fredag 21 oktober 2016
SENAPSGRILJERAD SELLERI MED GRÖNSAKSSÅS 4 PORT.
HEJSAN !
Vad sägs om detta - Veckans gröna middag !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora sellerirötter förkokas, skivas och
läggs i en snygg rad efter varandra på en smord plåt.
GRILJERING :
1/2 dl senap ,
2 msk tomatketchup ,
ca 1 dl ströbröd ,
BLANDAS och stryks ovanpå selleriraden.
Låt stå i ugnen tills det fått fin färg .
GRÖNSAKSSÅS :
1 hackad gul lök ,
4 msk smör/margarin ,
1/2 dl strimlad selleri ,
1 /2 dl strimlad palsternacka ,
1/2 dl strimlad morot ,
1/2 dl strimlad purjolök ,
ca 5 dl buljong ,
4 msk mjöl ,
örtsalt och PLANTAFORCE.
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS löken i smöret, blanda i mjölet, tillsätt grönsakerna
och buljongen .
Smaksätt med örtsalt och PLANTAFORCE .
SERVERA kokt potatis till .
HALLONGLASS :
500 g frysta hallon ,
saften av en 1/2 citron ,
2 1/2 dl vispgrädde ,
2 dl florsocker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SPAR några bär till garnering, passera resten
genom en sil .
Vispa grädden och blanda i sockret .
Rör ner citronsaften i hallonmoset och
vänd i grädden .
HÄLL upp glassen i en form och låt den
stå i frysen i 4 timmar .
Lägg upp glassen i cup-glas och garnera med hallon.
Hoppas på SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
500 g
HAVRESNITT SMÅKAKA 60 ST .
HEJSAN !
Gott till kaffet !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
3/4 dl strösocker ,
1 1/2 dl havregryn ,
3 dl vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop fett och socker , tillsätt havregryn och mjöl
och rulla ut till fyra längder .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt, tryck till dem med
en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter .
SKÄR de varma längderna i sneda bitar och låt dem
sedan kallna på galler .
Alltid blir jag sugen på dessa kakor, när det närmar sig JUL.
LYCKA TILL !
torsdag 20 oktober 2016
OST- OCH GRÖNSAKSSOPPA 2 PORT.
HEJSAN !
Å , vad gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten gul lök ,
1 liten morot ,
1/2 purjolök ,
1/2 selleristjälk ,
3 dl vatten ,
1 grönsaksbuljongtärning ,
2 dl mjölk ,
1/2 msk vetemjöl ,
lite svartpeppar ,
1/2 tsk paprikapulver ,
1 dl riven lagrad ost ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Skala och skär moroten i små tärningar .
Skölj och skär purjo och selleri i skivor .
KOKA upp vatten och buljongtärning i
en gryta .
Lägg i gul lök och morotshack och koka
under lock ca 5 minuter .
TILLSÄTT purjo, selleri och 1 1/2 dl av mjölken .
RÖR ut mjölet i resten av mjölken och blanda
ner det i grytan .
Koka upp under omrörning och låt koka på svag
värme under lock ca 5 min.
Smaka av med peppar och paprika .
SKÄR osten i små kuber, lägg dem i soppan och
låt dem smälta .
Servera med bröd .
SMAKLIG MÅLTID !
STUVAD VITKÅL 4 PERS.
HEJSAN !
Detta är godare än potatis, mm...
"fattigmansklassiker" kallades detta för, som serverades förr .
Gott till köttbullar och korv .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 vitkålshuvud ,
1 gul lök,
margarin eller olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
1/2 dl vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
1 dl grädde ,
lite riven muskotnöt ,
salt och peppar ,
hackad persilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HYVLA vitkålshuvudet tunt och skala och hacka löken .
(hacka kålen om det är stora bitar )
Fräs lök och vitkål i olja i en gryta tills kålen mjuknar
utan att brynas .
HÄLL på buljongen och koka upp under lock ;
sjud 10- 15 minuter tills kålen är helt mjuk .
VISPA ihop vetemjöl och mjölk till en slät klimpfri smet,
häll i grytan och koka upp .
Sjud några minuter tills redningen tjocknar , häll i grädden
och smaksätt med kryddorna .
STRÖ över hackad persilja .
HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !
STEKTA MORÖTTER MED VITLÖKSYOGHURT 4 PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g morötter ,
olja ,
3- 4 vitlöksklyftor ,
salt och peppar ,
VITLÖKSYOGHURT:
3 dl yoghurt, eventuellt tjock Grekisk yoghurt,
salt och peppar ,
3 vitlöksklyftor ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA yoghurten med kryddor och pressad vitlök.
Ställ i kylen .
SKALA morötterna, halvera dem och skär igenom dem
en eller två gånger på längden .
Skala och hacka vitlöksklyftorna .
STEK morotsstavarna med lite hackad vitlök så att de
fortfarande är krispiga .
Lägg upp dem varma på fat och häll över den kalla yoghurten .
SERVERA som förrätt eller som tillbehör till korv eller köttbullar .
SMAKLIG SPIS !
onsdag 19 oktober 2016
ENKEL SUFFLE' PÅ LAXRESTER 4 PERS.
HEJSAN !
Små- bitar av lax som blivit över någon annan gång.
Det här gjorde vi häromdagen, så himla gott ,
prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
Lite smör ,
ströbröd,
1 1/4 dl vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
1 1/2 dl grönsaksbuljong (eller kokvatten från grönsaker
som Du har i frysen)
3 msk smör ,
4 äggulor ,
4 äggvitor ,
salt och peppar
FYLLNING :
Rester av kokt lax eller annan fisk, ca 400 g
eller istället för fisk , tag kokta grönsaker .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj en eldfast form väl och bröa med ströbröd .
Blanda mjölk och vetemjöl i en liten kastrull
och vispa till en slät smet .
HÄLL i buljong och koka upp under konstant omrörning.
Blanda i smör och vispa tills det smälter .
Dra kastrullen av plattan och rör i äggulorna , en i taget.
Krydda med salt och peppar .
Blanda i bitar av kokt fisk eller kokta grönsaker .
VISPA äggvitorna till fast skum och vänd ner dem med
lätt hand med en slickepott i smeten .
Häll smeten i formen och ställ den på ugnens nedersta galler.
GRÄDDA 50- 60 minuter tills SUFFLE´N är genomgräddad .
Smaklig måltid !
LYCKA TILL !
ÄNGLAMAT 4 PERS .
HEJSAN !
mmm....Ni måste smaka denna !
HÄR ÄR RECEPTET :
12- 15 söta kex, småkakor eller veteskorpor ,
2 1/2 dl vispgrädde ,
2 dl rårörda blåbär , (eller lingon, eller hallon)
SÅ HÄR GÖR DU :
Bryt kexen eller kakorna i småbitar .
Vispa grädden men inte för hårt .
Varva kak-kross med sylt och vispad grädde
i portionsglas eller en serveringsskål ,
(gärna i glas ).
STÄLL KALLT INNAN SERVERINGEN .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)