lördag 15 oktober 2016

MOCCARUTOR 40 RUTOR .


HEJSAN  !

mmm...de godaste jag vet , här kallas dom MOCCARUTOR .
Men kärt barn har många namn, - choklad rutor eller
kärleksmums -ja vad Du vill !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
3 dl strösocker ,
1 1/2 dl mjölk ,
4 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 msk kakao ,
150 g smör /margarin .

GLASYR :
4 msk smör/margarin ,
250 g florsocker  med chokladsmak ,
eller( vanligt florsocker och 1- 2 msk kakao )
3 msk  KALLT STARKT KAFFE,
2 tsk vaniljsocker

GARNERING :
1 /2 - 1 dl kokos ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i mjölken .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och kakao .  Rör ner i äggvispet.
Smält smöret och rör ner det i smeten .
HÄLL smeten i en långpanna som klätts med
bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm .
Grädda kakan mitt i ugnen 10 - 15 minuter.
GÖR GLASYREN : 
SMÄLT smöret, rör  ner florsockret, kaffet
 och vaniljsockret .
BRED glasyren över kakan medan den ännu
är varm.
STRÖ  den rivna kokosen över glasyren innan
den stelnat så att kokosen fastnar .
SKÄR kakan i rutor när glasyren stelnat.

VARIERA  GARNERINGEN :
BYT ut riven kokos mot  t. ex. hackade nötter,
strössel, DAIMKULOR, eller kanderade blommor.

LYCKA TILL !

VINBÄRSKAKA MED HONUNG 12 BITAR .


HEJSAN !

Har Ni vinbär i frysen  ?
Prova att göra den här, så ljuvligt go' .

HÄR ÄR RECEPTET :

Kakan får kryddig smak av kanel, ingefära
och  kardemumma .

150 g margarin/smör ,
1 dl strösocker ,
1 1/2 dl honung ,
3 ägg ,
1 1/2 tsk kanel ,
1 1/2 tsk ingefära ,
1 tsk kardemumma ,
1 tsk bakpulver ,
3 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 dl mjölk ,
3 dl svarta vinbär ,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett  med  socker och honung till en porös smet .
Tillsätt äggen, ett i taget och  rör  ner .
Blanda kanel, ingefära , kardemumma, bakpulver och
vetemjöl i en skål .
Tillsätt  mjöl-blandningen och mjölken .
BRED ut smeten i en smord och bröad, rund sockerkaksform
ca 1 1/2 liter .
STRÖ på vinbären och grädda kakan i nedre delen av ugnen
i 175 grader ca 45 minuter .
LÅT kakan vila några minuter och vänd sedan upp den på
ett sockrat fat .
SERVERA  gärna med lite vispad grädde eller vaniljsås .

FYLL KAKFORMEN  TILL MAX 2/3  ANNARS
PÖSER DEN ÖVER VID GRÄDDNINGEN.

LYCKA  TILL !

fredag 14 oktober 2016

BAKA FARMORS PUMPAOSTKAKA 6 PORT.


HEJSAN !

Här är Jonas och Linns favoritrecept  på  ostkaka  med  pumpa !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg pumpa ,
4 ägg ,
1 dl socker ,
1/2 liter mjölk ,
4 msk vetemjöl ,
20 sötmandlar, malda eller finhackade ,
3 bittermandlar, malda ,
matfett till formen  .

SERVERA med :
hallonsylt och vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skala  pumpan  och  dela  den  i  bitar .
Koka  den  precis  mjuk  och  mosa
eller  mixa  den .
VISPA  äggen  och  sockret.
Tillsätt  mjölet  och  mandeln.
Rör  ner  den  mosade  pumpan  och  mjölken .
HÄLL  upp i  en  smord  eldfast  form  och
grädda  mitt  i  ugnen  i  ca  45  minuter .

SERVERA  med hallonsylt  och  en  klick 
lättvispad  grädde .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

torsdag 13 oktober 2016

BJÖRNBÄRSKAKA MED HAVRESMUL ... 10- 12 BITAR



HEJSAN !

SMAKA  på  den  här  !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
KAKAN  :
150  g  smör/margarin ,
3 ägg ,
2 , 5  dl  socker ,
3  dl  vetemjöl ,
1 tsk  bakpulver ,
2 , 5  dl  björnbär ,

HAVRESMUL :
50  g  smör/margarin ,
1  dl  råsocker ,
1 , 5  dl havregryn .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Smält  smöret  och  låt  det  svalna .
Knäck  ner  äggen  i  en  bunke  och  vispa  dem 
pösiga  med  sockret .
Rör  ner  mjölet  blandat  med  bakpulver  och 
tillsätt  smöret  växelvis .
HÄLL  ner  smeten  i  en  smord  och  bröad  form
med  löstagbar  kant  som  mäter  ca  24  cm  i  diameter .
FÖRDELA  ut  björnbären  över  kakan  .

GRÄDDA  LÄNGST  NER  I  UGNEN  I  30  MIN.
Smält  under  tiden  smöret  till  havresmulet  och  rör
ner  råsocker  och  havregryn  .
Fördela  ut  blandningen  över  kakan  och  fortsätt  att 
grädda  kakan  tills  den är  genomgräddad  och  fått
fin  färg ,  ca  15 - 20  minuter .

