lördag 29 oktober 2016

FRYST BLÅBÄRSSYLT .


HEJSAN !

Efter  upptining,  bör Du äta upp sylten inom  1 vecka.
Förvara i kylskåp .

1 sats .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 KG BLÅBÄR ,
4 1/2 DL SOCKER ,
1 PÅSE FRYSPULVER (60 g)

SÅ HÄR GÖR DU :

RENSA  och  skölj  bären .
Mosa dem med en potatisstöt .
BLANDA sockret med FRYSPULVRET och strö blandningen
över bären under kraftig omrörning tills sylten börjar tjockna .
HÄLL  sylten i lämplig frysförpackning och frys omedelbart.

JÄTTEGOTT PÅ SMÖRGÅS !

LYCKA TILL !

DILLMARINERAD LAXSALLAD 6- 8 PERS.


HEJSAN !

LAX,  är det godaste jag vet , - smaka Ni på denna !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g färsk lax ,

LAG :
1- 1 1/2  fiskbuljongtärning ,
4- 5 dl vatten ,
kryddgrönt , t ex dill, persilja eller  koriander.

DILLDRESSING :
1 dl  matolja ,
1/2 - 3/4  dl vatten ,
2 msk  vitvinsvinäger ,
salt och peppar ,
1 knippa  hackad  dill,

EXOTISK  SALLAD :
1  isbergssalladshuvud 
1 CARAMBOLAFRUKT ,
1 AVOCADO ,
1/2  gurka ,
1/2  gul  paprika ,
1 grön  paprika ,
3 KUMQUATS ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  laxen i kuber och  koka  upp  lagen .
Lägg  några  lax-kuber i  taget  i  en  hålslev och  koka  ca  1  minut
tills  fisken  blir  fast  och  genomskinlig .
BLANDA  ihop  dressingen och  häll  över  lax-kuberna.
Låt  kallna  och  marinera  i  kyl  1- 2 timmar .
SKÄR  grönsakerna  och  frukten  i  mindre  bitar  och  blanda 
försiktigt  med  laxen .

KAN serveras som ensamrätt med en gräddfils- och majonnässås,
eventuellt smaksatt med stenbitsrom och strimlad purjolök samt
ett gott bröd .

Underbart gott  ska Ni veta , hoppas att Ni gillar det!

LYCKA TILL !

fredag 28 oktober 2016

RÄKMUMS 4 PORT.


HEJSAN !

Fredag eller  Lördag kväll ,
fest ...mm mums!

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g skalade räkor ,
1 dl grädde ,
2 msk finhackad dill ,
4 ägg ,
UGN :200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRA  4  ugnsfasta  portionsformar  .
Fördela  räkorna  i  formarna .
Vispa  samman  grädde  och  dill  och
häll  över  räkorna .
Salta  och  peppra  .
KNÄCK  ett  ägg  i  varje  form  och
grädda  i  vattenbad  i  ugn  10- 12 min
tills  äggvitan  stelnat .

Hoppas  att  Ni  gillar  det !

LYCKA  TILL !

onsdag 26 oktober 2016

CLEMENTINRUTOR CA 40 ST .


HEJSAN !

NU  SLUTAR  SOMMARTID,  30/10 -16.
DÅ GÅR VI  IN I VINTERMÖRKRET.

Varför inte smaka dessa jättegoda CLEMENTINRUTOR,
som lyser upp  i mörkret .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
1 1/2 dl mjölk ,
3 ägg ,
3 dl strösocker ,
3 3/4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
LAG :
1 dl saft  av clementin (ca 3 ST )
skal av en clementin , tunna strimlor,
1 dl strösocker ,
GARNERING :
florsocker ,
clementinbitar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
LAGEN :  KOKA upp clementinsaft, skal och strösocker .
Låt småputtra  10 minuter  tills  lagen  blir  simmig .
Låt  svalna .
SMÄLT SMÖRET  och  tillsätt  mjölken . LÅT svalna .

VISPA  ägg  och  socker  pösigt  .
Rör ihop  mjöl, bakpulver  och  vaniljsocker .
Vänd ner detta i ägg- blandningen .
HÄLL smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen  ca  10 minuter .
Känn  med  en  sticka  om  kakan  är  klar .

GÖR  hål  i  den  varma  kakan  med  en  gaffel  och
skeda  över  lagen .
Låt  kakan  svalna  i  formen  och  skär  i  små  rutor.

DEKORERA   med  små  clementinbitar  och  pudra
över  florsocker .

LYCKA  TILL !

måndag 24 oktober 2016

TACOGRATÄNG 4 PERS.


HEJSAN !

Har Ni gjort taco gratäng någon gång ?
Inte jag - men ska göra det en dag .

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g blandfärs ,
2 msk margarin ,
1 burk krossade tomater ,
1!2 påse  SANTA MARIA TACO KRYDDMIX ,
1 msk fransk senap ,
1 msk grönsaksfond ,
salt , örtpeppar ,
GRATINERING :
25- 30  NACHOS ,
riven ost .

SÅ HÄR GÖR DU :

BRYN  färsen  i  margarinet  och finfördela  den  med  en  gaffel.
Tillsätt  tomater, kryddmix, senap  och  grönsaksfond  och  låt 
allt  koka  ca  15  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  örtpeppar .
LÄGG  köttfärsröran  i  en  eldfast  form .
Täck  ytan  med  NACHOS  och  strö  rikligt  med  ost  över.
GRATINERA  i  ugnen  på  225  grader  tills  osten  har  smält
och  alla NACHOS  fått  lagom  färg , 7- 10  minuter.
SERVERA  gratängen  direkt .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !

VÄSTKUSTMACKA PER/PORT.


HEJSAN !

Den här gör vi emellanåt ...mmm så himla gott ,

HÄR ÄR RECEPTET :
1 skiva formfranska ,
1 msk smörgåsmargarin,
2 salladsblad ,
1/2 avokado ,
dill ,

VÄSTKUSTSALLAD :
2  CRABSTICKS ,
1 msk lättmajonnäs ,
1/2 dl kesella ,
12 skalade  räkor ,
salt och citronpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  CRABSTIKSEN  i mindre bitar, blanda ner majonnäs
och  kesella  och  vänd  ner  räkorna .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
BRED  margarin på brödet och lägg sedan på salladsblad .
Skär AVOCADON i skivor  och lägg på smörgåsen .
Toppa  med västkustsalladen och garnera med dill .

LYCKA TILL !

VEGETARISK LYXSMÖRGÅS PER/PORT.


HEJSAN !

Visst är det väl gott med smörgås ibland !
Jag gjorde den här - smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 grahamsbulle ,
1 msk smörgåsmargarin ,
2 salladsblad ,
10 skivor gurka ,
5 vindruvor ,
persilja ,

KESOSALLAD :
1 hårdkokt ägg ,
4- 6 valnötter ,
1 ananas-ring ,
1/2 dl keso ,
1 tsk söt senap ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ägg, valnötter och halva ananas-ringen
(spara andra halvan till garnering),
och blanda  ihop övriga  ingredienser  till kesosalladen.
SMAKA av med salt .

HOPPAS ATT DET SMAKAR  !