fredag 11 november 2016
FARMORS ANSJOVISGÄDDA 6 PORT.
HEJSAN !
SVENSK HUSMANSKOST när den är som bäst .
Sallad, rivna morötter och kokt pressad potatis till
och lite lingonsylt .
HÄR ÄR RECEPTET :
700 - 800 g GÄDDFILE' ,
vetemjöl ,
ströbröd ,
1 stort ägg ,
smör eller margarin till stekning ,
12 små ANSJOVISFILEER ,
3 dl vispgrädde ,
1 knippa dill , finhackad
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA FILE'ERNA och dela dem i 6 portionsbitar .
Slå upp mjöl och ströbröd på två flata tallrikar ,
vispa upp ägget i en djup tallrik .
Salta ströbrödet .
VÄND FISKBITARNA först i mjölet, därefter i
ägget och sist i ströbrödet .
Låt fisken vila en stund så fäster paneringen bättre.
Bryn fisken någon minut på var sida i en panna med matfett.
LÄGG ÖVER bitarna i en ugnsform .
Lägg ett par ANSJOVISFILE'ER på varje bit och
sätt in formen i 225 grader strax över mitten i ugnen , ca 5 min.
SLÅ PÅ grädden samt 1 msk av ANSJOVISSPADET,
strö dillen över och stek ytterligare ca 5 min. eller tills
fisken känns klar .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
KORNBRÖD , 2 ST BRÖD.
HEJSAN !
Det här är ett mustigt och gott bröd , så gott att Du inte behöver
något pålägg !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter ljummet vatten ,
1 msk socker ,
2 tsk salt ,
1 msk matolja ,
3 dl kornmjöl ,
5 dl rågsikt ,
2- 3 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke och rör ut den
med lite av det ljumma vattnet .
Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser .
Ta inte allt vetemjöl på en gång .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
LÅT JÄSA 30 MIN.
ARBETA degen i bunken och ta upp den på bakbordet.
Forma två limpor och låt dem jäsa ca 30 minuter .
Skåra ett mönster i limporna med en vass kniv .
GRÄDDA i 200 grader ca 35 minuter .
Pensla limporna med vatten när de är gräddade .
Låt dem svalna under bakduk .
Gott på julbordet, som komplement till vörtbröd .
LYCKA TILL !
MISOSOPPA MED NUDLAR 2 PERS.
HEJSAN !
Den här soppan var riktigt, riktigt god ...mmm så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter ,
1 purjolök ,
2 selleristjälkar ,
6 champinjoner ,
5 dl grönsaksbuljong ,
60 g nudlar , 1 dl
5 msk MISO eller bönpasta ,
2 tsk pressad citron ,
SERVERING :
japansk soja ,
2 skivor grovt bröd ,
2 tsk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA moroten ,
Skär morot purjo och selleri i tunna strimlor .
Skiva champinjonerna .
KOKA upp buljongen och lägg i nudlarna .
Låt dem koka nästan färdigt .
Lägg i grönsaker och svamp och koka 1 min.
VISPA ut bönpastan i lite av buljongen och
rör ner den i soppan .
Smaksätt med citron .
Droppa i lite japansk soja .
SERVERA, med bröd och smör .
LYCKA TILL !
MANDELKAKOR 16 ST .
HEJSAN !
Pröva att göra dessa, - enkla och lätta ,
mm...goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa ,
1 äggvita ,
16 hasselnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan med rivjärn eller i matberedare .
Arbeta in äggvitan i degen .
RULLA degen till köttbulle- stora bollar och lägg
på smord plåt eller bakpappersklädd .
Tryck ner 1 nöt lätt i varje kaka .
GRÄDDA 10- 12 minuter i 200 graders varm ugn .
LYCKA TILL !
måndag 7 november 2016
ÄPPELTÅRTA MED APRIKOS 4-6 PORT.
HEJSAN !
FIN liten höst-tårta som är en variant av den
klassiska FLAN PARISIEN .
