lördag 15 oktober 2016
MOCCARUTOR 40 RUTOR .
HEJSAN !
mmm...de godaste jag vet , här kallas dom MOCCARUTOR .
Men kärt barn har många namn, - choklad rutor eller
kärleksmums -ja vad Du vill !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
3 dl strösocker ,
1 1/2 dl mjölk ,
4 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 msk kakao ,
150 g smör /margarin .
GLASYR :
4 msk smör/margarin ,
250 g florsocker med chokladsmak ,
eller( vanligt florsocker och 1- 2 msk kakao )
3 msk KALLT STARKT KAFFE,
2 tsk vaniljsocker
GARNERING :
1 /2 - 1 dl kokos ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i mjölken .
BLANDA vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och kakao . Rör ner i äggvispet.
Smält smöret och rör ner det i smeten .
HÄLL smeten i en långpanna som klätts med
bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm .
Grädda kakan mitt i ugnen 10 - 15 minuter.
GÖR GLASYREN :
SMÄLT smöret, rör ner florsockret, kaffet
och vaniljsockret .
BRED glasyren över kakan medan den ännu
är varm.
STRÖ den rivna kokosen över glasyren innan
den stelnat så att kokosen fastnar .
SKÄR kakan i rutor när glasyren stelnat.
VARIERA GARNERINGEN :
BYT ut riven kokos mot t. ex. hackade nötter,
strössel, DAIMKULOR, eller kanderade blommor.
LYCKA TILL !
VINBÄRSKAKA MED HONUNG 12 BITAR .
HEJSAN !
Har Ni vinbär i frysen ?
Prova att göra den här, så ljuvligt go' .
HÄR ÄR RECEPTET :
Kakan får kryddig smak av kanel, ingefära
och kardemumma .
150 g margarin/smör ,
1 dl strösocker ,
1 1/2 dl honung ,
3 ägg ,
1 1/2 tsk kanel ,
1 1/2 tsk ingefära ,
1 tsk kardemumma ,
1 tsk bakpulver ,
3 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 dl mjölk ,
3 dl svarta vinbär ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett med socker och honung till en porös smet .
Tillsätt äggen, ett i taget och rör ner .
Blanda kanel, ingefära , kardemumma, bakpulver och
vetemjöl i en skål .
Tillsätt mjöl-blandningen och mjölken .
BRED ut smeten i en smord och bröad, rund sockerkaksform
ca 1 1/2 liter .
STRÖ på vinbären och grädda kakan i nedre delen av ugnen
i 175 grader ca 45 minuter .
LÅT kakan vila några minuter och vänd sedan upp den på
ett sockrat fat .
SERVERA gärna med lite vispad grädde eller vaniljsås .
FYLL KAKFORMEN TILL MAX 2/3 ANNARS
PÖSER DEN ÖVER VID GRÄDDNINGEN.
LYCKA TILL !
fredag 14 oktober 2016
BAKA FARMORS PUMPAOSTKAKA 6 PORT.
HEJSAN !
Här är Jonas och Linns favoritrecept på ostkaka med pumpa !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg pumpa ,
4 ägg ,
1 dl socker ,
1/2 liter mjölk ,
4 msk vetemjöl ,
20 sötmandlar, malda eller finhackade ,
3 bittermandlar, malda ,
matfett till formen .
SERVERA med :
hallonsylt och vispgrädde .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala pumpan och dela den i bitar .
Koka den precis mjuk och mosa
eller mixa den .
VISPA äggen och sockret.
Tillsätt mjölet och mandeln.
Rör ner den mosade pumpan och mjölken .
HÄLL upp i en smord eldfast form och
grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter .
SERVERA med hallonsylt och en klick
lättvispad grädde .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
torsdag 13 oktober 2016
BJÖRNBÄRSKAKA MED HAVRESMUL ... 10- 12 BITAR
HEJSAN !
SMAKA på den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
KAKAN :
150 g smör/margarin ,
3 ägg ,
2 , 5 dl socker ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
2 , 5 dl björnbär ,
HAVRESMUL :
50 g smör/margarin ,
1 dl råsocker ,
1 , 5 dl havregryn .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret och låt det svalna .
Knäck ner äggen i en bunke och vispa dem
pösiga med sockret .
Rör ner mjölet blandat med bakpulver och
tillsätt smöret växelvis .
HÄLL ner smeten i en smord och bröad form
med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter .
FÖRDELA ut björnbären över kakan .
GRÄDDA LÄNGST NER I UGNEN I 30 MIN.
Smält under tiden smöret till havresmulet och rör
ner råsocker och havregryn .
