söndag 13 november 2016
TANT FRIDAS PEPPARKAKA - TILL FARS DAG !
HEJSAN !
En gammaldags mjuk pepparkaka med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig och är heller inte så dyr.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
2 dl socker ,
1 1/2 dl filmjölk ,
1tsk ingefära,
1 tsk stött kardemumma ,
2 tsk malda nejlikor ,
1 tsk kanel ,
(original receptet är alla dessa kryddor,
men , jag tar 2 1/2 tsk pepparkakskrydda istället )
+3 dl vetemjöl ,
1 tsk bikarbonat ,
50 g smält smör ,
1/2 - 1 dl lingonsylt ,
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad form ,
ca 1 liter, och GRÄDDA i 175 grader ca 45 minuter
eller tills kakan känns torr .
LYCKA TILL !
så himla god !
lördag 12 november 2016
GLÖGG I MAT .
HEJSAN !
I dessa tider ska Du veta att glögg inte bara kan drickas
utan också användas som smaksättare .
Skala päron och dela dem i halvor .
Ta bort skaft och kärnhus .
Lägg dem i en kastrull, riv skalet av 1 citron över
och tillsätt lite citronsaft .
Slå över vinglögg och koka tills päronen är mjuka.
Låt dem kallna i glöggspadet .
SERVERA med vispad grädde !
mmm...gott !
LYCKA TILL !
GLÖGG - VINBÄRSGLÖGG ,
HEJSAN !
Det här är ett ALKOHOLFRITT alternativ !
Inte dumt alls !
HÄR ÄR RECEPTET :
svartvinbärssaft ,
vatten ,
4 bitar pomeransskal ,
5 hela kryddnejlikor ,
några kardemummakärnor ,
SERVERING :
Russin ,
skållad mandel ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA saft och vatten i en kastrull
till en mycket stark saft .
Tillsätt kryddorna .
HETTA upp allt och kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA från kryddorna och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .
LYCKA TILL !
fredag 11 november 2016
FARMORS ANSJOVISGÄDDA 6 PORT.
HEJSAN !
SVENSK HUSMANSKOST när den är som bäst .
Sallad, rivna morötter och kokt pressad potatis till
och lite lingonsylt .
HÄR ÄR RECEPTET :
700 - 800 g GÄDDFILE' ,
vetemjöl ,
ströbröd ,
1 stort ägg ,
smör eller margarin till stekning ,
12 små ANSJOVISFILEER ,
3 dl vispgrädde ,
1 knippa dill , finhackad
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA FILE'ERNA och dela dem i 6 portionsbitar .
Slå upp mjöl och ströbröd på två flata tallrikar ,
vispa upp ägget i en djup tallrik .
Salta ströbrödet .
VÄND FISKBITARNA först i mjölet, därefter i
ägget och sist i ströbrödet .
Låt fisken vila en stund så fäster paneringen bättre.
Bryn fisken någon minut på var sida i en panna med matfett.
LÄGG ÖVER bitarna i en ugnsform .
Lägg ett par ANSJOVISFILE'ER på varje bit och
sätt in formen i 225 grader strax över mitten i ugnen , ca 5 min.
SLÅ PÅ grädden samt 1 msk av ANSJOVISSPADET,
strö dillen över och stek ytterligare ca 5 min. eller tills
fisken känns klar .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
KORNBRÖD , 2 ST BRÖD.
HEJSAN !
Det här är ett mustigt och gott bröd , så gott att Du inte behöver
något pålägg !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter ljummet vatten ,
1 msk socker ,
2 tsk salt ,
1 msk matolja ,
3 dl kornmjöl ,
5 dl rågsikt ,
2- 3 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke och rör ut den
med lite av det ljumma vattnet .
Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser .
Ta inte allt vetemjöl på en gång .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
LÅT JÄSA 30 MIN.
ARBETA degen i bunken och ta upp den på bakbordet.
Forma två limpor och låt dem jäsa ca 30 minuter .
Skåra ett mönster i limporna med en vass kniv .
GRÄDDA i 200 grader ca 35 minuter .
Pensla limporna med vatten när de är gräddade .
Låt dem svalna under bakduk .
Gott på julbordet, som komplement till vörtbröd .
LYCKA TILL !
MISOSOPPA MED NUDLAR 2 PERS.
HEJSAN !
Den här soppan var riktigt, riktigt god ...mmm så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter ,
1 purjolök ,
2 selleristjälkar ,
6 champinjoner ,
5 dl grönsaksbuljong ,
60 g nudlar , 1 dl
5 msk MISO eller bönpasta ,
2 tsk pressad citron ,
SERVERING :
japansk soja ,
2 skivor grovt bröd ,
2 tsk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA moroten ,
Skär morot purjo och selleri i tunna strimlor .
Skiva champinjonerna .
KOKA upp buljongen och lägg i nudlarna .
Låt dem koka nästan färdigt .
Lägg i grönsaker och svamp och koka 1 min.
VISPA ut bönpastan i lite av buljongen och
rör ner den i soppan .
Smaksätt med citron .
Droppa i lite japansk soja .
SERVERA, med bröd och smör .
LYCKA TILL !
MANDELKAKOR 16 ST .
HEJSAN !
Pröva att göra dessa, - enkla och lätta ,
mm...goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa ,
1 äggvita ,
16 hasselnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan med rivjärn eller i matberedare .
Arbeta in äggvitan i degen .
RULLA degen till köttbulle- stora bollar och lägg
på smord plåt eller bakpappersklädd .
Tryck ner 1 nöt lätt i varje kaka .
GRÄDDA 10- 12 minuter i 200 graders varm ugn .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)