fredag 11 november 2016

FARMORS ANSJOVISGÄDDA 6 PORT.


HEJSAN !

SVENSK  HUSMANSKOST  när den är som bäst .
Sallad, rivna morötter och kokt pressad potatis till
och lite lingonsylt .

HÄR ÄR RECEPTET :

700 - 800 g GÄDDFILE' ,
vetemjöl ,
ströbröd ,
1 stort ägg ,
smör eller margarin till stekning ,
12 små  ANSJOVISFILEER ,
3  dl  vispgrädde ,
1 knippa dill , finhackad

SÅ HÄR GÖR DU :

PUTSA  FILE'ERNA  och dela dem i 6 portionsbitar .
Slå upp mjöl och ströbröd på två flata tallrikar ,
vispa upp ägget i en djup tallrik .
Salta ströbrödet .
VÄND  FISKBITARNA  först i mjölet, därefter i
ägget och sist i ströbrödet .
Låt fisken vila en stund så fäster paneringen bättre.
Bryn fisken någon minut på var sida i en panna med matfett.
LÄGG ÖVER bitarna i en ugnsform .
Lägg ett par ANSJOVISFILE'ER  på varje bit och
sätt in formen i 225 grader strax över mitten i ugnen , ca 5 min.
SLÅ PÅ grädden samt 1 msk av ANSJOVISSPADET,
strö dillen över och stek ytterligare ca 5 min. eller tills
fisken känns klar .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA TILL !

KORNBRÖD , 2 ST BRÖD.



HEJSAN !

Det här är ett mustigt och gott bröd , så gott att Du inte behöver
något pålägg  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter ljummet vatten ,
1 msk socker ,
2 tsk salt ,
1 msk matolja ,
3 dl kornmjöl ,
5 dl rågsikt ,
2- 3 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en degbunke och rör ut den
med lite av det ljumma vattnet .
Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser .
Ta inte allt vetemjöl på en gång .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
LÅT JÄSA 30 MIN.

ARBETA  degen i bunken och ta upp den på bakbordet.
Forma två limpor och låt dem jäsa ca 30 minuter .
Skåra ett mönster i limporna med en vass kniv .
GRÄDDA i 200 grader  ca 35 minuter .
Pensla limporna med vatten när de är gräddade .
Låt dem svalna under bakduk .

Gott på julbordet, som komplement till vörtbröd .

LYCKA TILL !

MISOSOPPA MED NUDLAR 2 PERS.


HEJSAN !

Den här soppan var riktigt, riktigt  god ...mmm så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 morötter ,
1 purjolök ,
2 selleristjälkar ,
6 champinjoner ,
5 dl grönsaksbuljong ,
60 g nudlar , 1 dl
5 msk MISO eller bönpasta ,
2 tsk pressad citron ,

SERVERING :
japansk soja ,
2 skivor grovt bröd ,
2 tsk smör ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA moroten ,
Skär  morot  purjo och selleri i tunna  strimlor .
Skiva champinjonerna .
KOKA  upp  buljongen  och  lägg  i  nudlarna .
Låt  dem  koka  nästan  färdigt .
Lägg  i  grönsaker  och  svamp och  koka  1 min.
VISPA  ut  bönpastan  i  lite  av  buljongen och
rör  ner  den  i  soppan .
Smaksätt  med  citron .
Droppa  i  lite  japansk  soja .

SERVERA, med  bröd  och  smör .

LYCKA  TILL !

MANDELKAKOR 16 ST .


HEJSAN !

Pröva att göra dessa,  - enkla och lätta ,
mm...goda !

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  mandelmassa ,
1 äggvita ,
16 hasselnötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan  med  rivjärn eller i matberedare .
Arbeta  in  äggvitan  i  degen .
RULLA  degen  till  köttbulle- stora  bollar  och  lägg
på  smord  plåt  eller bakpappersklädd .
Tryck  ner 1  nöt  lätt  i  varje kaka .
GRÄDDA  10- 12 minuter  i  200  graders  varm  ugn .

LYCKA  TILL !

måndag 7 november 2016

ÄPPELTÅRTA MED APRIKOS 4-6 PORT.


HEJSAN !

FIN  liten  höst-tårta  som  är  en  variant av  den 
klassiska  FLAN  PARISIEN .
Mycket god  och ser vacker ut !

HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 - 2 msk vatten ,
3- 4 äpplen ,
2 msk smält smör ,
1-2 msk strösocker ,
1 dl aprikosmarmelad ,
1- 2 msk rostade mandelflagor ,
SERVERING :
Vispad  grädde
UGN  200  Grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
ARBETA  snabbt  samman  smör,  mjöl  och  vatten  till  en  deg.
Svep  in  degen  i  plastfolie  och  låt  den  vila  kallt  30  minuter.
KAVLA  ut  degen  tunt  på  plåt  med  bakplåtspapper .
Täck  gärna  med  plastfolie  så  är  det  enklare  att  kavla  tunt.
Skär  ut  en  rundel  med  en  mattallrik  som  mall .
SKALA  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor .
Lägg  skivorna  på  degplattan  som  taktegel .
Pensla  med  smält  smör  och  sockra .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  35  minuter .
Täck  kakans  kant  med  aluminiumfolie  och  grädda
ytterligare  10  minuter .
PENSLA  den  heta  kakan  med  aprikosmarmelad  och
strö  över  mandel .
KLIPP  av  bakplåtspappret  runt  kakan  och  lyft  över 
den  på  ett  tårtfat .

Ni ångrar Er inte !

LYCKA  TILL !

PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRE' 4 PORT.


HEJSAN !

Det här var längesen,  men det är ju så himla gott !
Jag tog kotlettrad  och stoppade i katrinplommon .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg kotlettrad el, FLÄSKKARRE' ,
10- 15  urkärnade katrinplommon ,
1 1/2 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
1 msk smör /margarin ,

TILLBEHÖR :
Kokt potatis ,
gröna bönor ,
äppelmos.
UGN 125 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR  två  hål  genom  hela   steken, använd skaftet av en träsked .
Stoppa  in  katrinplommonen  från  båda  sidor  så  hela  köttbiten
blir  späckad .
KRYDDA  köttet  med  salt  och  peppar  runt  om .
Smörj  en  ugnsfast  form  med  matfett .
Lägg  kotlettraden  i  formen .
STICK  in  en  köttermometer , se  till  att  spetsen  hamnar  i 
köttets  tjockaste  del ,
Stek  mitt  i  ugnen  tills  termometern  visar  68  grader  ca 1 1/2 tim.
Svep  in  steken  i  aluminiumfolie  .
Låt  vila  ca  10  minuter  .
Skär  loss  benet  och  skiva  köttet .

SÅS :
4 dl sky+ grädde ,
2 msk vetemjöl ,
salt , peppar ,
eventuellt  soja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ur  ugnsformen  med  ca  2  dl  varmt  vatten .
Mät  upp  skyn  och  häll  det  i  en  kastrull.
Red  med  mjöl  utrört  i  lite  vatten .
Koka  upp  såsen  under  vispning  och  låt  koka  3- 5 min.
SPÄD  med  lite  mer  vatten  eller  grädde  om  det  behövs .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  .
TILLSÄTT  eventuellt  ett  par  droppar  soja,  till  lagom  färg.

SMAKLIG  MÅLTID

LYCKA TILL !

söndag 6 november 2016

LÄTTLAGAD ÄPPELKOMPOTT MED SÖTSYRLIG TOPP .


HEJSAN !

Ibland får man ha någon efterrätt .

Smaka på den här mmm....så gott ,med en klick grädde el. CREME Fraiche.
Väldigt gott med ljummen kräm till iskall CREME Fraiche och
torkade aprikoser .

HÄR ÄR RECEPTET :

6- 8 äpplen ,
1 msk vatten ,
2 msk fruktsocker ,
1 kanelstång ,
1/2 citron ,
TILLBEHÖR :
2 dl CREME Fraiche ,
torkade aprikoser, grovhackade nötter, citronmeliss ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ, skala och skär äpplena i klyftor.
Ta bort kärnhusen .
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, fruktsocker och
ett par citronskivor  och kanelstång.
Koka alltsammans tills äpplena är knappt mjuka .
HÄLL av spadet så att det bara är bottenskyla kvar .
Ta upp citronen och kanelstången.
Mosa med en gaffel till grovt mos .
Smaka av så att sötman är bra .
SERVERA  med iskall CREME Fraiche, hackade nötter,
och strimlade aprikoser .
Dekorera med en grön kvist .

Jättegott !

LYCKA TILL !