onsdag 19 oktober 2016

ENKEL SUFFLE' PÅ LAXRESTER 4 PERS.



HEJSAN !
Små- bitar av  lax som blivit över någon annan gång.
Det här gjorde vi häromdagen,  så  himla  gott ,
prova  Ni  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
Lite smör ,
ströbröd,
1 1/4 dl  vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
1 1/2 dl grönsaksbuljong (eller kokvatten från grönsaker
som Du har i frysen)
3 msk smör ,
4 äggulor ,
4 äggvitor ,
salt och peppar

FYLLNING :
Rester av  kokt lax  eller  annan  fisk,  ca 400 g
eller  istället  för fisk ,  tag  kokta  grönsaker .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175 grader .
Smörj en eldfast form väl och bröa med ströbröd .
Blanda mjölk och vetemjöl  i en  liten kastrull
och vispa till en slät smet .
HÄLL i buljong och koka upp under konstant  omrörning.
Blanda i smör och vispa tills det smälter .
Dra kastrullen av plattan och rör i äggulorna , en i taget.
Krydda med salt och peppar .
Blanda i bitar av kokt fisk eller kokta grönsaker .
VISPA äggvitorna till fast skum och vänd ner dem  med
lätt hand med en slickepott i smeten .
Häll smeten i formen och ställ den på ugnens nedersta galler.
GRÄDDA 50- 60 minuter tills SUFFLE´N är genomgräddad .

Smaklig  måltid !

LYCKA TILL !

ÄNGLAMAT 4 PERS .



HEJSAN !

mmm....Ni  måste  smaka  denna  !

HÄR ÄR RECEPTET :

12- 15  söta  kex,  småkakor  eller  veteskorpor ,
2 1/2 dl  vispgrädde ,
2  dl  rårörda  blåbär , (eller lingon, eller hallon)

SÅ HÄR GÖR DU :
Bryt  kexen  eller  kakorna  i  småbitar .
Vispa  grädden  men  inte  för  hårt .
Varva  kak-kross  med  sylt  och  vispad  grädde 
i  portionsglas  eller  en  serveringsskål  ,
(gärna  i  glas ).
STÄLL  KALLT  INNAN  SERVERINGEN .

LYCKA  TILL !

SALLAD MED ROSTAD PUMPA OCH LÖSKOKTA ÄGG . 4 PORT.


HEJSAN !

Prova  det  här  !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 kg pumpa , skuren i skivor, utan frön
olivolja ,
nymalen svartpeppar ,
200 g kärnfria  druvor
1 dl gröna oliver ,
200 g fetaost ,
3 msk hackad  oregano ,
150 g rucola- sallat ,
4 löskokta ägg ,
4 msk balsamvinäger ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  skivorna  av  pumpa  i  en  långpanna  och
ringla  olivolja  över  dem .
Nymalen  svartpeppar över  och  ställ  pannan i  ca
35 minuter  i  180 grader i ugnen, tills  pumpan  är
gyllenbrun.
Låt  den  svalna  .
Blanda  oliver, vindruvor, fetaost, oregano och rucola
och  lägg  upp  på  fyra  tallrikar .
LÄGG  skivor  av  pumpa  och  två  ägghalvor  på  varje  tallrik.
Ringla  över  balsamvinäger .

Det är faktiskt gott !

LYCKA  TILL !

HALLON, JORDGUBBAR OCH BLÅBÄR MED PISTASCHGLASS .


HEJSAN !
Att bjuda  på  vid  festligare  tillfälle !
Ibland  måste vi ju bara ha en god efterrätt,
denna gången blev det den här - Ni ångrar Er inte !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 msk smör ,
150 g hallon ,
150 g jordgubbar ,
150 g blåbär ,
1 dl socker ,
2 msk hackade hasselnötter
3  msk  konjak ,
1 liter  pistaschglass ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  stekpanna  och  lägg  i  hallon, jordgubbar
och blåbär .
Tillsätt  socker  och  hasselnötter  och  rör  om  försiktigt .
Sjud  i  3- 4  minuter .
Tillsätt  konjaken, TÄND PÅ OCH LÅT BRINNA AV .
Lägg  glass  i  fyra  serveringsskålar  och  häll  fruktsåsen  över.
SERVERA  OMEDELBART .

