onsdag 12 oktober 2016

UGNSPANNKAKA MED STEKT ÄPPLE .4 PORT.


HEJSAN !

Ibland äter vi den här, - underbart gott !
Då blir det ärtsoppa och denna pannkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
6 dl mjölk ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 tsk salt ,
2 msk smält smör/margarin ,
STEKT ÄPPLE :
1 äpple ,
1/2 msk socker ,
1/2 msk smör .

TILL SERVERING :
RÅRÖRDA  LINGON .

SÅ HÄR GÖR DU :
Mät  upp mjölet och saltet  i  en  skål eller  tillbringare.
Häll   i  2  dl  av  mjölken .
Vispa  till   en  jämn  smet .
Blanda  sedan i  resten  av  mjölken  och  äggen  ett i taget .
Vispa  tills  allt  är  väl  blandat .
Häll  smöret i en  ugnsfast  form  och  tillsätt  smeten .
GRÄDDA  i  ugn,  225 grader  i ca 27 - 30 minuter .
tills  pannkakan  har  fått  gyllenbrun  färg .
KLYFTA  och  kärna  ur  äpplet .
Smält  smöret ,  tillsätt socker  och  äpple- klyftor.
Stek  på  båda  sidor.

SERVERA  pannkakan  med  stekt  äpple  och  lite  rårörda  lingon .

SMAKLIG  MÅLTID !

tisdag 11 oktober 2016

SALLAD MED RIS OCH GRÖNSAKER 4 PORT.


HEJSAN !

Visst kan det väl vara gott med bara ris och grönsaker
utan kött , fisk eller  korv .
Den här salladen har två olika dressingar - en lätt vinägrett
som tar fram smaken i riset och en krämig som blandas i sist.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl buljong eller vatten ,
1/2 tsk salt ,
2 tsk  VINEGRÄTTDRESSING ,
8  cm av en gurka ,
1 grovriven morot ,
4 tunt skivade rädisor ,
1 stor hackad salladslök ,
100 g majskorn ,
2 msk lättdressing , t. ex. THOUSAND ISLAND ,
1 msk lättyoghurt naturell ,
nymald svartpeppar ,
och hackad persilja till garnering.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ris, buljong och salt i en medelstor kastrull .
Låt koka upp , rör om och lägg sedan på locket .
Sänk värmen så att det hela småputtrar .
LÅT KOKA den tid som anges på förpackningen .
TA kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter .
Rör ner VINEGRÄTTDRESSINGEN  och krydda med peppar.
Låt stå och svalna  och lägg sedan över riset i en skål
som Du ställer för kylning .
DELA  gurka -biten i två halvor på längden ,
kärna ur och strimla grovt .
RÖR ner gurka, morot, rädisor, lök och majs i det kalla riset.
Blanda i den krämiga dressingen och yoghurten .
SKEDA  NER SALLADEN I EN LITEN  RINGFORM .
STJÄLP upp den genast genom att skaka formen lätt
på ett serveringsfat .
SERVERA den lätt kyld , garnera med persilja i hålet från formen.
HA gärna små färska tomater till ...mm , så himla gott !

LYCKA TILL !

ÄKTA MINESTRONE-SOPPA 3 - 4 PORT.


HEJSAN !

Smaka denna jättegoda soppa i höstkylan .
Den värmer både kropp och själ .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk olivolja ,
1 hackad rödlök ,
1/2 urkärnad, grovhackad grön paprika ,
50 g finskuren kålrot ,
60 g tunt skivad stjälkselleri ,
9 dl grönsaksbuljong ,
45 g små makaroner, pastasnäckor eller liknande,
1 msk TOMATPURE ,
1/2 tsk torkad oregano eller mejram ,
100 g tunt skivad squash ,
1 stor tomat skalad och hackad ,
100 g kokta bönor, t. ex vita eller röda ,
1 msk ny-riven parmesanost ,
salt och nymald svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
ANVÄND  en stor tjockbottnad kastrull med tättslutande lock ,
och hetta upp oljan till lätt-rinnande konsistens .
Lägg i lök, paprika, kålrot och selleri .
Fräs  i en minut .
TILLSÄTT 4 msk buljong , sätt på locket och sänk värmen .
Låt grönsakerna  bräsera  i  12  minuter, ta av locket  och
häll i resten av buljongen .
LÅT koka upp igen , sänk värmen och sjud soppan i 10 min.
Tillsätt makaroner eller pasta, TOMATPURE' , oregano
eller mejram, squash och tomat .
Krydda och låt sen stå och sjuda i ytterligare 5 minuter
medan Du rör om då och då .
BLANDA ner bönorna och sjud i  3 minuter till .

