onsdag 2 november 2016

VANILJFYLLDA MANDELRUTOR i42 ST .


HEJSAN !

Det här blir en stor sats, lager på lager av mumsiga smaker .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200 g smör /margarin ,
4 ägg ,
4 dl strösocker ,
6 dl vetemjöl ,
1 msk bakpulver ,
1 msk vaniljsocker ,
2 dl mjölk ,
ca 50 g mandelspån .

MARSANSMÖRKRÄM :
175 g mjukt smör ,
1 1/2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
3 dl marsankräm ,
kakao ,
150 g mandelmassa ,
25- 50 g rostade mandelspån .
UGN :  200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker poröst .
BLANDA mjöl, bakpulver och vanilj.
Rör ner  det  i smeten växelvis med mjölken och smöret.
Bred ut smeten i en långpanna , ca 30x40 cm , med bak-papper.
Strö på mandelspånen .
GRÄDDA mitt i ugnen  15- 20 min .LÅT svalna .

MARSAN-SMÖRKRÄM :
RÖR samman smör, florsocker och vanilj
till en slät smörkräm.
Blanda ner lite av smörkrämen i taget i marsankrämen.
Bred krämen på kakan och sikta lite kakao över.
RIV mandelmassan.
Strö den och mandelspånen över kakan .
Låt stelna i kylen  skär upp i rutor .

LYCKA TILL !

tisdag 1 november 2016

MOCKACHOKLAD-KAKA 10- 12 BITAR .


HEJSAN !

Den här härligt mörka kakan blir allra godast
om den får stå i kylen över natten . mmm...

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g mörk choklad ,
250 g smör /margarin ,
2 dl strösocker ,
4 ägg ,
1 dl STARKT KAFFE ,
1 krm salt ,
1 1/2 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant,
ca 26 cm i diameter .
BRYT  chokladen i bitar och smält på svag värme
tillsammans med smöret i en gryta stor nog att
rymma hela smeten .
TA GRYTAN från värmen och rör i socker, ägg,
kaffe och salt .
Rör sist i mjölet .
HÄLL smeten i formen och grädda i 35- 40 min.
LÅT kallna,  svalna  och ställ i kylen .
SERVERA  efter någon dag!

Mycket och mustig chokladsmak  har den här kakan
som är riktigt len i smaken .

LYCKA TILL !

ÄDELOSTKRÄM PÅ SKED 10 PORT.


HEJSAN !

SERVERA  med ädelostkrämen på gamla udda
silver bestick till pepparkakor .

KRÄMEN  är gjord på den smakrika  ädelosten
som gifter sig fint med pepparkakskryddor .
HÄR ÄR RECEPTET :

200 g färskost ,
150 g ädelost ,
salt och nymalen peppar ,
granatäpple ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM färskosten försiktigt i en kastrull .
Rör ner smulad ädelost .
Rör till en jämn smet .
Salta och peppra .
Klicka ut blandningen på skedar och
toppa med kärnorna från granatäpplet.

mmm...så gott !

Givetvis kan Du ta andra gamla skedar ,
som Du kanske inte använder i vardagslag .

LYCKA TILL !


SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSA & LINGON .


HEJSAN !

Den här är underbart god, må Du tro !
SÖT KAKA  med syrliga lingon  som blir saftig
med både mandelmassa och äpplen .

10 BITAR .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/2 dl mjölk ,
0, 5 g saffran  + strösocker ,
2 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
100 g grovriven mandelmassa ,
smör och ströbröd  till formen ,
2 äpplen .

GLASYR :
HÄR ÄR DET BRA OM SMÖR OCH OST ÄR RUMSVARMT .

200 g PHILADELPHIAOST .
50 g smör ,
1 dl florsocker ,

TOPPING :
2 dl lingon ,
3 msk strösocker ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret och ta av det från värmen .
Häll i mjölken .
MORTLA saffran lätt med socker och lös upp det i smörblandningen.
Låt stå i ca  15 min. och rör då och då .
VISPA  ägg och socker  vitt och luftigt .
Tillsätt smörblandningen .
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten .
Blanda i mandelmassan .
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
Häll smeten i formen och lägg i äppelklyftorna .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen  i ca 45 minuter .
LÅT KAKAN SVALNA HELT .
VISPA samman  PHILADELPHIAOST, smör och florsocker
till en smet och bred över kakan .