LYCKA  TILL !

tisdag 18 oktober 2016

RÖDA LINSER, POTATIS OCH MORÖTTER MED BALSAMVINÄGER . 4 PORT.



HEJSAN !

Å,  det här var riktigt  njutbart ,  hoppas att Ni  provar !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl röda linser ,
1 tsk torkad dragon ,
1 krm nymalen svartpeppar ,
2 bakpotatisar ,  skurna i ca 2 cm stora kuber.
1 msk olivolja ,
1 dl hackad salladslök ,
1 dl rivna morötter ,
1 dl riven zucchini ,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
2 msk balsamvinäger ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linser, dragon och peppar i ca 1/2 liter vatten i 10 min.
Linserna  får  inte  koka för  länge .
Koka  potatisen  i  en  annan  kastrull  tills  den  är  mjuk .
Häll  av  vattnet  och  ställ  kastrullen  åt  sidan .
STEK  lök, morötter, zucchini  och  vitlök  mjuka  i  lite  olja
på  medelhög  värme  i 6- 8 minuter.
RÖR HELA TIDEN .
Tillsätt  linser, potatis  och  vinäger  och  låt  sjuda  i  ytterligare
2  minuter .

SERVERA  PÅ  VARMA  TALLRIKAR .

LYCKA TILL !

TACOS MED MOROT, PALSTERNACKA OCH SPARRIS 4 PORT.



HEJSAN !

Bara grönsaker i tacos ! - Ja varför inte , det var riktigt gott .

HÄR ÄR RECEPTET :

5 morötter ,
5 palsternackor ,
500 g sparris ,
1 dl banan-ketchup ,
1 dl hackad färsk koriander ,
12 mjuka tortillor ,
1 dl CREME Fraiche ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  alla  grönsaker  i  små  bitar  och  koka  dem i 5-6 min
tills  de  är  mjuka .
Häll  bort  vattnet  och  blanda  i  ketchup  och koriander .
Skeda upp  grönsaksblandningen  på  mjuka  tortillor
med  en  klick CREME Fraiche  överst .

BANAN - KETCHUP  finns i  många välsorterade affärer.

HOPPAS ATT DET SMAKAR  !

LYCKA TILL !

måndag 17 oktober 2016

RÖDBETSSALLAD MED LIlNSER 4 PERS.


HEJSAN !

Den här måste Ni smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
5  dl  gröna  linser ,
1 gul  lök ,
2  lagerblad ,
2  rödlökar ,
4- 6 medelstora  rödbetor ,
1  gul eller röd  paprika ,
1 apelsin ,
DRESSING :
3/4 dl olja ,
1/2 citron ,
salt och svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG linserna i blöt  i kallt vatten  ca 2 timmar .
Häll  av  vattnet  och  koka  dem  mjuka  i  nytt
saltat  vatten  med  lökstrimlor  och  lagerblad  ca 30 min.
Sila  av  vattnet  och  plocka  upp  lagerbladen .
KOKA  under  tiden  rödbetorna  mjuka,  ta  upp  dem
och  krama  av  skalet  under  rinnande  kallt  vatten .
Låt  dem  svalna  och  skär  i  ganska  stora  bitar .
Blanda  linser  och  rödbetor  med  finhackad  rödlök
och  hackad  paprika .
VISPA  ihop  dressingen  och  häll  över  medan
rödbetorna  och  linserna  är  varma .
Låt  stå  och  dra  tills  salladen  är  rums-tempererad.

LYCKA  TILL !