Mycket god och ser vacker ut !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 - 2 msk vatten ,
3- 4 äpplen ,
2 msk smält smör ,
1-2 msk strösocker ,
1 dl aprikosmarmelad ,
1- 2 msk rostade mandelflagor ,
SERVERING :
Vispad grädde
UGN 200 Grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA snabbt samman smör, mjöl och vatten till en deg.
Svep in degen i plastfolie och låt den vila kallt 30 minuter.
KAVLA ut degen tunt på plåt med bakplåtspapper .
Täck gärna med plastfolie så är det enklare att kavla tunt.
Skär ut en rundel med en mattallrik som mall .
SKALA och skär äpplena i tunna skivor .
Lägg skivorna på degplattan som taktegel .
Pensla med smält smör och sockra .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 35 minuter .
Täck kakans kant med aluminiumfolie och grädda
ytterligare 10 minuter .
PENSLA den heta kakan med aprikosmarmelad och
strö över mandel .
KLIPP av bakplåtspappret runt kakan och lyft över
den på ett tårtfat .
Ni ångrar Er inte !
LYCKA TILL !
PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRE' 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var längesen, men det är ju så himla gott !
Jag tog kotlettrad och stoppade i katrinplommon .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kotlettrad el, FLÄSKKARRE' ,
10- 15 urkärnade katrinplommon ,
1 1/2 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
1 msk smör /margarin ,
TILLBEHÖR :
Kokt potatis ,
gröna bönor ,
äppelmos.
UGN 125 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR två hål genom hela steken, använd skaftet av en träsked .
Stoppa in katrinplommonen från båda sidor så hela köttbiten
blir späckad .
KRYDDA köttet med salt och peppar runt om .
Smörj en ugnsfast form med matfett .
Lägg kotlettraden i formen .
STICK in en köttermometer , se till att spetsen hamnar i
köttets tjockaste del ,
Stek mitt i ugnen tills termometern visar 68 grader ca 1 1/2 tim.
Svep in steken i aluminiumfolie .
Låt vila ca 10 minuter .
Skär loss benet och skiva köttet .
SÅS :
4 dl sky+ grädde ,
2 msk vetemjöl ,
salt , peppar ,
eventuellt soja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ur ugnsformen med ca 2 dl varmt vatten .
Mät upp skyn och häll det i en kastrull.
Red med mjöl utrört i lite vatten .
Koka upp såsen under vispning och låt koka 3- 5 min.
SPÄD med lite mer vatten eller grädde om det behövs .
Smaka av med salt och peppar .
TILLSÄTT eventuellt ett par droppar soja, till lagom färg.
SMAKLIG MÅLTID
LYCKA TILL !
söndag 6 november 2016
LÄTTLAGAD ÄPPELKOMPOTT MED SÖTSYRLIG TOPP .
HEJSAN !
Ibland får man ha någon efterrätt .
Smaka på den här mmm....så gott ,med en klick grädde el. CREME Fraiche.
Väldigt gott med ljummen kräm till iskall CREME Fraiche och
torkade aprikoser .
HÄR ÄR RECEPTET :
6- 8 äpplen ,
1 msk vatten ,
2 msk fruktsocker ,
1 kanelstång ,
1/2 citron ,
TILLBEHÖR :
2 dl CREME Fraiche ,
torkade aprikoser, grovhackade nötter, citronmeliss ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ, skala och skär äpplena i klyftor.
Ta bort kärnhusen .
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, fruktsocker och
ett par citronskivor och kanelstång.
Koka alltsammans tills äpplena är knappt mjuka .
HÄLL av spadet så att det bara är bottenskyla kvar .
Ta upp citronen och kanelstången.
Mosa med en gaffel till grovt mos .
Smaka av så att sötman är bra .
SERVERA med iskall CREME Fraiche, hackade nötter,
och strimlade aprikoser .
Dekorera med en grön kvist .
Jättegott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)