GARNERA kakan  med lingon i sista minuten :
lägg de frusna bären i en skål och häll över
socker och skaka väl .

GARNERA OCH SERVERA .

En försmak inför ADVENT .

LYCKA TILL !


måndag 31 oktober 2016

SMAKRIK FISKSOPPA 4 PERS.


HEJSAN !

Här behövs vispgrädde för att lösa ut smakerna ordentligt.
mmm...underbart !

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g TORSKFILE' .
500 g räkor med skal ,
1 burk musslor , ca 400 g
1 liten purjolök ,
200 g champinjoner ,
1 morot ,
1/2 fänkål ,
8 dl vatten ,
2 fisk- eller hönsbuljongtärningar ,
1/2 tsk torkad timjan ,
2 tsk saft av citronen ,
1 dl vispgrädde ,
salt och peppar ,
1/2 dl finhackad dill ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA purjolök och champinjoner.
Hacka moroten och fänkålen i små bitar .
KOKA upp grönsakerna med vatten , smulad
buljong, timjan och citronsaft .
Sjud under lock i 10- 15 minuter .
Tillsätt sedan grädden och låt sjuda 3 min.
SKÄR torsken i kuber .
Skala räkorna .
Låt musslorna rinna av .
Tillsätt torsken och sjud i 3- 4 minuter tills
den är knappt färdig .
RÖR ner skaldjuren och värm dem utan att
det kokar .
Smaka av med salt och peppar .
RÖR i dillen och servera med  ett mörkt grovt bröd
och mager färskost .

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !

lördag 29 oktober 2016

FRYST BLÅBÄRSSYLT .


HEJSAN !

Efter  upptining,  bör Du äta upp sylten inom  1 vecka.
Förvara i kylskåp .

1 sats .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 KG BLÅBÄR ,
4 1/2 DL SOCKER ,
1 PÅSE FRYSPULVER (60 g)

SÅ HÄR GÖR DU :

RENSA  och  skölj  bären .
Mosa dem med en potatisstöt .
BLANDA sockret med FRYSPULVRET och strö blandningen
över bären under kraftig omrörning tills sylten börjar tjockna .
HÄLL  sylten i lämplig frysförpackning och frys omedelbart.

JÄTTEGOTT PÅ SMÖRGÅS !

LYCKA TILL !

DILLMARINERAD LAXSALLAD 6- 8 PERS.


HEJSAN !

LAX,  är det godaste jag vet , - smaka Ni på denna !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g färsk lax ,

LAG :
1- 1 1/2  fiskbuljongtärning ,
4- 5 dl vatten ,
kryddgrönt , t ex dill, persilja eller  koriander.

DILLDRESSING :
1 dl  matolja ,
1/2 - 3/4  dl vatten ,
2 msk  vitvinsvinäger ,
salt och peppar ,
1 knippa  hackad  dill,

EXOTISK  SALLAD :
1  isbergssalladshuvud 
1 CARAMBOLAFRUKT ,
1 AVOCADO ,
1/2  gurka ,
1/2  gul  paprika ,
1 grön  paprika ,
3 KUMQUATS ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  laxen i kuber och  koka  upp  lagen .
Lägg  några  lax-kuber i  taget  i  en  hålslev och  koka  ca  1  minut
tills  fisken  blir  fast  och  genomskinlig .
BLANDA  ihop  dressingen och  häll  över  lax-kuberna.
Låt  kallna  och  marinera  i  kyl  1- 2 timmar .
SKÄR  grönsakerna  och  frukten  i  mindre  bitar  och  blanda 
försiktigt  med  laxen .

KAN serveras som ensamrätt med en gräddfils- och majonnässås,
eventuellt smaksatt med stenbitsrom och strimlad purjolök samt
ett gott bröd .

Underbart gott  ska Ni veta , hoppas att Ni gillar det!

LYCKA TILL !