över jästen och rör om tills den har löst sig.
Sila av allt vatten från rågkornen .
Blanda ner dessa tillsammans med salt och det grova
rågmjölet .
Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men
ganska lös deg .
Spara en del av vetemjölet till utbakningen .
Låt degen jäsa till dubbel storlek i 30- 40 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den
en stund .
Dela den i 10 bitar och forma dem till små
runda kakor (10- 12cm) .
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt , nagga
dem lätt med en gaffel .
Låt dem jäsa 20- 30 minuter .
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10- 15 min.
Pensla efter halva tiden med lite vatten .
LYCKA TILL !
onsdag 5 oktober 2016
STADSRÅDETS FAVORITKAKA .
HEJSAN !
Det här behöver DU :
150 g smör eller margarin ,
2 dl strösocker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron, (tvättad)
120 g kärnfria katrinplommon ,
50 g syltade apelsinskal ,
5 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 1/2 dl gräddmjölk eller gräddfil .
Så här gör DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder .
Rör ner det rivna citronskalet .
Skär apelsinskal och katrinplommon i små
bitar och blanda mjöl och bakpulver .
RÖR ner detta växelvis med mjölken i
äggsmeten .
Häll massan i en smord och bröad form
och grädda i 175- 200 grader ca 45 min.
mmm...så himla go' .
LYCKA TILL !
TRATTKANTARELLSOPPA MED RUCOLATOPPING 4 PORT .
HEJSAN !
Har Ni plockat några "trattisar " i höst ?
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vatten ,
3 dl torkade trattkantareller ,
1 msk smör/margarin ,
1 hönsbuljongtärning ,
3 dl grädde ,
1 dl CREME Fraiche ,
2 krm salt ,
2 krm finmald ROSE peppar ,
4 msk sherry ,
50 g rucolasallad .
Så här gör DU:
HÄLL vattnet i en kastrull och lägg ner
den torkade svampen . Låt stå i 15 min.
TA upp svampen, spara vattnet i kastrullen.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn
svampen några minuter .
Lägg tillbaka svampen i kastrullen med vatten.
TILLSÄTT buljongtärning, grädde och CREME
Fraiche och låt koka upp .
KRYDDA med salt och ROSE peppar och låt
sjuda på svag värme i 10 minuter .
Så himla gott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)