Fördela ut blandningen över kakan och fortsätt att
grädda kakan tills den är genomgräddad och fått
fin färg , ca 15 - 20 minuter .
SERVERA kakan när den svalnat med vaniljsås
eller som den är .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
onsdag 12 oktober 2016
UGNSPANNKAKA MED STEKT ÄPPLE .4 PORT.
HEJSAN !
Ibland äter vi den här, - underbart gott !
Då blir det ärtsoppa och denna pannkaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
6 dl mjölk ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 tsk salt ,
2 msk smält smör/margarin ,
STEKT ÄPPLE :
1 äpple ,
1/2 msk socker ,
1/2 msk smör .
TILL SERVERING :
RÅRÖRDA LINGON .
SÅ HÄR GÖR DU :
Mät upp mjölet och saltet i en skål eller tillbringare.
Häll i 2 dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen ett i taget .
Vispa tills allt är väl blandat .
Häll smöret i en ugnsfast form och tillsätt smeten .
GRÄDDA i ugn, 225 grader i ca 27 - 30 minuter .
tills pannkakan har fått gyllenbrun färg .
KLYFTA och kärna ur äpplet .
Smält smöret , tillsätt socker och äpple- klyftor.
Stek på båda sidor.
SERVERA pannkakan med stekt äpple och lite rårörda lingon .
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 11 oktober 2016
SALLAD MED RIS OCH GRÖNSAKER 4 PORT.
HEJSAN !
Visst kan det väl vara gott med bara ris och grönsaker
utan kött , fisk eller korv .
Den här salladen har två olika dressingar - en lätt vinägrett
som tar fram smaken i riset och en krämig som blandas i sist.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl buljong eller vatten ,
1/2 tsk salt ,
2 tsk VINEGRÄTTDRESSING ,
8 cm av en gurka ,
1 grovriven morot ,
4 tunt skivade rädisor ,
1 stor hackad salladslök ,
100 g majskorn ,
2 msk lättdressing , t. ex. THOUSAND ISLAND ,
1 msk lättyoghurt naturell ,
nymald svartpeppar ,
och hackad persilja till garnering.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ris, buljong och salt i en medelstor kastrull .
Låt koka upp , rör om och lägg sedan på locket .
Sänk värmen så att det hela småputtrar .
LÅT KOKA den tid som anges på förpackningen .
TA kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter .
Rör ner VINEGRÄTTDRESSINGEN och krydda med peppar.
Låt stå och svalna och lägg sedan över riset i en skål
som Du ställer för kylning .
DELA gurka -biten i två halvor på längden ,
kärna ur och strimla grovt .
RÖR ner gurka, morot, rädisor, lök och majs i det kalla riset.
Blanda i den krämiga dressingen och yoghurten .
SKEDA NER SALLADEN I EN LITEN RINGFORM .
STJÄLP upp den genast genom att skaka formen lätt
på ett serveringsfat .
SERVERA den lätt kyld , garnera med persilja i hålet från formen.
HA gärna små färska tomater till ...mm , så himla gott !
LYCKA TILL !
ÄKTA MINESTRONE-SOPPA 3 - 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka denna jättegoda soppa i höstkylan .
Den värmer både kropp och själ .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk olivolja ,
1 hackad rödlök ,
1/2 urkärnad, grovhackad grön paprika ,
50 g finskuren kålrot ,
60 g tunt skivad stjälkselleri ,
9 dl grönsaksbuljong ,
45 g små makaroner, pastasnäckor eller liknande,
1 msk TOMATPURE ,
1/2 tsk torkad oregano eller mejram ,
100 g tunt skivad squash ,
1 stor tomat skalad och hackad ,
100 g kokta bönor, t. ex vita eller röda ,
1 msk ny-riven parmesanost ,
salt och nymald svartpeppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
ANVÄND en stor tjockbottnad kastrull med tättslutande lock ,
och hetta upp oljan till lätt-rinnande konsistens .
Lägg i lök, paprika, kålrot och selleri .
Fräs i en minut .
TILLSÄTT 4 msk buljong , sätt på locket och sänk värmen .
Låt grönsakerna bräsera i 12 minuter, ta av locket och
häll i resten av buljongen .
LÅT koka upp igen , sänk värmen och sjud soppan i 10 min.
Tillsätt makaroner eller pasta, TOMATPURE' , oregano
eller mejram, squash och tomat .
Krydda och låt sen stå och sjuda i ytterligare 5 minuter
medan Du rör om då och då .
BLANDA ner bönorna och sjud i 3 minuter till .
FÖRDELA soppan i tre - fyra uppvärmda skålar och strö över parmesanost.
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)