FÖRDELA soppan i tre - fyra  uppvärmda skålar och strö över parmesanost.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !

söndag 9 oktober 2016

FRANSK VALNÖTSLIMPA 1 ST.


HEJSAN !
ibland längtar man efter ett nytt och annorlunda bröd,
här är receptet  på ett mycket gott sådant .
mmm,,, Den här är så himla smak-rik, prova att göra den !

DET HÄR BEHÖVS FÖR 1 LIMPA:
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten ,
1/2 msk salt ,
100 g valnötter ,
1 liter rågsikt ,
5 dl rågmjöl ,
UGN :200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet .
Tillsätt salt, nötter och rågsikt, arbeta degen väl .
BLANDA  i  rågmjölet litet i taget .
Låt degen jäsa i bunken i 30 min.
TA UPP  degen  på  bakbordet  och  knåda den .
Forma degen till en rund  limpa  som  läggs  på 
plåt  och  får  JÄSA YTTERLIGARE i  3 TIM.
SKÄR  rutor  i  brödet  med  vass  kniv  och 
GRÄDDA det  ca  50  minuter .
Låt  limpan  kallna  insvept  i  bakdukar .
Limpan  skärs  kall  i  tunna  skivor  och  smakar
särskilt  gott,  till  en  god  bit  ost  .

LYCKA  TILL !

lördag 8 oktober 2016

LAMMKOTLETTER MED POTATISGRATÄNG 4 PORT.


HEJSAN !

Lamm är väl för mig sådär, men Ni som gillar
det varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 lammkotletter, ca 3/4 kg
smör ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,

POTATISGRATÄNG :
10 medelstora potatisar ca 3/4 kg ,
2 dl riven lagrad ost ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
1 tsk stött rosmarin ,
3 dl vispgrädde ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala potatisen och skär den i skivor .
Varva potatis, ost, salt och kryddor i en
smord ugnssäker form .
Översta lagret ska vara ost .
Häll på grädden .
GRÄDDA i ugn tills potatisen är mjuk och
gratängen fått färg , ca 45 minuter .
Stek lammkotletterna i smör i en stekpanna,
ca 3 min/sida . 
Salta och peppra .
SERVERA med potatisgratäng och olika sorters
gröna blad .

Hoppas att det smakar !

LYCKA TILL !

fredag 7 oktober 2016

GROVKAKOR MED FULLKORN AV RÅG 10 ST .


HEJSAN !

IDAG ska jag baka dessa jättegoda bröd-kakor .
200 grader i ugnen

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst .
5 dl vatten ,
3 dl fullkorn av råg ,
2 tsk salt ,
5 dl grovt rågmjöl ,
6 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG rågkornen i en skål .
Slå på vatten så att det täcker och låt det stå över natten .
SMULA jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader.
Häll det över jästen och rör om tills den har löst sig.
Sila av allt vatten från rågkornen .
Blanda ner dessa tillsammans med salt och det grova
rågmjölet .
Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men
ganska lös deg .
Spara en del av vetemjölet till utbakningen .
Låt degen jäsa  till dubbel storlek i 30- 40 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den
en stund .
Dela  den  i  10  bitar  och forma dem till små
runda kakor (10- 12cm) .
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt , nagga
dem lätt med en gaffel .
Låt dem jäsa 20- 30 minuter .
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i 10- 15 min.
Pensla efter halva tiden med lite vatten .

LYCKA TILL !

onsdag 5 oktober 2016

STADSRÅDETS FAVORITKAKA .


HEJSAN !

Det här behöver DU :
150 g smör eller margarin ,
2 dl strösocker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron, (tvättad)
120 g kärnfria katrinplommon ,
50 g syltade apelsinskal ,
5 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 1/2 dl gräddmjölk eller gräddfil .

Så här gör DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder .
Rör ner det rivna citronskalet .
Skär apelsinskal och katrinplommon  i  små
bitar och blanda mjöl och bakpulver .
RÖR ner detta växelvis med mjölken  i
äggsmeten .
Häll massan i en smord och bröad form
och  grädda i 175- 200 grader ca 45 min.

mmm...så himla go' .

LYCKA  TILL !