SERVERA  kakan  när  den  svalnat  med  vaniljsås
eller  som  den  är .

HOPPAS ATT  DET  SMAKAR !

onsdag 12 oktober 2016

UGNSPANNKAKA MED STEKT ÄPPLE .4 PORT.


HEJSAN !

Ibland äter vi den här, - underbart gott !
Då blir det ärtsoppa och denna pannkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
6 dl mjölk ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1/2 tsk salt ,
2 msk smält smör/margarin ,
STEKT ÄPPLE :
1 äpple ,
1/2 msk socker ,
1/2 msk smör .

TILL SERVERING :
RÅRÖRDA  LINGON .

SÅ HÄR GÖR DU :
Mät  upp mjölet och saltet  i  en  skål eller  tillbringare.
Häll   i  2  dl  av  mjölken .
Vispa  till   en  jämn  smet .
Blanda  sedan i  resten  av  mjölken  och  äggen  ett i taget .
Vispa  tills  allt  är  väl  blandat .
Häll  smöret i en  ugnsfast  form  och  tillsätt  smeten .
GRÄDDA  i  ugn,  225 grader  i ca 27 - 30 minuter .
tills  pannkakan  har  fått  gyllenbrun  färg .
KLYFTA  och  kärna  ur  äpplet .
Smält  smöret ,  tillsätt socker  och  äpple- klyftor.
Stek  på  båda  sidor.

SERVERA  pannkakan  med  stekt  äpple  och  lite  rårörda  lingon .

SMAKLIG  MÅLTID !

tisdag 11 oktober 2016

SALLAD MED RIS OCH GRÖNSAKER 4 PORT.


HEJSAN !

Visst kan det väl vara gott med bara ris och grönsaker
utan kött , fisk eller  korv .
Den här salladen har två olika dressingar - en lätt vinägrett
som tar fram smaken i riset och en krämig som blandas i sist.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl buljong eller vatten ,
1/2 tsk salt ,
2 tsk  VINEGRÄTTDRESSING ,
8  cm av en gurka ,
1 grovriven morot ,
4 tunt skivade rädisor ,
1 stor hackad salladslök ,
100 g majskorn ,
2 msk lättdressing , t. ex. THOUSAND ISLAND ,
1 msk lättyoghurt naturell ,
nymald svartpeppar ,
och hackad persilja till garnering.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ris, buljong och salt i en medelstor kastrull .
Låt koka upp , rör om och lägg sedan på locket .
Sänk värmen så att det hela småputtrar .
LÅT KOKA den tid som anges på förpackningen .
TA kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter .
Rör ner VINEGRÄTTDRESSINGEN  och krydda med peppar.
Låt stå och svalna  och lägg sedan över riset i en skål
som Du ställer för kylning .
DELA  gurka -biten i två halvor på längden ,
kärna ur och strimla grovt .
RÖR ner gurka, morot, rädisor, lök och majs i det kalla riset.
Blanda i den krämiga dressingen och yoghurten .
SKEDA  NER SALLADEN I EN LITEN  RINGFORM .
STJÄLP upp den genast genom att skaka formen lätt
på ett serveringsfat .
SERVERA den lätt kyld , garnera med persilja i hålet från formen.
HA gärna små färska tomater till ...mm , så himla gott !

LYCKA TILL !

ÄKTA MINESTRONE-SOPPA 3 - 4 PORT.


HEJSAN !

Smaka denna jättegoda soppa i höstkylan .
Den värmer både kropp och själ .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk olivolja ,
1 hackad rödlök ,
1/2 urkärnad, grovhackad grön paprika ,
50 g finskuren kålrot ,
60 g tunt skivad stjälkselleri ,
9 dl grönsaksbuljong ,
45 g små makaroner, pastasnäckor eller liknande,
1 msk TOMATPURE ,
1/2 tsk torkad oregano eller mejram ,
100 g tunt skivad squash ,
1 stor tomat skalad och hackad ,
100 g kokta bönor, t. ex vita eller röda ,
1 msk ny-riven parmesanost ,
salt och nymald svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
ANVÄND  en stor tjockbottnad kastrull med tättslutande lock ,
och hetta upp oljan till lätt-rinnande konsistens .
Lägg i lök, paprika, kålrot och selleri .
Fräs  i en minut .
TILLSÄTT 4 msk buljong , sätt på locket och sänk värmen .
Låt grönsakerna  bräsera  i  12  minuter, ta av locket  och
häll i resten av buljongen .
LÅT koka upp igen , sänk värmen och sjud soppan i 10 min.
Tillsätt makaroner eller pasta, TOMATPURE' , oregano
eller mejram, squash och tomat .
Krydda och låt sen stå och sjuda i ytterligare 5 minuter
medan Du rör om då och då .
BLANDA ner bönorna och sjud i  3 minuter till .

FÖRDELA soppan i tre - fyra  uppvärmda skålar och strö över parmesanost.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !